Overheid en leveranciers garanderen voedselzekerheid tijdens lockdown

15
Overheid en leveranciers garanderen voedselzekerheid tijdens lockdown
Mensen staan in de rij om voedsel te kopen op de eerste total lockdown dag.

Omdat de verscherpte COVID-19-maatregelen op maandag 31 mei in Suriname zijn ingegaan, is in de samenleving enige onzekerheid ontstaan over de voedselvoorziening. De Surinaamse overheid en de leveranciers van producten garanderen de totale samenleving dat er genoeg voedsel beschikbaar zal zijn in de periode van de total lockdown.

Vandaag heeft de overheid in een vergadering met diverse leveranciers deze kwestie uitvoerig besproken en uit het onderhoud is bevestigd dat de gemeenschap gerust mag zijn dat de voedselvoorziening is gegarandeerd. Voornamelijk op de maandag, woensdag en vrijdag wanneer de winkels open zijn volgens de aangepaste tijden van 08.00 tot 16.00 uur zal er helemaal geen tekort zijn. Dit zegt minister Saskia Walden van Economische Zaken,  Ondernemerschap en Technologische Innovatie tijdens een zoommeeting. Aanwezig waren het Platform Levensmiddelen Importeurs Suriname (PLIS), Fernandes Bakkerij, vertegenwoordigers van winkeliers en Combe Markt. De vertegenwoordigers hebben zich gericht tot de totale samenleving. Minister Walden gaf aan, dat de Staat deviezen beschikbaar heeft gesteld voor de import van basisgoederen. Daarnaast is er goede afstemming met minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij voor het garanderen van groente, fruit, vlees, melk en andere noodzakelijke producten.

Arun Hindorie, woordvoerder van het PLIS gaf aan, dat er voldoende toestroom is van producten en levensmiddelen.  Er is volgens hem absoluut geen reden om te hamsteren. Met de winkeliers zijn er duidelijke afspraken dat er op de dinsdag, donderdag en zaterdag volop geleverd wordt zodat op de dagen dat de burgers inkopen mogen doen, de schappen goed gevuld zijn. Hindorie geeft ook aan, dat waar zaken mogelijk minder goed zijn verlopen deze meegenomen worden zodat ze beter worden aangepakt. 

Kurt van Essen van Fernandes Bakkerij benadrukte dat zijn onderneming vanaf het weekend goede voorbereidingen heeft getroffen en op de zondag 15% meer heeft geleverd voor de maandag dan normaal het geval is. Ook de belangrijke hubs zijn eerder voorzien van brood. Wat het bedrijf wel parten heeft gespeeld is de enorme file op de weg wat voor enige oponthoud heeft gezorgd. Ook Van Essen benadrukt dat hamsteren niet nodig is omdat de bakkerij meer dan voldoende heeft geproduceerd. Daarnaast worden de bekende mobiele units ingezet zodat de bevolking ook daar voor brood terecht kan.

Radjen Ramsoedith van Combemarkt stelt de gemeenschap gerust. De onderneming garandeert daarbij dat voornamelijk de eerste levensmiddelen volop in voorrraad zijn. De reguliere importen die de markt heeft gedaan vinden ook normaal plaats, zei het directielid. 

Rui Wang zei namens de winkeliers, dat er afspraken zijn gemaakt dat men zich zal houden aan de wettelijk vastgestelde winstmarges. Ook hij riep op tot kalmte.

15 REACTIES

 1. Weet je ook wie nutteloos is een directeur zonder bedrijf.
  Altijd en alleen maar kritiek hebben op deze hard werkende regering.
  Heb ook een keer vertrouwen dat het goed geregeld zal worden .


  Maak melding

 2. Wederom een staaltje van onvermogen. Laat gewoon de winkels dagelijks open. Nee liever weer rijen voor de winkels creëren. Is spreiding niet praktischer?


  Maak melding

 3. Ook vreemd weer een totale Lockdown wanneer Bouterse moet voorkomen. Vorige keer benzineprijs. Vreemd is ook dat veel rechtzaken nu niet drie weken zijn doorgeschoven, zoals dan zou verwachten, maar twee maanden. Terwijl de rechtzaak van Bouterse wederom geen nieuwe datum kent. Wil niet het gevaar van Covid ontkennen maar er wordt veel achter weggemoffeld. Kritisch naar de cijfers kijken van besmetting lijkt mij ook noodzakelijk. Tot nu toe kloppen in Suriname nergens de cijfers, waarom die automatisch wel dan? Er wordt in de grafieken ook continu melding gemaakt van het totaal aantal besmettingen sinds het uitbreken van virus alhier. Daar wordt teveel de nadruk op gelegd en hoeveel genezingen terwijl dit een bijzaak in de grafiek zou moeten zijn. Belangrijk is het aantal actieve gevallen nu. De situatie wordt door de overheid als code paars of zwart omschreven, omdat ze de controle zijn kwijtgeraakt. Dit heeft echter meer te maken met de verwaarloosde gezondheidszorg, waardoor bij 20 ic bedden de toestand al zorgelijk wordt en oncontroleerbaar. Dit valt onder de “verborgen schulden”, fie we ook op andere terreinen gaan voelen, met name op het gebied van de waterhuishouding. Daar noenen ze straks natuurlijk een natuurramp als de stad onder water loopt.


  Maak melding

 4. Er is voedsel, maar niet voor jou. als jij in de winkel komt is alles op toch . je hebt net pech.
  Santokhi maakt er een grote puinzooi van. Wat dat betreft gaat hij gewoon verder waar adhin geeindigt was.


  Maak melding

 5. De winkels zijn open volgens de aangepaste tijden van 08.00 tot 16.00 uur.
  Waarom is dat niet goed en waarom hebben Surinamers altijd moeite om zich aan de tijd te houden??? Het zit in jullie genen noh??
  Nederland heeft 17 milj. inwoners en ook hier gingen de winkels om 22:00 uur dicht.
  Iedereen had na het werk de tijd om boodschappen te halen.
  Worden jullie niet moe van dat klagen?? Het is ook typisch dat de meeste klagers ndp-ers zijn.
  Begin je aan de geldende regels te houden, want alleen zo wordt verdere besmetting voorkomen. Noso, wo ka foe tek ing….


  Maak melding

 6. Waar is de paarse pakkettendienst op kosten van de overheid? Opa D heeft meer dan genoeg geld en rijkdommen van het verarmd surinaams volk gestolen….sorry geleend…om heel ocer te vullen met voedselpakketten . Dus voor de ziende blinden onder ons,morele vraag: hebben opa D en zijn paarse criminele boevenbende zich óóit eens wat aangetrokken van de noden van het verarmd surinaams volk?
  Enfin, we zijn blij, dat de garantie er is voor voedselzekerheid tijdens de lockdown.


  Maak melding

 7. @ koos banti
  wat hebben ze goed gedaan waardoor ik vertrouwen zou moeten hebben?
  je ziet de narigheid gewoon voorbij trekken
  die vetnek die fam en vrienden aan baantjes helpt
  nog steeds onnodig geld uit loopt te geven.
  en dan heb je bobo brunswijk nog die het land al zit te verdelen.
  blijf jij maar lekker met je oogklepjes opzitten, en pinaar maar lekker verder.
  jij met je domme vertrouwen bent ook mede verantwoordelijk voor deze shit waar het land in zit.
  je kan wel lopen afgeven op me.
  maar kom eens met iets feitelijks aan.
  want waarom moet je blind vertrouwen hebben in een regering? niets geleerd van de afgelopen 10 jaar bouta?


  Maak melding

 8. Na 11 uur in de ochtend afgelopen maandag, was er in geen enkele winkel meer brood te vinden. Moest na lang zoeken, uiteindelijk maar in de rij gaan staan bij een bakker…


  Maak melding

 9. In een noodsituatie moet je flexibel en innovatief zijn anders kan je niet overleven.

  Misschien een idee om aanvullend een platform / distributiecentrum per regio in te richten waar aanbieders / kraamhouders hun groenten e.d. kwijt kunnen en waar distributeurs / koeriers de producten naar de mensen brengen hetzij alleen de hulpbehoevenden. Deze hebben zich als het goed is laten registreren bij Team Kuldipsing en Team Bronto.

  Het is van belang dat aanbieders van vers hun verkoopwaar kunnen blijven afzetten en dat het volk blijft worden voorzien van vers. De overheid kan zo ook tijdelijk de opkoper zijn en zo dus ook zelf de verkoopprijs bepalen. Bestellingen kunnen telefonisch of digitaal.
  Met een distributie systeem worden de behoeften van beide partijen behartigd. En houd de overheid controle op prijs, de orde, etc.

  Deze golf is pas aan het begin, we weten niet hoe lang het zal duren en hoe ernstig het zal worden. Een goede logistiek / distributie / bereikbaarheid van dagelijkse benodigdheden is belangrijk.
  Hamsteren is niet nodig, sommige mensen begrijpen dat niet en zij zorgen juist voor nog meer onrust.

  Het volk moet nu echt meewerken !
  Dus beste landgenoten laten wij eraan meewerken om Indiaase en Braziliaanse toestanden te voorkomen !
  Laten wij 1 richtlijn volgen en aanhouden !
  Doe het voor jouw eigen land,
  doe het voor jouw eigen volk.

  Tan na oso. Krakti !


  Maak melding

 10. Ik wil hierbij aangeven aan Fernandes brood bakkerij. Tijdens lockdown rijdt de popsicle wagen voorbij de straten. Laat ook de Fernandes brood en bolwagen voorbij rijden tijdens lockdown dagen. Zo helpt Fernandes ook de bevolking nodeloos in een rij te staan dicht tegen elkaar. Zo kunnen ook rijdende winkels tijdens lockdown voorbij rijden in de straten met 1e levensmiddelen. Het is maar een voirstel dat hopelijk goed zal werken tijdens lockdown. Je staat voor je deur of op je erf en de wagen of bestelwagen rijdt in je straat. Een grote hulp als je juist die dagen niet uit huis kan. Nog een voorstel. Waarom wordt er niet gewerkt met leveringsbonnen voor een ieder die het hard nodig heeft. Sommige mensen hebben geen geld meer tijdens lockdown. Zo erg is t nu. Ik denk meer aan de ouderen en mensen met kleine kinderen. Groetjes


  Maak melding

 11. @ maatje
  het vroegere srv- systeem zou helemaal niet verkeerd zijn
  en je kan het aantal mensen redelijk beperken

  en omdat mensen het geld niet hebben, kunnen ze ook die extra dag moeilijk overbruggen.
  en dan die ellende dat alles in prijs zwaar gestegen is…. tot het belachelijke toe


  Maak melding

 12. Beste imitatie Pakpakhaan,

  Ben je geestelijk zo berooid dat je mijn nickname moet gebruiken?
  Als je het nog een keer doet, zal ik je vervloeken met koranspreuken.


  Maak melding

 13. Ik hoop dat de koeien tijdelijk geen melk geven uit protest tegen hun slacht. Zullen mensen eindelijk eens voelen hoe belangrijk koeien zijn.
  Ook de kippen moeten even ophouden eieren te leggen. Laat de mensen maar zelf hun eieren leggen en zelf melk uit hun lijf persen.
  De waardeloze mens is niet in staat ook maar iets te produceren uit zijn lijf wat een ander kan opeten of drinken. Maar wel dieren doden die wel iets voedzaams produceren. Daar is hij goed in, in het moorden van onschuldige wezens.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.