‘Centrale Bank van Suriname heeft voldaan aan alle valuta betalingsverplichtingen’

23
Het kantoor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) aan de Waterkant 20 te Paramaribo.

Aansluitend op de eerdere bekendmaking d.d. 26 februari 2021 te weten ‘Centrale Bank van Suriname heeft voldaan aan alle valuta betalingsverplichtingen’, bericht de CBvS hierbij de samenleving over het wederom voldoen aan haar nationale en internationale betalingsverplichtingen.

Op 26 mei 2021 heeft de CBvS haar 8ste tevens de laatste betaling van USD 10,46 miljoen aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voldaan in gevolge de “Standby Agreement” die in 2016 was afgesloten. De eerste betaling aan het IMF werd gedaan in augustus 2019. De totale aflossing aan het IMF over de afgelopen periode in dit kader bedroeg USD 81,27 miljoen

De CBvS heeft thans eveneens voldaan aan de vijfde aflossing ad. USD 7,70 miljoen aan de commerciële banken in het kader van de terugbetaalovereenkomsten van de vreemde valuta kasreserves die in mei 2020 met de banken zijn afgesloten.

Door het tijdig voldoen van deze nationale en internationale betalingsverplichtingen doet de Bank nog een stap in de richting van herstel van het vertrouwen.


23 REACTIES

 1. Klinkt anders dan “wij kunnen onze aflossingsverplichting niet nakomen. Wij hebben niets meer te verpanden maar zullen proberen andermans onroerend goed te verkopen om te trachten onze betalingsverplichting mogelijk te kunnen voldoen.”
  Flashbericht
  “onze minister van Financiën is gevlogen naar onbekende bestemming om te trachten leningen af te sluiten om salarissen ten eigen bate te kunnen aanwenden”

  De bekende Surinaamse econoom, RobG, verblijvend in Nederland heeft er een berekening op losgelaten en komt tot de conclusie dat Suriname vele miljarden aan rijkdommen heeft waardoor Suriname nooit failliet kan worden verklaart en dus nooit op een lagere credit rate zal belanden dan RD


  Maak melding

 2. De CBS heeft voldaan aan alle valuta betalingsverplichtingen.
  Hiephiep hoera, jabbe dabbe doe, jippiejee, na wan hiphip huré.
  Ma un kan broko en gi mi na ini pikin moni, wat heeft dit b.v. allemaal te betekenen voor de SRDs in mijn portemonnee, die steeds sneller skeer is


  Maak melding

 3. Tek yu ai luku, langzaam maar zeker wordt het land tot ontwikkeling gebracht. Het enig wat het volk nu moet doen is de rust bewaren en een beetje geduld opbrengen.
  Het is geen kattenpis wat de vorige regering allemaal aan ellende heeft achtergelaten voor het volk.


  Maak melding

 4. Saaaannngggg geweldig . Wat ben je geweldig meneer roemer. Bouta had dan toch op de valreep een goede keus gemaakt. Je hebt Zekerr de dollars bij kirpalani geshopt.


  Maak melding

 5. Er wordt geroepen dat de regering niks heeft gedaan. Zelfs afgestudeerden als Hans M. doen allerlei ongefundeerde uitspraken.

  Beste mensen, aanschouw dat the DreamTeam wel degelijk keihard heeft gewerkt en nog steeds keihard werkt. Diverse potjes zijn weer gevuld en zonder extra leningen is Suriname weer in staat om te voldoen aan eigen verantwoordingen en eigen verplichtingen.
  Er wordt uit eigen middelen diverse noodfondsen ingericht. Indien deze regering geen prioriteiten zou stellen dan zou er ook geen fonds beschikbaar kunnen worden gesteld voor de landbouwers.
  Min v Fin Achaibarsing heeft geen landen bezocht om leningen af te sluiten !
  Dit is toch wel een applause waard !

  Indien deze regering niet de banden zou aanhalen en niet adequaat zou handelen dan zou er nu werkelijk een zuurstof tekort zijn. Ook hier is direct op ingespeeld.

  Berenstein van C47 e.a. zijn bezorgd over het loslaten van de koers. Een kant terecht, want de zware gevolgen en neveneffecten zullen er zijn. Aan de andere kant moet men ook kijken naar de duur van deze zware gevolgen.
  Het is namelijk maar van tijdelijke aard !
  Zodra de diverse factoren hebben gereageerd op het loslaten van de koers komt er een nieuw balans met een nieuwe maar werkelijke waarde van waaruit gewerkt kan worden, alle actoren hebben baat bij de werkelijke waarde. Dit komt uiteindelijk ten goede van de koers en de prijs.
  Dus geen weer bruku pur bruku meer !

  En hoe de regering nu bezig is dan kan verwacht worden dat er vanaf komend jaar diverse financiele “meevallers” er kunnen zijn.

  De stabilisatie fase is een fase waarin wij het zwaarste van ons af zullen zetten. Daarna komen er weer hele mooie tijden.
  Wij zijn dus op de goede weg het is nu een kwestie van volhouden en doorzetten voor land en volk.

  Wij zijn op weg naar een nieuw Suriname.

  Suriname voorwaarts. Krakti !


  Maak melding

 6. Ondertussen kost een fles olie 47 srd. Dat moeten we maar zien bekostigen. Het netjes aflossen van lopende schulden is mooi hoor. Maar het mes snijd aan 2 kanten. De andere kant is dus een stuk minder mooi. De heersende waterproblematiek maakt de ellende nog groter. Daar bovenop is de pandemie onbeheersbaar geworden. De situatie is schrijnend en toch is deze regering op zoek naar complimenten. Oplossingen en investeringen kunnen nu niet worden opgebracht. Nederigheid richting het schatrijke westen, die in feite die 4 millard makkelijk kunnen wegschrijven, maar ons stuurt naar het IMF, is waarvoor word gekozen. Het Volk word de les gelezen. Gestraft, uitgebuid en ernstig verwaarloosd, om bovenal die 10 jaren van mismanagement door de voorgangers niet te vergeten. Deze regering heeft geen ruggegraat gezien de geschiedenis van dit land, waar de kolonisator nooit meer na 1975 naar het land heeft omgekeken. De afgeschreven vaccins zijn ons gegund. Suriname heeft meer en machtige vrienden. Die ons bij zouden kunnen staan. Een VP die slechts geinteresseerd is in macht en geen potten kan breken buiten de grenzen. Daarbij de waarden en normen van zijn voorvaders vergeet te verdedigen. Dus alles hangt nu af van de keuzes die ons worden opgedrongen door de oranje beweging. Die helaas een rancuneus beleid voert, zonder goedvinden van een groot deel van de samenleving.


  Maak melding

 7. Beste Konsensi. Iedereen in Suriname heeft last van de situatie, als je wel of niet op deze regering gestemd hebt. Het is een hele rare uitspraak dat de regering rancuneus is. Alsof alleen de mensen die op de NDP gestemd hebben getroffen worden. Niets is minder waar.


  Maak melding

 8. ” …
  het schatrijke westen, die in feite die 4 millard makkelijk kunnen wegschrijven, 
  … ”

  Dit is wel het toppunt van:
  wel de lusten maar niet de lasten / onverantwoord en ondankbaar !
  M.a.w. wel op de pof leven en feesten maar zodra het komt om verantwoording te nemen wordt er tjoeries gemaakt.

  ” …
  De afgeschreven vaccins zijn ons gegund.
  … ”
  Ondankbaar. Bah ! Maak er dan geen gebruik van, niemand is verplicht. Blijf dan wel uit de buurt van anderen.

  ” …
  Deze regering heeft geen ruggegraat gezien de geschiedenis van dit land,
  … ”
  Deze regering kan niet vergeleken worden met voorgaande regeringen. De vernieuwde VHP is sowieso een totaal nieuwe partij met een nieuwe leiding.

  ” …
  . Die helaas een rancuneus beleid voert, zonder goedvinden van een groot deel van de samenleving.
  …”
  Het grootste deel van de samenleving staat achter deze beweging. Dat is ook te zien aan de wijzen der Suriname die er verenigd zijn.
  Aan de protesten is duidelijk te zien welk laag / welk groep van het volk tegen is en constant herrie schopt en waarom. Het zijn voornamelijk de kortzichtigen die niet verder kunnen kijken dan vandaag, morgen zien ze wel. Deze groep is trouwens maar een klein deel.

  Niet storen.
  Slim-Suriname heeft de leiding.
  W’o set en nanga makandra. Krakti !


  Maak melding

 9. Deze gasten kunnen alleen onnozele typen hun wijsheden vertellen. Suriname kon altijd haar internationale betalingsverplichting nakomen. Het was de keus van Santokhi om het een en ander aan te houden. Santokhi en zijn mensen wekken thans de indruk dat zij de prijzen van goederen in de winkel binnen maand naar het oude niveau terugbrengen.Ik wil de mensen behoeden voor de grote teleurstellingen die zij tegemoet gaan.De mensen worden massaal in de maling genomen.


  Maak melding

 10. Para Express 29 mei 2021 At 16:49
  Beste mensen, aanschouw dat the DreamTeam wel degelijk keihard heeft gewerkt en nog steeds keihard werkt. Diverse potjes zijn weer gevuld en zonder extra leningen is Suriname weer in staat om te voldoen aan eigen verantwoordingen en eigen verplichtingen.
  =====================================================

  Als je de koers steeds verder laat devalueren en de salarissen niet verhoogd hou je vanzelf geld over van je bestaande valuta inkomsten. Daar hoef je geen econoom of Dream Team voor te zijn. Het wordt pas interessant als de inkomsten verhoogd kunnen worden door de export te verhogen. En dat is nog lang niet het geval.

  P.S.

  Ik reageer alleen nog maar op serieuze mensen. Trollen die alleen schelden zonder argumenten hoeven niet op een reactie te rekenen.


  Maak melding

 11. Beste RobG de regering heeft het volk al voorgehouden dat de laatste afbetalingen van het Bouterse Boefdraad echec pas in 2035 zal gaan plaats vinden.
  Zij beloven geen toverstokjes oplossingen zoals Boefdraad en co.

  Het valt wel tegen dat men nog niet zo veel corruptie in beeld heeft en vooral aan de Brunswijk kant toe laat dat er te veel oud politiek over eind blijft.

  Maar ook u weet dat Keulen en Aken niet op 1 dag gebouwd zijn.


  Maak melding

 12. @ Robles29 mei 2021 At 19:40

  Tot voor zover ik weet wordt IMF niet afbetaald met SRD maar met US DALLA.
  Ten tweede, juist om die verwarring te voorkomen wat jij nu voorspiegelt is het loslaten van de koers heel belangrijk.

  Hoe je het ook went of draait, de administratie van de Suriname is nu redelijk goed op orde in ieder geval veel beter dan de fiasco econoom Boefdraad.

  De waarde is nu redelijk goed in balans en onder controle.


  Maak melding

 13. @ Robles29 mei 2021 At 19:40

  Voor productie en export wordt heel binnenkort de aftrap genomen.
  Je weet zelf wel wat de vorige regering heeft vernield. Dat alles weer productief maken gaat niet van de een op de andere dag. Om succes te vergroten moeten er eerst allerlei studies gedaan worden, afspraken gemaakt worden, oude schulden betaald worden en nog veel meer geregeld worden. De NDP heeft dat in 10 jaren niet kunnen doen. Nu is Team Santokhi aanzet en ik kan garanderen dat productie en export nog dit jaar van start zal gaan.

  Geef ze de ruimte. Krakti !


  Maak melding

 14. @Para Express 29 mei 2021 At 20:17
  Tot voor zover ik weet wordt IMF niet afbetaald met SRD maar met US DALLA.
  ============================

  Precies. Maar als je dollar inkomsten hebt uit goud, hout en olie export en je devalueert de SRD dan hou je na het uitbetalen van de salarissen toch meer US dollars over? Zeker zolang je geen salarisverhogingen uitbetaald. Dat is wat er nu gebeurd namelijk. Er zijn niet meer inkomsten. Er wordt gewoon enorm bespaard op de salarisuitgaven door de munt te devalueren.


  Maak melding

 15. @ Robles29 mei 2021 At 22:11

  Interessant.
  Het klinkt een beetje als de wet van Aboel maar leg eens verder uit.
  Of was dat het ?


  Maak melding

 16. Para Express 29 mei 2021 At 22:47
  @ Robles29 mei 2021 At 22:11

  Interessant.
  Het klinkt een beetje als de wet van Aboel maar leg eens verder uit.
  Of was dat het ?
  =========================

  Ok laat ik het proberen uit te leggen. Stel je salariskosten aan ambtenaren zijn maandelijks 6.000.000 SRD. Is fictief getal maar het gaat om het voorbeeld.
  Je inkomsten zijn in USD want je exporteerd olie, goud en hout in USD. Bij een koers van 8 zijn je salariskosten dus 750.000 USD. Bij een koers van 14 is dat nog maar 428.571 USD. Bij de huidige koers van 21 ben je nog maar 283.714 USD kwijt elke maand om alle ambtenaren te betalen.
  Dus als je elke maand een X bedrag hebt aan USD inkomsten maar je bent minder kwijt aan salarissen dan hou je meer USD over. Dus hoe hoger de koers des te beter het is voor de regering als de salarissen bevroren blijven. Zolang de USD inkomsten niet toenemen door meer productie is er geen prikkel voor de regering om de koersen te verlagen of de salarissen te verhogen.


  Maak melding

 17. Konsensi 29 mei 2021 At 18:09
  Het Volk word de les gelezen. Gestraft, uitgebuid en ernstig verwaarloosd, om bovenal die 10 jaren van mismanagement door de voorgangers niet te vergeten.
  ======================================================

  Konsensi, het is wel heel erg jammer dat je de huidige situatie zo ervaart. Maar laten we hopen dat je in ieder geval van deze “les” hebt geleerd en de volgende keer niet op mensen stemt waarvan je al bij voorbaat weet dat ze daar voor eigen gewin gaan zitten en het volk voor de zoveelste keer in ellende gaan storten.
  Heb geduld, geef deze regering een kans, wees kritisch de komende 4 jaar en zorg dat je de geschiedenis niet vergeet wanneer je weer in het stemhokje staat.


  Maak melding

 18. dus een klein deel van de torenhoge schuld is nu terug betaald nou de ndp gaat feesten in ocer , en dat zullen de paarse ratten telkens doen als er weer een deel betaald is .
  robg en konsensi en vele andere paarse ratten hier op WTK zijn uitgenodigd , , robg zal niet komen he bangeschijter want jij bent bang voor vuurwerk he robje g.


  Maak melding

 19. @ Robles29 mei 2021 At 23:01

  Een beetje kort door de bocht.

  Enfin, je geeft wel aan dat het dus wel mogelijk was om geld te besparen. En toch kwam de vorige regering zoveel tekort dat er zelfs geleend moest worden.

  Het is deze regering dus wel degelijk gelukt om orde op zaken te brengen, de administratie opnieuw in te richten en efficient te werk te gaan.
  M.a.w. deze regering heeft achter de schermen al bergen werk verzet ! Dit was dus alleen mogelijk met visie, een plan, daadkracht en leiderschap.

  De “schoonheidsfoutjes” / foutjes uit enthousiasme of foutjes uit “foute tradities”, de benoemingen bijvoorbeeld, wegen niet op tegen de resultaten van het werk dat al verricht is.
  Er is / wordt nu een betere en stevigere basis gelegd waarop gebouwd kan worden.

  Er is dus nu een andere en betere beginsituatie gecreeerd ! Vanaf nu gaat het zichtbaar worden aan welke mogelijkheden de regering al die tijd had gewerkt.

  To be continued. Krakti !


  Maak melding

 20. RobG 29 mei 2021 At 19:26
  “Suriname kon altijd haar internationale betalingsverplichting nakomen”.
  Kun je met voorbeelden komen, want als je A zegt moet je ook B kunnen zeggen.
  Er zijn tal van leningen aangegaan en als er afgelost is, is dat met een nieuwe lening gedaan.
  Typisch geval van poer broekoe weer broekoe, en in het nederlands de begroting was gatenkaas.
  In de begroting is constant gegoocheld met cijfers. Zo werden lening ook als inkomsten in de begroting opgenomen. Als je dat goedpraat geeft het aan hoeveel kaas je hebt gegeten als econoom in jou vakgebied.
  Zo, en nu maar hopen dat de redactie van waterkant mijn posting vandaag laat staan want mijn postings van gisteren zijn nergens terug te vinden. Of RobG moet stage lopen op wtk. als webmaster en verwijdert al mijn postings.


  Maak melding

 21. Maurice doet gewoon zijn werk, niks meer niks minder, en mooi op tijd, binnen de afspraken.👍heeft niks te maken met welke politieke groepering dan ook.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.