‘Regering zal SLM redden, maar op een verantwoordelijke manier’

25
'Regering zal SLM redden, maar op een verantwoordelijke manier'
SLM CEO Paul de Haan.

De financiële onderbouwing van het herstelplan tot het weer gezond maken van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) is recentelijk de rode draad geweest tijdens een ontmoeting tussen een regeringsdelegatie en de directie van de nationale vliegmaatschappij. “Het is een goed gesprek geweest en er zijn duidelijke afspraken geweest”, zegt zowel SLM’s CEO Paul de Haan als minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT).

Naast dit tweetal hebben ook president Santokhi, vicepresident Brunswijk en minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) aangezeten. Partijen komen binnenkort weer bij elkaar, waarbij volgens De Haan de leiding van de SLM de opgevraagde informatie aan de regering zal presenteren.

Minister Jubithana geeft aan dat er is gekeken naar het financiële plaatje dat met het herstelplan van de maatschappij gepaard gaat. “Want uiteindelijk gaat het om dat gedeelte. Je kan het bedrijf niet redden zonder een bijbehorend en realistische financieel plan”, stelt de bewindsman. Hij benadrukt dat dit plan moet passen binnen de mogelijkheden die er zijn. Verder moeten – los van het financiële gedeelte – ook alle andere opties bekeken worden. “Hoe gaat het bedrijf zich verder opstellen en wat zijn de beleidsgebieden die verder aangepakt moeten worden om het bedrijf gezond te maken”, somt minister Jubithana op. 

Binnen de discussies die gevoerd worden, wordt ook gekeken naar het bestaansrecht van de SLM en de mogelijkheden om verder invulling hieraan te geven. Verder moeten ook worden nagegaan hoe het commerciële deel van het bedrijf daarop wordt ingericht. “Praten over redden van het bedrijf betekent dat je daarop een work force moet gaan creëren, een die afgestemd is op het commerciële, het weer solvabel maken van het bedrijf”, legt de bewindsman verder uit.

CEO De Haan gaat volgens minister Jubithana elke dag keihard aan de slag gaat met zijn team om zaken goed uit te lijnen en de regering heeft nu ook een veel beter beeld van de situatie. “Maar we zijn er bij lange na nog niet”, gaat de bewindsman verder. Hij voegt eraan toe dat alle zaken op een rij gezet zullen moeten worden om een goed besluit te nemen. “De regering heeft reeds aangegeven de SLM te zullen redden, maar natuurlijk moet dat op een verantwoordelijke manier waarbij wordt gekeken naar de kansen die er zijn”.

Volgens minister Jubithana moet de aanpak niet gebaseerd zijn op het sentiment, maar op het verdienmodel dat thans door de directie wordt gepresenteerd alsook de mogelijkheden daarbinnen.

25 REACTIES

 1. Er is 4 miljard gestolen, geleend geld van de imf, met dat geld had Suriname een gloednieuw vliegtuig kunnen kopen , nee de varkens ndp hadden geld te roven ,santhoki en brunswijk waarom komt er geen onderzoek wat er is gebeurt met dat geld,of heeft bouta santhoki met miljoenen omgekocht, je weet maar nooit mensen, soms denk ik als de goden zouden leven, dan waren zij ook om te kopen, geld dat heilige goed??


  Maak melding

 2. Roman 27 mei 2021 At 23:41

  Er is geen 4 miljard gestolen. Er is een schuld van 4 miljard. Ontstaan door meer uitgaven dan inkomsten. Als er miljarden zouden zijn geroofd zaten ze nu allemaal ergens op een mooi eiland cocktails te drinken en waren ze niet in Suriname.
  Die schuld is ondermeer ontstaan door het niet nemen van maatregelen die de NDP wel wilde maar waar de VHP altijd fel tegen protesteerden en zelfs mensen voor de straat op joeg. Denk aan de afbouw van subsidies op stroom en water wat de NDP wilde maar waar de VHP op tegen was. Wegenbelasting. Ook fel bestreden door de VHP.
  En nu voert de VHP de maatregelen uit waar ze altijd op tegen waren.


  Maak melding

 3. Robles 27 mei 2021 At 23:56
  Roman 27 mei 2021 At 23:41

  Er is geen 4 miljard gestolen. Er is een schuld van 4 miljard. Ontstaan door meer uitgaven dan inkomsten. Als er miljarden zouden zijn geroofd zaten ze nu allemaal ergens op een mooi eiland cocktails te drinken en waren ze niet in Suriname.
  Die schuld is ondermeer ontstaan door het niet nemen van maatregelen die de NDP wel wilde maar waar de VHP altijd fel tegen protesteerden en zelfs mensen voor de straat op joeg. Denk aan de afbouw van subsidies op stroom en water wat de NDP wilde maar waar de VHP op tegen was. Wegenbelasting. Ook fel bestreden door de VHP.
  En nu voert de VHP de maatregelen uit waar ze altijd op tegen waren.
  =================================================

  Bedoel je te zeggen dat je baasje de ballen niet had om de maatregelen te nemen die hij als leiding van het land eigenlijk had moeten nemen? Hij had toch een ruime meerderheid om die smerige gelegenheidswetten aan te nemen om het land leeg te roven. Of wilde hij die maatregelen niet nemen omdat hij bang was dat het volk hem naar huis zou sturen en hij zijn onschendbaarheid als President zou verliezen? Dus wat je eigenlijk met je betoog hier probeert uit te leggen is dat hij niet de capaciteiten had van een leider om de juiste beslissingen te nemen in het voordeel van land en volk, maar dat hij daar voor eigen gewin zat.
  Hmmmm, interessante stelling…


  Maak melding

 4. @Sabaku 28 mei 2021 At 01:02
  Hmmmm, interessante stelling…
  ==========================

  In ieder geval loop je niet gelijk te schelden. Het zou inderdaad zomaar kunnen dan de vorige regering niet de moed had om de impopulaire maar noodzakelijke maatregelen te nemen onder druk van de acties van de oppositie. Dat had ze waarschijnlijk de das om gedaan. De vraag is nu of de huidige regering het wel aandurft. En als ze het aandurven hoe lang ze blijven zitten. Ik denk dat het voor december over en uit is.

  Dan wacht ik vervolgens op de scheldkanonnade van de usual suspects waarin ik uitgemaakt zal worden voor paarse rioolrat.


  Maak melding

 5. ha ha die robles , gooi je de handdoek in de ring , we hadden dit al eerder verwacht , mocht je arts zijn wat beweerd wordt hebt je toch wel andere zaken aan je hoofd , je bent er om zieke mensen te helpen en niet om met onzin hier te komen , maar het kan ook zijn dat je dierenarts bent ja dan moet je alle zieke paarse ratten helpen toch. dus ze hebben jou KO geslagen of Schaakmat gezet.


  Maak melding

 6. @WAT 28 mei 2021 At 01:27

  Ik heb nergens beweerd dat ik arts ben.Dat heeft iemand anders er van gemaakt die niet goed kon lezen. Ik ben zelfstandig ondernemer maar heb wel uit het verleden een medische achtergrond. En KO slaan mag je een keer komen proberen WAT zodra de sportscholen weer open gaan. Ik spreek graag met je af. Gaan we samen drie keer drie minuten de ring in. Zin in zo’n sportieve uitdaging?


  Maak melding

 7. ha ha robles is op zijn teentjes getrapt en we hebben jou niet KO geslagen , jij zelf geeft die aanleiding naar anderen toe , maar ja goed lezen en dan ook nog begrijpen moet je toch als zelfstandige ondernemer kunnen beheersen maar bij jou is het een vraagteken , en weet wat je ook hebt en dat is dat jij bouta na aapt , die roept iedereen op en vooral de jeugd om de wapens te grijpen en chaos te creëren , jij bent van de zelfde soort niet met de pen maar met geweld het arme volk klein te krijgen .


  Maak melding

 8. minister Jubithana al dat geld wat U nu maandelijks in de slm stopt is dweilen met de kraan open , , regering gebruik dit geld voor het wateroverlast probleem hier in Suriname koop zware pompen en gemalen en zware generatoren om die pompen te laten draaien , want de stroom die de ebs zal leveren is niet genoeg voor die grote zware pompen , en zo doet U iets goeds.


  Maak melding

 9. Ramdin is bij alle regerings gesprekken aanwezig. Ook als het duidelijk buiten zijn portefeuille is..
  Gezondheid, nu Transport..de echte President…lijkt het


  Maak melding

 10. WAT 28 mei 2021 At 02:36

  Hahaha, grote mond met je KO maar als ik je uitdaag voor een sportief duel in de ring dan geef je niet thuis 😂
  Je bent een toetsenbordridder. Niks meer dan dat. Een trol met veel praatjes maar weinig daden.


  Maak melding

 11. De regering heeft reeds aangegeven de SLM te zullen redden,

  ze kunnen het land niet eens redden, laat staan dat ze slm dan kunnen redden.
  waarom een extra kostenpost houden terwijl het land in de shit zit?
  gewoon afkappen dat slm en al die middelen gebruiken om het land op te bouwen.
  suriname zonder slm zal blijven bestaan
  slm zonder suriname niet
  als je zoiets kan zeggen? heb je gewoon een failliet bedrijf en een grote kostenpost.
  dat sentimentele gezeik om slm maar te willen blijven redden.
  het land is veel belangrijke dan dat trieste smerige slm vol met opvreters en nietsnutten

  voor herstructurering zal je toch al je personeel moeten ontslaan en met andere lonen aan moeten nemen
  iets wat de vakbond en personeel nooit zal accepteren.
  en dan krijg je dat gehuil van slm-sympathisanten dat er dan 600 gezinnen brodeloos worden.
  nou en? die hebben lang genoeg de boel op lopen vreten ten kosten van staatsgelden.
  ik heb met die opvreters dan ook totaal geen enkele medelijden, vanwege het mede naar de afgrond brengen van suriname.
  dit bedrijf afkappen zou een goed begin zijn om de veels te grote uitgaves van het land te minderen, en een stap voorwaarts om het land van de afgrond weg te leiden.
  maar je ziet al dat al die idioten in de regering dit geldvretende bedrijf willen gaan redden?
  oftewel… dit trieste nutteloze bedrijf gaat nog lang de staatsgelden opvreten met hun kostenplaatje.
  dit bedrijf heeft alleen bestaansrecht als het op eigen benen kan staan, of als het land de onkosten kan dekken wat hier overduidelijk niet het geval is.
  jubithana, ramdin, santokhi en brunswijk laten hierbij zien totaal geen verstand van regeren te hebben, en dienen eigenlijk per direct afgeserveerd te worden voor wanbeleid.
  of moet slm blijven vliegen om nog steeds die haitianen te transporteren? of de drugszendingen van brunswijk en santokhi te vervoeren?
  dat moet wel… want enige logica zie ik niet bij deze 4 randdebielen
  en de haan doet alleen maar waar hij voor betaald wordt


  Maak melding

 12. De regering moet alles zien te redden wat in het verleden verkeert is gegaan de laatste
  10 jaren was een ramp voor Suriname ze bleven maar geld lenen om het zinken schip te redden en deze regering moet alles zien op te lossen zonder kapitaal want ze moeten niet
  naar IMF gaan volgens die vorige rovers en bedriegers.


  Maak melding

 13. De ware oorzaak van de ellende is dat de ndp destijds het leenplafond verhoogd heeft. Wel lenen en niet kijken of je het kan terugbetalen. Toppunt van kortzichtigheid!
  Wel bij de les blijven!


  Maak melding

 14. Aanvulling: om de leningen te kunnen krijgen heeft boefdraad met goedkeuring van Ddb alle inkomsten uit olie en goud als onderpand aan Oppenheimer gegeven. Fresh up your memory.


  Maak melding

 15. Ik zou proberen om nu al het personeel ontslaan. Hierna moeten een ieder weer solliciteren naar zijn “oude” functie.
  Tegelijkertijd moet gezorgd worden dat vanaf moment X de organisatie dicht bij break even zit v.w.b. de variabele lasten en minstens een deel van de vaste lasten.
  Personeel aantrekken en inzetten op basis van nul procent d.w.z. alleen salaris vakantiegeld en ziektekostenregeling.
  Tegelijkertijd een plan opstellen en haalbaarheid studie erop loslaten alsook een best case worst case normal case berekening op loslaten.
  Een keuze maken samen met het financieringsplan en een tijdspad aangeven waar duidelijk is aangegeven het beslissingsmoment van GO or NO GO.
  Het wordt in een periode van enkele dagen max 2 weken hard aanpoten en werkdagen van minsten 12 tot 15 uur bezig zijn.
  Open vizier ingaan en met eensgezindheid naar buitenkomen en vragen om harde garanties. Meetmomenten zal dagelijks moeten plaatsvinden


  Maak melding

 16. Om binnen de kortste keren of na verloop van tijd , terug te zijn bij af.

  What,s the use of BEATING ON A DEAD HORSE?? FLYING ON BROKEN WINGS?????


  Maak melding

 17. Bigi sma 28 mei 2021 At 08:59
  Ik zou proberen om nu al het personeel ontslaan. Hierna moeten een ieder weer solliciteren naar zijn “oude” functie.
  ==========================================

  Bigi Sma, ik heb het jaren geleden aan enkele politieke vrienden van mij voorgelegd om het kaf van het koren te scheiden. Er is totaal geen toezicht van de bonden binnen deze parastatale bedrijven. Ze gebruiken hun macht om bij elke regeringswissel samen met de politiek partij loyalisten binnen te loodsen. En krijg je dan op dat moment met politieke wil te maken. Een ongekende saamhorigheid treed dan in werking. “Dat je niet duizenden mensen brodeloos op straat kan zetten en dat je niet weet wat je de mensen aandoet. Het is immers niet hun schuld dat ze daar werken”. Gewoon simpele politieke wil.
  Het verbaasd mij dat er nog niemand is gekomen met andere modellen om het overtollig overheidspersoneel te herbergen. Je zou kunnen denken aan privatisering van zoveel mogelijke staatsbedrijven en onderdelen van de staat die zich direct bezig houden met het uitvoeren van diensten ten behoeve van de samenleving. Zo’n operationele OW bijvoorbeeld, zou je makkelijk kunnen uitbesteden en aan de bedrijven die het werk gegund krijgen verplichten een bepaald percentage van het personeel permanent over te nemen. Degene die niet willen overgaan een ontslagregeling voorleggen, waardoor je weer ruimte krijg om echt kader aan te trekken.


  Maak melding

 18. Jezus christ…wat een geouwehoer, die weinig met de materie en nog minder een visie verschaft!

  Hier is een richting:
  * SLM heeft sinds de oprichting het moeilijk gehad; de laatste jaren, alleen maar ih rood. Dat zegt iets over de incompetentie van de bestuurders en toezicht houders. Niet de aandeelhouders (staat).
  * wie het business model vd slm bekijkt over 10-20 jaren zal ontdekken dat veel wensenlijstjes zijn; structureel is uitgaven meer dan inkomsten; resultaat is 100$mio schuld.
  * de regering(en) hebben decenia lang geen flauw benul wat te doen; anders hadden ze (1) capabele mensen benoemd en (2) wettelijke maatregelen getroffen.

  Tav van punt 2) overal id wereld worden national carriers goed beschermd tegen buitenlandse concurrenten; niet in Sur… de eerste de beste opportunity met olie&gas, wordt gelijk ad amerikaanse mij gegeven.!

  Dus ja; slm is een structureel probleem, maar de regering kan er wat aan doen zonder dat (veel) geld hoeft te koste!


  Maak melding

 19. Sabaku 28 mei 2021 At 10:15
  Ware het maar zo wat je aangeeft
  ““Dat je niet duizenden mensen brodeloos op straat kan zetten en dat je niet weet wat je de mensen aandoet. Het is immers niet hun schuld dat ze daar werken”. Gewoon simpele politieke wil.”

  Door vanaf punt 0 te beginnen maak je inderdaad voor een korte tijd een ieder werkeloos maar dan hoeven deze mensen niet brodeloos te zijn.
  Dat het niet hun schuld is kan ik mij hierin niet vinden.
  Bijvoorbeeld: “hadden de werknemers zich voor de volle 100% vol overtuiging en overgave ingezet dan was het niet noodzakelijk om het personeelsbestand op die schaal uit te breiden.

  Ik heb in eerdere postings aangegeven dat de vakbond in Suriname niet voor de werknemers zit maar eerder voor de voorzitter en bestuursleden van de vakbond.

  Op Aruba bijvoorbeeld (waar ik een onderzoek naar levensvatbaarheid heb uitgevoerd en ook een doorstart heb mogen uitvoeren) ben je voor een als werknemers voor een periode van 13 weken verzekerd van een uitkering (zgn sesantia) en hierna moeten zelf op zoek naar wat anders.
  Een outplacement en sociaal plan is daar niet bekend en ik denk dat Suriname dat misshcien ook niet kent.

  Wat ik wil aangeven is dat proberen iedereen aan boord te houden een heel slecht plan is want hierdoor, rekening houdend met nagenoeg geen financiële armslag, is de kans heel groot aanwezig dat IEDEREEN die werkzaam is bij de SLM dan brodeloos / werkeloos zal worden. Ja ook de directie en de RvC leden. ook de toeleveranciers zullen inleveren en waarschijnlijk ook hun personeelsbestand moeten herzien.
  Het na-ijl effect zal dus ook merkbaar en voelbaar zijn.


  Maak melding

 20. rob les , , uitdagen en bedreigen is typisch paarse shit, maar jij met je smoel stelt niets voor , gelijk aan die s.m. bla bla bla , , in plaats dat je wat voor Suriname gaat doen zit je alleen maar lul verhalen hier te plaatsen, en dat noemt zich zelfstandig ondernemer , ben jij som de directeur zonder bedrijf.


  Maak melding

 21. Mensen toch, laten wij realistisch gaan denken, en ophouden met dat asociaal gedoe, om elkaar te beledigen, de vorige regering heeft het land en de bevolking heel erg benadeeld, heel wat vrienden en familie van Bouterse hebben zichzelf verrijkt onder toeziend oog van Bouterse, Bouterse is nooit politicus geweest, geen kaas daarvan gegeten, maar deze regering die nu aan de macht zit vertoont ook de symptomen van de vorige regering, de president zowel de VP zetten familie en vrienden ook in alle RVC, van ministerie en staatsbedrijven, die krijgen ook de kans om zichzelf te verrijken te gunsten van de bevolking, vanaf dag 1 van deze regering ging het al fout. Al die parlementaire van de oppositie die zitten te schreeuwen over het beleid van deze regering, wil ik vragen om met zichzelf te raden te gaan, en afvragen hoe Suriname in deze ellende is belandt, wie zijn degenen die dit gecreëerd hebben, wie zijn degenen die Suriname en zijn bevolking in deze financiële malaise hebben gestort, wie zijn degenen die Suriname aan de Chinezen heeft verkocht. Mijn vraag aan deze regering is om niet met die Chinezen verder in zee te gaan, want Suriname heeft geen voordeel aan deze gasten, want ze gaan en willen in jou investeren, maar de prijs dat je gaat moeten betalen, wil je niet weten. Dus brada laten we mekaar respecteren , in vrede met mekaar leven, in ons geliefd en mooi land, en bidden dat het goed komt met Suriname.


  Maak melding

 22. Roblessssssssssssssssssss
  haha de zwakzinnige boeler robles komt uit de dubbeldeurskast. Hij geeft eundelijk ruiterlij toe een ndp’er te zijn. Na maanden hier net als pony de rol van nsb’er te hebben uitgeoefend.
  hehe eindelijk de ndp was goed de vhp is slecht aldus lullo robles. Maar hij geft nog meer toe. als hij eemn afgedonderd pak slaag krijgt met woorden met intellect dan balt hij zijn vuisten en wil hij gaan vechten. Love this boy. Hij heeft zich zooooooooooooo laten gaan.
  Normaliter heb ik wel meedelijden met dit soort jochies en meiskes, maar niet met dit soort zwakzinnige nsb honden.
  Walgelijke figuren


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.