Herstelplan Suriname nu voor iedereen beschikbaar

27
Kredietwaardigheid van Suriname door Standard & Poor's verlaagd

Het Herstelplan is onlangs aangeboden aan de Nationale Assemblee (DNA). Dat gebeurde nadat het plan vorige week vrijdag voor een tweede keer goedgekeurd is in de regeringsraad. Dit plan wordt op de website van het Ministerie van Financiën geplaatst, zodat iedereen het kan lezen. Het is ook onderaan dit bericht te downloaden:

In het Surinaamse Herstelplan zijn in totaal 185 maatregelen en projecten opgenomen die ertoe moeten leiden dat de financieel-economische situatie van het land weer gezond wordt. Daarvoor is de hulp van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ingeroepen. Er zijn met het fonds gesprekken gevoerd die op 29 april hebben geleid tot een Staff Level Agreement. Dat wil zeggen dat op technisch niveau er een overeenkomst bereikt is met het IMF. De gesprekken worden volgend maand afgerond met de board (het bestuur) van het IMF, waarna de overeenkomst definitief is.

De overeenkomst betreft een financiële ondersteuning van 690 miljoen US dollar, die in hooguit tien jaar tegen een zachte rente terugbetaald zal worden. Daarnaast wordt er ook gesproken met de IDB en de Wereldbank voor extra ondersteuning.

27 REACTIES

 1. Vele iedeen zijn copies van de vorige regering; alleen war Bouterse de keus maakte om niet met IMF in zee te gaan, daar kiest Chan voor (ondanks ontkenning voor de verzkiezinge.

  Lees daarom Palu critiek: artikel…”Volgens de PALU gaat Suriname met het huidige IMF-herstelplan harde tijden tegemoet”. Daar heeft de Palu een punt; de IMF en event later IDB inkomen meteer dan 1 miljard $ is slechts een andere lening. Tegelijkertijd, moeten “the prior action” ervoor zorgen dat subsidies gelijk worden afgebouwd… het kind vd rekening is weer de wrokoman! Zie daarom ook de weigering steunaanvraag SLM.

  Daarnaast, deze 185 actiepunten: gros zijn slechts voornemens; een gedegen plan bestaat uit 1) duidelijke doelstelling (meetbaar), 2) tijdspad (wanneer af) en 3) resources (bemensing en geld).

  Het autotitaire en polariserende politiek van Chan zal op bemensing zeker falen…. zie de klungelige manier van aanpak EBS, SOM,SLM, Aliance, etc… en geld (onder lening) is er zeker niet! Behalve luchtfietserij (H2 gas, Hennep teelt) is men niet verder gekomen…

  Sari tori….


  Maak melding

 2. @@Djaki, PALU is laatste die zijn mond moet opendoen, omdat ze nu wel veel te vertellen hebben hoe het NIET moet, maar onder bouterse konden ze niet veel. Dit zijn waardeloze mensen die niets kunnen.

  Een ieder weet welke rotzooi bouterse en co hebben achtergelaten voor land en volk. Vergeet niet dat uit bouterse zijn eigen mond gezegd is::::::het volk zal harde tijden tegemoet gaan, omdat het precair is.
  Niemand kan dit ontkennen en zie nu wat er aan de hand is.

  bouterse is toen ook naar het IMF gegaan en zij hebben toen dat geld NOOIT meer gestort op rekening van het IMF. Aflossingen konden ze ook niet meer betalen.


  Maak melding

 3. Kah Djaki.ke bent zo blind als een paarse rat. Wrokomang whahahaha in Suriname? Je paarse boevenclub wilden zelfs stelen van de IMF. En ik hoop dat je weet wat kah Djakarta is? Die zwemmen bij de riolering buizen in Suriname. Dus je naam zegt genoeg over jou.


  Maak melding

 4. Het beste plan voor een zonnige toekomst voor Suriname is investeren in de jeugd. De huidige generatie Surinamers krijgen dat niet meer voor elkaar. Binnen het onderwijs is het belangrijk om de leiders van de toekomst te leren om met een andere bril naar elkaar te kijken. Het etnische probleem weg te halen en mekaar wat meer te gunnen. Surinamers weten niet zoveel en zijn beperkt in hun denken. Omdat ze dom worden gehouden. Ook nu zijn onze kinderen de dupe van een slecht onderwijs systeem en zijn ze geen prioriteit. Deze regering is druk met hetgeen de vorige bestuurders niet goed hebben gedaan en kloppen zichzelf op de borst dat ze geweldig goed bezig zijn. Hetgeen nog bewezen moet worden. Als ik luister naar Chan, dan hoor ik rancune in zijn stem en word er teveel nadruk gelegd op wat er niet goed is gedaan door zijn voorgangers. Ik hoor geen speeches waar de bevolking word opgeroepen om zich te ontwikkelen, om meer en beter samen te werken. Het IMF zal slechts een pleister op de wond leggen. En zijn uiteindelijk een bankinstelling, die veel eisen heeft om de lening toe te kennen.


  Maak melding

 5. Djaki
  13 mei 2021 At 15:27
  Vele iedeen zijn copies van de vorige regering; alleen war Bouterse de keus maakte om niet met IMF in zee te gaan, daar kiest Chan voor (ondanks ontkenning voor de verzkiezinge.

  Eerst jezelf de juiste feiten toe-eigenen voordat jij je mond opendoet. Fascist Bouterse heeft in 2016 $ 460 miljoen lening van het IMF ontvangen en deze lening wordt nog steeds door de huidige regering afgelost omdat de fascistische dictator zijn afspraken niet nakwam.
  gemodereerd

 6. Herstelplan zal ik nog moeten doorlezen. Maar wanneer gaan ze achter al die hufters aan zoals Adhin en consorten die hebben gestolen, vernietigd, weggedragen, gesaboteerd en zich hebben verrijkt. Wat hebben deze hufters het land aangedaan. De tactiek van de verschroeide aarde.
  Wanneer krijgen we een roep in het parlement om de vervolging naar al deze saboteurs en profiteurs van Suriname? Want het arme volk betaalt nu de volle laag, van het destructieve -en verschroeide aardebeleid van de NDP>


  Maak melding

 7. Herstelplan ,ja heel mooi mr ht volk is bezig die gestolen miljarden die chan terug zou halen te betalen n dan komt IMF WERELDBANK en IDB ERBIJ en uiteindelijk gaat ht volk mr blijven betalen ,inleveren en nog 20jr pienaren n die paarse daggoes leven in weelde en luxe mt fam n gezin n ook hun buitenvrouwen.
  No mang chan hft beloofd n drom zit hij nu daar als pres mr hij komt zn belofte niet na. Ht volk is diep teleurgesteld in deze man .


  Maak melding

 8. Goedzo! Er is tenminste wat transparantie, terwijl dat toen niet het geval was toen boefdraad en co naar imf ging en als dat niet genoeg was ging boefdraad en co imf in de maling had genomen. Oh wat een niveao was dat!!! En daardoor een souevereine land als Suriname
  Internationaal te schande heeft gezet, vandaar al die HOGE RENTES die wij allemaal tot de dag van vandaag moeten betalen.
  Goedzo Chan en team!! U heeft tenminste de kleine man de ruimte gegeven om een en ander van commentaar te geven. Terwijl dit toen ook niet het geval was. Toen was er sprake van dok politiek mentaliteit. Vraag maar aan boefdraad.
  Pres Chan, blijf de vorige regering steeds als veroorzaker te noemen, aangezien de doorsnee Surinamers gauw vergeten zijn.
  Doe dat zo vaak mogelijk net zoals hoe bouta en co de bevolking probeerde te brainwashen dat Nederland bezig is het land Suriname over wilt nemen.
  Gelukkig zijn wij een stukje wijzer geworden, want anders hadden bouta en co ons doen geloven dat de cbvs zwendel door de hollanders zijn veroorzaakt.
  Natuurlijk gaat niet alles 100% zuiver lukken maar, naar omstandigheden bent u wel goed op weg pres.


  Maak melding

 9. Herstelplannen: Tenminste in het belang van het Volk.
  Het beste denkwijze toepassen wat haalbaar is en er wordt gewerkt.
  Surinamers moeten toch eindelijk samen gaan bouwen.
  Oude koeien uit de sloot halen weinig nut.
  Het geklaag en vingers wijzen naar anderen is zinloos.
  Samen sta je sterk.
  gemodereerd

 10. Het herstelplan heb ik nog niet gelezen.
  Maar als ik het goed begrijp is de steun van IMF meer om de balans tijdelijk in evenwicht te brengen totdat Suriname weer een Eigen Vermogen heeft opgebouwd.

  De administratie van Suriname was totaal verstoord en de balans klopte niet meer. Vele gegevens zijn nog onbekend terwijl het dagelijkse leven wel doorgaat, de straatkoers reageert hierop.
  Komt de balans weer in evenwicht dan komt er weer rust en krijgt de regering meer tijd om aan inkomsten te werken en het Eigen Vermogen weer op te bouwen.

  Het opzetten van een eigen goud delving instituut t.b.v. de CBvS / eigen economie is daarom ook een briljant idee. Doen, a.s.a.p. !

  In ieder geval Team Santokhi is goed op weg. Suriname is in goede handen.

  Tja go. Set kong !

  W’o set en nanga makandra. Krakti !


  Maak melding

 11. Redskin…”je naam zegt genoeg”; te dom om gezegde “what’s in the name” te begrijpen… daarom kun je geen 1 vd punten ontkrachten of tegenargumentatie geven. Op de man en niet de bal spelen…looser.

  Ik wist niet dat behalve stemvee, ook domoren tot de supporters van Chan behoren; is geen weerspiegeling van de intelectuele massa waar de Indiase nakomelingen bekend om staan (id hele wereld).


  Maak melding

 12. @Djaki
  dat staat er ook bij en dan kan men vast stellen dat ze niet uitgevoerd zijn door de NDP regering.
  Hoe vaak zijn de Waki pompen nu al niet aangekondigd. Typisch NDP project. De pompen zijn er al en suriname lost af en betaalt rente, alleen ze kunnen niet geplaatst worden omdat de NDP haar deel van de werk niet uitgevoerd heeft.

  EBS zou ook aan gepakt worden alleen Bouterse heeft het niet gedaan omdat hij bang was niet herkozen te worden (zijn eigen woorden).


  Maak melding

 13. Herstelplan Suriname nu voor iedereen beschikbaar.

  Dus Surinaamse BURGERS jullie dienen het HERSTELPLAN ook goed te lezen.

  Even een kleine aanvulling te lezen via de site van het IMF.
  (imf.org/en/countries/sur)
  SURINAME: Landgegevens.

  IMF Reaches Staff-Level Agreement with the Republic of Suriname on a $690 million Three-Year Program Under the Extended Fund Facility
  April 29, 2021
  PRESS RELEASES
  IMF Statement on Technical Discussions with Suriname.
  November 20, 2020
  PRESS RELEASES

  Forumleden ik groet u.
  Veel lees plezier.


  Maak melding

 14. weer die verheerlijking van diknek chan hier
  je zou er bijna van moeten kotsen.
  die vetnek heeft nog totaal niets gepresteerd.
  heeft het uitgave beleid ook niet verminderd, maar wel verhoogd met zijn domme acties.
  inkomsten zijn ook niet beter geworden

  wie nemen jullie nu in de maling met dat domme gelul van vetnek santokhi/brunswijk en hun opvretende schijtfamilies.
  hoeveel bewijs willen jullie negeren? en hoe bruin wil je je tong hebben met al dat hersenloze gelik van jullie?
  gemodereerd

 15. het enige wat je ziet van deze falende regering?
  is dat ze de status quo gewoon in stand houden.

  dit land is gedoemd te mislukken met zo’n domme mentaliteit.
  veels teveel mensen vreten mee aan een pot waar ze niets van horen te krijgen
  omdat ze niets doen om die pot vol te houden.
  surinamers? zodra ze een positie krijgen? doen ze alles om dat vadt te houden
  het is gewoon een schijtvolk dat niets waard is, want ze kennen en weten totaal niets
  behalve alles wat maar crimineel is
  blehhhhhhhh en maar eeuwig die grote betweterige bek opentrekken door een stel hersenloze
  gemodereerd

 16. al die paarse ratten van de ndp en de kontenkruipers en ja knikkers van de bep en palu zullen dit niet kunnen lezen laat staan begrijpen he djaki want jij bent ook zo een , , o ja die pakittow begrijpt het ook niet , en robje g is al dagen in zijn sprookjes boeken aan het snufellen maar IMF staat niet in zijn boekjes.
  gemodereerd

 17. Als Suriname ooit een exportland wil worden, dan zal ze:
  1. haar schulden snel moeten terugbetalen
  Als dat niet lukt op eigen kracht, dan:
  2. Een overeenkomst met het IMF moeten afsluiten.

  Aangezien optie 1 haast onmogelijk lijkt, is er geen andere keus dan optie 2.


  Maak melding

 18. Jullie zitten allemaal van de noordzee te kletsen; kom hier, dan voel je wat 1:22 betekent in de winkel… voor mij met 6 mondjes te vullen, is het verschik tussen 2 broden 1 jaar geleden en nu 1!

  We zitten met de gebakken peren, ehh…orange!


  Maak melding

 19. een boom dat ziek is geeft geen fruit meer die boom moet tot aan de wortels verwijdert worden .
  deze boom is geplant door bouta en zn rovers bende en is nooit verzorgt.
  gemodereerd

 20. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  Herstelplan Suriname nu voor iedereen beschikbaar.

  Alsnog mijn tweede reactie op bovengenoemd artikel.
  Wat is het (VERSCHIL) met de LENINGEN onder BAAS BOUTA en zijn criminele NDP bende met BOEFDRAAD voor het sluiten van verschillende LENINGEN met HOGE RENTE via buitenlandse PARTICULIEREN?

  En wat is het (VERSCHIL) met het in zee gaan voor AFLOSSINGEN van de SCHULDEN en stimuleringen van de economie met het IMF tegen een LAGE RENTE?

  Het Surinaamse volk heeft vanaf 1980, 1982 tot heden zijn menselijke verstand kwijtgeraakt.
  Ook tijdens de periode met de zoveel 0000 en devaluatie van de Surinaamse munt.
  Het Surinaamse volk ging verder met haar domheid, om steeds in de criminele schurken te geloven voor vooruitgang.

  En nu zullen ze de broekriem echt strak moeten aantrekken om een aantal jaren uit deze enorme economische malaise te komen.
  En nog steeds zijn er figuren die de scepter in de Surinaamse politiek bedrijven.
  Ze zijn niet INTEGER noch TRANSPARANT.
  En naar het Surinaamse volk zijn ze ook niet DIENSTBAAR noch WAAKZAAM.

  Iemand had een opmerking gemaakt in zijn/haar reactie met:
  Jullie zitten allemaal van de (noordzee) te kletsen;
  Wel het wordt aanpakken geblazen.
  Misschien dat eindelijk het (arbeidsethos) zal toenemen.
  Want dat ontbreekt nog steeds.
  Compleet SANEREN in het ambtenaren apparaat en parastatale bedrijven.

  En tot slot alsnog een korte verwijzing naar ons buurland Guyana.
  Is Guyana ook in zee gegaan met het IMF? Ja.
  Raadpleeg eventueel hun overeenkomst met het IMF.
  (imf.org/en/Countries/GUY) – In een oogopslag.


  Maak melding

 21. @JK
  RobG zal er met deze cijfers 2000 -2019 niet om heen kunnen dat Bouterse het land vernietigd heeft om verkiezingen te kunnen winnen. Hij heeft willens en wetens niet bijgestuurd toen dat moest,

  Adhin zijn huil verhaal is onzin in 2014 ging het mis en niet in 2016.
  De grondstoffen prijzen issues had men kunnen en moeten opvangen echter dat vereist inzicht en lef


  Maak melding

 22. JoJo, wie gaat nou zijn land economisch ‘vernietigen’ om de volgende verkiezingen te winnen. Dat Bouterse keuzes gemaakt heeft die desastreus zijn uitgepakt staat buiten kijf, maar denk jezelf dat hij dit bewust gedaan heeft.

  Ik voel toch iets voor Djaki zijn betoog, hij heeft geen ongelijk als hij stelt dat het HP weinig nieuws in petto heeft. Als aanvulling, Het Hp is erg ambitieus om in een tijdsbestek van 2 let wel 2 jaren te realiseren. Het zit vol van aannames en cijfers uit het verleden die niet altijd betrouwbaar waren, als onderbouwing. Op welke gronden heeft het IMF het Hp goed bevonden?

  Het IMF moet niet als partner gezien worden die ons gaat helpen, zij gaan ons niet vertellen hoe wij onze economie moeten hervormen, dat zullen wij zelf moeten doen met de hulp van het volk, dit zal enorm belangrijk zijn.
  Het IMF zorgt enkel voor een kapitale injectie onder bepaalde “voorwaarden”, en het gesloten contract met Su zal een positief signaal afgeven en dat zal weer misschien uitmonden in het over de streep trekken of aansporen van binnenlandse en buitenlandse kapitaalinvesteerders in ons land te investeren. Het IMF staat immers garant.

  Dat de economische neergang al in 2014 was ingezet klopt, maar dan niet in een sneltrein vaart, hier en daar had je een opleving. De Overheid als producent en economisch sturend apparaat zie ik niet zitten. Ik hecht meer waarde aan het Bedrijfsleven, mits door de Overheid facilitair gesteund, oa financiële leningen voor meer productie enzo, om ons uit de ellende te halen.

  Kritieke punt: Het Hp is te robuust van opzet (154 pagina’s met veel grafieken, het lees niet lekker), de DNA zal er moeite mee hebben om alle beleidsterreinen te bestuderen en een oordeel te geven. Ik zou kiezen voor een unanieme aanname in DNA (hamerstuk) en dan bij de uitwerking van de plannen in het veld de nodige correcties en aanvullingen implementeren. Zomaar een kijkje in het Hp, dit is mijn eerste indruk.


  Maak melding

 23. Laat me de dromers wakker schudden; de IMF geeft slechts betalingsbalans steun… dus zeker geen geld om te investeren! Dus om de import te financieren als sur te weinig zelf $ verdiend (exporteert of $ overmaning bijvb toerisme of fam.).
  Hoeveel sur aan $ nodig heeft, en dus de koers wordt door sur zelf bepaald. Condities IMF is wel dat die koers vrij wordt gegeven.
  Er is nog steed geld nodig om al die 185 voornenens te financieren…ook dat moet sur zelf doen! Waarom zou een onafh investeerder zijn geld naar sur brengen als al die precondities w.o. corruptie, onvoldoende geschoolde krachten, onrust door stakingen, geen transparante investerings wetgeving, belaberde infra w.o. haven, etc. Blijft voortwoekeren? Degene die die nu floreren zijn de kliekjes rond Chan en Brunsie…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.