SCSD-project moet opzet Delfstoffeninstituut helpen realiseren

4
Goudmijn in Suriname
Foto ter illustratie

Het is van belang de Surinaamse delfstoffensector anders te organiseren. Deze sector moet getransformeerd worden naar een met de potentie om op basis van de beschikbare voorkomens van mineralen in ons achterland, grootschalige bedrijven op te zetten. Volgens minister David Abiamofo moet deze potentie nu daadwerkelijk benut worden.

De bewindsman sprak op maandag 10 mei 2021 bij de launch van het Suriname Competitiveness and Sector Diversification Project (SCSD-project). Het doel van dit project is om het concurrentievermogen van Suriname te verbeteren en de verdiencapaciteit te verhogen middels het diversifiëren van de economie.

De NH-bewindsman zegt dat “Strengthening the mining sector, governance, transparency, accountability and administration” als een van de componenten bij zijn ministerie is ondergebracht en reeds geruime tijd in uitvoering is. Volgens hem is de Surinaamse economie afhankelijk van de delfstoffenproductie, waarbij nu vooral goud en aardolie tot de belangrijkste gerekend worden. Gezien het belang van deze sector voor de ontwikkeling van Suriname is een sterk juridisch en institutioneel kader onmisbaar. Dat is ook een van de prioriteiten van de regering, namelijk het kader goed te definiëren en waar nodig te versterken. Pogingen om de Geologische Mijnbouwkundige Dienst (GMD) te transformeren naar een modern Delfstoffeninstituut (DIS) teneinde delfstoffensector op meer adequate wijze te beheren, hebben niet tot dit doel kunnen leiden. 

Met het SCSD-project wordt gepoogd dit te realiseren. Op het ministerie ligt reeds een memorandum tot de oprichting van het Delfstoffeninstituut (DIS) opgesteld. Daarin zijn onder andere randvoorwaarden voor optimaal delfstoffenbeheer in Suriname opgenomen. Het bevat verder de structuur waarbij het DIS als parastatale instelling zal opereren. Verder zijn ook opgenomen de reorganisatie, capaciteitsversterking en herinrichting van de drie instellingen die zouden moeten samensmelten tot het DIS. Het gaat dan om de GMD, het Bauxiet Instituut Suriname (BIS) en de unit Ordening Kleinschalige Goudsector (OKGS). 

Het beleid is, aldus minister Abiamofo, erop gericht om het wettelijk en institutioneel kader duidelijk vast te stellen en handhaving van de wetgeving strak toe te passen. Hij noemt in dit kader de voorschriften met betrekking tot milieu, gezondheid, veiligheid, sociale en fiscale aspecten. “Een beter gereguleerde sector zal meer grootschalige exploratie aantrekken en uiteindelijk leiden tot meer ontwikkeling en inkomsten voor het land.” De situatie in de goudsector is momenteel dat het grootste deel van de beschikbare concessies is uitgegeven aan Surinamers en/of bedrijven met weinig capaciteit, kennis of middelen om die concessies te ontwikkelen tot hoogwaardige grootschalige mijnen. De regering vindt het daarom van belang om deze sector anders te organiseren zodat de potentie daadwerkelijk benut wordt.

Het ministerie van NH tracht middels het SCSD-project de opzet van het DIS te realiseren. Het moet worden een modern operationeel, financieel en administratief zelfstandige entiteit die noodzakelijk is voor een beter beheer van onze delfstoffen. Het hoofddoel van dit instituut zal zijn het bevorderen, coördineren, reguleren, monitoren en inspecteren van de activiteiten in de mijnbouwsector. Minister Abiamofo spreekt van activiteiten die leiden tot ontwikkeling van delfstoffen in Suriname op een duurzame cq. minder vervuilende manier

4 REACTIES

 1. GEEN WOORDEN MAAR DADEN ” MINISTER ”
  VOOR DE TRANSMICRATIE i/ h DISTRICT BROKOPONDO WAREN ZIJ AL BEZIG OM DE ECCONOMISCH RIJKDOMMEN TE PLUNDEREN , IK HEB GEEN ONWIKKELING GEZIEN VR DE PLAATSELIJKE BEWONERS * alles naar Paramaribo & het buitenland en het gebeurt nogsteeds en mijn MENSEN INDE STEEK LATEN & OOK HET MILLEU VERZIEKEN DE VERGUNNINGS HOUDERS DIE HET 🔍🔎💰💰💰WEG SLUIS NAAR EIGEN REKENING & BUITENLANDSE BANKEN. MIJN MENSEN ZIJN GENOODZAAK TE VERHUIZEN NAAR GROTTEN WONINGEN IN PARAMARIBO EN OMSTREDEN OM DICHTER BIJ DE ONTWIKKELING TE ZIJN.
  NIETS IS VOOR DE MENSEN I/H BINNENLAND BEGRIJPENHET INHOUD NIET !!! MAAR WORDT HEEL VEEL 💰💰💰 GELD DAAR VERDIENT. DAN ZIINGEN JULLIE DE VOLKSLIEDEREN 🇸🇷🇸🇷🇸🇷👎LUIDKEELS MAAR ( HYPOCRIET & DISCRIMINATIE OP EEN SLUWE MANIER zo zijn de MENSEN IN PARAMARIBO.) DIT MOET ONHERROEPELIJK AFGELOPEN ZIJN .
  MIJN MENSEN HEBBEN 100% RECHT OP WAARDIGE LEVEN WAT OOK IN PARAMARIBO PLAATS VIND. ☝️ DAAR WAAR MIJN MENSEN WONEN SINDS DE SLAVERNIJ KOMEN DE MEESTE BRONNEN VAN INKOMSTEN VAN 🇸🇷🇸🇷 👀🔎🔍📚📚💴💵📃📖💼 wij zijn niet meer achterlijk gebleven ( wij hebben goed opgeleide mensen ook in Suriname ✊IT’S A WAKE UP CALL FOR EVERYONE IN 🇸🇷


  Maak melding

 2. Voor wie 🙄de doorsnee bevolking van Suriname merkt er niks van, alleen een handjevol graaiers profiteert van al de bodemschatten die Suriname te bieden heeft. Als het geld goed terecht kwam, had Suriname nu al uit de geldzorgen geweest, maar ook onder Santhoki moet ik helaas tot mijn grote teleurstelling constateren , dat er gewoon weer een nieuwe lichting graaiers op de top zijn gekomen, die familie en vrienden, zonder enige kennis van zaken bevoordelen. Er is veel armoede in het land, hoe kan het dat een regeringspersoon, zoals Brunswijk zichzelf zo kan verrijken, waar haalt hij het recht vandaan om zich boven de bevolking te stellen en zichzelf alles toe te eigenen. Kijk eens naar de namen op de lijsten van de goudsessies, wie zijn deze mensen, allemaal Bouta aanhangers🤔. Kunnen we de ellende en armoede niet een keer opheffen door de bevolking mee te laten profiteren. Dan kan Suriname pas een paradijs worden, waarin geïnfesteerd kan worden.🤔☝


  Maak melding

 3. Als de overheid niet in staat is om de skalians te ontmantelen of de vergunningen in te trekken moeten de milieu activisten met hulp van de Fransen ze stuks voor stuk in brand steken en alle materialen om te mijnen vernietigen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.