Suriname heeft naast bestaande veiligheidsraad, nu ook ‘Nationale Veiligheidscommissie’

33
Suriname heeft naast bestaande veiligheidsraad, nu ook 'Nationale Veiligheidscommissie'

President Santokhi heeft gemeend om naast de reeds bestaande veiligheidsraad, een ‘Nationale Veiligheidscommissie’ te installeren. Het staatshoofd benadrukt dat in het belang van het handhaven van de veiligheid en stabiliteit van ons land, het van belang is dat wij adequaat, snel en effectief kunnen reageren op interne en externe dreigingen op de soevereiniteit.

Ter uitoefening van deze verantwoordelijkheid heeft de regeringsleider gemeend om een Nationale Veiligheidscommissie in te stellen. De commissie is geïnstalleerd op vrijdag 7 mei 2021 op het Kabinet van de President. Het staatshoofd is voorzitter van de commissie en vicepresident Ronnie Brunswijk ondervoorzitter. 

De taak van de Veiligheidscommissie is om ondersteunend en adviserend op te treden in het uitoefenen van deze verantwoordelijkheid. “Uw primaire verantwoordelijkheid is, daarom het ondersteunen van de President van de Republiek Suriname in het handhaven van: de nationale veiligheid en vrede; het bewaren van de eenheid in ons land en; het beschermen van de fundamentele beginselen van democratie en rechtstaat,” accentueert de president.

De Nationale Veiligheidscommissie moet onder leiding van de president, elke dreigende inbreuk op deze beginselen of elk dreigend geschil, dat kan leiden tot inbreuk op deze beginselen, onderzoeken en hiertoe de noodzakelijke maatregelen ter mitigeren van deze dreigingen, adviseren aan de president. Het uitgangspunt is middels gecoördineerd overleg, een vreedzame oplossing van deze dreigingen te realiseren. 

President Santokhi kijkt uit naar een vruchtbare samenwerking. “Het belang van de instandhouding van de fundamentele constitutionele beginselen van de democratische rechtstaat moet onze leidraad zijn en het bewaken van de nationale veiligheid en de soevereiniteit van de Republiek Suriname zal onze missie zijn,” zegt de regeringsleider

33 REACTIES

 1. Absolute kolder is dit. Suriname wordt onderhand een enclave in een enclave. Zo een klein landje met zoveel ministeries en 1001 commissies, die, als het op het scherp van de snede aankomt, pover advies geven. Het lijkt er sterk op dat Chan zijn eigen schaduw niet vertrouwt. Wat een angst en paranoia straalt hij uit. Er is reeds een veiligheidsraad ,dus waarom een veiligheidscommissie installeren terwijl men evengoed de statuten kan bijstellen indien noodzakelijk? Het is verspilling van werkuren en financiën. Het enige doel is om de machtspositie van de president te versterken. Een en ander daaromtrent , staat reeds omschreven in de Grondwet. Nu gaat hij zijn eigen vertaling erop toepassen omdat hij kennelijk bang is voor een volksopstand en derhalve zijn eigen benoemde instituten opricht ,waarvan hij tevens voorzitter is. Dit wordt echt een bananenrepubliek met een machtswellusteling aan het hoofd, als het zo doorgaat.


  Maak melding

 2. Geen enkele menselijke, politieke regering is opgewassen om : dood, doodslag, ziekte, corruptie, criminaliteit, verduistering, verkeersdoden, armoede, discriminatie, honger, incest enz….in te dammen. Wat voor soort veiligheid willen ze dan tot stand brengen??


  Maak melding

 3. HOOGST NODIG.
  Dit moet Permanent blijven op de lijst.
  Veiligheidsraad hoort in iedere land te zijn.
  Zonder Veiligheidscommissie is besturen onmogelijk.
  gemodereerd

 4. Beste mensen…. Het imf heeft met Suriname een akkoord bereikt over…een geld-lening aan Suriname… Dit wordt zelfs door de ndp fractie als een positiviteit ervaren …. De president en vice president van Suriname betrekt de ndp bij zulke belangrijke beslissingen… Hoe de lening in elkaar zit, en hoe de bestedingen zullen plaatsvinden…Het terugbetalen van de imf leningen heeft ook prioriteit…. Hoefdraad, ex minister van financiën kreeg op zijn blauwe ogen te gemakkelijk leningen in het buitenland… Oppenheimer zoekt zijn geld….. Hoefdraad beweert dat hij het geleende geld terug zal storten…Ex staatsbank governor van Suriname Van Trikt is blij met de gang van zaken tot dusver..Het geleende geld wordt teruggestort, en van Trikt komt vrij… . Dat heb ik van Surinaamse landgenoten Surineds.. begrepen… Surinaamse commissies zullen toezicht houden op de gedane afspraken.. Met het imf en met hoefdraad .. Ook dit is een gespreksonderwerp .. Er is illegaal hout gekapt in de Surinaamse bossen… Sommigen beweren dat het van China is… China ontkent..China zegt,,wij handelen niet in illegaal hout… Ook niet in illegale vuurwerk.. . Dus genoeg reden voor de Surinaamse overheid om het hout tegen markt prijzen aan Surinamers te verkopen…. De nps heeft ook vragen gesteld aan de mevrouw de minister in hout-kwesties…Suriname heeft veel vrienden.. ook de Turken …De Turken willen handel drijven met Para-maribo… Kijken maar wat dat wordt..Mogelijk moet er in de toekomst katoen geteeld worden in Suriname . De afgelopen veertig jaar van zeer trage economische groei heeft een toplaag van drie procent van Surinamers bijna alles zien opstrijken….Ja, de Surinamers, ook de Surineds hoor je zeggen,, we moeten naar de toekomst kijken..Dat doen wij ook.. Voor het eerst heb ik van landgenoten in Nederland gehoord van een Ring Harbour project in Suriname … Er komen havens voor Yacht-schepen… Nee, Surinamers leven niet in dromenland want een vissersschepen zijn geen yacht-schepen… Een Yacht is ook geen volkswagen… Een bank zal niet zo snel geld voor lenen…ik denk ook niet voor hoefdraad… Mensen voor nu sterkte en vergeet je mondkapje niet…
  gemodereerd

 5. “Ondersteunend en adviserend”

  Allemaal leuk en aardig.
  En hoe zit het met de uitvoering dan ?

  De uitvoering is het grootste probleem. Adviseurs zijn er genoeg. De uitvoering en controle / inspectie van de uitvoering laat behoorlijk te wensen over, evenals het ontbreken van een klankbord voor burgers die fout behandeld zijn of een klacht willen deponeren bijvoorbeeld een Nationale Ombudsman.

  De beide zijden van de medaille moeten gepoetst worden.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 6. Para express met je punt over een nationale ombudsman/vrouw ben ik het met je eens.
  Wat er ook moet komen is een Kinderombudsman/vrouw.


  Maak melding

 7. @paki
  Omdat de veiligheidsraad (grotendeels) besmet en verrot is. Nu is de pres de hoogste baas en kan á la minute beslissingen nemen. Uiteraard samen met exclusieve partners.

  Het verziekte rechtssysteem wordt hersteld.
  Er is geen keus vanwege de kleine bevolking, waarvan de ene helft verrot is en de andere helft kwetsbaar.


  Maak melding

 8. Het lijkt er steeds meer op dat de hoofdmannen in deze commissie Stiekem last hebben van slapeloze nachten en van paranoïde verschijnselen. Zij vertrouwen niemand meer. Dit krijgt men als het volk zich massaal tegen jou gaat keren. De angst overheerst bij Santokhi en Brunswijk.

  De bestaande veiligheid- en inlichtingendiensten worden in een klap buitenspel gezet. Zij zullen meer waarde hechten aan de informatie van een handvol getrouwen en van mensen die zij zullen omkopen.om hen heen. Dit instrument geeft hen de ruimte om buiten de wet om allerlei ongrondwettelijke activiteiten uit te voeren. Mensen die tegen de regering zijn zullen zij rechtstreeks in het vizier krijgen na tips van meelopers, judassen, partijgenoten, vrienden en familie.


  Maak melding

 9. Robg, u beschrijft uw geliefde expresident opa D en de toegepaste methoden van zijn paarse criminele boevenbende en zijn uitspraak: ik wens u slapeloze nachten toe. Het verarmd surinaams volk eist daadkrachtig optreden van de regering ZONDER rotte paarse appels.


  Maak melding

 10. ” …
  Ombudsman is vooralsnog onbelangrijk. 
  … ”

  Aangezien er met zekere regelmaat petities worden ingediend lijkt het mij wel van belang dat de burger een onafhankelijk klankbord heeft, er schijnt een behoefte te zijn. Deze kan toetsen in hoeverre een klacht gegrond is of juist een gezeur. En indien nodig als collectief een dringend beroep doen.

  Kijk eens wat er bij KPS gebeurd of bouwprojecten waarvan de basisvoorzieningen en veiligheid te wensen overlaat, of de slachtoffers van politiek geweld om maar een paar voorbeelden te noemen.
  En inderdaad ook de rechten en veiligheid van kinderen en vrouwen verdienen ondersteuning.

  De regering Santo. / B. is weliswaar keihard en serieus bezig met orde op zaken te brengen, maar er is nog heel veel gecamoufleerde gespuis.
  Een onafhankelijk klankbord voor de burger kan juist bijdragen om een balans te brengen in het beleid en kan bijdragen aan geruststelling onder het volk.
  Een Nationale Ombudsman is slechts een idee, zo’n onafhankelijke klankbord t.b.v. de burger kan best ook een andere naam krijgen. Het gaat erom dat de burger weet dat zij gehoord wordt en serieus genomen wordt.

  Een maatschappij opbouwen is een balans brengen tussen regering en het volk.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 11. @Louter Losse, ik weet niet waar jij je hoofd in stoot, maar struikvogel speel je met opzet. Velen zien het niet meer zitten met deze regering. Een groot aantal stemmers op VHP en Abop zijn terug naar de NDP. De beleidskeuzes die Santokhi heeft gemaakt hebben het land in diepe armoede gestort. Jullie moeten maar eens ophouden om na 9 maanden Santokhi alle schuld toe te schuiven aan de vorige regering. Als je tevzeak bent als regering moet je het mandaat teruggeven aan het volk. De mensen gaan dood in de film van Santokhi.
  gemodereerd

 12. @Louter Losse, ik weet niet waar jij je in verbergt, maar struikvogel speel je met opzet. Velen zien het niet meer zitten met deze regering. Een groot aantal stemmers op VHP en Abop zijn terug naar de NDP. Hoera, hoera, hoera. De beleidskeuzes die Santokhi heeft gemaakt hebben het land in diepe armoede gestort. “Wo sit ing ” is een idee fixe van jouw grote goeroe geweest. Het land gaat naar de klote. Jullie moeten maar eens ophouden om na 9 maanden Santokhi alle schuld toe te schuiven aan de vorige regering. Als je tevzeak bent als regering moet je het mandaat teruggeven aan het volk. De mensen gaan dood in de film van Santokhi.


  Maak melding

 13. Come on!
  De helft vd inwoners spreekt niet of nauwelijks Nederlands. Geloof je nou echt dat ze vanuit de Tafelberg, langatabiki, brasil village of henarpolder naar Paramaribo afreizen om hun klacht te deponeren bij een ombudsman.

  In suri heb je een DC, een vliegende brigade en de politie. Het vertrouwen in de politie groeit, want er zijn nog nooit zoveel aanmeldingen geweest.
  Voor burengerucht en bouwactiviteiten etc etc heb je ook speciale meldpunten.
  Petities worden altijd met veel fanfare bij de politiek gedropt, heeft meer (show)effect.

  Geen prio voor mij.


  Maak melding

 14. Het valt best wel mee@robg

  Het is nu bijna als vroegâh in suri. Mijn opa vertelde altijd spannende verhalen over de avondklok van 007 tot 007uur.
  Rijen voor voedsel, patrouillerende kanonnen op straat. Bvd’ers met guns net als cowboys. Koers 1 op 100.000.
  Dat waren nog eens een spannende tijden!

  Waarom is hierover niets te vinden in de geschiedenis boeken.
  Enne, ik geloof mijn opa.
  Dus….


  Maak melding

 15. Iedereen moet geaccomodeerd worden. Je weet toch mensen moeten kunnen djaffen ik ben lid van de nationale toiletpapier supply chain.


  Maak melding

 16. Wat krijgen de mensen van al de commissie’s??? Ontvangen ze salaris?? RVC verdienen mooie bedragen. Wat krijgen deze gasten??? Want oen lai commissies.
  gemodereerd

 17. Esmerald 10 mei 2021 At 14:31
  Ik kan ervan meepraten. Van alles was er een tekort.
  Van bamboehengels tot vishaken van toiletpapier tot schoonmaakmiddelen van ontsmettingsmiddelen tot landbouwartikelen van cement tot betonijzer.
  Het enige waar geen tekort aan was waren de zogenaamde “schonen” uit Brazilië en Colombia en Santo Domingo die de concurrentie aangingen met de lokale “schonen”


  Maak melding

 18. Ach ja robg, struisvogel speelt je geliefde expresident opa D met zijn a no mi houding. En ik leef niet onder een steen,zoals de paarse djamoe edes. Ik blijf bij de keiharde feiten en realiteit. De film, waar jij het over hebt, is altijd fictie gebleven en gebleken voor het verarmd surinaams volk tijdens de periodes olv opa D en zijn paarse criminele boevenbende en de mensen zijn toen niet doodgegaan en zullen óók nu niet doodgaan, zoals jij beweert. Het is makkelijker om iets af te breken dan op te bouwen en NU is het puinruimen van 10 jaar paarse shit. En dat neemt wat tijd. Deze regering is 12 juli 2020 aangetreden en je verwacht nu al wonderen? Have a hart robg; Keulen en Aken zijn niet in 1 dag gebouwd.
  En ze zijn nog coulant voor de paarse boeven. Want alleen maar een keiharde aanpak van corruptiezaken zal heel wat paarse ellende aan het daglicht brengen. Niet de loze woorden van opa D IN 2010 voor een kruistocht tegen corruptie. Integendeel.
  Enfin, NOG steeds geldt:PE A MONI DE EN PE BOEFDRAAD DE? En volgens mij ben je dislectisch.


  Maak melding

 19. Een commissie, een andere daar bovenop…en dan nog 1 voor de sier. Nu pas begrijp ik al die 5/6 volgauto’s van deze regering….
  Is er wel geld hiervoor?


  Maak melding

 20. Chan gaat een commissie in het leven roepen ndie gaat uitzoeken welke commissies nog meer nodig zijn. Dit doet me denken aan….. waaraan nou aan altijd in Suriname


  Maak melding

 21. Het land terug geven aan de samenleving?
  Volgens mij zijn er in Suriname niemand die verstand heeft, Suriname te leiden, behalve onze president.


  Maak melding

 22. Suriname wordt door niet niemand gered verzuipt uiteindelik is zijn eigen ellende
  r
  gemodereerd

 23. Misschien een idee om de ervaringen te verwoorden @Bigi sma. Kan ook via storytelling. Er is geen materiaal voor zover ik weet.

  Nooit gehoord v schaarste vóór de onafhankelijkheid @Carl. Vertel!


  Maak melding

 24. Deze President houdt van commissies, hij is nog lang niet aan zijn laatste commissie.
  Zo’n zware Nationale Veiligheidscommissie, vindt ik een beetje overdreven, maar goed deze man houdt van prullaria, het is hem gegund. Gaat hij ook in de frontlinie als het moet??????hahaha. Allemaal poppenkast, grootdoenerij.

  Para Express heeft mijn stem in zijn pleidooi voor een instituut nationale Ombudsman. De burger moet zich kunnen verweren tegen een onheuse Overheid. Dat maar de helft goed of nauwelijks het Nederlands beheerst naast hun moederstaal ( wat natuurlijk onzin is) mag geen criterium zijn om een instantie als de Ombudsman in het leven te roepen. Het kan allereerst de relatie Burger -Overheid bevorderen en dan nog veel meer.


  Maak melding

 25. Deze schoft zet zich zelf goed in veiligheid.die kullie voelt nattigheid,de bevolking moet van uit fe dna naar buiten schoppen klootzak.Hoeveel hout concessies heeft die parasiet vergaart vanaf hij zichzelf…..noemt als politie is hij zelf niet geschikt


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.