‘Veel belangstelling investeerders in productie industriële hennep in Suriname’

23
Archieffoto: LVV verricht bodemonderzoek in Commewijne voor gereguleerde hennepteelt.

In Suriname is afgelopen vrijdag de Presidentiële Werkgroep ‘Implementatie Industriële Hennepteelt’ geïnstalleerd. De productie van industriële hennep kan leiden tot een nieuwe vorm van industrie en daarmee de economische ontwikkeling van het land. Hennep, of industriële hennep, is een variëteit van de Cannabis sativa-plantensoort die specifiek voor industrieel gebruik wordt gekweekt. 

De bestanddelen van industriële hennep, worden voor verschillende toepassingen gebruikt. Enkele voorbeelden zijn: Het bereiden van voedsel, het vervaardigen van vezelproducten en bouwmaterialen, in de geneeskunde, in de productie van cosmetica en in de productie van veevoeder.

President Santokhi benadrukt dat de laatste jaren de ontwikkeling van industriële hennep een enorme ontwikkeling wereldwijd heeft meegemaakt. “Het is de basis van een miljardenindustrie in verschillende geïndustrialiseerde delen van de wereld, waaronder de Verenigde Staten en Europa. Deze miljardenindustrie kan ook in ons land, gelet op de grote ruimte die we hebben alsmede de vruchtbare grond en de klimatologische omstandigheden,” zegt het staatshoofd.

Suriname krijgt veel belangstelling van investeerders die willen investeren in het opzetten van faciliteiten voor de productie van industriële hennep. Het staatshoofd zegt er alles aan te zullen doen om deze economische ontwikkeling te kunnen bevorderen. “Tegelijkertijd moeten we rekening houden, dat hennep ook een duistere toepassing heeft, namelijk het bedwelmende en mogelijk verslavende effect van marihuana, dat ook een bestanddeel van hennep is. De productie en handel van marihuana is door internationale verdragen verboden, maar ook vanwege de negatieve gevolgen voor de volksgezondheid, willen wij ook dat deze toepassing van hennep geen ingang zal vinden in ons land,” benadrukt de regeringsleider.

Santokhi merkt op dat er een effectief institutioneel en wet-en regelgevingskader zal moeten zijn, waarbij enerzijds de productie van industriële hennep in het kader van de economische ontwikkeling van ons land zal worden bevorderd, maar anderzijds de productie van marihuana zal worden tegengegaan. “Dit is noodzakelijk om ons internationale reputatie en ons gezag te kunnen waarborgen, maar ook om de nationale volksgezondheid te kunnen blijven beschermen,” merkt de regeringsleider op.

De bewindsman geeft aan dat er thans een ontwerpwet ‘Wet Industriële Hennepteelt’ ligt in De Nationale Assemblée. “Deze ontwerpwet voorziet in onze visie nog niet voldoende aan de vereisten, om te kunnen voorzien in dit effectief institutioneel en wet- en regelgevingskader. Aan uw werkgroep dan ook de taak om deze ontwerpwet grondig te herzien, opdat deze wel aan de vereisten zal kunnen voldoen. Voorts is er geconstateerd dat er mogelijk een aantal toestemmingen inzake hennepteelt zijn uitgegeven, terwijl deze niet zijn gegrond op enig wettelijke grondslag. Hierbij dan ook de taak van de werkgroep om deze toestemmingen te analyseren en mij als uw President, van advies hieromtrent te voorzien,” accentueert het staatshoofd.

Gelet op het belang van de hennepindustrie is de werkgroep ingesteld voor een duur van drie maanden. De werkgroep is multidisciplinair samengesteld en bestaat niet alleen uit vertegenwoordigers van overheidswege, maar ook uit vertegenwoordigers van het bedrijfsleven. De werkgroep staat onder voorzitterschap van Mohamed Khodabux, adviseur van de president. Binnen drie maanden zal het institutioneel en wet-en regelgevingskader moeten zijn afgerond en zijn geïmplementeerd.

23 REACTIES

 1. Waar kan ik me aanmelden voor dit project.ik zie er wel brood in.
  En ook goed koop arbeidskrachten
  Uitbetalen in een paar djonko’s.


  Maak melding

 2. Suriname heeft een enorme landbouw potentie, met hennep wordt ook textiel gemaakt, als eenmaal de olie gewonnen gaat worden moet men hier goed gebruik van gaan maken. Olie inkomsten moeten duurzaam geïnvesteerd worden in het landbouw. ethanol, veevoer en veeteeld bijvoorbeeld. Bomen die gekapt worden moeten weer herplant worden voor de toekomstige kinderen teveel mogelijkheden om op te noemen.

  Maar het allerbelangrijkste is dat er een strengere wet en handhaving moet komen tegen corruptie. Er zijn miljarden gestolen en tot nu toe niemand opgepakt dat kan alleen in een bananenrepubliek.


  Maak melding

 3. Narco staat. Er gaan nog meer zombies en zwaarverslaafden rond lopen in ons land. Deze regering moet stoppen met deze troep. Ga om de tafel zitten om fabrieken op te zetten zodat met lepels en borden kan vervaardigen. Ook is het belangrijk om wetenschappers om medicijnen te vervaardigen dan steeds maar te wachten op het buitenland. Zelfs een eenvoudige latex handschoen moet uit het buitenland vandaan komen.
  Paracetamol bestaat sinds mensen heugenis. School eigen mensen om dit soort belangrijke medicijnen te vervaardigen dat een troep als hennep. Use your brains.
  Steeds maar weer geld uitgeven aan medicijnen vanuit het buitenland. Vergadering na vergaderingen en werkgroepen installeren voor alleen maar onzin.

  Sari Tori
  gemodereerd

 4. Het MOET dan een ZEER GOED BEWAAKT gebied worden.
  Kans op meer WERKGELEGENHEID.
  Alles is mogelijk op een STRENG gepaste manier.
  Hoop, dat het een Succes project wordt.
  gemodereerd

 5. nog maar een werkgroep erbij joh
  kost toch allemaal niets

  waarom hennep?
  om productie te starten, kan je beter beginnen met cassave en bananen
  dat scheelt een heleboel investeren
  maar chan wil natuurlijk gelijk grof geld gaan verdienen
  marihuana is allang makkelijk beschikbaar is suriname, dus wat gaat hij er dan aan doen?
  behalve zijn eigen djonko telen?
  gemodereerd

 6. Wil onze president grappig zijn? Hij zegt: ‘vanwege de negatieve gevolgen voor de volksgezondheid, willen wij dat deze toepassing van hennep (marihuana) geen INGANG zal vinden in ons land’. Dus onze president denk dat er nog geen marihuana wordt geteeld en gebruikt in Suriname, terwijl reeds in de tijd dat zijn Baba en Mai in Suriname arriveerden ze het hier al kenden en gebruikten als ghanja.(Hindi gãñjã).


  Maak melding

 7. Mooie kans om de grootste afnemer in latina america te worden. Concurrentie is altijd goed.
  Op medisch gebied, denk ik aan de naweeën van covid. Niet iedereen komt er zonder kleerscheuren vanaf.

  Welke Hollander meld zich.


  Maak melding

 8. Mooi begin met jullie coca land. Jullie kunnen niet eens controle uitoefenen op smokkel van goud, hout, benzine, levensmiddelen, en coke in su dan willen jullie hier je poten aan branden???
  We hebben niet een een behoorlijke laboratorium in Su.
  gemodereerd

 9. Ja Henkes.
  Geen cannabis, maar cbd druppels.
  Vaak besproken hier.

  Pure cbd rechtstreeks afkomstig uit het Amazone gebied; de longen van de aarde.
  Verwerkt door authentieke Indianenstammen.

  Kijk, alvast een marketing idee! (Niche).


  Maak melding

 10. Verbiedt het gebruik van pesticiden en andere bestrijdingsmiddelen (malatzon en grammazon. Stel het strafbaar voor degene die deze bestrijdingsmiddelen invoert in Suriname. In buurlanden zijn deze middelen verboden.


  Maak melding

 11. President toch president,
  Wat een flater!!!!

  Nu maruhana gevold door cocaïn.
  Makkelijk geld verdiend!
  Wat is het verschil met meneer B???

  Su wordt een echte narco staat!
  Of zijn ze dat al???????
  gemodereerd

 12. eindelijk een exportproduct voor medicijnen.

  bigup

  wil me erf vol planten gelijk…………moet ik een pasje hebben ofzo. is legaal want guyana doe het al
  gemodereerd

 13. En zo begint het @wendy

  Ongenuanceerde uitspraken en recalcitrant gedrag v ongeschoolde individuen die geen flauw idee hebben waarover het artikel gaat. Als ze maar tegen de schenen kunnen schoppen. Zo kinderachtig dit, bigie, bigie vrouw. Dit is het gedrag vd gemiddelde paarse trol.

  Tamara breaking news op suri’s be like on Internet of things; “suri wordt de grootste drugsleverancier”.
  Tenenkrommend dit, want cbd bij de kruidvat kost 50€ voor 10 ml. 🙄
  gemodereerd

 14. Er zijn toch heel wat landen, die allang bezig zijn.
  Maar op het Land kunnen ze; Gedetineerden aan het Werk zetten
  van 6 tot 18 uur met beveiliging aan de Voeten om te Grond te bewerken.
  Zoals Taakstraffen worden uitgevoerd.
  Is Niet eerlijk, dat ze GRATIS de voeding krijgen.
  Meehelpen in Maatschappij.
  gemodereerd

 15. Toen regering bouterse daarmee wilde beginnen maakte de oppositie tevens de coalitie van nu heel veel tamtam. En nu willen ze het zelfde wat zij indertijd afkeurden waar maken. Same on you 3ka
  gemodereerd

 16. De aanmeldingswegen, zíjn algemeen bekent.
  Alleen,dient u de deskundigheid te hebben, zoniet, blijft u zitten waar bent.

  Ik ben ervan overtuigd, dat iedereen een handje bij kan dragen om mens en land op de goede spoor te zetten.
  U, moet het wel willen en kunnen.
  In iedergeval, wil en kan deze regering. U, toch ook?

  Wendy, waar u ook bent, geniet van het leven, kunt u een ander niet helpen, kraak het dan ook niet af.
  Kom, met ideeën/oplossingen.
  Het land is in alle opzichten in een paar jaar tijd in crisis gebracht.
  Met hulp van iedereen, binnen als buiten de grenzen van Suriname, moet het goed komen.
  Of denkt u anders over?
  gemodereerd

 17. @Bolle…heb je nu pas door??! 90% vd iedeen die gelanceerd worden was reeds door de vorige regering geagendeerd; burg corantijd, hennep, olie, citrus, cocos, bxt, goud, ga zo maar door. Just cut&paste…. en je hebt gelijk, toen ze in de opppsitie waren scjreeuwen ze moor en brand; zover om anatiinalistische brieven te schrijven aan financierders.. hadden ze zich nationaal opgesteld, dan waren deze zaken reeds gerealiseerd!

  Tekent hun capaciteit mbt economische ontwikkeling…tje poti!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.