Econoom Eckhorst: ‘IMF deal eerste mijlpaal voor stabilisatie economie Suriname’

21
Karel Eckhorst
Econoom Karel Eckhorst

In een interview van ‘Financiën Actueel’ ging econoom Karel Eckhorst in op het onderhandelingsproces met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Eckhorst voert de onderhandelingen met het IMF. Hij gaf aan dat minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning eigenlijk de hoofonderhandelaar is, maar dat hij het mandaat heeft gehad om namens de minister te onderhandelen.

Het aanvragen van een IMF-programma is een ernstige zaak, omdat je heel veel vraagt van het volk, aldus Eckhorst. Als land moet je heel serieus zijn als je met het IMF in zee wilt. Het gaat om enorme commitment en condities die op papier worden vastgelegd. Volgens Eckhorst moet je daarom vanaf het begin bereid zijn om ‘ownership’ te nemen van datgene wat je overeenkomt met het IMF.

Wisselkoers
Een van de onderwerpen in het programma was de wisselkoers, omdat de samenleving  zich ernstige zorgen maakt hierover. Volgens Eckhorst is deze bezorgdheid terecht. Hij geeft aan dat de autoriteit op het gebied van wisselkoersbeleid nog steeds de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is. Zo heeft Suriname een grote importbasis; zowel in de consumptie- als productiesfeer. Daardoor werkt de wisselkoers vrijwel direct door op de prijzen. Elke schommeling zal daarom impact hebben. Eckhorst legde uit dat er bij eerdere analyses geconcludeerd is dat er dieper liggende structurele problemen in de economie zijn, zoals een zeer kleine deviezenverdienbasis.

Aan de ene kant is er relatief veel  valuta nodig om de economie draaiende te houden. voor consumptie en productie. En aan de andere kant is de economie niet in staat voldoende deviezen terug te verdienen, waardoor er een enorm verschil ontstaat in de voorradigheid van deze deviezen. kloof ontstaat. Deze kloof wordt groter wanneer een land ook nog te kampen krijgt met dalende prijzen voor het kleine assortiment aan exportgoederen die geld opbrengen, met name goud, olie en bauxiet. Deze dalingen zijn ontstaan, zijn deze meteen merkbaar in de economie.

Het versterken van de waarde van de munt moet vanuit de binnenlandse productie komen, zei Eckhorst: het gaat om datgene wat jij als land kan verkopen tegen een goede prijs, waardoor er genoeg dollars. verdiend kunnen worden. Als voorbeeld gaf hij aan dat Suriname in de periode 2009-2012 enorm veel verdiend heeft aan de export van mineralen, in feite meer dan er was  geschonken gegeven aan ontwikkelingshulp. Maar de besteding van deze gelden is niet zo goed verlopen.

Een aantal factoren liggen ten grondslag aan de totstandkoming van de wisselkoers. Maar Eckhorst benadrukte dat wij door vooral productie van een breder assortiment aan exporteerbare goederen en diensten, we als land meer kunnen verdienen en daardoor ook een sterkere munt en stabielere wisselkoers kunnen hebben.

Stabilisatie economie
De deal met het IMF kan gezien worden als een eerste mijlpaal die Suriname zal helpen om de volgende stappen te zetten voor de stabilisatie van de economie. Het geld van het IMF is in dit geval puur betalingsbalanssteun, voor ondersteuning van de internationale reserves van de CBvS. De internationale reserves van Suriname bij de CBvS, zullen hierdoor, in de komende jaren, heel gestaag stijgen. Een programma met het IMF, biedt een basis van vertrouwen en discipline v.w.b. het macro-economisch beleid, waardoor ook andere financiële instellingen bereid zijn om ook hun (budget)steun te geven zegt Eckhorst.

In de komende anderhalve maand, na het bereiken van de Staff level Agreement, zal er gewerkt worden aan de uitvoer van de voorwaarden. Volgens Eckhorst is er nu een overeengekomen pakket. Hij benadrukte dat de Staff-level Agreement een zogeheten ‘gentlemen agreement’ is om het wederzijds samengesteld en afgesproken pakket van macro-economische maatregelen, gereed te krijgen voor goedkeuring door de Uitvoerende Raad en uitvoering door Suriname. De ogen zijn nu gericht op het politiek-bestuurlijke om de ‘prior actions’ uit te voeren. Eckhorst geeft aan dat dit geen makkelijke job zal zijn, maar gelooft dat wij er wel zullen komen.

Ter afsluiting geeft hij aan dat er veel maatregelen in het pakket opgenomen zijn, om eigenlijk zoveel als mogelijk klappen op te kunnen vangen. Het bedrijfsleven zal ondersteund worden in haar ontwikkeling door programma’s en projecten die zullen worden uitgevoerd met technische en financiële assistentie van andere internationale financiële instellingen (z.a. Wereldbank). In het herstelplan worden er hiertoe een aantal handvatten aangeboden. Want de verdiencapaciteit zit uiteraard bij het bedrijfsleven en niet zo zeer bij de overheid, aldus Karel Eckhorst.

21 REACTIES

 1. Wat heeft Suriname nog meer te verliezen.
  De beste oplossing moet gepuzzeld worden.
  Je kan niet met de handen in de haren zitten.
  Samenwerken zal veel verbeteren.
  gemodereerd

 2. deze man lult alleen in eigen belang
  eerste mijlpaal? mi mars

  eerste mijlpaal zou zijn als deze regering eens meer inkomsten heeft dan uitgave
  zolang dat niet gerealiseerd wordt, zijn verdere opties gewoon doodlopend
  meer uitgave dan inkomsten
  en dan geld lenen?
  hoe ga je dat geleende geld terug betalen als je al niet genoeg geld hebt om de rest te betalen?
  dan kan je nog maar 1 ding doen……nog meer geld lenen.
  dezelfde domme schijt truukjes die bouta en boefdraad ook deden.

  reorganiseer eerst je hele regeringsapparaat eens, want met dit domme gedoe?
  gaat de gewone bevolking weer opdraaien voor de kosten
  gemodereerd

 3. De overheid moet 50 % van hun personeel ontslaan, het kan door een regeling of gedwongen ontslag. SLM moet failliet verklaard worden en opnieuw opstarten met een kwart van de personeel en gewoon in SRD uitbetalen, nu zijn er 600 personeel in dienst bij SLM en dat is teveel. Vakbond leiders verantwoordelijk stellen voor de miss management bij de overheid en semi overheid. Vakbond leider had kunnen zien dat personeelbestand in de afgelopen 10 jaar is met 50 % verhoogd zonder dat er werk was de personeel.


  Maak melding

 4. en salarissen van ambtenaar met 25% minimaal verminderen
  inclusief president ministers dna-leden
  tevens ook al die nutteloze commisies afschaffen
  evenals de levenslange betalingen aan ex-ministers en dna-leden
  4 jaar minister? kan je wachtgeld krijgen voor 4 jaar…. daarna zoek je het maar uit
  idem dito voor dna-leden.
  tevens dubbele functies bij de overheid gewoon strafbaar stellen, ook al zijn die “vrijwillig”,
  om eventuele belangenverstrengelingen te voorkomen.
  en als niemand meer een dubbele functie heeft cq salaris?
  zijn er ook meer mensen aan het werk,die hun werk ook naar behoren kunnen uitvoeren zoals het hoort.
  tegenwoordig krijg je te horen als je iemand moet spreken? ja die is er niet, die heeft een vrije dag en nog meer van die onzin.
  waar is de vervanger van desbetreffende persoon dan?
  nooit is er iemand die de plek eventjes over kan nemen van de afwezige.
  geen wonder dat de economie en regering faalt op elk gebied
  gemodereerd

 5. Bedankt voor de uitleg meneer Eckhorst, en nu nog uitspitten voor de srananmang.

  Ik mis wat leuke items;
  -Werkgroep implementatie industriële-hennepteelt geïnstalleerd.
  -Nationale Veiligheidscommissie geïnstalleerd. (Hoofd=de Pres)
  -Pres installeert administratief beroepsinstituut. (Lid E. van der San 😀).

  Joh, je ziet wat je wilt zien!


  Maak melding

 6. @directeur zonder bedrijf
  Degene die uit ‘zijn nek lult’ ben JIJ!
  Deze regering heeft 233 grote schulden van
  Bouta regering overgenomen! Deze moeten ook worden betaald , vandaar dat IMF noodzakelijk is…. Er zal flink geïnvesteerd worden in de export want dat is noodzakelijk om deviezen binnen te halen…
  Kan goed komen maar het gaat wel even duren. Intussen heeft het overgrote deel van de samenleving ( niet iedereen natuurlijk) dit zichzelf op de hals gehaald door 10 jaar Bouta aan de macht te laten!
  Dus moet men nu op de blaren zitten door 10 jaar wanbeleid! Is keihard, vooral voor degenen die verstandig waren om NIET op de NDP te stemmen want die lijden er nu helaas ook onder! Ik kan er met mijn verstand niet bij hoe men op een gewetenloze moordenaar kan stemmen, daar kan niets goeds uit komen!!!Liet zich adviseren door pastor Steve M.,die dollars uit gemeenteleden probeerde te ontfutselen, écht een schande voor andere evangelische gemeentes die wel oprecht bezig zijn! Maar wie met pek (Bouta) omgaat die wordt ermee besmet!
  Samenleving WORDT WAKKER!!!!


  Maak melding

 7. Beste landgenoten,
  U bent er nu allen getuigen van dat de wijzen der Suriname zijn verenigd.
  Ons land en ons toekomst ligt in goede handen.
  Er komen zware tijden aan, maar laten we eerlijk zijn de oorzaken hiervan liggen in de periode 2010-2020. Nu moeten wij werken aan herstel.

  Wij zullen met ons allen mee moeten werken aan de oplossing. Wij hebben geen andere en geen betere keus dan de wijzen der Suriname te volgen. Het is ons plicht om mee te werken aan herstel.

  Team Santokhi,
  dank u wel dat u erger weet te voorkomen.

  Together we will make it.
  Yess, we will.
  W’o set en nanga makandra. Krakti !


  Maak melding

 8. Een goede oplossing. Suriname kan zichzelf aan haar eigen hoofdharen onmogelijk omhoog uit het moeras trekken en aan de kant ervan zetten.

  Suriname heeft internationale financieel economische hulp nodig om de economie weer gezond te maken, waardoor alles weer op de rails zit. Er zullen offers hiervoor moeten worden gebracht. Surinamers/kiezers zullen hier een wijze les van leren.

  Een land kan onmogelijk door padvinders/dictators met hun enige eigen belangen worden bestuurd, financieel, sociaal, economisch, enz.

  De padvinders ea die sinds 25 februari 1980 die de oorzaak hiervan zijn dat Suriname hierin hebben terecht gebracht moeten zwaar gestraft worden. De vraag, hoe komt het dat die padvinders, hun gezinnen, familie, vrienden hierdoor schatrijk geworden zijn. Sommigen behoren tot de rijkste mannen van Suriname ( zie zandboot schade die nooit betaald is geworden, Suralco, een andere die met slippers vis verkocht op straat en nu helikopters heeft, een andere die was opgepakt door DEA in Miami en nu rond hout verkoopt aan China, anderen die skaliens bezitten en goud delven in het Stuwmeer, bij Broko Baka, een andere grote hoeveelheden kapitaal van Suriname heeft verduisterd, grote leningen met hoge renten bij buitenlandse banken heeft gesloten en die nu spoorloos is en nog niet op de opsporingslijst van Interpol is, een andere die op 8 december 1982 15 anders denkenden heeft vermoord en nu nog steeds vrij rond loopt, anderen hebben domeingronden, enz, enz.

  Al het kapitaal van Suriname moet bij deze zware criminelen worden terug gehaald tot de laatste cent. Het kapitaal is vd Surinamers.


  Maak melding

 9. Haal al de gestolen miljarden terug verdomme zoals beloofd om tenminste de schulden af te lossen.
  Pres toon wat meer daadkracht en los jw belofte in voordat ht volk de straat opkomt n afrekend met jw.
  Een man die zijn gegeven woord niet nakomt schendt zijn eer en respect.
  A VOLT KON WERIE K’BA NANGA “INLEVEREN” GEDONDER.
  LAAT HET ARME DEEL VAN HET VOLK MET RUST EN MAAK DE KAPITALISTEN WAT LICHTER.


  Maak melding

 10. Weer zo een topper econoom Eckhorst die als geen ander deel is van het Dream team onder aanvoering van zijn captain ZE Santokhi, de schaker, de genie, de man die in zetten denkt en dan de tegenstander schaakmat zet. Zo is ZE Santokhi met zijn Dreamteam hard op weg om Suriname uit de ellende van fascist Bouterse te halen.
  En weet je wat? Het gaat hem ook lukken alleen de onderontwikkelde Surinamer weigert dit in te zien.


  Maak melding

 11. Al meer dan 100 jaar econoom diesie en ingenieur datie. Zoveel mensen die schrijven over hoe het moet alle sani sabi man.

  Maar soso kaolo achteruitgang.

  Arron srefidensi

  Dan revo
  Dan Bosje a man schrijf etecwan lul boekje

  Dan Vene

  Dan Bouta necks no span

  Nu Han for change

  Soso lul rommel en kaolo


  Maak melding

 12. Paul “recht voor zijn raap” 9 mei 2021 At 18:11
  ZE Santokhi, de schaker, de genie, de man die in zetten denkt en dan de tegenstander schaakmat zet.
  ====================================

  Kom je nou ook klaar als je dit zo schrijft?


  Maak melding

 13. Paul een onderontwikkelde volk die honger lijdt kan nooit begrip tonen.
  Die paarse ratten en rovers genieten volop vn ht gestolen geld. Ze leven in luxe n weelde en ht arme volk moet blijven inleveren???.
  De gemiddelde burger kn nu al geen kaas kip sardien en noem maar op kopen laatstaan de minderbedeelden..
  Welk volk gaat stemmem vr een regering die hun armer mkt n honger laat lijden vanwege 10 jr wanbeleid vn de vorige regering.
  De enige beste opl is om de gelden terug te halen n al hun bezittingen verbeurd te verklaren.DE EMMER IS AL REEDS VOL EN LOOPT OVER .
  gemodereerd

 14. Allen,

  Taurus, groot gelijk, haal het gestolen geld terug, dan ben je bijna van al je schulden af.
  STOP de chinezen, zij stelen onze natuurlijke bronnen, zoals onze hout voor bijna niets weg.

  SUCCES,


  Maak melding

 15. @masha
  jij deze regering heeft veel schulden over genomen.
  maar waar heb jij gezien dat deze regering het gat tussen uitgave en inkomsten probeerd te dichten?
  veel te veel mensen in dienst van het land die niets doen
  veel te veel ambtenaren die overbodig zijn
  ministers dna leden en niet te vergeten al die commissies die teveel en overbodig geld kosten.
  slm die even snel 650.000 usd heeft gekost terwijl het geen bestaanrecht meer heeft
  het teveel aan slm personeel die ook nog eens in usd uitbetaald wordt
  en de lijst is nog veel langer
  en toch wordt er niets gedaan aan al dat geld verspillen om dat gat te dichten

  het eeuwige simpel gillen dat bouta de schuld is van dit alles weten we nu wel.
  idioten zoals jij gillen dat alleen maar, en hebben totaal geen idee wat er aan te doen.
  ik heb al een paar dingen genoemd die heel makkelijk te regelen zijn bij wet
  en toch wordt het niet gedaan?
  want ook deze regering wil niet in eigen vlees snijden
  dus heeft extra geld ook geen enkel nut
  gemodereerd

 16. ook zo’n leuke
  ipv onderhoud aan bestaande faciliteiten die dat hard nodig hebben zit deze diknek te kijken naar ontwerpen voor een brug naar guyana?
  gemodereerd

 17. Ik zou de onderhandeling voor Suriname moeten voeren
  maar ik ben geen politicus en daarom zou het slagen want
  ik weet precies waar die problemen in Suriname zitten en
  ik ben betrouwbaar en zal niets ongeoorloofd doen als een
  politicus want ik ben geen rover.


  Maak melding

 18. WAT, deze Eckhorst was toch een van adviseurs van Hoefdraad in het buitenland. Hij stond op de nominatie om tot de nieuwe Governor te worden benoemd door Bouterse.


  Maak melding

 19. Ach…allemaal, shit commentaar. De bottomline, Dr. Eckhorst is een mooi voorbeeld van “wiens brood men eet, diens woord men spreekt”… verder tepect voor zijn kennis.

  De vraag IMF is een politieke vraag/keus; en geen economische…. het gelag voor een korstondige opleving zal betaald worden door de armen en middenkader. De rijken worden toch rijker… ga de economische ontwikkeling van alle landen na die in zee gingen met de IMF, over minstens 20j tijdshorizon…

  En dat heeft Bouterse goed door; jammer dat hij de andere zaken niet onder controle had.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.