Professor: ‘Paniek zaaien over loslaten koers onnodig’

35
US dollars

De Surinaamse samenleving hoeft niet bezorgd te zijn als het gaat om de toekomst van de wisselkoers. Dat benadrukte professor Marten Schalkwijk onlangs. Wanneer de overeenkomst die de regering heeft met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in juni officieel beklonken is, bestaat de mogelijkheid dat daarna de wisselkoers in Suriname wordt losgelaten. Echter, door sommigen wordt de indruk gewekt alsof de koers dan sterk zal stijgen.

Volgens Schalkwijk, coördinator van het Herstelplan dat momenteel door de regering wordt uitgevoerd, wordt er onnodig paniek gezaaid. “Het is niet zo dat de koers 1 op 30 voor de euro zal worden, zoals gezegd wordt op sociale media bijvoorbeeld. De koers is nu op straat 1 op 20 voor de euro. Veel hoger dan dat zal het niet worden”, verzekerde hij donderdagmorgen in het radioprogramma ‘ABC Actueel’. 

Het is belangrijk dat er geen onrust is binnen de samenleving. “Want als iedereen nu in paniek begint te raken en zijn SRD’s gaat omwisselen voor valuta, dan neemt de vraag naar euro’s en US-dollars toe, wat op zijn beurt ervoor zal zorgen dat de koers omhooggaat”, legt Schalkwijk uit.

De regering is in maart begonnen met het treffen van maatregelen die ertoe moeten leiden dat de koers wordt gestabiliseerd. “Wat de regering probeert te doen met de bandbreedte, is om de officiële koers langzaamaan aan te passen. En met de maatregelen is het de bedoeling de koers op de parallelmarkt (straatkoers) omlaag te brengen, zodat de twee koersen dichterbij elkaar komen en uiteindelijk één koers worden die veel lager ligt dan de straatkoers die we nu hebben.” Het komt er dus op neer dat bij het loslaten van de wisselkoers de straatkoers de gangbare koers zal zijn, wat nu in feite al het geval is.

IMF-DEAL
Schalkwijk had het in het radioprogramma ook over de overeenkomst met het IMF. Voor nu is er een Staff Level Agreement bereikt, wat wil zeggen dat er op technisch niveau groen licht is gegeven. “De board, het bestuur, van het IMF en de Surinaamse regering moeten nog tekenen, dan pas is er officieel een overeenkomst.”

De deal met IMF gaat om een lening van 690 miljoen US-dollars die met een zachte rente in maximaal tien jaar terugbetaald moet worden. De deal maakt tegelijk de weg vrij voor andere financiële ondersteuningen van de Wereldbank en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB). Wanneer het geld van al deze instellingen binnenkomt, zal deviezenschaarste verdwijnen en is de verwachting dat de wisselkoers stabiel blijft.

De 690 miljoen US-dollars van het IMF zullen grotendeels terechtkomen bij de Centrale Bank van Suriname als een soort deviezenreserve, terwijl het geld van de Wereldbank en IDB zal dienen ter ondersteuning van het uitvoeren van projecten en maatregelen die in het Herstelplan zijn opgenomen.

35 REACTIES

 1. Suriname is tegenwoordig het land van 200000 economen en 100000 professors, waarvan je nergens een werkstuk van hun kan vinden dan…..
  Alleen te horen bij ABC!!!

  Als de handelaars en drugskartels meewerken, dan zal er geen paniek zijn, want die hebben grote vraag naar US dollars!!!


  Maak melding

 2. Alsif 1:20 niet erg genoeg is….das bijna 3xzoveel als 1 jaar geleden; de kleine man is altijd weer de dupe. IMF is een speeltje vd elite…ik lees nergens hoe ze inkomen vd kleine man gaan aanpassen. Nee, het begint met SLM…daarna volgen alle staatsbedrijven. Operatie geslaagd, patient overleden! Gecondoleerd Chan.


  Maak melding

 3. Men praat konstant over een herstelplan, maar nergens zie ik dat er projecten zijn om onze binnenlandse productie op te krikken en om ons ready te maken om meer te exporteren om valuta naar binnen te halen.


  Maak melding

 4. Faya chiga
  7 mei 2021 At 05:05
  Men praat konstant over een herstelplan, maar nergens zie ik dat er projecten zijn om onze binnenlandse productie op te krikken en om ons ready te maken om meer te exporteren om valuta naar binnen te halen.

  Noem mij een project dat de afgelopen 10 jaar gerealiseerd is. Er zouden 18 000 sociale woningen gebouwd worden voor de arme man. Fascist Bouterse deed die toezegging. Hoeveel van die sociale woningen zijn er gekomen ?
  gemodereerd

 5. Ik snap niet dat er nog mensen zijn die vinden dat wat de NDP in 10 jaar gesloopt heeft, de huidige regering binnen 1 jaar moet kunnen herstellen.
  Ze weten blijkbaar niet dat bouwen veel meer tijd kost dan slopen. Een boom heb je in 10 minuten omgehakt, maar het heeft jaren geduurd voor het van zaad tot boom kon uitgroeien.
  Sommige mensen begrijpen echt niks. Of zijn gewoon kwaadaardig.
  gemodereerd

 6. Ik snap niet dat er nog mensen zijn die vinden dat wat de NDP in 10 jaar gesloopt heeft, de huidige regering binnen 1 jaar moet kunnen herstellen.
  Ze weten blijkbaar niet dat bouwen veel meer tijd kost dan slopen. Een boom heb je in 10 minuten omgehakt, maar het heeft jaren geduurd voor het van zaad tot boom kon uitgroeien.
  Sommige mensen begrijpen echt niks. Of zijn gewoon kwaadaardig.


  Maak melding

 7. Oma S… dit heeft niks met de NDP te maken; wel de feiten blijven benoemen, ok. Ik heb gestemd op Chan. Punt. Alleen mijn geduld raakt zo langzamer op…. de bewijzen van incompetentie stappelen met de dag; lees maar mee: geen duidelijk herstel plan, kroer vrijgeven zonder beheer maatregelen anders dan dreigen naar speculanten (deed NDP ook, overigens), mooie praatjes over $1.2 miljard imvesteering in luchtkastelen (deed NDP ook met 2e Dubai), benoemen van vrienden en familoe in sleitel posities, covid19 steun nog steeds een belofte, een messias naar SLM halen om massa ontslag te relaiseren (kon ik ook, gratis), Nederland allerlei faciliteiten bieden bij wet maar 19 mio € vrijkrijgen ho maar…. moet ik doorgaan???! Dat klopt, met deze tempo stem ik over 4 jr weee pp de NDP 2.0. Punt.

  Ps. Ik heb niet het eeuwige leven om te wachten op belofte na belofte….
  gemodereerd

 8. Roland Faith
  7 mei 2021 At 08:17
  Koers loopt al naar de 22 Euro

  Hoe komt het ? O ja natuurlijk omdat ZE Santokhi de miljarden in zijn eigen zak gestopt heeft.
  gemodereerd

 9. Dankzij die moordenaar bouterse zit Su vandaag in deze puinhoop.
  Sommigen denken dat je in een paar maanden tijd alles op orde moet hebben die bouterse en co hebben kapot gemaakt.

  NDP’ers::::::bouterse heeft NOOIT zijn schulden betaald en afgelost.


  Maak melding

 10. tenzij DDB en ndp bonzen/dieven alle gestolen geld teruggeven.

  zo niet al hun bezittingen verkopen.

  werk voor CLAD. wat doen ze de hele dag????????????

  dan hoeft de regering niet te gaan bedelen bij IMF om de srd te stabiliseren.

  de srd is van 2013 tm 2021 met 21/3=7 x 100= ongeveer 700% in waarde gedaald.

  koers 2013 voor 1 usd was 2.80. koers 2021 gaat naar 21 al

  aov is 700% in waarde gedaald.
  vaste lonen zijn 700% in waarde gedaald.
  losse arbeiders zijn 700% in inkomsten achteruit gegaan
  mensen die dingen verkopen links en rechts hebben hun prijzen al met 700% verhoogd

  al krijg je 1 miljard usd betalingsbalans steun. de koers gaat blijven haken op 21 srd per usd

  Vraag en aanbod bepalen de koers en geen wet van Roemer of bedreigingen van Roemer.

  Conclusie: surinaams volk is per 7 mei 2021 700% verarmd. dit komt nooit meer goed.

  De kleine man zal nooit omhoog kunnen klimmen.
  gemodereerd

 11. alle surinamers zullen anno 2021 zelfvoorzienend moeten worden wil je niet doodgaan:
  kweek wat doksen en kippen
  kweek geiten en schapen=ze eten alleen gras. (heb je geen grond? laat ze binnen en ga gras kappen elke dag)
  plant fruitbomen
  plant wat groente
  dan heb je wa eten.

  de rest is probleem
  gemodereerd

 12. De koers ontstaat door vraag en aanbod.
  Hoe meer vraag is, hoe hoger de koers zal zijn.

  Wat de regering Chan – Brunswijk voor moet zorgen is dat er goede mogelijkheden zijn voor produktie- en exportondernrmingen, oa grote landbouw, rijstsector, zeevisserij sector, die valuta kunnen verdienen met Surinaamse goederen op buitenlandse markten.

  Ook het eco-toerisme moet sterk gestomuleerd worden, de voorzieningen moeten voldoen aan internationale standaarden, waardoor toeristen zich prettig voelen, hun lsptops, mobiels kunnen gebruiken, gezondheidszaken en veiligheid in orde zijn. Goed opgeleide en getrainde gidsen, die hun vreemde talen spreken, oa. Engels, Frans, Spaans.

  Witte boordencriminsliteit moet keihard worden aangepakt en worden bestreden. De Gambio moeten sluiten, Haitianen geen toegang meer geven om naar Suriname te komen. De vliegverbinding Haiti – Suriname stop zetten en alle Haitianen terug sturen naar Haiti. Allemaal.

  Het algemeen belang en doelen moet belangrijk zijn, hard werken en alles eerlijk verdelen voor iedereen.

  Samen Werken. Samen Sterker


  Maak melding

 13. Jammer, dat Toeristen het land niet kan bezoeken, anders was het
  wat gunstig geworden.
  Pandemie maakt het nog erger.
  Het is niet anders, moet wel een tijdje hiermee door.
  gemodereerd

 14. @Oma S,

  Goed verwoord. Daarom is er een verschil tussen een Paard en een Ezel.
  Een Ezel kan je alles leren en vertellen het is en blijft een ezel.


  Maak melding

 15. @Oma S: Dat jij dit verfoeilijk beleid nog probeert goed te praten is een misdaad. Een president di in zijn eerste honderddagen zijn vrouw 8 benoemingen geeft en statuten van parastatale bedrijven veranderd om haar maar te kunnen plaatsen in de RVC, zijn zoon die zich als een varken gedraagt benoemt, de stiefvader van zijn vrouw vrijspel geeft om onze bossen leeg te kappen, zijn neef op verschillende hoge posten plaatst, waaronder SURFIN!!! Een president die ons al jaren voorliegt en niet instaat blijkt dat gedrag te veranderen. Ministers van financiën en BUZA die zich in allerlei bochten wringen om een NV op te richten die het geld van het land zal wegsluizen, er door de DNAleden van de coalitie toe worden gemachtigd in een onvolledige wet waarin de namen van de bestuursleden, die hetzelfde zullen zijn als bij Surfin, nader zullen worden ingevuld. een minister van OW die het volk gewoon in het gezicht spuugd! Een VP die zijn broer op verschillende posten benoemd, al zijn kinderen (en dat zijn er een heleboel) plaatst en benoemd. Een VP die niet eens behoorlijk een beleidsstuk kan voorlezen met een do Viren Adjodhia verstrekte Master bull. Een regering die tijdens de verkiezingen had beloofd dat iedereen voordat hij/zij beedigd zou worden, notarieel zou laten vastleggen wat hij/zij op dat moment bezet, zogenaamd in het kader van integer beleid, transparantie en de anticorruptiewet, ga kijken hoe het nu met ze gaat!! Velen zijn uit de sloot opgestaan en zijn nu na een jaar al zeer welvarend. Ga bij GLIS kijken wie wat heeft gehad aan gronden, ga kijken wie in het afgelopen jaar MEER grond heeft gehad en wie consessies!!! Ey Oma of welke andere nepnamen je hier al heel lang hanteert, als je niet weet wat je met je tijd moet, ga dan weer onder je steen liggen n kom hier geen onzin verkondigen


  Maak melding

 16. De experts verbonden aan de VHP buitelen over elkaar heen om de gemeenschap hun theorie te komen vertellen. Theorie en praktijk komen in dit concreet geval niet met elkaar overeen. Nu bal gaan de mensen dood in de film, ergo wanneer de koers wordt losgelaten zal de ellende helemaal uitbreken. Mijn inziens is het voor Suriname beter als de koers wordt losgelaten. De huidige partijen die de regering vormen tekenen hiermee hun politieke doodvonnissen. Suriname heeft dit echt nodig om verlost te zijn van deze corrupte figuren en geniale grote grugshandelaren.
  gemodereerd

 17. Bedankt voor de uitleg professor Schalkwijk.

  De komende dagen/weken zullen destabiliserende exponenten met man en macht proberen, om ruis onder het volk te verspreiden.
  Het is daarom van immens belang, dat deze uitleg ‘vertaald’ wordt voor het volk.
  De kennis-gap is te groot.
  Communicatie en nogmaals communicatie.

  Vroeger had je limbo, (voorbeeld), nu hebben ze niets, alleen intellectuelen. Een groot deel vh volk begrijpt het niet.
  Gaarne aandacht hiervoor CDS.


  Maak melding

 18. De experts verbonden aan de regering buitelen over elkaar heen om de gemeenschap hun theorie te komen vertellen. Theorie en praktijk komen in dit concreet geval niet met elkaar overeen. Nu bal gaan de mensen dood in de film, ergo wanneer de koers wordt losgelaten zal de ellende helemaal uitbreken. Mijn inziens is het voor Suriname beter als de koers wordt losgelaten. De huidige partijen die de regering vormen tekenen hiermee hun politieke doodvonnissen. Suriname heeft dit echt nodig om verlost te zijn van deze corrupte figuren Friends & family gedoe en geniale grote ……………..


  Maak melding

 19. Roland Faith 7 mei 2021 At 08:17
  Koers loopt al naar de 22 voor de Euro
  ======================

  Dat is ie inmiddels dus al. Ik denk zelf dat we ergens rond de 25 gaan uitkomen.


  Maak melding

 20. @Oma S
  Ze snappen het best wel, maar doen alsof.

  16 zetels ndp betekend, 70% ambtenaren. De lastminute 2020 plus 2015.
  Remigranten 8000. Alle buitenvrouwen en kids. Alle familie (brasions) en friends. Alle illegalen, criminelen en drugsdealers die in de psa database zitten of zaten.

  Deze mensen wonen voornamelijk in Paramaribo en omgeving, worden het hardst getroffen omdat alle voorzieningen zijn ingetrokken.
  Het is best wel een grote groep, waardoor het lijkt alsof ‘iedereen’ klaagt. Ze brullen ook het hardst.
  De rest had niets en wacht af.
  Dat is in mijn optiek de harde realiteit.


  Maak melding

 21. Ik vraag mij in gemoede af waarom een socioloog of belast is met het herstelplan. En waarop baseert hij dan zijn stelling dat de koers niet hoger zal worden dan 1:20?? Zelfs als socioloog zou ie moeten weten dat er logischerwijs onrust en speculatie zal ontstaan na zo een aankondiging. De overheid heeft ook onvolfoende daadkracht, bekwaamheid, kredietwaardigheid en will power om die illegale kartel valutahandel zonder enige IMF interventie te beteugelen. Het volk zal weer het gelag betalen!


  Maak melding

 22. wat ik niet begrijp van suriname waarom er zoveel cambio zijn ,als overheid vergunningen intrekken grenswissel kantoor zetten bv zanderij albina nikerie dan krijg je als overheid valuta binnen,cambio s drukken eigenlijk de koers ook omhoog ,maar goed is een iedee,


  Maak melding

 23. Ik raak niet in paniek, of de koers nu vrijgelaten wordt of niet. Ik begin wel paniekerig te worden wanneer ik niet meer normaal mijn inkopen kan doen en mijn ijskast net zo leeg begint te worden als de staatskas.na10 jaar NDP regering.


  Maak melding

 24. Oma S. 7 mei 2021 At 08:10
  ========================================

  Oma S. heeft het perfect in Jip en Janneke taal uitgelegd.

  Maar je kan het ze verder niet kwalijk nemen, zoals JK het verwoordt; “Ezels kan je van alles leren en vertellen, maar het zijn en blijven ezels.”

  Het schandelijke en overmatige bewijs van het verschil tussen “gratis” en “Fo soso” naar school gaan.


  Maak melding

 25. Wie, dit dit stuk goed heeft gelezen, helpt mij!! Waar staat in dit stuk dat de paniek onnodig is.. Ik lees het nl. nergens. Ik lees een paar aannames,,,die ik ook aan de borreltafel hoor.


  Maak melding

 26. Hmmmm, geen schuimbekkende reacties door de een-hersencellige VHPers hier op mijn relaas,…..geen weerwoord? Zitten jullie nog te broeden op een antwoord dat mijn relaas onderuit kan halen? Doe geen moeite, want zoals ik al vaak genoeg heb gezegd, hoef je de waarheid niet te onderhouden. Het blijft altijd fier recht overeind staan. Heb je gezien hoeveel uitspraken van Chan die toets niet hebben gehaald?? De man is een pathologische leugenaar….en nu rommelt het ook nog eens in de partij van de meest hebzuchtige, gierige, minst ontwikkelde politieke leider…..en de VHP zit op de loer!! De volgende soap is zich aan het voltrekken!! Wat een losers, deze regering!!


  Maak melding

 27. ron g en robje g zijn eeneiige paarse tweeling ratten , zelfde tekst , zelfde onzin en rob g heeft jou tweeling ratten broer ook een dr. titel voor zijn naam staan.


  Maak melding

 28. luci-en , we zijn geen VHPers , maar jij laat direct weerzien dat je een paarse rattenluis bent en die hebben geen hersencel , alleen maar stront in hun koppie , , nou luisje deze regering VHP-ABOB – NPS en PL hebben in 10 maanden al meer gepresteerd , dan jou regering de ndp-bep de laatste 5 jaren hebben gedaan , maar ja jij luisje begrijpt dat toch niet .


  Maak melding

 29. luciën 7 mei 2021 At 23:11
  Hmmmm, geen schuimbekkende reacties…
  ===========================================

  Je hebt volkomen gelijk wat betreft de schuimbekkende reacties, maar ook mijn reactie was o.o. voor jou bedoeld…intellect.


  Maak melding

 30. WAT… dat klopt, Chan en friends hebben in 10 maanden meer gepreseteerd; ff een bloemlezing:
  1) de koers sneller opgestuwd (1:22 tov 1 :7)
  2) meer grond uitgegeven aan vrienden ((zie Pokigate)
  3) meer familie in topfuncties benoemd
  4) meer buitenlandse reizen
  5) sneller naar IMF, omdat ze onnodig andere financierder bang hebben gemaakt
  6) meer leugens verkondigd (vergelijk de propaganda voor de verkiezing)
  7) meer commisies benoemd, om niets te doen
  8) meer nietzeggende OVK’s met nederland gesloten
  9) meer vluchtelingen het land ingesmokkeld (haitigate)
  10) meer nieuwe auto’s voor ministers en vrienden

  Ach ja, wie is nou de ezel??!! Uilskuikens….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.