CBvS waarschuwt tegen illegale valutahandel en koersopdrijving

20
Het kantoor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) aan de Waterkant 20 te Paramaribo.

De Centrale Bank van Suriname constateert dat op de valutamarkt en bij de verhandeling van goederen en diensten in Suriname de wisselkoersen omhoog worden gestuwd door onverantwoorde partijen in de samenleving.

Ten overvloede wordt de gemeenschap erop geattendeerd dat ingevolge de vigerende wet- en regelgeving de Bank de wisselkoersen noteert en publiceert die zijn vastgesteld op basis van de macro-economische fundamenten. Bovendien, zijn de Bank, de algemene banken en de wisselkantoren de enige bevoegde financiële intermediairs op de valutamarkt. Overige instellingen, ondernemingen of individuen hebben geenszins de bevoegdheid om handel te drijven in vreemde valuta of eigendunkelijk wisselkoersen vast te stellen bij de verhandeling van in vreemde valuta geprijsde goederen en diensten.

Benadrukt wordt dat thans wettelijk geheel geen sprake is van het vrijlaten van de wisselkoers van de Centrale Bank. Individuen en bedrijven die vraag uitoefenen naar vreemde valuta tegen hogere koersen dan die van de Centrale Bank handelen in strijd met de huidige wet- en regelgeving.

De onlangs afgekondigde wijziging van de Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 biedt de Bank en eenieder in de gemeenschap de mogelijkheid een klacht te deponeren bij de politionele en justitiële autoriteiten tegen degenen die bedrijfsmatig vreemde valuta verhandelen zonder een vergunning van de Bank en nota bene afwijkende wisselkoersen hanteren. De Bank zal niet schromen de handhaving van desbetreffende wettelijke bepalingen ter hand te nemen bij constateringen en meldingen van illegale valutahandel en koersopdrijving.

Alleen door handhaving van wet- en regelgeving en de getroffen en voorgenomen herstelmaatregelen, kan orde en rust op de valutamarkt alsmede stabilisering van de wisselkoersen gegarandeerd worden. De Bank rekent dan ook op de onverkorte medewerking en ondersteuning van de gemeenschap om geen onnodige vraag uit te oefenen naar vreemde valuta, haar valutatransacties slechts bij de bevoegde financiële instellingen te doen en degenen die zich schuldig maken aan illegale valutahandel en koersopdrijving aan te geven bij de bevoegde autoriteiten.

20 REACTIES

 1. De regering moet psychologen in dienst nemen. Deze gaan de economen dan uitleggen dat de gierigheid van de mens geen grenzen kent en dat gierigheid voor 75% de economie draait.
  Daarom zal er nooit stabiliteit zijn.


  Maak melding

 2. Chotelal,…je bent gewaarschuwd, de tijd dat je goedkope $ kreeg van je maties is voorgoed voorbij. Er zijn nu regels gesteld, waar ook jij je aan dient te houden.


  Maak melding

 3. conclusie: uit dit artikel kan je dus halen dat de CBVS onder leiding van roemer het hele imf gebeuren zit te dwarsbomen.
  Je kan niet praten over wetten bij vaststellen van de koers.
  Het is vraag en aanbod.
  wie 100srd voor 1 usd wil betalen is zijn zaak
  wie 16 srd voor 1 usd wil betalen is zijn zaak
  wie zijn 1 usd voor 200 srd wil verkopen is zijn zaak
  wie zijn 1 usd voor 16 srd wil verkopen is zijn zaak
  PAS ALS DE TEGEN WAARDE IN GOUD EN VALUTA BIJ DE CENTRALE BANK VAN SURINAME EEN BEPAALDE HOOGTE HEEFT BEREIKT WORDT DE KOERS VANZELF EEN BEETJE NORMAAL.

  MAAR DE DEKKING VAN DE SRD IS MOMENTEEL HOOGUIT 2%

  HET GELD HEEFT GEEN WAARDE.

  dus CBVS als je dekking voor de srd wil en geld van imf en idb en ontwikkelingsbank om de waarde van de srd te bewaken: SCHRIJF DAN GEEN DOMME ARTIKELEN.

  DIT IS REGELRECHT KOERSAANWAKKERING. WANT DEKKING VAN DE SRD IS BIJNA 0,0 OP DIT MOMENT.
  gemodereerd

 4. Het feit dat de illegale handel en de grote speculanten zoveel invloed op de koers hebben geeft al aan hoe hoe groot de sector van financiele illegale ativiteiten en financiele criminaliteit is !

  Deze illegale economie die parallel loopt met de legale economie verstoord het leven van de maatschappij en haar ontwikkeling.

  Het is dus van zeer groot belang om de illegale handel zo breed mogelijk te bestuderen en aan te pakken.

  Een groot probleem is dat veel bedrijven indirect politiek gelieerd zijn en zo van vrije handel genieten.
  Wat en hoe het met de houthandel gaat precies zo gaat het met vele andere producten !
  Er wordt massaal legale goederen gesmokkeld !

  Internationaal opererende bedrijven hebben bankrekeningen en vermogen buiten Suriname. Zij ontrekken veel Euro’s en Dollars uit de Surinaamse economie en droppen de SRD op “straat”.

  Een 100 % controle met t.w.k. van persoonsgegevens, administratie en belastingaangifte kan de kas behoorlijk spekken en kan een signaal zijn dat politiek Suriname de illegale handel in de breedste vorm aanpakt.

  Een brede financiele inspectie voor het loslaten van de koers zal dan heel goed uitkomen.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 5. De wisselkantoren of het nu legaal of illegaal is niet nodig. De banken zijn er om geld zaken te doen. Die kantoren bepalen de koersen. En het zijn die kantoren die gaan eisen dat de Centrale Bank moet interveniëren, valuta aan hun beschikbaar stellen om de koers te stabiliseren en binnen mum van tijd de valuta’s op en de volgende dag de koersen weer op hol slaan. Al die jaren wordt op die manier de Centrale Bank van hun valuta afgeroomd. Sluit die kantoren ga je zien, dat de koersen niet op hol slaan.
  Exporteurs moeten 30% van hun export inwisselen 70% mogen ze behouden, daarmee
  wordt de zwarte markt en wisselkantoren voorzien. Dus koers blijft stijgen. Doe net als alle andere landen ingezetenen mogen geen vreemde valuta bankrekening hebben. Net als in Nederland, ingezetenen mogen geen ander valuta rekening hebben dan Euro. In Amerika idem, daar mogen ingezetenen geen andere valuta rekening hebben dan us$. Curacao, Aruba dito. In Guyana ook hetzelfde, daar mogen ingezetenen alleen Guy$ rekening hebben vandaar dat ze daar geen grote inflatie kennen.


  Maak melding

 6. Suffe CBvS ga bij alle auto handelaren kijken ,ze handelen in usd. en jullie blaffen als een hond met hondsdolheid.Jullie rovers moeten zgn iets te vertellen hebben.
  gemodereerd

 7. Vanwaar halen die heren op straat hun SRD’s om vrreemde faluta te kopen? Politici weten beter. De politie doet niets eraan pff ze gaan die koers niet loslaten, wel die koers is al losgelaten hoor de straat koers is altijd de werkelijke koers!!!
  gemodereerd

 8. @malang
  wat een onzin
  dat er zo’n gerommel is met de koers is omdat er geen usd of euro’s verkrijgbaar zijn elke keer.
  daarom hebben handelaren de mogelijkheid op wisselen tegen hogere koers.
  en als de bank mij 15 srd geeft voor een euro, en iemand anders 20srd.
  wie is de bank om voor mij te bepalen dat ik verplicht ben met wie ik zaken doet?
  de bank heeft alles zelf in de hand.
  dat cambio’s en handelaren zo’n groot effect hebben? is de schuld van de bank zelf.
  er is in elk land wel handel in valuta, maar omdat de dsb hun zaakjes niet in orde hebben en een slechte wisselkoers hebben? creëren ze hun eigen probleem.
  en dan je opmerkng dat een nederlander geen andere valuta rekening mag hebben? is je grootste onzin.
  hoe denk je dat particulieren en bedrijven zaken doen buiten hun land?
  constant geld wisselen?? lachwekkend dat je dat ook maar denkt.
  zulke valuta rekeningen zijn juist goed voor de economie, mits je als land bank je zaakjes op orde hebt.
  zoals gewoonlijk schuift de probleemmaker het probleem naar een ander toe.
  gemodereerd

 9. Betalingen door particulieren en bedrijven in nederland worden via de bank gedaan vreemde valuta worden bij de bank gewiseld of bij erkende wissel kantoren ook in andere landen alleen in een cowboy land als suriname is dat anders.


  Maak melding

 10. In mijn optiek drijft de consument de koers zelf op. Het gevoel van vreemde valuta in je portemonnee schijnt een ‘rijk’ gevoel te geven. Idem dito het bezit van een perceel zonder geld om er iets mee te doen.

  Koop het niet, simpel.
  Verander je consumeer gedrag, dit is tijdelijk.
  Huren etc in vreemde valuta, melden dit moet stoppen.
  Gestegen prijzen v consumptie, melden en koop een vervangingsproduct.
  Veel aanbod en weinig vraag is dalen prijzen. 1 maand, 2 of 3.

  De clue is consuminderen en vervangingsproducten aanschaffen.


  Maak melding

 11. Ik zou mij niet zo druk maken om de los te laten koers. De gewone burger heeft het druk genoeg om in het dagelijkse onderhoud te voorzien en heeft op dit moment helemaal niets te zoeken in vreemde valuta. En de handelaar/ondernemer haalt z’n geld maar bij de CBvS of de reguliere banken tegen de juiste koers.
  Dus regering laat maar los zou ik zeggen, laat vraag en aanbod haar werk doen….


  Maak melding

 12. ” …
  In mijn optiek drijft de consument de koers zelf op.
  … ”

  Mee eens.
  De achterliggende gedachte is verschillend.

  Een heel groot probleem is dat men geen vertrouwen heeft in de SRD !
  En dit is te begrijpen na getraumatiseerd te zijn door de hyperinflatie in de jaren ’80 en ’90 dankzij de Bullshit Bouta regeringen.

  De trauma’s van de jaren ’80 en ’90 zijn nog niet verwerkt !
  Suriname heeft vaker te maken gehad met hyperinflatie dankzij de Bullshit Bouta regeringen.
  Er is hier veel te weinig overgesproken en veel te weinig over gepubliceerd !
  De Surinamers jonger dan 35 jaar weten hier niks van !
  Jongeren weten niet waarom er 3 nullen geschrapt moesten worden.
  NPS-ers kunnen hier alles over vertellen.
  Dus NPS vertel het volk over de hyperinflatie !

  Ik daag politiek Suriname en journalistiek Suriname uit om de jongeren te informeren over de periodes van hyperinflatie in Surinaamse.
  Het volk heeft recht op de waarheid, het volk moet haar eigen politieke en economische geschiedenis kennen !

  Vertrouwen in onze eigen munt, vertrouwen in onze eigen SRD moet hersteld worden.
  De SRD moet weer een onderdeel zijn van ons gevoel voor nationalisme.
  Het is daarom van groot belang om duidelijk te maken hoe het komt dat er geen vertrouwen is in onze eigen valuta symbool, de SRD !

  Justitia Pietas Fides.

  Onze eigen SRD eerst, dan de rest. Krakti !


  Maak melding

 13. Veel Surinamers hebben in hun achterhoofd de vragen :
  wat als er weer 3 nullen geschrapt moeten worden of
  wat als er weer ander geld gedrukt moet worden ?

  Uit voorzorg wordt er daarom belegd in een valuta met meer zekerheid.

  Het is nu de verantwoording en uitdaging van Team Santokhi om uit te leggen en om garantie te geven dat de SRD niet hetzelfde zal meemaken als toen in de jaren ’80 en ’90.
  Onze SRD is in veilige handen en zal gered worden !

  Beste landgenoten,
  ik begrijp de bezorgdheid. Maar de SRD heeft onze vertrouwen en medewerking hard nodig. Laten wij onze SRD redden.
  Een voor allen, allen voor een !

  Together we will make it.
  Yess, we will.
  W’o set en nanga makandra. Krakti !


  Maak melding

 14. Mensen die huizen in Suriname verhuren en of verkopen in vreemde valuta strafbaar stellen en de huizen verbeurt verklaren. De officiele munt in Suriname is tot op dit moment de SRD en geen Euro en of USD. Een hoge boete bij overtreding is strafbaar. Wissele mamie moet tot het verleden gaan behoren en kan alleen als de regering strenge maatregelen treft. Iedereen die wil wisselen naar de Centrale Bank sturen tegen de normale koers. Einde Koersstijging.


  Maak melding

 15. malang 7 mei 2021 At 10:13
  Doe net als alle andere landen ingezetenen mogen geen vreemde valuta bankrekening hebben.
  ========================

  Klopt niet. Je kunt gewoon valutarekeningen openen in Nederland.

  @Esmerald 7 mei 2021 At 14:11
  Huren etc in vreemde valuta, melden dit moet stoppen.
  =====================================

  Heeft de vorige regering ook geprobeerd. Is niet te handhaven.

  @Para Express 7 mei 2021 At 21:45
  ik begrijp de bezorgdheid. Maar de SRD heeft onze vertrouwen en medewerking hard nodig. Laten wij onze SRD redden.
  =============================

  Hoe dan? Suriname is een importeconomie. Altijd al geweest. Zal niet snel veranderen. Misschien in de toekomst met olie als dat tegen die tijd al niet verpand is. Waarom niet dollariseren? Het land is toch al officieus gedollariseerd. Zet het dan maar gelijk door.


  Maak melding

 16. ” …
  Mensen die huizen in Suriname verhuren en of verkopen in vreemde valuta strafbaar stellen
  … ”

  Mee eens.

  Er zijn veel vastgoed bezitters binnen en buiten Suriname die verhuren tegen US Dalla of Euro.

  Een ondernemer in Suriname levert zijn product aan de locals tegen SRD maar huurt zijn bedrijfsruimte tegen US Dalla of Euro !

  Dit is inderdaad ook een manier om Euro’s en US Dalla’s uit de Surinaamse economie te halen en de SRD op straat te dumpen.

  Er moeten gewoon echt keiharde regels komen m.b.t. handelen in Euro en US Dalla !
  Een verplichte periodieke administratie controlle (tegen betaling in SRD) en belastingverhoging voor betalen en ontvangen in valuta zou het handelen in valuta minder aantrekkelijk moeten maken en dus het handelen in de SRD gunstiger.

  Alleen samen houden wij onze SRD onder controlle. Jij doet toch ook mee !

  Together we will make it.
  Yess, we will.
  W’o set en nanga makandra. Krakti !


  Maak melding

 17. Bedrijven en “particuliere” handelaren die producten en / of diensten leveren in Euro en / of US Dalla zouden belastingen moeten betalen in het ontvangen valuta soort.

  Dit kan ook bijdragen om vreemde valuta binnen te houden.

  Tja go. Set kong.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 18. Franco 7 mei 2021 At 22:34
  Mensen die huizen in Suriname verhuren en of verkopen in vreemde valuta strafbaar stellen en de huizen verbeurt verklaren.
  ================================================

  Waarom? De burgers van Suriname kunnen het niet betalen. Dan moet je geen alternatieven zoeken om de mensen die in valuta huren of verkopen te straffen. Als je het niet kan betalen, moet je er gewoon ver vanaf blijven.
  Het is altijd al een trend geweest in Suriname om te willen wat jij je niet kan veroorloven.


  Maak melding

 19. Wanneer worden de jongeren in Suriname geïnformeerd over de periode Wijdenbosch van de NDP die de scepter heeft gezwaaid vanaf 1980 tot het jaar 2000. Armoede alom, alles vernietigd in het land Suriname, er waren nog amper wegen om te rijden, geen auto’s, geen medicijnen, geen voedsel, koers 1 op 2000, geen openbaar vervoer. Alles wat elementair was om de economie van het land te laten draaien, was kapot. ER was niks. Alleen maar armoede.
  Uit Paketten die mensen stuurden om hun familie op de been te houden in Suriname, werd onder toeziend oog en in opdracht van de toezichthouders (douane) uit gestolen. Toen werd je legaal door de staat beroofd.
  Wanneer krijgen de jongeren informatie over de decembermoorden en de andere moorden die onder leiding van Bouterse zijn gepleegd op zijn eigen volk in Suriname?????


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.