Jules de Kom: “Eerherstel opa Anton de Kom begint met intrekken vervolging”

19

“76 jaar na zijn dood is Anton de Kom nog steeds niet formeel buiten vervolging gesteld.” Dit onthutsend feit komt aan de orde in een exclusief radio interview dat Roy Ristie op zaterdag 1 mei met Jules de Kom op radio ABC Paramaribo zal hebben. Jules is de kleinzoon van de verzetsheld Anton de Kom die als banneling en gevangene in 1945 in een concentratiekamp kwam te overlijden: 

In het openhartig gesprek krijgt de luisteraar een kijkje in het onrecht tegen de Kom en het leed dat de directe familie is aangedaan. “We zitten nog met vragen en hetgeen onze vader en grootvader is aangedaan doet nog altijd diep zeer”, vertrouwt de kleinzoon ons toe. “Mijn opa is bekend als mythische figuur, veel mensen beseffen nauwelijks hoe zeer dit ons leven tot de dag vandaag beïnvloedt heeft”, aldus Jules de Kom. Zo’n traumatische impact verdient een gedegen eerherstel en dat is er tot de dag van vandaag niet gekomen. Ondanks vele pogingen in de afgelopen 30 jaar die daartoe zijn ondernomen door zijn hoogbejaarde vader Cees de Kom (93).

Intussen wordt er buiten ons om gepraat over eerherstel, maar is er beweging. Zo is er in de tweede kamer van Nederland recentelijk een motie aangenomen die het over die intentie heeft en maakt Anton de Kom sinds kort deel uit van de Canon van Nederland.   

Erkenning is nog geen eerherstel
Verzetsstrijder en raadsman van de werkende klasse in Suriname Anton de Kom werd aan het einde van de jaren 30 van de vorige eeuw uit het koloniaal overheerste Suriname naar Nederland verbannen. Daartoe was volgens zeggen van Jules de Kom nooit een beschuldiging geformuleerd. De Kom werd beschouwd als een oproerkraaier en moest “als crimineel het veld ruimen”.

De man met een tragische levensloop als banneling in Nederland. Hij kwam niet meer aan emplooi en kon nauwelijks meer voor zijn gezin zorgen. In de armoe waarin de familie terecht kwam, werd Anton de Kom  ook nog eens gearresteerd toen hij zich bij het verzet aansloot in de Tweede wereld oorlog tegen onrecht.  De Kom is tot heden niet gerehabiliteerd, ondanks zijn heldendaden tegen onrecht.

Een aangrijpend verhaal dat ons meeneemt naar zaken die we ons niet realiseren. Zaterdag 1 mei om 9 uur via Radio ABC in het radio programma BRASA TALK.


19 REACTIES

 1. Verzetshelden in de ogen van nederlanders zijn allemaal witte mannen en vrouwen. Zeker geen zwarte man, 70 jaren later en nog geen waardige verontschuldiging, hierziening van het geschiedde kwaad en compensatie? Trek die lijn van slavernij, racisme, kolonialisme, uitbuiting en BLM en de conclusie is niet veel is veranderd.


  Maak melding

 2. Groote Surinamer. Historisch minstens Baron, Boni en Joli Couer. De echte helden. Geen neppers als Tralala Abrahams en volgelingen. De redi moesoes.


  Maak melding

 3. Wat jammer dat men altydt zo over mensen schryft,dit is alom bekend ,velen worden gek verklaard , belachelyk gemaakt enz,,, om na honderd jaar zogenaamd in ere te herstellen
  Toch gaat Republiek Suriname naar de koloniale overheerser voor hulp, dit terwyl er nooit een excusse gemaakt is met betrekking tot de slaveny, voor my stof tot nadenken.


  Maak melding

 4. We moeten begrijpen de positie vd “witteman” in de geschiedenis….daar hoef je niet veel te verwachten, Rbrown!
  Die gaat ervanuit dat de handelingen en principes van superieuriteit van toen rechtgeldig en acceptabel zijn in de context van toen. De geschiedenis kun je niet veranderen, wel de toekomst…

  Wat zou de Sr regering kunnen doen? Niet door alle bevriende witte naties uit te sluiten; wel krachtig een stem en agenda ontwikkelen die de toekomst kan beinvloeden! En zeker niet de slaafse houding aanmeten zoals het aangaan ve militairverdrag. Wat gaat dat opleveren??

  Een commisie die boven de partij politiek het agenda “Gelijkheid en waardigheid” moet initieren kan ertoe leiden dat fouten uit het verleden worden hersteld en missers voor de toekomst voorkomen!


  Maak melding

 5. No mang gaat niet zo blijven
  Al die eerste wereld landen
  Hoe denk je dat ze zogenaamd stabiel blijven door bedrog
  Dus in Su mogen ze zich inschrijven
  voor een opleiding bedriegen
  Want niet eens dat kunnen ze goed doen
  Maar het komt wel goed met ze


  Maak melding

 6. Rbtown als je de witte man bespreek.dan moet je jouw God die witte creol opa D ook bespreken.
  Hij heeft ook nog nooit excuses aangeboden aan alle nabestaanden van zijn moordpartijen.en dan bedoel ik niet alleen de 15 personen maar ook al die andere mensen die hij heeft laten verdwijnen. Ook zo die man van zijn teef oma I.
  En zoveel meer.
  Of kijk jij alleen maar door je paarse 👓.


  Maak melding

 7. @Koos Banti,

  Inderdaad Koos Banti dat is ook een feit. De moorden die gepleegd zijn door fascist Bouterse en de slavernij die mogelijk gemaakt werd door Afrikaanse stamoudsten. Gaat Djaki en de rest van de zoewarte gemeenschap ook excuses aan hun voorouders vragen? Neen, want de Surinamer us zo hypocriet als de neten.
  Alsof de Indiaan niet meer recht op excuses dan de Afro Afrikaan heeft. Vergeet ook niet dat de Afro Afrikaan ook medeschuldig is aan genocide op indianen doordat zij deel uitmaakten van het Amerikaanse leger dat de Indianen uitgeroeid heeft.


  Maak melding

 8. Jan Maat verdient ook eerherstel. Veroordeeld voor vol is vol. 30 jaar later spreken zelfs linkse mensen in Nederland vol is vol uit
  gemodereerd

 9. Jammer dat de fam de Kom zich nu zo bekommert om hun opa. Ruim 10 jaren terug wilde ik e woning van de R Anton de Kom restaureren. Maar van de 23 familieleden wilden er 5 niet meewerken. Na enige tijd werd ik benadert dat men voor geld zijn goedkeuring zou geven. Aandacht en geld dat is het enige dat veel van de familieleden nu nog steeds willen. Maar terug naar de feiten. Als iemand is overleden vervallen alle aanklachten. Dus rehabiliteren??? De heer de Komdoor de Duitsers gearresteerd en afgevoerd. Hoezo weer naar die Nederlander kijken?? Eind jaren ‘30 ad 80% van alle Nederlanders het moeilijk en leefde in armoede!!!! Maar zo jammer is dat mevrouw de Kom als blanke Nederlandse vrouw haar man altijd gesteund heef en trouw is gebleven ondanks alle spanningen die haar man veroorzaakte!!! Waarom wordt deze blanke vrouw nooit opgenoemd??? Familie gedraag je waardig en speel niet de huigelaar!!
  gemodereerd

 10. En zo wordt je aangewakkerd met de HISTORIE.
  Niemand is Beter dan een Ander.
  Goed om te weten.
  gemodereerd

 11. Nederland staat niet bekend dat ze excuses aanbied voor handelingen of daden tegen de menselijkheid.

  Zie:
  – Indonesië,
  – slavernij,
  – contractperiode van Chinezen, Hindustanen, Javanen naar Suriname,
  – de staatsgreep op 25 februari 1980,
  – discriminatie in Nederland tegen kleurlingen,
  – zwarte piet,
  – en talrijke andere zaken,

  Dus Suriname moet niet verwachten dat dit zal gebeuren. t.a.v. Anton de Kom


  Maak melding

 12. @Ram Singh.

  Verzetshelden zijn niet allemaal wit zoals je het uidrukt.George Maduro en Boy Ecury waren beiden Antilliaans-nederlandse verzetshelden in Nederlanden tijden de Tweede Wereldoorlog.
  George Maduro is omgekomen in Dachau konzentratiekamp.En zo waren er nog meer Antilliaanse verzetsstrijders in Nederland.Het miniatuurstadje Madurodam is naar George Maduro vernoemd.Ze worden ook door de Nederlandse regering en het voormalig verzet erkend als verzetshelden


  Maak melding

 13. Het is allemaal zo lang geleden.
  Laat het verleden liggen.
  Hindoestanen hebben ook veel geleden.
  Vanuit India valse beloften.
  Wat wil je mee opschieten.
  Kleinzoon wilt geld zien als schadevergoeding.
  Het is allemaal overdreven hoor.
  gemodereerd

 14. Maar wees eerlijk mensen en apen op wtk. Waar gaat dit om en wat heeft men eraan? Gelijk lees ik, de witte man. laten we eens kijken hoe wij als niet witte mensen met elkaar omgaan. Men zal zien dat wij onderling elkaar veel meer discrimineren dan de witte mensen ons.


  Maak melding

 15. ach ja voor de familie is dit mischien belangrijk. maar er zijn zoveel mensen geweest die zich verzet hebben tegen onrecht. de kom heeft een boek geschreven voornamelijk gebaseerd op de reisverslagen van witte avonturiers die ook noet van nederlanders hielden zoals Stedman. slavernij is een donkere periode maar om met een moderne bril naar de geschiedenis gaan kijken zet weinig zoden aan de dijk. het onrecht heerst nog steeds. ook in suriname. dus handen in eigen boezem steken hoor. als je kijkt hoe het huis van anton de kom eruit ziet beschouw ik deze actie weer als een fatu.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.