Intensievere samenwerking Juspol Suriname en Frankrijk

19
Minister Amoksi
Minister Amoksi

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie vertoeft voor een werkbezoek van 13 maart tot 16 maart 2021 in Frankrijk. Tijdens de eerste meeting van zijn werkbezoek heeft de minister extra aandacht gevraagd voor een intensievere samenwerking op veiligheidsgebied tussen beide landen. Tijdens de meeting met enkele leden van de Senaat zijn er verschillende onderwerpen met betrekking tot de samenwerking tussen Suriname en Frankrijk aangekaart.

Volgens minister Amoksi bestaat er een goede samenwerking op veiligheidsgebied, maar Suriname heeft wat uitdagingen waarvoor nog hulp nodig is. In de aanscherping van de samenwerking is er assistentie gevraagd voor money laundering, intelligence en corruptiebestrijding. De Surinaamse bewindsman kijkt uit naar een uitwisselingsprogramma waarin zal worden opgenomen stage en trainingen. 

VERBREDING SAMENWERKING
De bewindsman gaat voor verbreding van de samenwerking met Frankrijk. Tijdens een onderhoud op het ministerie van Justitie met de Chief of Staff van Justitie in Frankrijk is gesproken over hoe beter invulling te geven aan de samenwerking tussen beide ministeries. De Surinaamse bewindsman heeft een uiteenzetting gegeven over de positie van het ministerie van Justitie en Politie Suriname met betrekking tot de veiligheid. Daarbij is ook aangehaald dat de rechterlijke macht onafhankelijk is, maar gecoördineerd wordt door het ministerie van Juspol.

Het proces van verzelfstandiging van de bedrijfsvoering is reeds ingezet. De minister gaf aan dat de decentralisatie van bepaalde diensten op strategische plekken zeer belangrijk is voor de samenleving. Hij vraagt de ondersteuning bij de bestrijding van corruptie. Frankrijk wil helpen met de technische bijstand in deze. Amoksi meent dat er naar het model van Frankrijk kan worden gekeken om een corruptiehelpdesk in Suriname op te zetten. Trainingen en stage is van belang. 

Ter versterking van de Rechterlijke Macht kunnen er binnen de uitdieping van de samenwerking ook trainingen voor rechters vooral in het afhandelen van corruptie worden meegenomen. De Franse vertegenwoordiger heeft de toezegging gedaan voor de trainingen en stage. Deze zullen met de liaison van Frankrijk in Brazilië en de Franse ambassadeur in Suriname verder worden uitgewerkt.

AKKOORD
Suriname en Frankrijk hebben een akkoord voor wederzijdse uitwisseling en bijstand in justitiële aangelegenheid ondertekend. De ondertekening heeft op maandag 15 maart plaatsgevonden. Minister Amoksi staat open voor verdere besprekingen over de onderwerpen die justitie regarderen. Volgens de vertegenwoordiger van de Franse minister van Justitie en Politie zal er contact gemaakt worden met de Franse Liaison in Brazilië over de afspraken en vervolgens met de Franse ambassadeur in Suriname.

Verder is aan de orde gekomen de kwestie van gedetineerden in Frans-Guyana waarvan 20 % van Surinaamse komaf zijn. Zij willen terug naar Suriname, maar vanwege het ontbreken van een uitleveringsverdrag is dat niet mogelijk. Frankrijk vraagt de aandacht voor deze issue, zodat naar een oplossing hiervoor gezocht kan worden.

19 REACTIES

 1. Minister van niks, grote niksnut. Naar Frankrijk gaan terwijl het land geteisterd word door berovingen en moord. In het kabinet Santokhi is dit de grootste mislukking. Dat zo iemand minister kan worden, kan alleen in bananenrepubliek suriname.


  Maak melding

 2. Ik ben het zat met de overvallen en berovingen. Wie weet ben ik morgen het slachtoffer!!! JIJ MOET NU GAAN HANDELEN, HET KAN NIET LANGER ZO. LIJKT WEL OF DE DADERS IN BESCHERMING WORDT GENOMEN EN NIET DE SAMENLEVING.


  Maak melding

 3. Deze amoksi moet aftreden inderdaad, overal in Suriname maken de rovers criminelen overvallen het leven van de Surinaamse bevolking het leven moeilijk, en nou ga je met frankrijk samen werken, de enige minister van justitie in Suriname was chan santokhi, tijdens zijn periode was er geen criminaliteit, ach amoksi je bent niet capabel genoeg voor dit werk, 2 weken geleden op star nieuws bla bla bla bla bla bla, go sribi


  Maak melding

 4. Misschien zijn eigen volk is vooral vertegenwoordigd in de criminaliteit, daarom heeft hij geen zin een goede plan, ie sabi toch
  Dyuka tori


  Maak melding

 5. Misschien wordt hij VP. De hoge posities kan je alleen krijgen als je niets weet en zelf een grote dief bent.
  gemodereerd

 6. @ Maripa Ko,

  Je bedoeld zijn eigen ras genoten, één ding begrijp ik niet en dat is dit: Chan was toch een Cowboy ???? ”En wat is hij nu: een slappe president, verander de wetgeving tav de criminaliteit.En geeft die lontoe édé opdracht om op te treden of weg wezen.Al die lontoe édé die mini – ster was van Juspol deugde niet. Het is precies wat @ Ari schrijft
  de samenleving wordt niet beschermd. Maar men houdt de hand boven de Criminelen eerder.

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 7. Ha ha ha de witwassers zien graag dat hij gaat optreden tegen zijn eigen volk om zodoende meer ruimte te krijgen om wit te wassen en van de overheid te stelen. De verhoogde criminaliteit is het resultaat van verhoogde corruptie en fraude, en dat weet Frankrijk al, chandrika brengt geen ontwikkeling in dit land maar armoede en daardoor verhoogde criminaliteit, en de grote boeven willen hem zien vertrekken vandaar de smerige campagne tegen deze man.


  Maak melding

 8. Een 60 e verjaardag wordt uitbundig gefeest, tegen de regels van Covid-19. Niets en niemand die daar tegen durft op te treden, want de minister reageert : wat is jouw probleem? De overheid is poes stil. Dit mag alleen bij ons, bij anderen is het tegen de regels.
  Wordt er een party nabij het Vat gecrasht met de covid-19 team, wordt er liedje gezongen : Busje komt zo. Hier durft men wel op te treden en krijgt nog de volle ondersteuning van de overheid.
  Recht voor 1, recht voor allen geldt dus niet in Su. De 2 leidende politieke partijen zijn gevrijwaard van alle regels en wetten. Maharadja en Sjaka Sulu gaan intussen lekker door met hun agenda.
  Klasse justitie op zijn best.


  Maak melding

 9. Chan staat met zijn rug tegen de muur…..jammer dat hy (VHP) geen 26 zetels heeft behaald…
  hy MOET dealen met ABOP…anders kabinet oh fadong…

  Ik verwacht nog MEER ellende als het kabinet valt……

  De VP is niet gek en wilt zijn rovende achterban niet teleurstellen vandaar zwakkeling op JUSPOL..


  Maak melding

 10. Deze minister gaat nergens.
  Suri is op weg van een bananen republiek naar normalisatie en dat heeft tijd nodig.

  Doe niet alsof de verloedering vandaag is ontstaan. In een democratie worden mensen niet zomaar opgesloten.

  Volgens de korpschef prade is de jacht op de criminaliteit onder controle. Wat betekend dit? Werd er voorheen minder crime geregistreerd en nu veel beter, of doet hij alsof zijn neus bloed?

  De minister doet het prima, verbetering grenscontroles ism de Fransen is top. Fr Guyana is nog steeds een kolonie, dus moet je naar Frankrijk voor afspraken.

  Ook assistentie voor money laundering, intelligence en corruptiebestrijding, stage en trainingen. Wat willen jullie nog meer!


  Maak melding

 11. Ik denk dat Kenneth Amoksi niet alleen in staat is om iets te bereiken op deze snoepreis. Hij heeft extra hulp nodig van de vp ZE gekke lonnie nodig op deze trip. Als de Fransen konden helpen was Haiti al lang een paradijs.


  Maak melding

 12. Whahahaha Ivanoff,

  Je bent een beetje jaloerszzzzz.
  Dacht je dat de minister in het saramacaans of zo heeft onderhandelt.
  Nee hoor, vloeiend Frans en Engels.

  Jullie houden van mensen met een grote bek, opschuif, macho figuren, net als belfort die een puinhoop heeft achtergelaten. Deze man is rustig, mag hij effe.


  Maak melding

 13. qqq.. limbo paarse nietsnutter , gaat het jou oelewapper wat aan wat een ander interessant aan Minister Amoksie.
  wij denken dat deze Minister Amoksie geen daadkracht toont omdat bouta zijn vuistvuurwapen in zijn nek houdt , als men bouta gaat elimineren , wordt deze Minister Amoksie de beste minister van justitie en politie die er nog nooit geweest is , neem nog twee neutjes limbo dan slaap je weer een week.


  Maak melding

 14. Beste Ivanoff,
  Het is geen miss Universe contest.

  Dit is wat de korpschef zegt op 160321

  “We gaan de goede kant op met ons land voor wat het bestrijden van de criminaliteit betreft. Er wordt hard aan de weg getimmerd om de veiligheid te waarborgen, maar het kan beter. Er is nog een weg af te leggen. Alles is nog niet wat het wezen moet, maar we gaan ervoor. Het lijkt er misschien niet op maar het gaat goed,” herhaalt de politietopman.”
  Bron:srherald


  Maak melding

 15. Maar waarom dan samenwerking met Frans Guyana? Deze lieden willen geen Engels spreken. Dan moeten Surinaamse ambtenaren Frans gaan leren?


  Maak melding

 16. Als dat waar is met de samenwerking dan moeten zij brunswijk gelijk uit leveren stroi geen zout in de surinaamse gemeen schaphow julie eigen voor de gek amoksie klootzak.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.