Regering bezig met duurzame energie- oplossingen voor de toekomst

19
Regering bezig met duurzame energie- oplossingen voor de toekomst

De Surinaamse regering is bezig mogelijkheden voor goedkopere stroomopwekking te onderzoeken. In dit kader worden er momenteel gesprekken gevoerd met een bedrijf uit Denemarken, dat gespecialiseerd is in hernieuwbare energie. Er wordt gekeken naar opties voor het opzetten van een high-tech waterstof gas (H2-faciliteit) in het district Commewijne. 

Bij deze alternatieve duurzame energievorm draait het om de stroomopwekking met behulp van zonne- en windenergie. Behalve dat er elektriciteit voor lokaal gebruik wordt opgewekt, kan er ook grootschalige export plaatsvinden van waterstof, zuurstof en water. 

Sinds haar aantreden bekijkt de regering in Suriname alternatieve mogelijkheden van grootschalige hernieuwbare energie. Dit om de huidige energiekosten en druk op schaarse valuta omlaag te brengen. De prijs van een kilowattuur wordt nu voor een groot deel bepaald door de prijs van importolie. Deze prijs is steeds afhankelijk van schommelingen op de wereldmarkt. 

De regering deelt de mening, dat stroomopwekking uit hernieuwbare bronnen leidt tot een consistente stroomprijs voor de samenleving. Door gebruik van hernieuwbare energie wordt er dan minder olie geïmporteerd, waardoor er minder druk is op de valuta. 

De gesprekken met de Deense investeerders zijn nog in een beginstadium. Deze buitenlandse investering (foreign direct investment) zal kunnen zorgen voor werkgelegenheid, ontwikkeling en groei van de economie in het district.

19 REACTIES

 1. Wat is er zo moeilijk aan om eerst gebruik te maken van de bestaande middelen, alvorens te rennen naar het buitenland, om te gaan experimenteren met buitenlanders.
  Het lijkt erop dat men zich haast om dit land zoveel mogelijk te verkopen.
  De goede economen zeggen terecht dat deze regering een verlengstuk is van de NDP en dat haar leden erger zijn dan Boefdraad.
  Waanbeeld beleid, ze leven en regeren vanuit fantasieën die alleen hun ongeschoolde volgelingen zien als te zijn geniale ideeën.
  We hebben reeds goedkope energie, die gebruikt kan worden om te produceren, en als je deze niet gaat gebruiken omdat je nog goedkopere energie wil hebben, dan zijn jullie de grootste stommelingen die er bestaan.
  Je kan in het district Brokopondo eieren gaan uitbroeden zodat de prijzen van kip en eieren drastisch omlaag kunnen gaan, de Brokopondo dam is je grootste en goedkoopste energie bron om te produceren, personeel heb je al, je moet alleen de kippen rennen daar neerzetten, en dan is dat probleem opgelost.


  Maak melding

 2. Er is bovendien geen import olie nodig om de dam te laten functioneren, omdat staatsolie die olie produceert, je verhoogd daarmee ook de omzet van staatsolie, en hoe hoger de productie hoe meer werkgelegenheid er komt.


  Maak melding

 3. Het is steeds maar luchtkastelen opperen, er is geen geld. Hoe wil men deze projecten gaan financieren, Het is van de hak op de tak springen en terug. Wat is er mis met de afobakka dam. Mee willen gaan met duurzaam en niets te berde hebben.
  Suriname staat slecht te boek in de financiële sector wereldwijd en maar blijven draaien om en over projecten die men niet kan bekostigen.
  Begin de financiële wanorde weg te werken. Succes met de plannen


  Maak melding

 4. Met minder auto’s rondrijden is ook duurzamer. Meer lopen en fietsen (met betere loop en fietspaden in gedachte). In plaats van al die airco’s huizen en kantoren bouwen en inrichten die meer verkoelen. In plaats van alle bomen te kappen, bomen planten in de straten en wijken zodat er meer schaduw is voor verkoeling.

  Daarvoor heb je echt geen dure consultants nodig…


  Maak melding

 5. Elke dag is een zonnige dag in Suriname. Als een ieder zou investeren in 10 zonnepanelen op hun dak dan zijn de problemen grotendeels verholpen. Koken op gas tot het verleden laten behoren en electrische auto’s in plaats van die benzine slurpende Mark X. bots auto’s.
  Als het goed is is er al een bedrijf die zonnepanelen grootschallig kan plaatsen. Waarom moet de regering weer het wiel gaan uitvinden ? Zeker alleen om een njang patoe te starten.
  Investeer in de toekomst plaats windmolens en zonnepanelen. Japan stuurt alle roestbakken naar Suriname terwijl ze lekker electrisch rijden.


  Maak melding

 6. Verrassend dit, Deense investeerders!

  Meer werkgelegenheid en duurzame energie, goed plan. Graag de poly technisch school bij betrekken, kunnen ze gelijk stage lopen en vervolgens aan de slag.

  Proefdistrict Commewijne wordt booming. Weg met de primitieve Afobakadam, alleen maar ellende voor de omliggende dorpen.


  Maak melding

 7. Suriname beschikt op dit moment over 3 waterkrachtcentrales tw. Brokopondo, Poeketi en Grand olo. Daarnaast zijn er nog 3 thermische centrales EBS (saramaccastraat, dieselolie) Staatsolie (Tout lui Faut, stookolie) en Paranam (stookolie)
  Daarnaast is er nog een onvoltooid project Jaikreek-Phedra. De stichting werd in 1981 opgericht met het doel om turbines in de Jaikreek te bouwen om energie op te wekken. Het geld (drie miljoen gulden) die de Nederlandse overheid in het project had gestoken bleek deels verdwenen te zijn. Dertig jaar later, in april 2012, voerde de Staatsolie Maatschappij Suriname een onderzoek uit naar de haalbaarheid van de hervatting van het project. Hiervoor werd een weg tussen Pokigron en Jaikreek aangelegd. Bouta trok het project in 2013 in omdat de lokale bevolking het project niet zag zitten.
  Suriname heeft meer dan genoeg potentie om energie op duurzame wijze op te wekken, maar mist de nodige kennis. Het is dus heel goed om de kennis die hiervoor nodig is uit het buitenland te halen zodat op termijn de prijs van een kilowattuur niet meer afhankelijk is van de prijs van importolie. Bijkomend voordeel is dat het ook beter is voor het milieu, want thermische machines op diesel en stookolie zijn slecht voor het klimaat en de volksgezondheid. Wellicht ter overvloede, denken dat je alles zelf kan, blijkt in de afgelopen 41 jaar een grote illusie te zijn. We zijn in al die jaren op geen enkel gebied een stap verder gekomen….think about that!


  Maak melding

 8. Kronto, pas maar op dat die kokosnoot op je nek niet ‘bost’ vanwege al die mooie ideeën die daarin uitgebroed worden. Volgens jou kunnen we het probleem van schaarste aan kip en eieren oplossen door eieren uit te broeden in Brokopondo, we moeten alleen de rennen opzetten, dan is het probleem opgelost. Hoe dan? Ga je ‘uduloso’ eieren uitbroeden, ga je de kippen rennen van lucht bouwen en ga je de kippen stroom van de Afobaka dam voeren?


  Maak melding

 9. Franco komt tenminste met realistische ideeën waar we iets aan hebben als de regering die zou overnemen; ervoor zorgen dat iedereen zonnepanelen plaatst op zijn dak. Dat zou makkelijker kunnen als de regering b.v. de invoerrechten op zonnepanelen zou afschaffen.


  Maak melding

 10. @ Henkes, Het gaat erom dat de regering goedkopere energie wil gaan verkrijgen met medewerking van Denemarken om te kunnen produceren
  Als je niet kan inzien dat een eenvoudig gebruik van de bestaande energiebronnen reeds voldoende is om ontwikkelingen te brengen. Voor een goede pluimvee farm heb je energie nodig en een systeem om de uitgebroede eieren, kuikens van licht te voorzien zodat deze kunnen vreten en binnen 6 tot 8 weken op gewicht zijn.
  Ontwikkelen begint met het maken van plannen, en als je niet weet hoe het te doen, maar wil imponeren met goedkopere energie, dan zeg ik dat je alleen maar de klok hebt horen luiden maar niet weet waar de klepel hangt


  Maak melding

 11. het zal bij praten blijven en verder zal er niets gebeuren. alleen dat praten zal de belastingbetaler weer met een rekening opzadelen van vele miljoenen euros waar een handjevol politieke loyalisten dan veel geld aan zullen overhouden


  Maak melding

 12. Niets van waar. Staatsolie produceert ollie. Komt uit de surinaamse bodem. Toch betaalt de surinamer keihard volgens de wereld markt prijs.
  gemodereerd

 13. van die kokosnoot kronto als je hem perst zal er alleen maar paarse lucht uitkomen en vervliegt direct , dus niet goed bevonden voor nieuwe energie , conclusie alle paarse kokosnoten naar de vuilstort .


  Maak melding

 14. @WAT
  Dan maar mooie plannen blijven maken voor toekomstige Orange baby’s, zodat ze kunnen genieten van de Deense energie.
  WATJE ken je het Deens volkslied al? Het klinkt misschien beter dan het Wilhelmus, dus keuze zat. Paars heeft een hogere frequentie dan Oranje, ga het maar opzoeken, dus je zou een spiritueler mens zijn met paarse energie.
  Met de Oranje energie denk je alleen maar met je geslachtsdeel, zoals de oermens van vroeger.


  Maak melding

 15. Wat gaar Suriname doen met waterstofgas? Er zijn nog bitter weinig applicaties voor waterstofgas ontwikkeld. Aan wie moet je het dan slijten? Bovendien is winning, opslag, transport en gebruik duur.


  Maak melding

 16. Heel goed gezien Jesse.
  Het zijn alleen maar mooie verzinselen van hersenloze, welke andere hersenloze kunnen bekoren.
  Denenmarken zal zich hebben afgevraagd welke idioten er in Suriname wonen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.