Intensivering samenwerking tussen Surinaamse en Marokkaanse bedrijfsleven

35
Intensivering samenwerking tussen Surinaamse en Marokkaanse bedrijfsleven
Minister Ramdin in gesprek met de Marokkaanse pers.

De intensivering van de samenwerking tussen het Surinaamse en Marokkaanse bedrijfsleven, moet resulteren in investeringen en toename van de handelsbetrekkingen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking laten weten.

Minister Ramdin was de afgelopen dagen in Marokko waar er gesproken is over het openen van een ambassade en consulaat van Suriname in Marokko. Op 12 maart jl. vonden in Casablanca, Marokko ook gesprekken plaats tussen minister Ramdin met topvertegenwoordigers van een vooraanstaand mijnbedrijf MANAGEM, de wereldproducent van kunstmest CGEM, en de federatie van bedrijven OCP.

De gesprekken concentreerden zich op de mogelijkheden die Suriname te bieden heeft voor investeringen en joint ventures in voornamelijk de mijnbouw (goud, olie en gas) en de agrarische sektor en de gezamenlijke voordelen die beide landen kunnen halen uit het aangaan van handelsbetrekkingen, o.a. via het ondertekenen van een luchtvaart overeenkomst en samenwerking tussen de haven van Paramaribo en Dakhla.

“Wij moeten Suriname positioneren als een mogelijke en aantrekkelijke lokatie op het Zuid-Amerikaanse continent voor regionale hoofdkantoren en distributie operaties naar landen in de regio. Hiervoor zullen wij uiteraard de nodige faciliteiten en aanpassingen moeten plegen in onze haven en algemene transport infrastructuur, maar wij moeten nu beginnen wereldwijd, en dus ook in Marokko, interesse te kweken”, aldus Minister Ramdin na de gesprekken.

Inmiddels zijn concept overeenkomsten voor wat betreft de samenwerking te lucht en ter zee aangeboden. Afspraken zijn gemaakt om deze zo spoedig mogelijk te ondertekenen.

De op 11 maart j.l. ondertekende tweede Road Map zal het contact en overleg tussen Suriname en Marokko voor wat betreft technische ondersteuning en het bedrijfsleven verder ondersteunen. De opening van een consulaat in Dakhla met een sterke commerciele orientatie zal tot concrete investeringen moeten leiden. Thans wordt voor slechts enkele miljoen dollars geexporteerd naar Marokko.

Middels het organiseren van virtuele meetings in april a.s. zullen de eerste contacten gelegd worden tussen de relevante ministeries en het bedrijfsleven teneinde de mogelijke gebieden van samenwerking te identificeren. 

De toppers van de genoemde maatschappijen beaamden de aanwezige potentie voor het bewerkstelligen van goede handelsbetrekkingen. Het brengen van handelsmissies naar Suriname zal, zo gauw de omstandigheden dat toelaten, opgepakt worden.

Lees ook:

35 REACTIES

 1. Nou meneer ramdin, ik hoop dat je beseft wat je binnenhaalt ! Ik zou zeggen laat de Chinezen komen ipv dit arrogante tuig! Kijk maar wat er Nederland gebeurd!


  Maak melding

 2. Koullo regering diesi hebben zij geen andere investeerders kunnen vinden, die ndp is geen haar beter, die hebben haitianen in het land gehaald om in de land bouw te werken, die zijn nou voor zich zelf begonnen,om in de landbouw te werken is weg gelegd voor Indiër Vietnamees, straks krijgen wij ook Marokkaanse terreur en dan, enige pluspunt is Surinaamse politie is geen nederlandse, Surinaamse begint jullie zich op te maken, wat jullie te wachten staat, Brazilianen guyanesen, straks komen de mokro hahahahaha het wordt lezen spannend, 80 procent van de mokro zijn jong, die willen allemaal naar Europa, eenmaal in Europa dan begint het stelen en problemen overal van zuid tot noord Europa,


  Maak melding

 3. Ze gaan eerst naar Su en dan opteren voor een Surinaams paspoort en daarna visumvrij reizen naar Nederland of een ander Europees land en dan niet meer terugkeren.Su mag zich wel driemaal bedenken.


  Maak melding

 4. @Diana
  Schiet ze dan af zou ik zeggen. Laat het drugstuig niet toe om dit mooie land te vernietigen en geef ze vooral geen verblijfsvergunning.
  Tegen de moslims wil ik het volgende zeggen; behoud de matige richting van de Islam en laat deze niet vervuilen door moslims uit Arabische landen en Turkije. Ik heb veel bewondering voor Surinaamse moslims en moslims uit Arabische landen doen alles wat hun Allah verboden heeft.


  Maak melding

 5. Ramdin Ramdin toch!!
  Welke producten zal Marocco exporteren naar Su. Ik ken er geen één die belangrijk zijn voor de interne markt..
  En wat zal Su naar Marocco exporteren die voor hun belangrijk zullen zijn. Niets want Su heeft zelf geen producten die voor export relevant zijn.

  Je krijgt straks alleen maar met tuig te maken wat gigantisch veel spanningen in de maatschappij zal zorgen en de drugscriminiliteit zal verder toenemen. Tussen deze twee landen is er geen homogene basis aan te leggen.
  Su is een democratiche land met veel vrijheden. Marocco is seculier met als basis het geloof en de vrijheden zijn beperkt. Hoe kun je dan deze twee landen elkaar kunnnen verenigen.
  gemodereerd

 6. Zoals ik het leest ,zie ik 7 reacties allemaal met een waarschuwing richting Ramin.dacht dat het overbodig zou zijn want 7× gewaarschuwd telt ook voor tig keren.Maar dat ik toch reageer is dat Ramin voor de kunstmest van ene wereldproductie daar is om letterlijk Marokkaanse stront iop Surinaamse grond te verspreiden. Dat minder,minder,minder in Nederland, gaat Ramin de Moccro’s helpen ze in Su te verspreiden,alsof Su niet genoeg shit al hebben van de Djoeka’s,Haitianen Cubanen,Brazilianen enz.enz.en als dat dan teveel wordt zal het een karwei zijn om het dan op te ruimen,dan zal je ooit die opmerking maken dat het baggeren van de Surinaamse rivier niet eens zo’n grote klus was.


  Maak melding

 7. Tijdens de regering Bouta hebben de Marokkaanse bouwondernemers via gehad om huizen te bouwen in Suriname. Dit is de grootste misdaad naar eigen volk toe. In ons land heeft hij onze eigen bouwondernemers schaakmat gezet en brodeloos gemaakt. Deze groep Marokkanen hebben flink wat geld in hun zakken gestopt en hebben nooit wat gebouwd in ons land. Wat bezielt deze Minister Ramdin om dezelfde fouten te maken.
  Marokko heeft ons land niets goeds te bieden enkel misdaad. Nederland zit met deze gasten in hun maag.
  Gaat er iets mis, met de gesloten deals dan wordt je vermoord door de mokkro maffia. Radin weet waaraan je begint. Er zijn genoeg andere landen waarmee je deals kunt sluiten.
  gemodereerd

 8. mijnbouw?? suriname wordt nu al geplunderd door anderen wat suriname niets opleverd.
  kunstmest? suriname is zo vruchtbaar als maar kan… we hebben die chemische shit niet nodig.
  marokko is een land dat nodig heeft en neemt.
  het enige wat het geeft is rommel en narigheid door hun mentaliteit en geloof.
  producten uit marokko zijn niet eens 2de klas, maar minderwaardige producten tegenover andere die verkrijgbaar zijn


  Maak melding

 9. Dit zijn bedel praktijken van de minister die zullen leiden tot het verder verwurgen van situatie waarin wij verkeren. Begin met het opschonen van je negatieve balans qua je financiële afhankelijkheid.
  Begin met een goede klimaat scheppen in je huis. Mensen uitnodigen voor investeringen terwijl je infrastructuur niets is. Bij een bui verzuipen we in het land van de overstromingen en je wil gasten ontvangen. Paramaribo is een zwembad bij een hevige regenbui en daar is er geen geld voor, maar wel om geld uit te geven en maar klagen dat er geen geld is,wel voor een ambassade en consulaat.
  Met geld verdien je geld, de investeerder is degene die als het goed gaat het meest verdient en niet andersom.
  Kennelijk trekken wij geen lering uit de puinhoop van de vorige machthebbers.
  Wij staan op de kaart en niet zo goed. Met deze desperate activiteiten op zoek naar geld, komen we niet als land, mogelijk als persoon op eigen titel.
  Met de vinger wijzen en op dezelfde voet zaken/handelingen voortzetten, zakken we dieper het water in. Zwemmen kunnen wij niet en rest ons slechts te verzuipen in de schulden die wij maar opbouwen en het volk verder opknopen.
  Er is meer dan genoeg geld aanwezig in Suriname. Haal daar het geld. Het geld zit bij een clubje, die men zo kan aanwijzen.
  Komt tijd, komt raad.
  gemodereerd

 10. “Thans wordt voor slechts enkele miljoen dollars geexporteerd naar Marokko.”
  Dat de export wordt verhoogd vind ik een prima plan. Verhoging productie =vergroting afzetgebied(kopers).

  Ik ben benieuwd wat de Surinamers hiervan vinden. De diplomatieke relatie bestaat sinds 2004.
  Zelf ben ik hordes stagiaires tegen gekomen, van een salsa tent tot ver in het binnenland. Ze zijn met open armen ontvangen. Verder weet ik dat een aantal artiesten suri hebben bezocht, oa Nadjib, rappers etc .
  Wat vind jong suri hiervan? Ik vermoed niets, alle vooruitgang is welkom.


  Maak melding

 11. Kortzichtige Ramdin,we gaan je op de operatie tafel zetten en jouw kronkel hersenen recht zetten.Doe geen zaken met Marocco,u gaat alleen criminelen binnen halen.Gaat u groente naar Marocco sturen? Ze hebben dezelfde soorten groenten ook.U gaat nep handel drijven en flink bedelen.Hou op met bedelen,het is een zeer slechte manier van leven.


  Maak melding

 12. Ramdien moest uit alle macht op deze reis één of andere afspraak er uit slepen.
  Hij had een smoes nodig om (dit schot in het donker) deze onnodige reis te valideren.
  Is het niet vreemd om ineens te horen dat Ramdien onaangekondigd zonder enige aanleiding in Marokko zit.
  En nu ? Nietszeggende waardeloze afspraken gemaakt die Suriname niets zal opleveren maar ons juist veel geld zal kosten.
  Ramdien wil een Surinaamse ambassade en consulaat in Marokko vestigen?
  Weer een geld verslindende post die wij niet hebben, openen voor familie van Santokhi, Melissa of een VHP’er die nog geaccomodeerd moet worden. Iemand uit Nederland halen, Surinaams paspoort geven en dan tot consul van Suriname in Marokko benoemen?
  Kon met die fake Rajender Khargi in Nederland dus nu ook maar weer een andere faker in Marokko plaatsen toch.
  gemodereerd

 13. @kali madjoe

  “Doe geen zaken met Marocco,u gaat alleen criminelen binnen halen.Gaat u groente naar Marocco sturen? Ze hebben dezelfde soorten groenten ook.U gaat nep handel drijven ”

  Als zij hetzelfde hebben als in Suriname dan is dat geen legitieme handel.
  Dat lijkt op witwassen van drugsgelden.
  Daar is Marokko kampioen in.
  Vraag maar aan Nederland en Spanje.
  gemodereerd

 14. De vorige Surinaamse minister van buitenlandse zaken had al de basis gelegd voor een goede samenwerking met Marokko. Velen binnen de Surinaamse gemeenschap hebben nog steeds niet door dat Marokko zich economisch sterk heeft ontwikkeld. Er wordt vanuit het midden Oosten veel geïnvesteerd in Marokko waardoor er veel knowhow in Marokko aanwezig is. Denk maar aan de landbouw, voedselverwerking, visconserven, farmacie,enz. Marokko ontwikkeld zich tot een hoog geïndustrialiseerd land. Zij produceren auto’s, onderdelen voor de luchtvaart en ruimtevaart,enz. Kortom Suriname met Marokko veel meer bereiken dan men voor mogelijk zou willen houden.
  gemodereerd

 15. Er was ook vooruitgang bij de vorige bende en wat blijkt?
  Korte termijn denkers en geen visie is wat ons nekt. Leven van dag tot dag brengt ons echt ver en over een maand weer lopen bedelen. Wij kunnen een voorbeeld nemen en op les gaan bij Guyana.
  Ze hebben lang over gedaan. Wij wilden zelfs hun dollar niet. Kijk nu.
  We klapperen nu, laten we nog 4 jaren de buikgriep aantrekken en uit de schulden geraken.
  Wij blijven maar prestige plannen smeden en hebben geen habbekrats.
  Kijk naar slm,gaten proberen dichten met een nuet gecertificeerd vliegtuig en geldverspilling en wanneer het daar was om te oosten, vliegtuig terug met mankementen die men niet kan verhelpen. Had men maat gewacht en de 787 genomen, maar neen is andere wind,andere plannen en nu iemand van buiten aantrekken.
  Het is toch te triest voor woorden. Consumeren en nagenoeg niets produceren. We hebben een grijze economie en we weten met z’n allen wat er speelt maar wat doen de beleidmakers. Grote beloftes maken en puntje bij paaltje, steeds maar verwijzen naar de ander.
  Er is niets tegen de samenwerking met Marokko.
  Alles is welkom, maar desperate activiteiten en akties kunnen wij nu niet gebruiken en in de toekomst ook niet en met geen enkel land. Alle landen hebben wat te bieden, maar regen welke prijs willen wij ons daaraan committeren??????.
  Als de vos passie preekt, boer let op je ganzen.


  Maak melding

 16. Suriname moet de betrekken met Brazilië, Guyana, en Frankrijk/Frans-Guyana versterken. Brazilië heeft kennis en kunde over alles wat erin Suriname nodig is, idem voor Guyana.

  Met Nederland/EU, voormalige Antillen goede banden aangaan en de betrekkingen met Taiwan, India, Nigeria, Ghana, USA, Indonesië verbeteren. China, Japan moet onder een vergrootglas worden gelegd.

  Een treinverbinding van oost naar west ten zuiden tussen de huidige Oostwestverbinding in Suriname en de weg van plaats Apoera in Nickerie en Zanderij dat aansluit op Luchthaven JAP Internationale Luchthaven en van JAP internationaal Luchthaven er een noordzuid treinverbinding is ook voor goederen en personenverkeer heeft naar Paramaribo en deze noordzuidtreinverbinding verder door getrokken wordt naar tussen rivierhaven aan de kust van Paramaribo ( tussen 2 de en derde rijweg). Deze tussenhaven is er om containers met trein en vrachtauto’s naar toe te brengen en van hieruit naar de diepzeehaven 50 km voor de kust van Paramaribo voor verder internationale transport overal ter wereld.

  De tussenhaven aan de kust van Paramaribo noord, tussen de 2e rijweg en 3e rijweg van Paramaribo. Deze tussenhaven ten noorden van Paramaribo is er voor het vervoer van containers af en aan te voeren met binnenvaartboten die in contact staat met de eiland diepzeecontainerhaven op 50 km voor de kust van Paramaribo. De noordzee treinverbinding gaat dus tot deze haven voor het naar toe brengen en afhalen van containers. Ook een wegverbinding naast deze treinverbindingsweg naar deze tussenhaven is nodig voor vrachtwagens voor brengen en halen van containers.
  Als er goed beleid en bestuur plaats vindt en goede lange termijnplanning gemaakt wordt, een eiland van 1 km lang en 400 m breed op 50 km voor de kust van Paramaribo om een diepzeehaven te bouwen voor de kust van Paramaribo.
  Verder ook nog een haven ten westen vd monding van de Surinamerivier.
  aan de westzijde aan de monding vd ( tussen de 2 de en 3 de rijweg) Surinamerivier.
  Deze diepzeehaven 50 KM voor de kust van Paramaribo en de tussenhaven tussen de 2de en 3de rijweg met een noordzuid treinverbinding naar Zanderij is in belang voor de treinverbinding van Guyana naar Brazilië ( Manaus) en verder naar andere landen in Zuid-Amerika.
  Deze diepzeehaven ( 50 km voor de kust van Paramaribo) en de tussenhaven bij de kust/monderband van Parmaribo is ook in het belang van Guyana en Frans-Guyana voor het vervoer van containers die over de treinverbinding oost naar west en over de oostwestverbinding gehaald en gebracht moeten worden en zelf naar Brazilië.

  Kortom als Suriname een goede diepzeehaven heeft 50 km voor de kust Paramaribo een (tussen)haven bij de modderbank aan de kust bij Paramaribo van hieruit een, een noordzuid treinverbinding, idem een wegverbinding tot Paramaribo en deze treinverbinding doortrekt naar Zanderij JAP internationaal luchthaven en de treinverbinding van Oost naar west Apoera –Nickerie naar de Marowijnerivier van Suriname. Zal dit Suriname tot ontwikkeling, veel werkgelegenheid op alle gebieden bieden en internationaal een belangrijke rol in de wereld spelen.
  Natuurlijk zullen landen als Frans-Guyana, Guyana en Brazilie ook aan hun noord-zuid verbinden over de weg en trein moeten werken om mensen en contrianers met goederen te transporteren naar oa het caribischgebied.
  Guyana moet overtuigd worden dat ze de diepzeehaven moeten aanleggen en dat zij de treinverbinding van noord-zuid in Guyana gaan aanleggen en dat Brazilie dit doet in oa Manaus. Frankrijk ( noorzuid en oost west) en Brazilie kunnen ook werken aan de treinverbindingen noordzuid.

  Regering van Zijne Excellentie president Santohki – Zijne Excellentie Ronny Brunswijk hier kunt u uw tijd en energie in stoppen. Er is genoeg kennis, ervaring, top resultaten in Nederland hiervan, ook bij Surinamers over Surinaamse wegeninfrastructuur, waterbouwkundige infrastructuur, land uit water, Treininfrastructuur, luchtvaartinfrastructuur, enz.

  Gelet op de relatie tussen Suriname en Nederland moet Suriname dit ook in het voordeel gebruiken, dat Nederland deze zaken in Suriname kan laten bouwen en Nederland dit ook in het voordeel van Suriname kan laten buigen.
  Regeren is vooruit zien en het Surinaamsbelang moet troef zijn hiervan voor de regio aan de noordoostgedeelte van het continent van Zuid-Amerika ( het gaat om de 3 Guyana’s Frans-Guyana, Suriname en Guyana. Suriname ligt tussen deze twee Guyana’s en zie daarom ook hier een voordeel waarom de diepzeehaven het beste in Suriname gebouwd kan worden. De kortste en snelste manier van schepen van Guyana en Suriname is die van Suriname. Veder is de kust van Suriname van deze 3 Guyana’s de beste plaats waar de diepzeehaven gebouwd kan worden.


  Maak melding

 17. De kortste en snelste manier van schepen van Guyana en Suriname naar EU is die van Suriname. Verder is de kust van Suriname van deze 3 Guyana’s de beste plaats waar de diepzeehaven gebouwd kan worden.


  Maak melding

 18. Guyana moet overtuigd worden dat ze de diepzeecontainerhaven/eiland 50 km voor de kust van Paramaribo het beste aan Suriname kan overlaten en dat zij de treinverbinding van noord-zuid in Guyana gaan aanleggen en dat Brazilië dit doet in oa Manaus. Frankrijk ( noord-zuid en oost- west) en Brazilië kunnen ook werken aan de treinverbindingen noord-zuid.


  Maak melding

 19. Het is grappig om te zien hoe deze bedriegers telken weer door de mand vallen. Was het niet Chan die zich hardop afvroeg wat Suriname in hemelsnaam bij Marokko te zoeken had? Zijn jullie dat gewoon vergeten of voor het gemak? Deze bedriegers zijn al ruim een jaar aan de macht maar hebben nog steeds geen openheid van zaken gegeven over de “lege kas” die ze zijn komen aantreffen, waaruit ze alle lopende betalingen hebben betaald???


  Maak melding

 20. En hun diaspora met miljoenen?? Die zijn gesmolten. Waar is die Chan van jullie???
  gemodereerd

 21. Regering U bent fout bezig , U maakt er een warboel van , Uw en ons land Suriname is de laatste 10 jaren door de paarse regering en door leider bouta is alles gestolen wat er was , en U zou dat varkentje eventjes wassen , maar U heeft nog niet de zeep gevonden om het varken te wassen , waarom niet , omdat U bang bent voor de de varkensbeer(stier), en nu probeert U iets met marokko , doe U best , maar ons land zal dan een moslim land worden want een varken is voor hen de duivel.


  Maak melding

 22. Koning Albert beslist alleen.
  Hij neemt alle ndp ideeën over.
  Koning Albert denkt dat Suriname van zijn vader is.
  gemodereerd

 23. Wat vreselijk ik ken marokanen en turken uit nederland je kan echt niet maken in nl door met hun zaken te doen deze lui zijn heel erg hatelijk criminelen hun lopen net als vele hollanders en hindoestanen met bijlen rond zodra je voeten vooruit willen voeten worden afgehakt zulke soort lui zijn hun gruwelijke ervaringen heb ik ken veel deze lui zijn zeer hatelijk moslims . Ga liever met buurlanden handel drijven uruguay etc.Deze soort mensen zijn echt hatelijke en boosaardig en jaloers suriname ik zou geen zaken doen met marokanen en turken hun zorgen voor veel haat en spanning in nederland en stinken doen ze ook. Als ik teveel zeg lopen ze al met kapmes en pistolen zeer erg om je te pakken. Ze willen alles volgen in nederland en loeren je dan om aan te vallen ook gesteund door hatelijke hollanders pure gekken zijn het ik weet veel ervan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.