Zeezeilers uit Nederland betrappen schildpadeieren-dieven op Braamspunt

20
De toeristen hebben de eieren over diverse nesten terug gestopt en alarm geslagen.

Op dinsdag 2 maart 2021 hebben zes zeezeilers uit Nederland een drietal mannen betrapt op het leegroven van nesten waar de groene zeeschildpadden eieren hebben gelegd. Dat bevestigd Greetje Tops, een van de zeilers uit Nederland op de boot Black Moon, aan Waterkant.Net.

Een achtervolging over het strand van Braamspunt in Suriname werd ingezet, waarbij een van de twee zakken werd gedumpt. In de plastic vuilniszak zaten 127 eieren. De toeristen hebben de eieren over diverse nesten terug gestopt en alarm geslagen. Dezelfde dag kwam de politie een proces verbaal opmaken.

In de vroege ochtend van 2 maart hebben de toeristen een aantal groene zeeschildpadden waargenomen terwijl ze terug de zee in wilden gaan, nadat ze nesten hadden gegraven en mogelijk eieren hebben gelegd. Enkele schildpadden zaten vast onder of tussen stammen en werden bevrijd.

Toen het licht werd hebben de toeristen twee verdacht gedragende mannen zien lopen. Deze twee mannen waren rond 13.00 uur weer op het strand, maar nu liepen ze met zakken rond. Een visser voer langs de voor anker liggende zeilboten en riep naar ze “They are steeling the eggs”.

Met de bijbootjes gingen de toeristen aan wal en zetten de achtervolging in. De mannen zetten het op het lopen, waarbij een van de twee zakken werd gedumpt. Een van de zeilers bleef bij de zak, terwijl de rest achter de mannen aan bleef gaan. Ze troffen drie verdacht gedragende mannen aan in het houten hutje. De man met een klein hondje was doorgelopen en is er met de andere zak vandoor gegaan.

De zes zeezeilers uit Nederland lagen vanaf zondag 28 februari voor anker op Braamspunt met hun 3 zeilboten op Braamspunt. Wat een mooie toeristische belevenis moest worden, is uitgegroeid tot een paar dagen hard werken. Het strand lag bezaaid met afval en volgens medewerkers van Probios hebben de schildpadden het erg moeilijk.

Onder andere aangespoelde boomresten dwarsbomen de weg naar en van de nesten. De toeristen hadden niet verwacht ook een bijdrage te kunnen leveren in het allergrootste probleem: stropers op heterdaad betrappen en 127 eieren terug begraven

20 REACTIES

 1. De straffen voor dit misdrijf zijn gewoon te laag en ook de helers moeten achterhaald worden en streng gestraft. Met hele grote geld boetes want alleen dan leren ze het af.
  Misdaad is altijd afhenkelijk van de pakkans en de hoogte van de straf.


  Maak melding

 2. wat wij Surinamers niet kunnen , wordt wel door deze buitenlanders iets gedaan om stroperij aan het licht te brengen , die stropers moeten ze kelen en in de oceaan gooien , schilpadden zijn alleseters dus die lusten best die stropers.


  Maak melding

 3. Heldhaftig van de toeristen. Maar wees voorzichtig hoor. Je leven is meer waard dan die van een krappe ei.
  Een kat in het nauw maakt rare sprongen.

  Er moed in het broed seizoen, wachters worden aangesteld. Laat VP betalen! Die strooit met geld.
  Heeft een alcohol collectie om u tegen te zeggen.
  Hij geeft auto’s weg!

  Dan heeft de inheemse bevolking ook werk.
  In de staat waar de economie zich bevindt, wil iedereen over leven.
  Ik praat het niet goed, maar ik hoop dat u begrijpt wat ik bedoel.

  Angri e kirie sma.


  Maak melding

 4. Die toeristen mogen van geluk spreken dat de rovers ze niet hebben neer geknald. Je zal maar politie gaan spelen in een wild vreemd land waar roven brood op de plank brengt. Volgens mij geeft de ANWB ook een negatief reisadvies voor Suriname ivm de financiële crisis.


  Maak melding

 5. Zeer heldhaftig optreden van deze Nederlandse zeilers. Absurd dat de Surinaamse regering helemaal niets doet om de schildpadden in het broedseizoen te beschermen en dat Nederlanders de Atlantische oceaan moeten oversteken om het roven van crape eieren te verijdelen.
  Natuurbescherming staat in Suriname nog in de kinderschoenen. Tegen de tijd dat het tot volwassenheid is uitgegroeid, is het niet uitgesloten dat bepaalde diersoorten zijn uitgeroeid.
  Sarie torie..


  Maak melding

 6. Men kletst over dekolonisatie en de witte man. Maar tegenwoordig is het de witte man die meer doet aan natuur- en milieubescherming dan het volk zelf.

  Zie hoe het eigen volk eigen land vernietigt, eigen land vervuilt, eigen bedreigde diersoorten bedreigt zoals het stelen en eten van schildpad eieren en jacht op flamingo’s, etc. En zie hoe de witte man en de witte studenten zich inzetten voor een beter flora en fauna in Suriname.

  Hou jij ook van jouw eigen land ?
  Vernietig het dan niet !

  Mek Sranan switi baka. Krakti !


  Maak melding

 7. Bouterse had toch vlak voordat hij een pak slaag kreeg en de verkiezingen verloor een bootje gekocht. waarom wordt die niet ingezet?
  Oh oh hebben ze die ook mee genomen Wie heeft het gestolen
  Abrahamas?


  Maak melding

 8. Het is ieders plicht om in te grijpen, bij verdachte situaties.
  Maar inderaad, zoals geschreven, eerst uw eigen veiligheid.
  Voor alsnog, goed gedaan.
  De toeristen, genieten van de natuur en zien veel.


  Maak melding

 9. waarom landelijk geen verbod op bezit van schildpad eieren?
  braamspunt is bekend als broedplaats…. toch is het een “eitje” om daar eieren te stelen.
  waar zijn al die nutteloze ambtenaren die wel betaald worden en niets doen de hele dag?
  stel ze gewoon aan als wachter in het broedseizoen.
  moe zullen ze er niet van worden in ieder geval.
  of…. is het probleem juist dat er geen geschikte verantwoordelijk personen te vinden zijn voor dat werk?
  want suriname is nog steeds corrupt tot op de bodem


  Maak melding

 10. Op het min. van Grond- en Bosbeheer is een en afd. genaamd natuurbeheer. Deze jongens en meisjes zitten voor spek en bonen elke maand geld te vangen, zonder iets nuttigs te doen.
  Ik pleit voor een dergelijke afd. in elk district waarbij van een ieder verwacht wordt dat hij/zij zich actief inzet voor het behoud van flora en fauna. Dus in het broedseizoen extra gaan patrouilleren en een boswachtershuisje in de nabijheid van de broedplaats, is part of the job.


  Maak melding

 11. Zo zie je wat een zakka zakka soort bevolking wij zijn geworden. We laten het toe, zonder politie tijdens de legperiode, vol rommel, vol met dieven. Zelfs god heeft het al opgegeven.


  Maak melding

 12. Dit is wat ik o.a. bedoel met respect hebben voor je jezelf. Surinamers respecteren zichzelf en hetgeen ze hebben niet, maar lopen wel elke keer te lullen over die bakra die goed probeert te doen.


  Maak melding

 13. Beste Leek, buitenlanders mogen geen agent komen spelen in Suriname, net zoals ik als Surinamer geen agent kan gaan spelen in Nederland. Wat zou je ervan gezegd hebben als een Guyanees, Ghanees, Chinees of Indiër zo’n grap had uitgehaald in Suriname? Hoe wisten die Bakras dat die stropers geen medewerkers van STINASU of Green Hertige Fund waren (zelf ben ik vrijwilliger bin GHF), die onderzoek naar zeeschildpadden deden? Als buitenlander mag je niet het recht in eigen handen nemen in zo’n situatie. Als je denkt dat mensen, uit het land waar jij te gast bent, schildpad eieren stropen, dan is het doorgeven san de politie het enige wat je kunt doen.


  Maak melding

 14. @Henkes,

  Je hebt je verstand waarschijnlijk doorgespoeld, toen je je eigen achterwerk ermee had afgeveegd.
  Zulke types als jouw zijn heel veel in Suriname daarom zal het nooit goed komen met Suriname. Jullie blijven maar hangen in de koloniale tijd. Dank zij de kolonisators kan jij nog Nederlands schrijven. Anders had je misschien nu, als een analfabeet ergens met een stukje houtskool lopen krassen op een muurtje.
  God heeft Suriname niet alleen verlaten. Hij heeft tegelijkertijd het zwijnen gedrag, jullie als cadeau gegeven.


  Maak melding

 15. Ben het helemaal eens met Henkes. Trouwens, hoe zijn deze buitenlanders het land binnen gekomen onder de strenge COVID-19 maatregelen. Gelden voor zeezeilers andere douane regels?


  Maak melding

 16. JK, jij bent te achterlijk om te begrijpen dat wij Surinamers de kolonisator geen enkele dank verschuldigd zijn. Zij hebben Suriname niet gekoloniseerd om ons er beter van te maken, onze voorouders waren hun slaven en contract arbeiders (verkapte slaven). Persoonlijk ben ik heel blij in Suriname te wonen, maar daar zal ik Nederland nooit dankbaar voor zijn, omdat ze niet onze welvaart en welzijn nastreefden.

  Overigens zijn deze zeezeilende Bakras helemaal niet zo slim als je denkt; met het terugzetten van de geconfisceerde eieren, die toch al ten dode opgeschreven waren, hebben ze ook de willekeurige nesten, die ze verstoord hebben, vernietigd. Ze hadden met hun poten moeten afblijven van iets waar ze geen verstand van hebben.


  Maak melding

 17. En zo zie je maar weer, hoe sommige Suriname-haters niet het misdrijf bekritiseren maar wel de natuurliefhebber.

  Kirpalani heeft speciaal voor dit soort Surinamers onbreekbare spiegels in de aanbieding.

  Spiegel spiegel aan de wand,
  waarom is paars het domste van het land.
  (Omdat zij fabrieksfouten zijn)

  Red Suriname. Krakti !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.