Statement president Santokhi vanwege viering Chinees Nieuw Jaar

10

Vandaag 12 februari luidden we het Chinees Nieuwjaar in, het jaar van de Os. De Surinaamse president Santokhi staat ook stil bij deze dag middels onderstaand statement:

Chinees nieuwjaar, wat ook bekend staat als het Lentefestival of Lentefeest, is de belangrijkste feestdag van de Chinezen. Waar de chinezen gewend zijn elk jaar terug te reizen naar huis om dit met familieleden te vieren, worden zij dit jaar geconfronteerd met beperkingen. 

Ook hier in Suriname, waar we gewend zijn dit gezamenlijk groot te vieren met de samenleving, worden we geconfronteerd met beperkingen. De Covid-19 pandemie raakt ons allemaal. 

Het jaar staat in het teken van de Os. De Os is het tweede dier in de twaalf jaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem. De Os heeft een aantal positieve eigenschappen die wij gedurende deze pandemie zeker moeten meenemen als samenleving. De kracht, betrouwbaarheid, doorzettingsvermogen en vastberadenheid hebben we nodig.

Ik spreek dan ook de wens uit, dat wij allen samen deze pandemie verslaan. En zodoende samen de eigenschappen van de Os inzetten in het belang van:
– vrede, 
– rechtvaardigheid,
– ontwikkeling, 
– welvaart en 
– welzijn van ons volk en geliefde natie. 

De Os staat ook bekend als een geboren leider en een harde werker. Deze eigenschappen komen me zeer bekend voor. Het zijn de eigenschappen die deze regering meer dan ooit nodig heeft om Suriname uit haar malaise te halen. En niet alleen de regering, maar in ieder Surinamer zit er een geboren leider en een harde werker. 

Het jaar van de Os wordt daarom een jaar om obstakels weg te nemen, zowel voor land en volk. En dit gaan we samen doen!

Want waar we te kampen hebben met een financiële crisis, kregen we in 2020 de Covid-19 pandemie over ons heen.  Als samenleving hebben we:
– minder kunnen verdienen,
– dierbaren verloren,
– zaken moeten sluiten en
– banen verloren. 

Daarom gaan we samen, vol moed en motivatie dit nieuwe jaar in. Want ondanks de huidige Covid-19 pandemie, zien de vooruitzichten van ons land, er goed uit. De verlichting komt sneller dan u denkt. 

En samen komen we uit deze financiële crisis, met iedereens ondersteuning, vertrouwen en hoop. Met het inluiden van dit nieuwjaar, staan vandaag de chinezen extra in de schijnwerpers.

De eerste chinezen arriveerden op 20 oktober 1853 in Suriname, 10 jaar voor de afschaffing van de slavernij. Dus ook zij worden gezien als dja dja Surinamer net als ik en net als u. De Chinezen spelen niet alleen een grote rol in sociaal-economische ontwikkeling, maar ook in de opbouw van de harmonieuze multiculturele samenleving in Suriname.

En net als van de andere bevolkingsgroepen, genieten we ook van de Chinese cultuur, het eten en hun vriendschap. Met de volksrepubliek China heeft Suriname dan ook een historische band en een lange vriendschap, welke heeft geleid tot goede bilaterale samenwerkingen. 

Suriname houdt daarom vast aan de ‘One China Policy’. 

Door de jaren heen is op verschillende gebieden samengewerkt, waaronder de agrarische sector, infrastructuur, veiligheid, defensie, training en capaciteitsversterking, gemeenschapsontwikkeling, financiën, cultuur en handel. Vanuit wederzijds belang en wederzijds respect draagt de volksrepubliek China op verschillende manieren bij aan de nationale ontwikkeling van ons land. En ook in de toekomst zal deze hechte band blijven voortbestaan. 

Hiermee wens ik de samenleving, maar in het bijzonder de Chinese gemeenschap, een gelukkig Chinees Nieuwjaar toe. 

Moge eenieder genieten van de eigenschappen van de Os.

“Gōngxǐ fācái”.


10 REACTIES

 1. Wat een geweldige gebaar maakt onze Z.E. President van ALLE Surinamers naar de Chinese gemeenschap toe. Samen gaan wij aan Suriname een geweldig mooie toekomst bieden.


  Maak melding

 2. Gelukkig nieuwjaar alle Chinezen. Voor jullie het jaar van de os. Behandel de os A.u.b. goed en heb respect voor alle katachtigen met name tijgers en ook alle dieren die rondlopen met hun ivoor. Neem een voorbeeld aan je buurland India en kijk hoe ze (wilde) dieren behandelen.


  Maak melding

 3. Zijn de Chinezen geen Surinamers, waarom een eigen nieuw jaar viering voor Chinezen als nationale vrije dag. Voor iedereen is 1 januari de nieuwjaarsdag, het is een nationale vrije dag voor alle Surinamers ook de Chinezen. Als andere groepen hun eigen nieuwe jaar willen vieren mag dat altijd, maar niet als een nationale vrije dag. Wij zijn geen Chinese staatsburgers. Hebben de Chinezen geen Religieuze dag die zij kunnen vieren. Dus regering terugdraaien en de andere vrije dagen onder de loep nemen, indien……..anders ook afschaffen.


  Maak melding

 4. @pony,
  Jij kent hun nationaliteit ? Jij kent hun inbreng voor Su ? Wat is jou inbreng voor Su? Of frustreer je in “WIT-mang” land? Ten eerste… geldt voor elke etniciteit… Gij zal respect hebben voor mama Sranang en haar kinderen EN omgekeerd ook … ieder zal best moeten doen… als je je wilt misdragen in Mama’s huis… ga je maar terug waar je 6 generaties vandaan komt…. Only best of the best voor SU !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.