vrijdag, mei 17, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieUPDATE - Officieel: total lockdown gedurende twee weekenden

UPDATE – Officieel: total lockdown gedurende twee weekenden

-

Does Travel - naar Suriname

De Communicatie Dienst Suriname (CDS) zegt zich te distantiëren van een document waarin een nieuwe maatregel, over een total lockdown gedurende twee achtereenvolgende weekenden wordt genoemd. Het document wordt momenteel via diverse social media kanalen gedeeld. Het CDS schrijft daarover:

De Communicatie Dienst Suriname (CDS) distantieert zich van de maatregelen gedateerd, 26 januari 2021, die momenteel via de diverse social media kanalen rondgaan. Wij doen een dringend beroep op de samenleving te wachten op de officiele berichtgeving omtrent de maatregelen.

Volgens het document zouden er total lockdowns zijn ingaande vrijdag 29 jan om 19:00 t/m maandag 1 februrai 05:00 uur en op vrijdag 5 februari om 19:00 t/m maandag 8 februari 05:00 uur.

UPDATE: Het is officieel, er is een total lockdown gedurende de twee weekenden zoals hierboven genoemd.

Vanaf woensdag 27 januari 2021 tot en met 9 februari 2021 gelden de volgende maatregelen:

De algemene maatregelen blijven van kracht;

1.         Het dragen van mond en neus bedekking buiten het eigen huis is verplicht, met name bij het betreden van ruimten (dit geldt niet voor kinderen tot de leeftijd van 12 jaar)

2.         Neem de 1,5 meter fysieke afstand, de zogeheten COVID-afstand altijd in acht.

3.         Was regelmatig uw handen met zeep en water of gebruik een hand sanitizer.

Het wordt zeer dringend geadviseerd om thuis te blijven en slechts voor noodzakelijke werkzaamheden, medische noodgevallen of het doen van noodzakelijke boodschappen uit huis te gaan.  

Maatregel 1

Het uitgaansverbod is vanaf woensdag 27 januari 2021 tot en met 9 februari 2021 ingesteld van; 

•          Maandag tot en met vrijdag van 19:00 uur in de avond tot 05:00 in de ochtend. 

•          Vrijdag 29 januari om 19:00u t/m maandag 1 februari 05:00u 

•          Vrijdag 5 februari om 19:00u t/m maandag 8 februari 05:00u 

Tijdens het uitgangsverbod in het weekeinde zullen alleen specifieke groepen personen met toestemming op straat mogen. Alle winkels- en handelszaken zullen gesloten zijn.

Buiten de tijden van het uitgaansverbod gelden de volgende maatregelen;

Maatregel 2

Geen samenscholing van groepen groter dan vijf personen. Dit geldt niet voor werk en sectoren of activiteiten waarvoor er een protocol is. Het is verboden feesten, met inbegrip van huisfeesten, te houden. Hiervoor zal er nog steeds geen dispensatie worden verleend. Deze zijn potentiële mass spreading events (hiervoor mag onder geen beding toestemming/ontheffing gegeven worden door de autoriteiten!)

Maatregel 3

Bijeenkomsten voor rouwzittingen, uitvaarten en religieuze bijeenkomsten zijn uitsluitend toegestaan indien en voor zover niet meer tien (10) personen tegelijkertijd ter plaatse aanwezig zijn en met inachtneming van de COVID19 maatregelen. 

Maatregel 4

Alle sportactiviteiten met inbegrip van contactsporten zijn niet toegestaan, met uitzondering van individuele sportactiviteiten. 

Maatregel 5

Personenvervoer door middel van het openbaar transport over de weg of over het water is uitsluitend toegestaan met inachtneming van het protocol openbaar vervoer.

Maatregel 6

In de periode van 27 januari 2021 tot en met 9 februari 2021 zijn de volgende voor het publiek toegankelijke commerciële lokaliteiten of ruimten, gesloten:

a.         Restaurants en andere commerciële gelegenheden voor het bereiden en leveren van eten, met uitzondering van afhaal of bezorging; afhalen blijft mogelijk tot 7 uur pm en levering tot 10 uur pm.

b.         nachtclubs, dancings, discotheken en dergelijke;

c.         bordelen;

d.         bars;

e.         recreatieoorden;

f.         casino’s;

g.         gok- en vermakelijkheidsgelegenheden;

h.         kansspelkantoren;

i.          sportscholen, yoga- en dansscholen, aerobics, zumba, sport- en fitnesscentra of –gelegenheden;

j.          contactberoepen, waaronder kappers, kapsalons en barbershops.

Met uitzondering van medische beroepen

Maatregel 7

De bewaking van onze gesloten landsgrenzen wordt opgevoerd aangezien import van COVID19 varianten, met name uit Brazilië, een gevaar vormt. Per 23 januari 2021 is personenverkeer met Brazilië en Guyana gesloten. Uiteraard zullen slechts repatrianten met quarantainemaatregelen worden toegelaten. 

De grens via de lucht is dus uitsluitend geopend voor essentieel personenverkeer, mits:

a)         Wordt voldaan aan de voorwaarden en protocollen specifiek geldend voor het desbetreffend land waaruit de persoon rechtstreeks afkomstig is; en

b)        Uitsluitend nadat de persoon vooraf goedkeuring heeft gekregen van de daartoe bevoegde Surinaamse autoriteiten om af te reizen, waarbij het essentieel karakter van de te maken reis zal worden beoordeeld.

Maatregel 8

Binnenlandse vluchten zijn uitsluitend toegestaan voor cargo, repatriatie van gestrande passagiers en voor medische noodgevallen.

Maatregel 9

Personen in quarantaine of isolatie, maar ook personen die verplicht thuisblijven, dienen zich strikt te houden aan de maatregelen. Het is hun verboden om zich buiten hun woning of verblijfsgelegenheden te begeven of te bevinden.

Maatregel 10

Alle overheidskantoren en scholen zullen in de periode van 27 januari 2021 tot en met 9 februari 2021 worden gesloten. Dit geldt niet voor essentiële diensten van de overheid. Personeel moet, voor zover mogelijk, van huis uit werken en via zoom of andere media vergaderen/overleggen. Dat geldt ook voor de hoge colleges van Staat (Regering, DNA)

Maatregel 11

Het toezicht op de naleving van de mondkapjes plicht op de werkplek (kantoren, bedrijfsruimten, ziekenhuizen etc) wordt opgevoerd door mensen aan te wijzen die hierop letten en optreden.

Maatregel 12

Het is eenieder, verboden om alcohol te gebruiken in het openbaar. Dit n.a.v. de statistieken waarbij diverse besmettingen hebben plaatsgevonden bij personen die zich hebben opgehouden bij supermarkten. M.n. het alcoholgebruik en het onnodig ophouden in de nabijheid van winkels en supermarkten is per heden verboden en er zal hiertegen worden opgetreden

Maatregel 13

Er mag per gezin slechts 1 persoon toegelaten worden tot supermarkten en andere handelszaken. De verantwoordelijkheid en controle hiervan zal geschieden door de handelszaken

Maatregel 14

Scholen zijn vooralsnog gesloten (gezien het feit dat mogelijk kinderen ook een rol spelen bij de transmissie.

Maatregel 15

Markten mogen op weekdagen open onder naleving van de geldende protocollen en strak toezicht marktmeesters, milieu- en arbeidsinspectie. In het weekend zijn alle markten gesloten.  

Vermeldenswaard zijn de volgende besluiten:

1.         De handhaving zal intensiever zijn gedurende de komende periode.

2.         Het gebruik van alcohol in het openbaar is per zaterdag 23 januari 2021 verboden

3.         Het onnodig en zonder reden ophouden in groepsverband voor een winkel is verboden.

4.         Recreatieoorden zijn gesloten. Tegen personen die zich in weekenden naar recreatieoorden begeven, zal worden opgetreden. De sancties zullen eveneens gelden voor de vergunninghouders van recreatieoorden. 

Opmerking;

In het vooruitzicht ter beheersing van de epidemie is het duidelijk voor de regering dat, bij aanhouden van de huidige epidemiologische trend, nog stringentere maatregelen zullen volgen. De trend m.b.t. de infecties zal bepalend zijn. 

De bevolking wordt zoveel mogelijk verzocht om reeds bij beginnende symptomen zo snel mogelijk te gaan testen en zich te isoleren van collega’s en familie totdat de test uitslag bekend is. 

COVID-19 gerelateerde klachten of verschijnselen kunnen zijn:

– Koorts (temp vanaf 37,5°C) zonder duidelijke andere oorzaak (of koortsig gevoel)

– Hoesten

– Verlies van smaak of reuk

– Lichaamspijnen of spierpijnen zonder duidelijke andere oorzaak

– Diarree of braken

– Misselijkheid

– Vermoeidheid

– Koude rillingen

– Kortademigheid

– Keelpijn

– Verwardheid

– Hoofdpijn (relatief vaak achter de oogbollen)

– Loopneus

– Algehele malaise/algeheel onwel bevinden

– Ontsteking aan handen of voeten

Tot slot zij vermeld dat alle goedgekeurde protocollen te zien zijn op de website van het BOG: www.bogsuriname.com

Paramaribo, 26 januari 2021

COMMUNICATIE DIENST SURINAME

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

10 REACTIES
 1. Als dezecregerung het probleem biet kan oplossen vanwege hun slap geklets en zelf feesten, laten anderen het doden. Na zoveel doden moet minister opdonderen


  gemodereerd
 2. Grapjassen tijdens de vergadering word al alles wat besproken wordt naar buiten gelekt dus waarom distantiëren en dat zeggen is officieel


  gemodereerd
 3. Goedenavond,ik doe aan delivery zoals slachtkippen,vis groente enz.hoe en waar moet ik voor een toestemming brief?


  gemodereerd
 4. Nog even en Suriname is al bijna een jaar in lockdown. Wat heeft het opgeleverd tot nu toe? Juist meer en meer besmettingen. Nu gaan we weer over tot een total lockdown. Word er eigenlijk wel nagedacht over de effectiviteit hiervan? Waar geen zekerheid over bestaat! Heeft de politiek de macht om mensen steeds maar te beperken in hun vrijheid.

  Er moet brood op de plank komen. Velen trekken het niet op deze manier. De srd is al bijna niets meer waard. Elke dag moet ik me haasten om op tijd binnen te zijn. Het werk onaf en de vooruitzichten slecht. Net zoals dat geld voor de gehele economie in Suriname. Een ieder hoort zijn verantwoordelijkheid te nemen in een pandemie en geen drukke plekken opzoeken, indien niet noodzakelijk.

  Het lijkt mij verstandiger om de economie zoveel mogelijk op niveau te laten draaien en de handhaving op het naleven van de maatregelen op te voeren! 2 weekenden de boel plat gooien en welwillende burgers hun vrijheid ontnemen lijkt me niet de gewenste aanpak.


  Maak melding
 5. LASTIGE IS DAT ALLE LUIE AMBTENAREN THUIS ZITTEN EN SALARIS WORDT GESTORT.

  LET WEL: GEEN THUISWERKEN!!!!!!!!!!

  SRIBI STONG NJANG LUL WAN IEPIE. WINTI WAI LANTI PAI.

  KAN HET LAND NIET ZONDER DEZE LUMMELS


  Maak melding
 6. @Konsensi: ik wil niets afdoen aan je commentaar, je hebt gelijk, maar de praktijk laat zien dat de meeste Surinamers m.n. in Par’bo, regels aan hun laars lappen.
  Welke maatregel er ook genomen wordt bovenop de bestaande, er zal altijd weerstand en gemopper zijn, dus het is nooit goed. Ik vraag me af waarom een Surinamer in Par’bo een probleem heeft met een avondklok of total-lockdown en een Surinamer in Saramacca of Nickerie daar niet wakker over ligt….
  En zijn Surinamers zich uberhaupt wel bewust van het feit dat het negeren van een avondklok en gaan uitlopen, leidt tot meer besmettingen?
  Wie het weet mag het zeggen….


  gemodereerd
 7. Konsensi 27 januari 2021 At 02:08
  Nog even en Suriname is al bijna een jaar in lockdown. Wat heeft het opgeleverd tot nu toe?
  ===============

  Ging best redelijk tot de regering besloot de decembermaand iedereen toe te laten en nauwelijks tot niet te handhaven. Daar plukken we nu de zure vruchten van.


  Maak melding
 8. Soso poppenkast! Gooi de boel dicht gedurende een week! Dit is echt het kweken van een ditoh-soroh!! Stelletje amateurs zijn het! Natte vinger werk van de hoogste plank, gedicteerd door de grote jongens met kapitaal en de onderwereld!


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES