Informatie sessie moet Chinese ondernemers helpen zich aan regels te houden

11
Informatie sessie moet Chinese ondernemers helpen zich aan regels te houden
Van links naar rechts Yu Li Hong, ondervoorzitter Zhe Jiang handels vereniging | Li Xue Xiong, voorzitter Cheung Fa Foei Kon | 
Organisatie: Cheung Fa Foei Kon | Rowan Noredjo, Inspecteur Generaal Arbeidsinspectie | He Zheng Xiong, voorzitter Kong Ngie Tong | Nina Huang, directeur Rui Wang office.

Chinese ondernemers in Suriname beschikken niet over alle COVID-19 protocollen en arbeidsinformatie om conform de regels te ondernemen. In dit kader heeft de Surinaamse Arbeidsinspectie een informatie sessie gehouden voor verschillende Chinese verenigingen om meer duidelijkheid te brengen in de materie. 

De aanwezige verenigingen waren de Suriname Chinese United Association (SCUA), Kong Ngie Tong Sang, Hainan, Cheung Fa Foei Kon, Zhe Jiang handelsvereniging en Cheung Fa dagblad. Deze informatie sessie heeft plaatsgevonden op 18 januari bij Kong Ngie Tong Sang. 

De Chinese verenigingen zijn hiermee beter geïnformeerd over de arbeid gerelateerde verplichtingen, controle handhaving en de reguliere inspecties.

Inspecteur-Generaal Arbeidsinspectie, Rowan Noredjo, heeft aangegeven dat het de bedoeling is dat de informatie een sneeuwbaleffect krijgt en de Chinese gemeenschap bereikt, zodat ook die groep zich aan de voorgeschreven regels kan houden. Hiermee kunnen ook de boete opleggingen en het sluiten van winkels en andere ondernemingen gereduceerd en of voorkomen worden. 

Verder heeft de Inspecteur-Generaal aangegeven dat deze inspecties ervoor zorg moeten dragen dat niet alleen de burgers die gebruikmaken van de diensten beschermd moeten worden, maar ook de werkgevers en de werknemers.

De leden van de Chinese verenigingen stellen de informatie sessie op prijs en hebben voorgesteld om de informatie over te brengen naar de Chinese gemeenschap via de Chinese media. Het zal een vertaalslag zijn waarbij arbeidsvoorschriften, procedures en arbeidswetten belicht zullen worden. Middels deze aanpak hebben de verenigingen vertrouwen in een positieve gedragsverandering met betrekking tot de COVID-19 protocollen en de naleving van de arbeidswetten.


11 REACTIES

 1. DE CHINEZEN DOEN HUN BEST.

  ALS ZE MASSAAL SURINAME VERLATEN DAN WORDT HET LAND NET TJERNOBIL IN RUSLAND.

  DANKZIJ DE CHINEZEN ZIJN ER MODERNE WINKELS.

  VROEGER MOEST JE ZEGGEN 1 SARDIEN 1 BROOD 1 KILO RIJST ETC. DAN KEEK MEN JE OOK DIEP IN DE OGEN AAN WELKE FAMILIE JE BENT.

  NO MANG.

  DOOR DEZE CHINEZEN KUNNEN WIJ KLEREN DRAGEN. GEEN ZWARE KWALITEIT MAAR NIET SLECHT.
  DOOR DEZE CHINEZEN WETEN WIJ NU WAT EEN SUPERMARKT IS.

  TOT 1999 HAD SURINAME GEEN SUPERMARKT.

  NEE DE CHINEZEN HEBBEN ONS LAND MOOI ONTWIKKELD. OVERAL IN HET LAND ZIJN ER WINKELS. PRACHTIG.

  ECONOMISCHE ZAKEN FAALT. ZE KUNNEN DE IMPORT NIET CONTROLEREN. LAATSTAAN HET EINDE TRAJECT. HI FAALT MET HUN 7 EVEN JONGETJES.


  Maak melding

 2. Wat een onzin. de chineze ondermemers wanen zich superieur in Suriname want ze kunnen iedereen met wat kralen en spiegels omkopen. Ze hoeven zich aan geen enkele regel in Suriname te houden. In china worden hun bedrijven in een klap voor het leven gesloten. Leer dat van prof dr ir jang la shie steven sstsang


  Maak melding

 3. Suriname had in de jaren 70 al supermarkets. Maar veel van de surinamers hadden nooit een bezoek gebracht naar onze hoofdstad Paramaribo. Dus dan zie je niks en weet je ook niks over Paramaribo . Het was van uit Jarikaba rechtstreeks zanderij , Zanderij Amsterdam en daar in Holland zag men voor het eerst zo een grote winkel (supermarkt) . In Su had je Hola supermarkt onder Hotel Krasnapolsky en niet ver daar van Jong A Kiem supermarkt. Aan de Tourtonnelaan tegen over de Mason straat had ook een supermarkt en aan de kwattaweg en een op de hoek van de Wilhelmina en david simons straat . En zo waren er meerdere . En dat was begin jaren 70 . Dus ik weet niet hoe men op 1999 komt .


  Maak melding

 4. was er wel een goede tolk erbij , maar in maart 2019 waren het wel de chinezen die al met mondkapjes liepen in hun winkeltjes , en toen was het nog niet verplicht , dus wel raar dat ze nu er minder opletten.


  Maak melding

 5. In NL is het een scheldwoord geworden, maar toch is het van belang dat Chinezen in Suriname inburgeren. Zij moeten o.a. de gangbare talen leren en regels m.b.t. hygiene (dit zouden overigens ook andere Surinamers nog moeten leren). En in Chinese ondernemingen moeten niet alleen Chinezen werken. Waarom nemen zij geen Surinamers in dienst ? Is hier sprake van “nepotisme” ?

  De komst van Chinezen e.a. hoeft opzich niet slecht te zijn maar het moet geen invasie worden en ten koste gaan van de lokale ondernemers.

  Mek Sranan switi baka !
  Suriname eerst !
  Krakti !


  Maak melding

 6. INDERDAAD ER WAREN 3 OF 4 SUPERMARKTEN ERGENS IN DE STAD. MAAR ALLEEN VOOR DE RIJKEN. WIE GING ER NAAR HOLA: DE RIJKEN. WIE GING ER NAAR JONG AKIEM: MENSEN MET AUTO,S.

  MAAR VANAF 1999 IN HEEL HET LAND.

  ZELFS IN DE POLDERS: SUPERMARKTEN. ECHT SUPER LUX EN NETJES EN MOOI,

  ALLEEN ONS PRIJSBELEID IS SLECHT. HI FAALT IN ALLE OPZICHTEN. MENSEN GAAN 7 U EN ZIJN 10U AL THUIS. WAT IS DAT????? MATI MATI E REGEL MATI.

  NEE MANG:
  BIGUP AAN ALLE CHINESE SUPERMARKTEN EN RESTAURANTS ETC KLEDINGZAKEN.

  CHINEZEN NEMEN INDERDAAD VOORAL CHINEZEN IN DIENST. RARA WAAROM: WIJ SURINAMERS WILLEN NIET WERKEN. OF ZE KOMEN 2 DAGEN DAARNA NIET. OF ZE ZITTEN TE LUIEREN OP EEN KRAT. 1 ZAK ALOE VAN I KG DOET DIE MAN OF VROUW 1/2UUR OVER OM TE VERPAKKEN. DA SAI WANI.

  GROTE SMOEL VOOR 10 HEBBEN ZE.


  Maak melding

 7. ” …
  WAAROM: WIJ SURINAMERS WILLEN NIET WERKEN. OF ZE KOMEN 2 DAGEN DAARNA NIET. OF ZE ZITTEN TE LUIEREN OP EEN KRAT. 
  … ”

  Mee eens.
  Satra, sonde batra, bel moende datra !

  Wordt het niet tijd dat dat soort Surinamers naar Kirpalani gaan en een grote spiegel kopen om eens goed naar zichzelf te kijken ?
  Is dit de Surinaamse mentaliteit om trots op te zijn ?
  Onze Afrikaanse, Aziatische en Europese voorouders hebben keihard gewerkt. Kan de nieuwe generatie niet zonder zweepslag werken ?

  Wil jij ook een beter Suriname ?
  Werk dan mee.

  Together we will make it.
  Yess, we will. Krakti !


  Maak melding

 8. Ali: Volgens mij woon je in een grot. Omdat jij niet ziet dat Suriname niet vooruit zal komen
  met de (nieuwe) Chinezen. Ze verkopen alleen maar rotzooi en de meeste winkels zijn vies en rommelig. Ze nemen de milieu regels niet zo nauw met al dat plastic en die goedkope troep die na een paar keer gebruik op de vuilnisbelt belandt.
  Het geld verdwijnt in de zakken van de Chinese maffia, rechtstreeks naar China, dus economisch is Suriname er niet mee geholpen.
  En waarom nemen zij niet een paar Surinamers in dienst om de werkgelegenheid te stimuleren.

  Ik zou zeggen en vele Surinamers met met weg met als die rotzooi. En als het kan terug naar waar zij vandaan kome.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.