zaterdag, april 27, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijNieuwe operatietechniek voor de behandeling van hersentumoren in Suriname

Nieuwe operatietechniek voor de behandeling van hersentumoren in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

Op 7 januari 2021 heeft een Nederlands Diaspora Chirurgisch Team in het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ) een unieke hersenoperatie uitgevoerd bij een 55-jarige patiënte met een hersentumor in de linkerzijde van de hersenen. Deze tumor lag diep in de hersenen en drukte op de hersenstam, belangrijke slagaders en de hersenkamers. Hierdoor kon de patiënte niet goed lopen en vertraagde het haar denken en handelen.

De operatie werd op verzoek van de patiënte en haar familie en in goed overleg met haar behandelend neurochirurg in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, uitgevoerd door een Nederlands Diaspora Chirurgisch Team onder leiding van neurochirurg dr. Rishi Nandoe-Tewarie.

Naar analogie van de spoed leveroperatie op 19 december 2020 bij baby Amalia, vond deze operatie plaats onder auspiciën van het Diaspora Platform Nederland en Stichting IICC (voorzitter Dr. Pranobe Oemrawsingh). De benodigde medische apparatuur voor deze hoog-complexe operatie werd beschikbaar gesteld door het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) te Den Haag.

Bij de operatie werd gebruik gemaakt van neuronavigatie. Een techniek waarbij een infrarood camera op het hoofd van de patiënt werd gericht en – met specifieke oriëntatiepunten op de schedel – gekoppeld aan de magnetische resonantie beelden (MRI) van de hersenen van de patiënt. De MRI was 1 dag voor de operatie gemaakt om de meest actuele en nauwkeurige informatie te verkrijgen. Met behulp van de neuronavigatie kon de operatie procedure ook vooraf gepland worden, waardoor een kleinere en gerichte benadering kon plaatsvinden.

Tijdens de operatie konden de chirurgen op een beeldscherm het verloop van de tumor-uitsnijding nauwkeurig volgen, terwijl zij met behulp van een operatiemicroscoop delen van de hersentumor verwijderden, zonder het gezonde hersenweefsel te beschadigen. De schadelijke tumorcellen werden voorzichtig los getrild met speciale geluidsgolf apparatuur en gecontroleerd verwijderd.

De operatie duurde zes uren en werd in samenwerking met de medische specialisten van de anesthesie, chirurgie, intensive care en het verpleegkundig personeel van het SVZ uitgevoerd. 

De patiënt is voorspoedig hersteld en wordt deze week ontslagen uit het ziekenhuis.

De Nederlands ambassadeur in Suriname, de heer Henk van der Zwan, bezocht op 12 januari 2021 het SVZ en sprak zijn waardering uit voor de uitgevoerde neuro-missie. Tevens sprak hij zijn steun uit voor de concrete toekomstplannen om een structureel niertransplantatie programma op te zetten in het SVZ. Hij benadrukte het belang van samenwerking in de zorg zowel lokaal en als internationaal tussen Nederland en Suriname. De diaspora in Nederland speelt hierbij een belangrijk rol.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

10 REACTIES
  1. Tenzij deze diaspora chirurgen voorgoed teruggekeerd zijn naar Suriname of dat ze, de korte tijd ze hier vertoefden, erin geslaagd zijn mensen met het opleidingsniveau van Bordo Mony Hond, zo ver te krijgen dat ze deze operatie zelfstandig kunnen uitvoeren, kunnen we niet zeggen dat deze operatietechniek beschikbaar is in Suriname.


    Maak melding
  2. Waterkant directie, is er geen ander archieffoto dan alleen deze zonder een “donkere” man men kan de indruk krijgen dat Waterkant discrimineert, dat alleen Afro Suri’s betrokken zijn bij (huiselijk) geweld en niet bij dit soort dingen


    Maak melding
  3. Kunnen ze ook niet de paarse djamoe edes opereren om te kijken, wat voor tonton ze hebben om achter opa D en zijn paarse criminele boevenbende te rennen? Terwijl Su al 40 jaar lang verkracht en uitgebuit wordt door die paarse bende uit ocer en leonsberg.


    Maak melding
  4. Deze samenwerking en behandelingen met vernufte apparaturen, de deskundigheid en zeker het lezen van van de diagnose is erg belangrijk.
    En voor mensen met alle soorten haar.


    Maak melding
  5. Je kunt al zien dat nu al een goede samenwerking is met medici uit Nederland en medici hier in Suriname , en er zullen nog vele samenwerkingen komen , en dit komt ten goede voor de patienten .
    Hopelijk komt er ook een goede samenwerking , met het bedrijfsleven , en de agrarische sector , zodat er meer export van Surinaamse producten komt , en er daar door meer arbeidsplaatsen bij komen.
    Dit zal dan zeker ten goede komen aan alle Surinamers .


    Maak melding
  6. @ Wat,
    Inderdaad maar helaas wordt die samenwerking met Nederland met argusogen bekeken door een deel van de bevolking, met name aanhang NDP. Die aanhang van de NDP denkt nog steeds dat zij zonder hulp van buitenaf Suriname uit het dal kon trekken. Dat bleek een hersenspinsel te zijn ingegeven door racistische, het slavernij verleden, motieven. Gelukkig heeft deze regering bewezen wat regeren eigenlijk inhoudt SAMENWERKEN ! Laat het schorem van de NDP een voorbeeld aan de huidige regering nemen.


    Maak melding
  7. Nou surinamers met hindoestaanse roet, zij schoppen het zover, trots op jullie, en kijk sa mie egie volk e doe, soso kritische vragen en bla bla bla bla bla bla bla bla, het enige wat mie egie volk e doe moni moni moni het enige wat hun interesseert


    Maak melding
  8. Zeg maar dat het racisme is, maar de waarheid mag toch gezegd worden, hindoestaanse gemeenschap is voor vooruitgang, trots op jullie
    Gado e blessie oe alla malle??


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES