donderdag, mei 16, 2024
HomeOnderwerpenEconomieCash US-dollars in Suriname aangekomen

Cash US-dollars in Suriname aangekomen

-

Does Travel - naar Suriname

Na een onderbreking van bijkans een jaar zijn er van de week weer cash US-dollars (USD) in Suriname aangekomen. Dit bevestigt minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning. Het geldtransport van de Centrale Bank van Suriname(CBvS) vanuit de Verenigde Staten, is onderdeel van het koersbeheersingsplan van de regering. 

“De heropstart van de geldtransporten is een van de acties in ons stappenplan op weg naar het stabiliseren en verlagen van de koers”, zegt Achaibersing. Hij heeft in een zoommeeting op dinsdag de directeuren en treasurers van de lokale banken geïnformeerd over de herstart van de geldtransporten. 

De regering implementeert nu een serie aan maatregelen voor de gezondmaking van de Surinaamse economie. Het structureel herstellen van de rust op de valutamarkt is hier een belangrijk onderdeel van. Volgens Achaibersing wordt met deze eerste transport gelijk al veel lucht uit de koers gehaald.

De minister benadrukt tegelijkertijd dat dit nog niet betekent dat burgers gelijk volop USD van hun rekening zullen kunnen opnemen. In overleg met de banken zullen de opnamelimieten geleidelijk worden verhoogd.

In september 2019 kwam de eerste zending contante USD vanuit de Amerikaanse Federal Reserve Systeem (FED) binnen. Het was een hoogte punt voor het Surinaamse bankwezen. Maar in januari 2020 zette het FED-bestuur van governor een punt achter deze contante geldtransportfaciliteit. Dit als gevolg van het CBvS-kasreserve debacle. 

Door deze affaire raakte de internationale reputatie van Suriname ernstig beschadigd. Het heeft de regering daarom enige tijd gekost om het vertrouwen te herwinnen. Met succes is een internationale lobby opgang gezet om de ‘nieuwe wind’ te presenteren in het buitenland, voornamelijk bij internationale banken. Door deze inspanningen alsmede medewerking van de FED komen de geldtransporten nu weer op gang. 

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

27 REACTIES
 1. Het komt goed met suriname, deze regering zal het klus klaren, maar denk eraan het zal een lange weg moeten inslaan, geduld aub, het komt goed,
  Natuurlijk als het ndp van bouta was, was dit geld allang verdwenen, ze hebben in hun 10 jarige regeren alleen geld ontvreemd, ka bouta


  Maak melding
 2. Is toe te juichen als het maar niet in verkeerde handen en bij de cambio’s terechtkomen.
  En prioriteiten worden gesteld waarvoor het wordt gebruikt. Anders gaan de dollars zo weer verdwijnen bij cambio’s en importeurs die de goederen afzetten bij de grenzen. Heeft het volk niets eraan. Ik hoop dat de president van de Centrale Bank en de minister van Financiën weerstand kunnen bieden tegen de druk van sponsoren en vrienden van de politieke partijen en vrienden bij de cambio’s. Proficiat !


  Maak melding
 3. Aan iedereen die voor de ndp is, het bovenstaande artikel goed lezen, dat onder bouta, suriname het vertrouwen in het buitenland is kwijtgeraakt ?
  Wat heeft deze hond bouta en boefdraad adhin abdoel misiekaba heks simons, voor suriname betekent, alleen hokus pokus regeren, en alle inkomsten van goud olie belastingen gestolen, tot dat santoki Brunswijk aantrad, en staat kas was tot de bodem leeggeroofd, nooit meer op ndp van bouta stemmen nooit moro?


  Maak melding
 4. Maripa Ko , je slaat de spijker op zijn kop , , kijk die pony , die voelt zich ook aan gesproken , deze paarse rat wil dat het geld bij bouta terecht komt , ja die pony is een kontenlikker van bouta , iedereen hier weet het , bouta lovers zijn losers.


  Maak melding
 5. Wat gingen ze ook alweer schreeuwen, weg met Chan, weg met Chan, weg met 3 ka.

  Wel als jullie deze man naar huis sturen nu, dah woh ka 3 kleur ja, woh yang ka.

  Stel meer vertrouwen in hem en hij geeft je in ieder geval weer een Su op rails. Blessie Su en volk, geef deze regering meer vertrouwen en power. En hou a.u.b. eens een keer op met die etnische shit noh, we zijn allemaal Surinamers. Let’s make Su great together!!!


  Maak melding
 6. Weer een stapje gezet richting normaal. De FED doet weer zaken met Suriname
  Volgende stapje export van euro’s zonder dat ze verdacht zijn.
  Volgende stap saneren import en export.
  Komende stap afspraak met schuld eisers.

  Allemaal stappen waar Boefdraad niet toe in staat was.
  Volgende stappen nog meer NDPers gaan wandelen.


  Maak melding
 7. @ Wat, Bouterse mag zijn achterban oproepen om naar de wapens te grijpen, ik ben van mening dat in dat geval de VS, Frankrijk en Engeland Bouterse weleens met wortel en tak zal uitroeien. Genoemde landen hebben er baat bij dat er eindelijk een regering aan de macht is en blijft die democratisch tot stand is gekozen. Men is huiverig en hekelt de drugsbaron Bouterse. En een seal marinier in Suriname en kijk hoe de ‘patriotten’ het oerwoud in vluchten.


  Maak melding
 8. @WAT Er zitten zeker geen dieven bij deze regering. Met je kortzichtige opmerking. Ik ben geen ndp’er maar men moet stoppen om overal de ndp de schuld te geven om steeds vinger te wijzen. Dat is een teken van zwakte, en komt erop neer dat deze regering niks kan, en alleen maar zit te janken. Bah bah….


  Maak melding
 9. dat onder bouta, suriname het vertrouwen in het buitenland is kwijtgeraakt ?
  ——————————————————————————
  @Maripa ko,:
  Nee je verwoord het verkeerd want niet Suriname is het vertrouwen in het buitenland kwijtgeraakt maar door de door jou genoemde bendeleden hun gedrag is juist het buitenland het vertrouwen in Suriname toen kwijtgeraakt.
  Het is nu een tijd van heropbouw door mensen met brains


  Maak melding
 10. Hoop dat eind Januari die moordenaar gaat zitten en die 20 j aren uit dienen….
  Dat is zeker wat hij verdient heeft…
  Anders uitleveren aan Den Haag waar hij ook nog 9 jaren moet verblijven…
  Laat dit in 2021 uitkomen goed voor land en volk…..


  Maak melding
 11. Wat een tydverspilling…

  Aangezien deze regering net zo crimineel is als de vorige zou het me niet verbazen als ook dit geld verdwijnt …..
  Vriend en vyand gaan weer hand in hand nu er weer geld is.

  Dit lijkt net een mf vervolgserie die elke keer erger word.


  Maak melding
 12. De beste stuurlui/kapers zijn aan de NOORDZEE. Ze azen op een
  betrekking in Suriname om snel rijk te worden en met
  de NOORDERZON te verdwijnen.

  HET ZIJN NIET ALLEN KOKS, DIE LANGE MESSEN DRAGEN.


  Maak melding
 13. Sommige Surinamers willen wel Dollars en Euro’s maar verder geen andere relaties, betrekkingen en bemoeienis van en met Amerika en Europa.
  Wel de lusten maar niet de lasten.

  Niet storen.
  Slim-Suriname heeft de leiding.
  Krakti !


  Maak melding
 14. Velen verkeren weer in een hoera stemming. Er komt geld.

  Sinds wanneer profiteren de gewone Surinamers van alle rijkdom van dit land.
  Kijk eens goed om je heen in dit land, overal verval.

  Een handje vol (rijken, politici en vrienden en familie, criminelen) hebben het goed.

  De meesten van ons gaan arm sterven.

  Suriname is een failed state.


  Maak melding
 15. WAT, a moni doro, maak je klaar voor de njang patoe, jij doet toch ook mee, jong geleerd oud gedaan.haha

  Volgens Achaibersing wordt met deze eerste transport gelijk al veel lucht uit de koers gehaald.@@@ welke lucht, we hebben toch een unificatiekoers. De $ komen gewoon in omloop via de banken.

  Wanneer wordt Maurice Roemer vervangen door een Monetair opgeleide Econoom.


  Maak melding
 16. De “rijken” kunnen straks weer genieten van hun $, alleen in Sranan kun je SRD’s kwijt.
  Het arme volk krijgt alleen het verwijt dat zij lui is en van andermans werklust/verdiensten wilt profiteren, waar heb ik dit eerder gehoord!!!!!!!!!!!!!!!

  Men vergeet gemakshalve erbij dat rijk worden niet gaat zonder de armoe van anderen, de mens kan veel maar zich zelf ontwikkelen/rijk werken zonder ten koste of zonder hulp van………..is hem/haar nooit gelukt. (Voor de zwakzinnigen onder ons ,dit laatste stukje van de zin twee keer lezen voordat je denkt commentaar te leveren)


  Maak melding
 17. JoJo 13 januari 2021 At 09:10
  Weer een stapje gezet richting normaal. De FED doet weer zaken met Suriname
  ============

  Nou niet helemaal. De dollars komen van een cambio in Miami. Zie bericht Starnieuws.


  Maak melding
 18. Ik zei het al, Santokhi clan heeft het overgenomen van de bouta clan. Allemaal één pot nat. Zie broko dei vergadering, waarover zullen zij het echt hebben gehad. Hoe kan het dat de Overheid ineens voldoende geld in kas heeft om de lonen te betalen, terwijl de zgn herstel maatregelen nog geen vruchten afwerpen, ze zijn nog niet eens in werking, op twee na en dat in twee 6 maanden tijd, wie gelooft in sprookjes, met een rammelende overheidsadministratie. Verhoging benzine prijs en invoering unificatiekoers, meer niet. Ik hoor andere verhalen uit mijn omgeving.

  De $ komen van een Cambio in Miami USA en niet van de FED. Wiens € zijn ingewisseld, van de banken in Su of privé personen. Waar blijf de reactie van de governor en de bankiersvereniging.

  Para expres, jouw “Slim Suriname” is lekker bezig hahaha


  Maak melding
 19. @Robles
  Ja Robles via een wissel operatie van Euro’s.
  Dat wil niet zeggen dat dit alleen maar kan met de zegen van de FED etc. of het nu giraal omzetten is naar Papiergeld zoals de vorige keer of nu het verkopen van Papieren euro’s aan een gereguleerde partij in Miami maakt niet uit.

  Suriname kan weer geld importeren zonder het naar China te hoeven smokkelen.

  Suriname krijgt weer de keuze waar het haar Surplus aan Euro’s kwijt kan waardoor die Euro’s ook weer meer waard worden.

  De normalisatie is van belang waardoor de straatkoers zal moeten zaken, indien dit proces zich kan voortzetten.
  Stel je voor dat middels de acties van Lazard de schulden draagbaar worden en de verpande royalties, dividenden etc. weer bij de regering terecht gaan komen. Hoe snel er dan gesaneerd kan gaan worden vanuit de positie waar men nu zit,
  Stel je voor dat de USD die de komende jaren het land uit zouden vliegen voor de Boefdraad leningen etc. voorlopig beschikbaar zijn voor het saneren van het land en het op poten zetten van een landbase voor de offshore en het terug halen van de kickbacks en fraude verdiensten.

  Stel je voor hoeveel vertrouwen er zal ontstaan als de mensen weer kunnen rekenen op de roverheid dat er ook aan hun gedacht wordt.
  JA de regering zal ook nu roven maar wel aanzienlijk minder.


  Maak melding
 20. @Pony
  “Hoe kan het dat de Overheid ineens voldoende geld in kas heeft om de lonen te betalen, terwijl de zgn herstel maatregelen nog geen vruchten afwerpen, ze zijn nog niet eens in werking, op twee na en dat in twee 6 maanden tijd, wie gelooft in sprookjes, met een rammelende overheidsadministratie.”

  Dat kan op de wijze die Santohki al vooraf aangegeven heeft:

  1>> Betaal alleen voor wat niet te ontgaan is.
  2>> Devaluatie waardoor je nationale schulden en kosten met een enorme schok afnemen. Denk even aan de Schuld die Boefdraad in April/Mei bij de CBvS bijschreef van ruim SRD 6.000.000.000. Het geeft even lucht ten koste van de mensen die van SRD leven.
  3>> De pijn wordt verzacht door de familie euro steun van bijna Euro 200.000.000 jaar, ofwel bijna 10% van de economie, die door druppelt naar Suriname.
  4>> Het stoppen van alle onverklaarbare contracten en betalingen
  5>> Het nog maar marginaal verhogen van de inkomsten.

  Pony. Het stoppen van betalingen op de schulden zorgt er voor dat de salarissen en subsidies betaalt kunnen worden omdat die verplichtingen ondertussen bijna alle reguliere staatsinkomsten vergden terwijl de inkomsten uit dividend, royalties. net als in 2000, verpand zijn.

  samengevat de tering is naar de nering gezet.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES