maandag, juni 24, 2024
HomeNieuws uit Suriname'Ex-ministers kosten jaarlijks SRD 16,8 miljoen, SRD 15 miljoen daarvan naar 'NDP...

‘Ex-ministers kosten jaarlijks SRD 16,8 miljoen, SRD 15 miljoen daarvan naar ‘NDP ministers’

-

Does Travel - naar Suriname

De staat Suriname betaald per jaar aan kosten voor ex-ministers ruim SRD 16,8 miljoen. Het grootste gedeelte, namelijk SRD 15 miljoen, gaat naar ministers die zijn voorgedragen door de NDP of exponenten van die partij.

Dat heeft minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken laten weten in de Nationale Assemblee. Somohardjo gaf een overzicht van de kosten per periode. Dat is als volgt:

 • De ‘revolutie-ministers’ van de periode 1980-1987 kosten SRD 3 miljoen per jaar;
 • Voor de periode 1996 tot en met 2000 zijn de kosten voor ex-ministers SRD 464.640 per jaar;
 • Voor ex-ministers uit 2000-2010 (periode Venetiaan) moet per jaar SRD 1,4 miljoen worden uitbetaald;
 • En van de afgelopen periode 2010-2020 (periode Bouterse) zijn de kosten voor de Staat voor ex-ministers enorm hoog namelijk SRD 12 miljoen per jaar.

Het gaat in die laatste periode onder president Bouterse om maar liefst 65 ministers. Sommigen hebben maar 1 jaartje gediend, maar maken aanspraak op alle voorzieningen. Daar wil de huidige Surinaamse regering van af.

Somohardjo zei verder dat de gewezen regering Bouterse/Adhin in totaal 17.864 ambtenaren in dienst heeft genomen. De bewindsman noemt dit a-nationalistisch en crimineel, omdat de regeerders vooraf al wisten dat deze arbeidskrachten niet betaald konden worden. 

Luister hieronder naar Somohardjo:

opening
Fernandes Express
Passion in concert

38 REACTIES
 1. En dan hier komen bedelen.
  NIETS, maar dan ook niets krijgen jullie, niet van ons noch van de Nederlandse overheid, noch van de EU. Ga je geld halen waar het is.
  De zwakzinnigen zoals rob in al zijn varianten zoals rob less doen er verstandig aan hun go te houden. Niet alleen omdat de ndp het volk laat lijden terwijl zij er heerlijk bij zitten, maar ook omdat deze zwakzinnigen genoegen moeten nemen met wat kruimels, nog steeds veel, veels te veel, maar in vergelijking tot hun meester een schijntje


  Maak melding
 2. Sorry hoor maar als huidige regering geen streep door zet of een Nieuwe afbouwende regeling maakt. Vb je krijgt max 4 jaar wachtgeld dan moet je maar weer aan de slag.
  Het is het beste voor het land hoe kan je verantwoorden dat je mensen voor de rest van hun leven een salaris geeft en ander hebben moeite om eindjes bij elkaar te kopen


  Maak melding
 3. en dan zie je zwaaien met hun vlaggetje
  hoe simpel ben je dan wel niet
  en de ministers denken; kijk hoe achterlijk ze weer zijn. Dit willen ze, het slaafse zit er in en blijft erin. Nu geen witte man op en wit paard en een paar zwarte pietjes,
  maar een zwart man op een zwart paard en een lo simpele zielen.
  nu geen pepernoten, maar bruine bonen en wat rijstkorrels.
  Hoera hoera, boefdraad is lekker gevlucht (met tientallen miljoenen) en jij hebt geen moer.
  Volk van Suriname verzamel u en ga naar leonsberg, rook boefdraad uit haal je geld
  bouw een nieuwe gevangenis en laan ze het zelf betalen


  Maak melding
 4. En weer probeert een zwakzinnige de zaak een wending te geven.
  Niet lezen noch reageren.
  Waar gaat dit artikel over??
  Juist ja goed zo
  Arm volk werd genaaid vanaf het moment dat bouterse z’n smoel liet zien. het enige verschil tussen toen en de afgelopen tien jaar is dat hij het volk nu vele en vele malen meer heeft verkracht.
  Hij wil vijf meer noh?
  Ok geef hem dan gen twintig jaar voor zijn moorden maar 25 jaar
  en doe er 50 bij voor zijn criminele activiteiten van de afgelopen tien jaar
  voeg daarbij zijn straf opgelegd voor zijn coca smokkel


  Maak melding
 5. Ik ben neutraal baja, ik verfoei alle politieke partijen, om dat kracht bij te zetten zal ik even gaan graven en ja hoor na flink gegraaf en gewroet vind ik iets uit 2015 van Santokhi
  ik kan niets vinden van andere partijen baja. laten jullie me hor
  Hoe simpel kan je zijn


  Maak melding
 6. Waar is de NDP hoer Ramsaram , ik wil graag hierover van haar horen. De zelfde criminelen ndper met hun aanhang gaat vandaag prrotseren voor criminele Adin. 65ministers met hun aanhang ongeveer 4 personen per ministee dan heb je genoeg om aandacht te vragen. De regering moet de salarissen aanpassen en de fraudeurs mogen geen salaris en overige voorzieningen krijgen


  Maak melding
 7. Adhin heeft met de goederen te vernielen de tactiek van de verschroeide aarde toegepast en daarom moet de PG met deze zaak zeer zorgvuldig te werk gaan.

  Er is hier iets zeer misdadig gebeurd en de straf hiervoor is 3 xLL


  Maak melding
 8. Niet alles geloven wat deze idioot vertel deze man is op oorlog pad alles wat gaat over ndp verdikken hij heeft die jarenlange frond ministers niet bij geteld wat een figuur zit vol rancune zo kan een land toch niet lijden jullie mogen me nu aanvallen vrijheid van meningsuiting kom maar op


  Maak melding
 9. En als een kruimeldief een manja steelt, heeft het politieke tuig in Suriname (niet alleen NDPers wel te verstaan) er geen moeite mee hem uit de boom te schieten, terwijl zij zelf, tot hun dood, ervoor gezorgd hebben dat ze geld kunnen blijven stelen van het arme volk.


  Maak melding
 10. Zie de hoofdrolspeler die buitenschot wilt blijven, ik heb de goederen niet vernietigd. Ik was daar niet aanwezig. Het is adhin, die goederen heeft vernietigd. Wie was eigenlijk hoofdverantwoordelijk voor de regering ddb-adhin. Kan een vp zo maar goederen laten vernietigen die nog niet eens 6 maanden oud zijn? Wie heeft de opdracht gegeven om alles te vernietigen?

  Zie ook 8 december 1982. Ik was daar niet aanwezig. Neks No Fout

  Zie hier wie het hoogste in rang is in de regering en vraagt u zich eens af waarom moesten deze zaken vernietigd worden? Hopelijk dat alles voor u hiermee duidelijk wordt wat er speelt of aan de hand is. Zie de overeenkomsten vd hoofdrolspeler ( zie 8 december 1982 moorden)

  De PG moet daarom adhin keihard aanpakken.


  Maak melding
 11. Alles afpakken van de ex criminele regering en fraudeurs mogen geen recht hebben op salarissen en overige voorzieningen. Zoals bij bedrijven als je pakt wordt met stellen dan ben je alles kwijt


  Maak melding
 12. Sorry maar hoe stupid moet je wezen om mensen voor de rest van hun leven een salaris te geven. Wie heeft dit ooit bedacht en waarom is er geen max aan gesteld.
  Huidige regering heeft de macht om er ier een eind aan te maken.
  Denk dat het volk niet op zit te wachtend . Geld kan beter besteed worden in de economie banen creëren gezondheid zorg noem maar op.
  Vraag ndp achterban of ze het goed vinden


  Maak melding
 13. Wordt het geen tijd om de wetgeving te veranderen ??? EX MINISTERS krijgen na gediend te hebben 6 maanden 70 procent en daarna telkens 10 procent minder tot de teller op 0 staat.


  Maak melding
 14. Beste Roel, deze graaiers, scharen zich achter de wetten en gedragingen zich niet naar de regels. Het zou ze waardering brengen, als ze met dat geld voor de armen iets goeds, zouden doen.
  Maar……. hebzucht???????


  Maak melding
 15. BRONTO wij zijn heel blij met jouw als minister, hou vol jonge, wijs de NDP er hoe lang moet geregeerd worden. Shantokie/Bruinswijk en de ministers verdiend ruim voldoende


  Maak melding
 16. @Ric ga eerst na wanneer Front aan de macht was en waar ze in het rijtje voorkomen en kom dan weer braken maar braak nu ff niet teveel want vandaag is kader kong makandra dan moet je wat braaksel over hebben anders lijk je daar tussen je soortgenoten onbewust dommer dan hier.


  Maak melding
 17. Vraagje aan Somohardjo
  Hebben o.a. Somohardjo sr. en Brunswijk en Edward Belfort die deel uitmaakten van de coalitie 2010 – 2015 ook geen uitkering als gewezen ex ministers van de regering Bouterse?
  Het zal ze sieren als zij stampede hun uitkeringen laten stopzetten samen met al de ex ministers uit de periode Bouterse 2010 – 2015


  Maak melding
 18. Bronto Somohardjo Is Ook Een Dief.

  Beste Lezers.

  Dat Deze Minister Alles Openbaar Vindt Ik Prima . Deze Minister Heeft Niet De Opleiding Nivo Om Minister Te Worden.

  Toen Deze Boef Minister Werd Heeft Hij Zijn Beste Vriend Die De Technische school Niet Heeft Afgemaakt Benoemd Tot Onder Minister Van Binnenlandse Zaken.

  Deze Man Is Een Boef.. Fufoer Jampanesie.

  Hij Is Bezig Met Frauderende Handelingen Op Het Ministerie. Zijn Vader Paul Somohardjo Is Op De Achter Grond Als Adviseur.

  Soh Soh Fromu.


  Maak melding
 19. Deze Dief Verdiend Geen Compliment.
  Fromu Mang Dja.

  Deze Fufoer Jampanesie Heeft De Laatste Tijd Heelveel Mensen In Dienst Genomen Met Een Maandelijks Salaris Van 9000 Srd

  Santokie Moet Hier Van Op De Hoogte Zijn


  Maak melding
 20. Minister Bronto verricht uitstekend werk.
  Zeer terecht dat alle dubieuze faciliteiten zijn stopgezet.
  Top 👍

  “Maar als je brult, weet dan wel zeker dat je een leeuw bent, want van je gepiep ben ik niet onder de indruk”, aldus Somohardjo” Bron: DBsur
  Whoehahaha I love it.


  Maak melding
 21. De regering heeft verzuimd bekend te maken dat ze de pensioenen over de maand november hebben gekort met srd 500.
  M.a.w ze hebben de covid- toelage stopgezet.

  Ik ben er achter gekomen toen ik naar de bank ging.

  Wel jammer hoor, terwijl anderen (politieke heren)onophoudelijk ruimschoots
  gebruik kunnen blijven maken van allerlei voorzieningen.

  Wij worden voor de gek gehouden in dit land.


  Maak melding
 22. Minister Bronto hier is een kopie van de lijst met namen van ex ministers, volgens mij is jouw lijst niet volledig.

  De ex ministers onder Front regering periode 2000 -2010

  C. Marica, J. Amaretto-Williams, M.Hassankhan, j. Sewnundun, M. Levens, L. Kraag-Keteldijk, R. Assen, I. Fernand, J. Tjon Tijn Joe, P. Somohardjo, M.Jong Tijen Fa, S.Gilds, H.Hildenberg, G. Panda’s, K.Raghoebarsing, F. Demon, G. Rusland, D. Balesar, G. Kandhai, R. van Ravenswaay, R. Van Russel, M. Felisie, M. Jong Tijen Fa, M. Sastroredjo, S. Pawironadi, H. Setrowidjojo, G. Castelen, A. Amafo, R. Apinsa, C. Waterberg, M. Khudabux, C. Santokhi, W. Sandriman, E. Wolff

  De ministers onder NDP regering periode 2010 – 2020

  R. Abrahams, R.Parmessar, S. Wolff, J. Miranda, P. Pengel, V. Chatkanaal, L. Dito, S. Betterson, E. Divan, H. Setrowidjojo, S. Martosatiman, G. Kromosoeto, S. Relyveld, R. Ramsoedien, L. Soerdjan, J. Dogojo, C. Polak, A. Misiekaba, P. Abena, I. Adna, F. Abdoelgafoer, F.Pinas, A. Rusland, M. Blokland, A. Elias, L. Latour, M. Misiedjan, E. Belfort, J. van Dijk-Silos, F. Welzijn, E. van der San, R. Sapoen, S. Sitaldien, A. Afhin, R. Peneux, L.Ferrier, S. Moestadja, M. Noersalim, W. Lackin, N. Badrising, Y. Pollack-Beigle, R. Benschop, M. Misken, D. Toendjojo, S. Tsang, W. Boedoe, A. Wijnerman, G. Hoefdraad, S. Algoe, J. Hok, R. Doodsnood, S. Akiemboto.

  Minister Bronto ga je van al deze ex ministers, periode 2000 – 2020, de uitkering stopzetten ??????
  Ben benieuwd als je ballen hebt.
  Als het je lukt, stop ook de betaling van de groep ex onder Directeuren en- Directeuren van de ministeries meteen. En vergeet de spook ambtenaren niet.
  Vergeet ook niet de privileges stop te zetten.
  Het moet eens eindelijk afgelopen zijn.


  Maak melding
 23. Bigi Sma 18 november 2020 At 19:31
  Vraagje aan Somohardjo
  Hebben o.a. Somohardjo sr. en Brunswijk en Edward Belfort die deel uitmaakten van de coalitie 2010 – 2015 ook geen uitkering als gewezen ex ministers van de regering Bouterse?
  Het zal ze sieren als zij stampede hun uitkeringen laten stopzetten samen met al de ex ministers uit de periode Bouterse 2010 – 2015
  _________________________________________________________________
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Volgens mij vervalt de vergoeding als je (weer) minister wordt. Zo een vergoeding is(niet overal levenslang) vervalt als je weer een gelijkwaardige job in de regering krijgt want men gaat ervan uit dat het bedrijfsleven niet op corrupte ex ministers wacht om aan te nemen als ze zijn weggestemd. Vaak staat zo een vergoeding in vele landen voor een bepaalde termijn waarin je zelf een job moet zien te vinden om je eigen broek zelf op te leren ophouden elders in een andere hoedanigheid.
  Alleen die staatsman naar wie de brug des doods is vernoemd en die de lege schatkist truc het eerste uithaalde is nu een soort bijzondere minister zonder duidelijke job of het moet zijn dat ze met zn3en al die oude mannetjes van de Muppets zich vermaken met zn 3tjs met wat soft en kawbobbie
  Moeder overste mag het geld van mij houden als ze tenminste haar krachten en kennis inzet bij de covid patienten wat daar heeft ze een opleiding voor gekregen nadat ze als puber met al die jongens van vDijk en Zorg en Hoop doktertje had gespeeld


  Maak melding
 24. dus er zitten nog oude minister die al de pijp uit zijn op die loonlijst , , goed gezien minister Bronto Somohardjo , , dus eventjes langs de nabestaanden gaan en al het geld terug vorderen , , des nood met geweld , en pak zeker die 65 ministers aan van de laatste 10 jaar , , foei 10 jaar bouta en geregeerd met 65 ministers , wat een aanfluiting


  Maak melding
 25. Zijn er geen regels en wetten voor minister, kamerleden, wethouder, burgemeester, president, voorzitter en secretaris. Als je ontslag krijgt, krijg je 2 jaar wachtgeld. 1e jaar 80% van je laatst verdiende loon en 2de jaar 70%, daarbij ben je verplicht om te solliciteren. Bij geen bewijs dat je gesolliciteerd heb word je ingekort op je wachtgeld. Zodra je een nieuwe baan hebt wordt je wachtgeld gestopt, verdien je minder dan je vorige baan dan wordt het aangevuld tot de termijn van je wachtgeld. Zo bespaar je kosten. Zo kan de regering meer betekenen voor bejaarden, ziekenfonds, voor mindervaliden en creëren voor banen.
  De regels en de wetten moeten herzien worden niet het nadeel van het staat. Suriname moet ook toeristen belasting invoeren, zodra je in het land komt betaald je direct toeslag als toeristen belasting, het moet niet uitmaken of je eigen huis hebt met een buitenlandse paspoort. Dit moet direct betaald worden op Zanderij of bij het reisbureau. Zoals in Europa, zodra je hotelkamer of huis huurt betaal je aan het reisbureau direct toeristenbelasting.
  De regering moet ook met alle hotels en appartementen eigenaren een afspraak maken dat ze geen buitenlandse valuta moeten vragen. De toeristen moeten ook naar de normen en waarden betalen. Een voorbeeld van een appartement, als toerist verwacht men dat eerste dag een welkom drankje en boterham aanwezig is, dat je elke dag schonen handdoeken krijgt en om 2 dagen bedden verschoond wordt. Dan trekt het land toeristen, vele European en Amerikanen zijn verpest met de luxe wat ze buiten Suriname krijgen. Ook de prijzen van hotels en appartementen moeten drastisch omlaag, want voor prijs wat je in Su betaald, kan je in Florida in een 5 sterren hotels verblijven met ontbijt en elk kamer heeft 2 kingsize bedden zijn Amerikaanse maat 220 x 250. Ik hoop dat de nieuwe regering de tijd krijgt om de boeven op te pakken en hun belofte waar te maken. Ook de bewoners moeten geduld hebben, hoe jullie ook geduld hadden DDB en Adhin.


  Maak melding
 26. pony , ken je ze allemaal bij naam , , nou knap hoor , , velen zullen je dankbaar zijn ,dat ze nu op de media zijn , maar ook velen zullen je juist niet dankbaar zijn , , dus pas maar op


  Maak melding
 27. Ten eerste de overheid moet slechts een betaling maken per persoon. Sommige van deze zijn ex ministers, parlementsleden, ambtenaren, schandknaapjes van bouta etc. Neem nou die Parmisser hoeveel rukt hij in totaal van de overheid per maand en per jaar? En zijn pensioentje van EBS?


  Maak melding
 28. Adhin achter slot en grendel, waardeloze lul. Paarse dief, leugenaar en moordenaar. Pak alles van hem af. Alleen zijn kop vertelt al dat hij niet te vertrouwen is. Weg met ndp.


  Maak melding
 29. Sammy the Queen
  Je zou wellicht gelijk kunnen hebben indien ze weer als minister aan het werk zijn.
  Welnu Somohardjo sr. is geen minister en Brunswijk heeft zijn eigen onderneming dus moet hij ook ten onrechte op de rol gestaan en zo ook vele anderen.
  Ik wil met mijn posting alleen meegeven dat het helemaal krom en tergend is dat rijke personen nog steeds duizenden SRD’s maandelijks ontvangen terwijl ze dit niet hoeven te ontvangen omdat zij het ook niet nodig hebben.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES