dinsdag, mei 28, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieICJ hervat waarneming proces tegen voormalig president Desi Bouterse

ICJ hervat waarneming proces tegen voormalig president Desi Bouterse

-

Does Travel - naar Suriname

Op vrijdag 30 oktober 2020 hervat de Krijgsraad van Suriname naar verwachting de verzetsprocedure tegen de voormalige president van Suriname, Desi Bouterse. De Krijgsraad heeft aangekondigd dat het publiek niet aanwezig kan zijn bij de zitting, vanwege de COVID-19 maatregelen.

Hoewel Suriname een algemene verplichting heeft om ervoor te zorgen dat processen openbaar zijn, kan een beperking van de openbaarheid van een proces passend en zelfs noodzakelijk zijn om de volksgezondheid te beschermen.

De autoriteiten behouden echter de plicht om voorzieningen te treffen voor de openbaarheid van het proces, bijvoorbeeld door te zorgen dat de procedure via een livestream kan worden gevolgd. In dit verband is het van cruciaal belang dat er wordt gestreefd naar transparantie, zowel tijdens het proces als ten aanzien van de uitkomst van de zitting.

De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal dit proces, dat in 2012 begon, blijven volgen. Vanaf 2020 zal het monitoren van het proces worden geleid door Godfrey Smith SC, Senior Counsel, voormalig procureur-generaal van Belize, en voormalig rechter van het Hooggerechtshof in Belize en raadsheer-plaatsvervanger van het Gerechtshof van het Oost-Caribische gebied (Eastern Caribbean Supreme Court).

Achtergrond van de zitting van 2020
Desi Bouterse werd op 29 november 2019 veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf terwijl hij nog president van het land was. Hij werd schuldig bevonden aan het plannen en bevelen van de moord op 15 politieke gevangenen op 8 december 1982 in de militaire kazerne van Fort Zeelandia. Er is nooit een arrestatiebevel uitgevaardigd met betrekking tot de aanklacht of de veroordeling.

De verzetsprocedure startte op 22 januari 2020. Omdat een van de rechters ziek was geworden, werd de zaak echter uitgesteld tot 31 maart 2020. De zaak is nog niet inhoudelijk behandeld. Zoals met veel lopende zaken in Suriname, werd het proces meerdere keren uitgesteld vanwege de COVID-19 pandemie.

De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) stelt dat de gerechtelijke procedure moet verlopen met de nodige onpartijdigheid, onafhankelijkheid en eerlijkheid ten aanzien van alle betrokken partijen, en dringt erop aan dat de beginselen van de rechtsstaat door iedereen worden gerespecteerd.

De ICJ herinnert de autoriteiten aan de verplichting van de staat om te zorgen voor een eerlijk proces door een bekwaam, onafhankelijk en onpartijdig tribunaal, zoals gewaarborgd door artikel 14 van het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten, waarbij Suriname partij is. De ICJ verwijst ook naar de verplichting om verantwoording af te leggen over grove mensenrechtenschendingen, inclusief de buitengerechtelijke executies waarvan Desi Bouterse wordt beschuldigd

opening
Fernandes Express
Passion in concert

16 REACTIES
 1. Goed dat er buitenlandse waarnemers zijn. Want bouterse zelf met zijn advocaat heeft deze zaak zolang laten lopen. Door iedere keer een ander vertraging tactiek toe te passen door kanhai. Dus als je vrijdag niet verschijnt dan is het einde nabij. En er mag geen gratie verleend worden aan bouterse. Heeft nooit excuses aangeboden aan de nabestaanden.


  Maak melding
 2. Krijgsraad/rechtbank maakt u een einde aan dit lange en slepende rechtszaak van 8 december 1982 moorden.

  De bewijzen zijn meer dan duidelijk, ddb is schuldig aan de 8 december 1982 moorden en maakt u korte metten met deze rechtszaak van 8 december 1982. Het heeft veels te lang geduurd en het heeft geen enkele zin om het nog te rekken.

  Vonnis: schuldig, 20 jaar en u gaat nu direct naar SB om deze straf uit te zitten.

  Ambassadeur:
  – van US, CIA-agenten, in Suriname
  – Frankrijk in Suriname,
  – Nederlandse Ambassadeur in Suriname,

  Ziet u toe op deze zaak en als wanted/ddb in opstand komt en Suriname niet in staat is hem morgen voor 11.00 uur naar SB te laten brengen en laat op sluiten, komen jullie in actie, met de SEALs en Vreemdelingen Legioen en neemt u hem mee naar USA of Duivelseiland met een ketting aan zijn voet die aan de andere uiteinde om een klapperboom wordt vast gemaakt, waardoor hij niet van de rots springt in de Atlantische Oceaan en op kokosnoten ontsnapt.

  Nederland neemt u ddb met een militaire vliegtuig dit weekeinde mee naar Nederland om zijn gevangenisstraf van 11 jaar wegens drugscriminaliteit uit te komen zitten.

  De staat Suriname moet de nabestaanden een forse schade betalen voor het leed die deze moordenaar hen heeft aangedaan. en dan heb ik het nog niet eens gehad aan de andere slachtoffers of alle Surinamers.

  Eens maar nooit weer ddb, ndp, gezin ddb en kliek in de politiek in Suriname. Als het voor de Surinamers niet duidelijk is wat deze man, kliek Suriname heeft aangedaan, dan zal het ze nooit meer duidelijk worden.

  ddb, gezin, kliek, ndp moeten met wortel en tak worden uitgeroeid uit Suriname.

  Laat wat ddb (ndp, gezin, kliek) Suriname heeft/hebben aangedaan de afgelopen 40 jaar vanaf 25 februari 1980 tot 25 mei 2020 een wijze les zijn van eens maar nooit weer en een baken in de democratische rechtsstaat van Suriname waar wij als Surinamers naar kunnen kijken en zeggen dat het zo nooit weer mag gebeuren. Wij hebben onze les hieruit geleerd, hoe het niet moet.


  Maak melding
 3. Volk ga naar de rechtbank en help na afloop om deze man in de prowagen te duwen die hem mee neemt naar Santo Boma.Hier 30 jaar opsluiten en voor voeding droge brood en slootwater geven.


  Maak melding
 4. We benne benieuwd. Ondertussen maak ik mij zorgen over het wel en wee van meneer Hoefdraad. Weet zijn partner niet waar hij verblijft. Hij heeft toch zeker ook Familie in SU?


  Maak melding
 5. Stuart Rahan,
  Waar zijn we als Surinamers het meeste trots op sinds onze onafhankelijkheid? De onafhankelijkheid zelf? De militaire coup van 1980? De herstelde democratische rechtstaat in 1987? De kerstcoup van 1990? De Bosjebrug van 2000 die kolonisator Nederland nooit bouwde? Of de verkiezingsstunt DesirĆ© Delano Boutersesnelweg? Ja, daarna was hij snel weg. HahahašŸ˜œšŸ˜‚


  Maak melding
 6. @….S.CH.I.PP,

  DE VEROORDEELDE DRUGSCRIMINEEL TEVENS MOORDENAAR MOET DUIDELIJK GEMAAKT WORDEN DAT HIJ BLOED AAN ZIJN TENGELS HEEFT EN DAT moet steeds worden gezegd.

  Het land is KAPOT gemaakt door de MOORDENAAR EN ZIJN BENDE EN DAT ZAL JE KEER OP KEER TE HOREN KRIJGEN. OOK DAAR IS NIKS MEE.

  DONDERSTRAAL op meneer …..


  Maak melding
 7. @Henry. Laat die schipper maar opa D gaan supporten. Want fidie zeisburg heeft clairy Linger als voorbode meegenomen naar de paarse hel. In afwachting van opa D, wiens leven dankzij deze regering wordt verlengd. Want er is betaald voor de hulp aan nierpatiƫnten.
  En dan mag opa D zijn 20 jaar gaan uitzitten.


  Maak melding
 8. Wat voor excuus zal hij nou verzinnen om niet te verschijnen. Positief getest? Uit liefde voor de bevolking blijf hij daarom thuis aldus zijn atvocaat


  Maak melding
 9. schipper , , het gaat om de verzet procedure tegen bouta , , wat heeft de nieuwe regering hier mee te maken , en de vorige regering ook niet, , domme walrus , , en ze moeten naar huis , ha ha schippertje ze zijn al thuis hoor en niet in een ander land , , dus het beste voor jou is om psychische hulp te nemen want jij spoort niet paarse rat , , vraagje: kun je wel zwemmen schipper of zit je de gehele dag en nacht in een duikpak , , maar dat duikpak heeft ergens een lekkage want het water staat al aan je lippen


  Maak melding
 10. pony , , de Surinamers zullen zeker niet trots op jou zijn bouta lover , , ga schipper vergezellen , , heb je hem nog geen date gevraagd , hij is een paarse rat , , doen pony


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES