‘Nederland terughoudend met garantstelling voor verbetering positie Suriname op kapitaalmarkt’

60
Geen excuses van Nederland voor het slavernijverleden
Foto (c) De Tweede Kamer

Het is niet vanzelfsprekend dat Nederland zal helpen om de positie van Suriname op de kapitaalmarkt te versterken, door middel van bepaalde garantstellingen. Dat blijkt uit de beantwoording van Kamervragen die in het Nederlands parlement gericht waren aan de minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok en minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid A.M. Kaag.

“Er is geen precedent voor een garantstelling door de Nederlandse staat ten behoeve van kapitaalmarktoperaties van landen die geen onderdeel van het Koninkrijk zijn of binnen het Europese kader vallen. Zelfs in de laatste gevallen is Nederland terughoudend met het uitgeven van garantiestellingen aan de hand van een hiervoor opgesteld toetsingskader” aldus de ministers in een brief aan de Kamer.

Ze stellen daarbij dat Nederland mogelijk wel zou kunnen assisteren bij het in kaart brengen van de steun die Suriname kan ontvangen van internationale financiële instellingen bijvoorbeeld bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Wereldbank en/of de Inter-American Development Bank (IDB).

Suriname kampt met een zware economische en financiële crisis waarvoor structurele oplossingen nodig zijn. Nederland is op dit moment in gesprek met Suriname over mogelijke technische assistentie die bijdraagt aan structurele oplossingen van de huidige problematiek. Het is van belang dat eventuele ondersteuning goed aansluit bij de inspanningen van internationale instellingen zoals het IMF, aldus de ministers.

In de brief komt verder naar voren dat er een eerste Surinaams-Nederlands Business Forum gepland staat voor het najaar van 2020, waarbij Nederlandse bedrijven uit verschillende sectoren de mogelijkheid krijgen om te verkennen hoe zakelijke contacten met Suriname kunnen worden opgebouwd en/of uitgebreid. Dit forum biedt ook de Surinaamse regering de mogelijkheid om de financiële en economische prioriteiten toe te lichten en enkele sectoren uit te lichten, waarbij de inzet zal zijn om meerwaarde te creëren in de samenwerking.

De volledige brief is hier te lezen.

Momenteel zijn ministers Ramdin en Achaibersing in Nederland waar ze ook gesprekken zullen voeren met Nederlandse ministers:


60 REACTIES

 1. Helemaal terecht. Waarom zou Nederland? En voor welke landen wel en voor welke niet, waarom voor het ene land wel en voor andere landen niet. Nederland moet zijn vingers hier niet aan branden. Hulp in de vorm van kennis, zoals aangeboden is al fantastisch daar moet het bij blijven. Suriname moet nu eens volwassen worden. En dan wil ik het er niet eens over hebben dat boete rse en de hele ndp zich rijk hebben gestolen verwachtende dat Nederland wel zou komen helpen. Ik kan me nog herinneren dat een paar apekoppen een paar jaar geleden riepen over kwijtschelding en meer daarvan.
  zelf nu nog lees je van leeghoofdn als lulsien soms met en soms zonder ka frodien, dat diaspora niet helpt. KLOPT VOLLEDIG. ga jullie geld halen daar waar het is, bij boete rse en hoefdraad.
  btw heeft hij zich al aangegeven?


  Maak melding

 2. Bouterse en zijn criminele organisatie moeten opgepakt en opgesloten worden. Dan pas gaan er serieus deuren open en kan Suriname eindelijk gaan bloeien.

  Bouterse is een vloek voor Suriname en de regio.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 3. Om steun te rekenen voor de economische crisis, moet deze regering eerst de amnestiewet tegen Bouterse terug draaien en de corrupte ex ministers, president en DNA leden bestraffen. Regering Santokie moet ook harder optreden tegen rovers en drugshandel. Voor ontwikkelde lande treedt Santokie momenteel te soft, hij is alleen bezig met de positie van zijn vrouw en vrienden.


  Maak melding

 4. Para Express 20 oktober 2020 At 16:39
  Bouterse en zijn criminele organisatie moeten opgepakt en opgesloten worden. Dan pas gaan er serieus deuren open en kan Suriname eindelijk gaan bloeien.
  =======================

  Flauwekul. De NDP heeft geen regeermacht. Als u eerlijk bent dan weet u donders goed wat de werkelijke reden is. Ik ga dat niet voorkauwen maar dat is zo duidelijk als wat. Trefwoorden: nepotisme en veroordeelde VP.


  Maak melding

 5. Moeilijke bedeltoer is dat. Onderhand moet het toch wel duidelijk zijn dat de mate waarin Suriname gehecht is aan Nederland ,omgekeerd niet hetzelfde is. Ondanks zogenaamde mooie gesprekken. Het IMF en andere banken blijven van kracht. Verder ,dichtbij je eigen omgeving. Daar is de regering ook mee bezig. India blijft een stevige optie ,net als China. Ook landen als Rusland en dergelijke. Tevens de Scandinavische landen. Het komt erop neer dat de horizon verbreed moet worden. Je kunt niet steeds op hetzelfde paard wedden.

  De huidige generatie Nederlanders is niet bekend met Suriname. Stef Blok heeft dat bewezen en Rutte weet helemaal niets. Laat staan andere leden. Alleen Bouterse en Brunswijk kennen ze. Nu is Chan erbij gekomen. De Surinaamse diaspora en Nederlanders die om welke redenen dan ook een binding hebben met Suriname, blijven van kracht. Voor de rest ,moet de horizon verbreed worden. De Nederlanders(de regering dus), willen geen excuses bieden vanwege het slavernijverleden. Ze hebben dossiers die zestig jaar op slot zitten. Als je aan dit soort dingen denkt ,zie je toch wel dat er geen sprake kan zijn van wederzijds respect ,balans enz. Dat is niet het geval. En nu krijg je het geval waarbij er vragen gesteld worden en men zegt dat niets vaststaat, terwijl de Surinaamse regering wel blijft leunen op Nederland. Nederland kent verschillende verdragen waaronder de EU. Een status aparte voor Suriname gaat moeilijk zijn. Het kan wel hoor ,maar niemand gaat zich daaraan branden.


  Maak melding

 6. Al pakken ze Bouterse op krijgt Suriname niks van Nederland. Dat is lastig te begrijpen voor een paar huichelaars hier.. Ze blijven maar hopen op Nederland. Wacht maar tot jullie de pijp uit zijn. Suriname moet niet op Nederland zitten wachten. Nederland is niet de wereld en de wereld bestaat niet alleen uit Nederland. Knoop het maar lekker tussen de oren. Voor de verkiezing had ik het al gezegd dat jullie er bedrogen uit zouden uitkomen. Dromen zijn bedrog mensen. Succes met Rutte..


  Maak melding

 7. Ik zeik in me broek van het lachen. het is de schuld van Santokhi en Brunswijk schrijft een leeghoofd.
  Laat een ding duidelijk zijn; het is niet de schuld van de partij die aan het bewind was.
  het is niet de schuld van een bij verstek veroordeelde
  het is niet de schuld van en ex minister van financiën, die
  gefraudeerd heeft bij buitenlandse leningen

  Btw heeft boefdraad zich al aangegeven.
  ik ben er van overtuigd dat als hij zich aangeeft, het buitenland eerder bereid zal zijn tot hulp


  Maak melding

 8. Mensen en landen hebben elkaar nodig en Nederland zal begrijpen dat ze Suriname niet in de steek kan en zal laten.

  Wat het wordt zullen we zien. Suriname weet dat ze ook naar andere landen/mogelijkheden moet uitkijken en dat zijn ze ook mee bezig.

  Surinamers moeten uitgaan van hun eigen kracht, vertrouwen op eigen kunnen. In tijden van uitdagingen zijn er kansen en dit moment is er voor alle Surinamers en Suriname
  om het beste van te maken.

  We hebben onze natuurlijke hulpbronnen, grote schulden niet genoeg kennis en de uitdagingen zijn heel groot.

  Surinamers in Nederland leveren al een heel grote financiële bijdrage maandelijks/jaarlijks aan Suriname. Dat is er en zal blijven. Alles wat er nog boven komt vanuit de Nederlandse regering, bedrijfsleven ( samen werking met Surinaamse ondernemingen of investeringen is mee genomen.

  De aardolievondsten geven aan dat er hoop is en met de opbrengsten van 50 miljard US-dollar in 20 jaar voor Suriname ziet het er niet slecht uit. Gelet op het dal waarin we nu zitten, kunnen ze alleen maar omhoog gaan. Er is hoop!

  Het land heeft rust nodig, goed bestuur, veiligheid en vertrouwen, goede plannen/doelen die gerealiseerd moeten worden voor alle Surinamers.

  Samen werken, Samen Sterker.

  Laten we heel blij zijn met deze huidige coalitieregering: VHP/Chan, ABOP/Bravo, NPS, Rusland, PL/Somo. ( de uitdagingen en doelen moeten goed voor ogen gehouden worden en deze realiseren).

  De kans om van Suriname een mooi land te maken is op dit moment. Zie ons buurland Guyana waar nu al oliedollars binnen stromen. Ook een deel van dit geld zal Suriname binnen stromen. Laten we positief zijn en de huidige regeringscoalitie ondersteunen.

  Vertrouwen op eigen kunnen.

  In Nood Zullen We Onze Vrienden Leren Kennen.


  Maak melding

 9. Nederland laat zien dat het nu hoogtijd is dat de Surinaamse regering nu zijn eigen broek omhoog gaat houden. Fabrieken bouwen en zelf lepels en vorken etc gaan vervaardigen. Eigen fabrikaat. 80 procent van levensmiddelen komt uit het buitenland. Nederland is bang om zijn.vingers te branden aan leningen.
  Sarie Torie


  Maak melding

 10. Pieter
  ik ben er van overtuigd dat als hij zich aangeeft, het buitenland eerder bereid zal zijn tot hulp

  Wel beste pieter,
  Ik denk dat het buitenland eerder bereid zal zijn indien de huidige regering achter de boeven gaat en echt serieus werk maakt voor het terughalen van alle gestolen middelen.
  En dan bedoel ik dus niet alleen het geld maar ook alle roerende en onroerende zaken.
  Ik denk zelfs dat Suriname dan geen financiële hulp nodig zal hebben van het buitenland.


  Maak melding

 11. Als de vp. toch voor sinterklaas wil spelen en daarmee alle leeghoofden naar zich toe trekt zal het geen wonder zijn dat hij zetels haalt dat nodig is om op de troon te zitten.

  Daar hebben de overzeese weinig interesse om zich hierbij te betrekken
  en zo gaan er meer afstand creëren.

  Dan kunnen wij lekker in onze sop gaar koken tot op het bot, dan kunnen we mekaar leeg zuigen.


  Maak melding

 12. Pieter 20 oktober 2020 At 17:56
  Btw heeft boefdraad zich al aangegeven.
  ik ben er van overtuigd dat als hij zich aangeeft, het buitenland eerder bereid zal zijn tot hulp
  =================

  Vergeet het maar. Nederland is onderdeel van de EU en niks gaat meer zonder de EU. Dus Suriname moet het zelf doen. Als er al hulp komt dan is dat via instanties zoals het IMF. Maar dan moet Suriname grondig hervormen en dat gaan ze niet doen. Santhoki kan hoog en laag springen maar hij zit in een coalitie met Brunswijk. Denkt u dat Brunswijk de controle wil geven over het reilen en zeilen hier in Suriname aan Nederland en de EU? En wat dacht u van de reeds flink morrende VHP structuren? Ik weet niet hoeveel u daarvan meekrijgt maar dat ziet er ook niet zo goed uit.
  M.a.w. Het hele plan van banden aanhalen en geld bedelen is mislukt. Een diaspora die klaar zou staan om na de verkiezingen direkt te helpen is er ook niet blijkt nu.
  Weinig reden dus om in uw broek te plassen en mensen leeghoofdig te noemen.


  Maak melding

 13. CHAN, diverse staatshoofden gaan Suriname bezoeken. Is dat alles. We halen hier en daar bakzeil.
  Aan wal hooghollands praten vult geen gaten. Dus aan het werk en redden wat er te redden valt.
  Vergeet je bruggen maar. Lands financiën op orde brengen is een must.
  Met de vinger naar de boosdoeners wijzen is op dit moment niet relevant.
  We komen er wel


  Maak melding

 14. Betalingsmoraal van Suriname is de afgelopen 10 jaar slecht geweest alsmede de relatie.
  Regering Bouterse betaalde aflossingen op leningen niet. Ook aannemers kregen niet uitbetaald. Waarom zou Nederland nu garant moeten staan. Suriname moet maar aankloppen bij de Wereldbank.


  Maak melding

 15. De Surinaamse diaspora kan zeker helpen. Wat doen wij voor hen? Voor zover ik weet niets. Dankzij de diaspora kunnen de armen het nog overleven hier.
  CHAN, we gaan mooie dingen doen????


  Maak melding

 16. @Sam,
  Nederland heeft Chan niet bedrogen. Chan heeft de hulp zelf ingekleurd.
  Hulp kan van alles zijn, dat je in geld zou kunnen uitdrukken, blijkt nu dat het geen geld als zodanig is als aan ons is weergegeven.
  Garant staan voor een land met betalingsproblemen is vragen om problemen.
  Ik zou niet garant staan voor mn vader die zijn verplichtingen niet na kan komen. Als wij de zak en zouden omkeren hoe dan? Dus als iemand je steun beloofd, vraag het zwart op wit.


  Maak melding

 17. Het bewijs wordt weer en weer geleverd; leeghoofd
  Zo lang Suriname geen orde op zaken in eigen land stelt door alle dieven van de ndp op te sluiten, zal het buitenland geen vertrouwen hebben dat er STRUCTUREEL iets verandert.
  Het vertrouwen is weg. Het wantrouwen heeft gezegeviert.
  Vertrouwen terugwinnen zal lang, heel lang duren. Een ieder met een beetje intelligentie weet dit. daarom verbaasd het mij dat studenten, van wie je mag verwachten toch dat ze toch wel een bepaald intellect hebben nu al de verkeerde weg bewandelen. we zijn nog geen eens op de helft van de regeertermijn.
  Misschien kan iemand die veel voor gemeentes heeft gewerkt zijn ingangen gebruiken om hulp te krijgen.😂😂😂

  Ik lees dat we nu al heel veel stappen hebben gezet, zoveel dat ik ze niet eens kan zien,
  We zijn gevlogen.
  maar hoe kan dat nou. Het luchtruim is toch vol. Ja vol niet dicht vanwege corona, maar vol vol met luchtkastelen. Wie beloofde het volk nog een liegveld? Supersonisch zelf, terwijl je niet eens geld heb om je kont te krabben

  Er wordt nu al gerept over controle die Zijne Excellentie de heer R. Brunswijk aan Nederland en de EU moet geven.
  Laat ik nu denken dat het over leningen ging. 😂😂

  Er wordt gepraat over morrende structuren. Gezond lijkt mij. Hou elkaar scherp, zorg dat men weet dat er gewerkt moet worden anders krijg je het voor je kiezen. Toppie
  Maar ja vroeger durfde je niet te morren, …. werd je gelijk gerushuffeld, another best man for the job. Hou je tegenstander dicht bij je dan kan je hem in de gaten houden was het idee, daarom waren figuren als Wijdenbosch adviseur
  Drie governors, een voortvluchtige ex minister van financiën, een woordvoerder die opstapt voor hij wordt heengezonden die roept dat de welvaart ten goede is gekomen aan een kleine groep ten koste van een steeds groter wordende arme groep (EIGEN MENSEN!!!) een directeur van het kabinet, excuus ex-kabinet, die opstapt omdat hij boos is en vervolgens gepaaid wordt en terugkeert. Enz, enz
  Ja, de ndp is kampioen in rotzooi

  Suriname had een groot binnenland en een klein buitenland
  Vandaag de dag heeft
  Suriname een klein binnenland en een groot buitenland

  Ik hoop dat Zijne Excellentie de heer R.. Brunswijk Suriname weer aantrekkelijk maakt voor toeristen. Het Nationaal Park Brunswijk, klinkt wel beter dan het bouterse pad dat onlangs is aangelegd

  Ik neem aan dat boefdraad zich nog schuil houdt. Een ieder die hem verbergt en een ieder die weet waar hij is en dit niet aan de politie doorgeeft is strafbaar


  Maak melding

 18. Sam

  20 oktober 2020 At 19:16

  Jullie hebben chan bedrogen. Jullie zijn de grote criminelen jullie vieze hollanders. Jullie klootzakken met verrotte aardappelen, heb geen woorden voor jullie

  =============================

  Heftig hoor. Even rustig adem halen broeder.
  Je maakt wel heel spannend nu.


  Maak melding

 19. Als Nederland garant staat, klopt men bij Nederland aan als Suriname niet over de brug kan komen en staan ze ook in een rijtje van ???
  😄😄😄😄😁😆😝😝 Chan kan het land en inwoners verpanden aan wie dat wilt.??????


  Maak melding

 20. @ Koos
  ik begrijp Sam en dit soort knapen wel hoor. Het zijn net pubers, schoppen tegen ouders.
  Ouders kunnen twee dingen doen; toegeven (subsidies, salaris zonder te werken) en alles op zijn beloop te laten. Het probleem verplaatsen naar later
  OF van hun kind te houden en de strijd aan te gaan. Pijn lijden nu en hiervan leren dan wordt je een grote jongen.
  later later zullen ze hun ouders dankbaar zijn


  Maak melding

 21. Leuk dat je ook iets probeert te bedenekn, maar helaas voor jouw heb ik geen verwachtinge uitgesproken. praatjes zijn er dus niet. Wel je met je neus op de feiten drukken

  Dat is de eerste stap toegeven dat je een leeghoofd bent, die hoopt en blijft hopen dat alles wat de regering doet mislukt zodat het volk nog verder pienaart.
  Bah en nog eens bah. Hoe slecht kan een mens toch zijn


  Maak melding

 22. Wat geld lenen betreft is Nederland vanouds heel streng.Kijk maar naar de voormalige Nederlandse Antillen.Eerst je rotzooi opruimen en zaken in orde maken anders ga je achter het net vissen.


  Maak melding

 23. Suriname Heeft De Boel Nog Niet In Orde. Er Is Nog Heelveel Ruis, Nepotisme, Invloed Van Bouterse Duidelijk zichtbaar. Suriname Is Nog Corruptie Gevoelig. De Vieze President Is Geen Stabiele Factoor.

  Minister Van Buitenlandse zaken Begin Ik Over Te Twijfelen.
  De Minister Van Buitenlandse Zaken Heeft Een Uitspraak Gedaan. Toen Ik Dat Hoorde Viel Ik Bijna Van Mijn Stoel. Affaire Tygrie Staat Niet Op De Agenda. Op Dit Moment Staat De Brug Over De Corantijn Centraal. Ik Vraag Me Af Welke Drugs Deze Minister Gebruik.


  Maak melding

 24. Pieter 20 oktober 2020 At 20:00
  Bah en nog eens bah. Hoe slecht kan een mens toch zijn
  ==========

  Nee jij bent lekker met je constante gescheld. Doe eens normaal man 🥱


  Maak melding

 25. Nepotisme ?
  Om hoeveel personen gaat het en wat is de omliggende situatie ?

  Santokhi roept alleen de hulp / assistentie in van zijn vrouw die ook de First Lady is. Mag de First Lady niet emanciperen ? Zij heeft meerdere universitaire titels en zet zich in voor land en volk.
  Brunswijk heeft zijn broer, zijn zoon en zijn dochter voorgedragen.
  En Paul heeft zijn zoon, die ook zijn opvolger is voorgedragen.

  Sowieso is het al een stuk minder dan vorige regeringen. Of niet ? Bouterse heeft een drugscrimineel vervroegd vrijgelaten en voorzien van een topfunctie met topsalaris en zijn kinderen en kleinkinderen krijgen gratis een salaris terwijl het volk in de rij moet staan voor basisgoederen.
  En dan zijn er nog honderde anderen die allerlei vergoedingen krijgen dankzij vorige regeringen.

  Dus hoe ernstig zijn die paar benoemingen. De personen nemen immers hun werk serieus. Of moeten zij gediscrimineerd worden omdat zij familie zijn ? Wie zou niet hetzelfde hebben gedaan, die ene naaste voortrekken ? Wees niet zo hypocriet.
  Klopt, de First Lady wordt betrokken bij meerdere functies en hier valt iets over te zeggen. Maar is het niet verstandiger om eerst na te gaan wat de bedoeling is van deze benoemingen ? Want zal zij de komende 5 jaar die functies blijven vervullen ? Of assisteert zij alleen de aanloop periode met inventariseren, evalueren en coordineren ?

  Een ander punt, waarom wordt er nu ineens zo zwaar getild aan die paar benoemingen ? En waarom worden de andere geboekte resultaten niet belicht ?
  In minder dan 10 weken tijd heeft de regering met een minimum aan middelen heel wat puin geruimd. En heel wat aan het licht gebracht. Maar hier sluit men bewust de ogen, sterker nog men zegt duidelijk dat ze niet de oorzaken willen weten.
  In minder dan 10 weken is er vanuit het buitenland al behoorlijk wat steun gekomen en worden er concrete plannen gemaakt. Ook worden de toekomstplannen duidelijk gemaakt.
  Er wordt dus gecommuniceerd met het volk. Maar veel Surinamers en met name de paarse slangen willen van de positieve ontwikkelingen niks weten. Deze pessimisten belichten alleen doemscenario’s.

  Het is heel triest en telleurstellend om te concluderen dat veel Surinamers selectief roepen om rechtvaardigheid maar zelf duidelijk niet rechtvaardig zijn. Deze Surinamers maken zichzelf en hun land belachelijk. Eerst werd er gezegd dat Surinamers dom en lui zijn hier komt bij dat Surinamers ook hypocriet zijn.

  Beste landgenoten,
  De regering zit net 3 maanden. Maak een eerlijke balans !
  Met welke toestand moesten zij beginnen ? En wist iedereen hoe ernstig de situatie was / is ? Is het niet van groot belang om eerst alles goed te inventariseren en te evalueren en om probleemanalyses te maken voordat we met oplossen kunnen beginnen ?
  Wat hebben zij tot nu toe gedaan en bereikt ?
  Welke fouten / blunders hebben zij gemaakt ? Wat is nog niet gedaan wat wel prioriteit heeft ?

  Weeg dit alles tegen elkaar af en maak een evaluatie. Het goede van deze regering is is dat zij heel graag in overleg treden dus maak problemen bespreekbaar. Los het op een volwassen manier op. En niet op een NDP -manier door haat te zaaien.

  Jullie willen dat de regering het anders moet doen, wees dan zelf ook het voorbeeld en doe het zelf ook anders.
  Surinamers beoordelen en veroordelen nog steeds voorbarig en kortzichtig. Suriname moet nodig ontwikkelen en volwassen worden.

  Beste landgenoten,
  Wij zitten in een zeer ernstige situatie. Wij gaan dit samen moeten oplossen. Dit betekent wij moeten elkaar niet aanvallen maar aanvullen !

  Ala madjra doro prani kasaba koro.
  Together we will make it.
  Yes, we will ! Krakti !


  Maak melding

 26. Para Express 20 oktober 2020 At 20:15

  Mooi lang verhaal waarin u wel vergeet te melden dat de zoon van Santhoki die hij heeft laten halen hier mensen voor aap uitscheld. En verder los van dit alles lijkt me het duidelijk dat wat u ook schrijft en vind de Nederlandse overheid daar niet zoveel mee doet. Over en weer culturele voorstellingen uitwisselen en daar houd het wel mee op. Zelfs bij de overzeese gebiedsdelen houd Nederland angstvallig de hand op de knip. Waarom zou dat bij een zelfstandig land anders zijn.
  Niet erg verder. China en India willen wel. T’is alleen niet wat er is voorgespiegeld. En de diaspora die uiteindelijk ook maar voornamelijk loonwerkers en uitkeringstrekkers zijn gaat het land ook niet redden. Genoeg zorgen in eigen land lijkt me.


  Maak melding

 27. Robles 20 oktober 2020 At 16:49
  Flauwekul. De NDP heeft geen regeermacht. Als u eerlijk bent dan weet u donders goed wat de werkelijke reden is. Ik ga dat niet voorkauwen maar dat is zo duidelijk als wat. Trefwoorden: nepotisme en veroordeelde VP.
  ============================================

  Maak jezelf niet zo onsterfelijk belachelijk mens. Wie heeft het land in zo’n deplorabele stand gebracht? “Trefwoorden: nepotisme en veroordeelde VP”..kijk toch lekker even in de spiegel.
  En vermag dit meteen de reden zijn waarom Suriname zo’n moeilijke ontwikkeling kent.


  Maak melding

 28. Niets mis met het artikel, niets mis mee met de brief gericht aan de tweede kamer. In tegendeel geeft de inhoud van de brief een stukje toekomst perspectief voor Suriname, niet alle deuren zijn dichtgegooid, zoals die de afgelopen tien jaar waren.
  Surinamers willen alles gratis hebben om er vervolgens weer mee op los te gaan. Surinamers moeten toegeven dat ze na 45 jaar onafhankelijkheid helaas nog steeds niet volwassen zijn om op eigen benen te staan.


  Maak melding

 29. Sabaku 20 oktober 2020 At 21:57

  Dat beweer ik ook nergens. Ik geef alleen aan dat de terughoudendheid van Nederland ook te maken kan en zal hebben met de manier waarop de huidige regering keuzes maakt. Daarmee ontken ik helemaal niet wat er verder allemaal mis is gegaan.


  Maak melding

 30. Beste famiri,
  sommige Surinamers hebben warme gevoelens naar de Nederlanders en andere weer madamjanet feelings. Het is buiten kijf dat de Nederlandse regering Suriname niet gelijkwaardig behandelen. Deels hebben wij Surinamers daar zelf voor gezorgd en anderzijds de Witte man is niet gek.
  Verder Nederland steunt vrij vrij terroristen uit het Midden Oosten vd Hezbollah & co met miljoenen, maar om Suriname te helpen, no way. Dit is kenmerkend voor Nederland.

  Ik denk dat de Suri-neds zeker willen helpen/ investeren in Sur,maar dan moet er een eerlijke regering zijn. Nogmaals er is genoeg kader, dus pres laat je vrouw niet alleen de last dragen want ze is geen ezel.

  Gado de wi fesi mang


  Maak melding

 31. @ Robles20 oktober 2020 At 20:22

  Dan bent u niet goed op de hoogte. Er is een groot aantal vermogende Surinamers buiten Suriname met een deskundig en daadkrachtig netwerk.
  China en India investeren / geven leningen met andere bedoelingen.

  Het probleem van politiek Suriname is is dat zij het grootste probleem niet durft te erkennen en niet durft aan te pakken namelijk Bouterse en zijn bende.
  Zolang dit niet is aangepakt zal geen enkel partij serieuze zaken doen die in het voordeel zijn van Suriname.


  Maak melding

 32. NL stort niet meer in bodemloze putten. Noodhulp Cororna, Waar men rechtop had qua Verdragsmiddelen, Support bedrijfsleven dat dingen iets onderneemt (exportkrediet), In beslag genomen geld zodra de banken te vertrouwen zijn. Technische steun die kan ook heel wat waard worden.

  Zodra er governance ontstaat zal er NL via/met Wereldbank, IMF en EU op projectniveau haar steentje bijdragen.
  Pas wanneer de structuren op orde zijn want het vernietigen van de verdraagsmiddelen door Bouterse en de Surinaamse politiek kan en mag zich niet herhalen.


  Maak melding

 33. @ Robles20 oktober 2020 At 20:22
  ” …
  dat de zoon van Santhoki die hij heeft laten halen hier mensen voor aap uitscheld. 
  …”

  U wilt er een racistische draai aan geven.
  Kijkt u even goed hoeveel Hindoestanen door Bouterse zijn geplaatst en wie de beste vrienden van Bouterse zijn.


  Maak melding

 34. Para Express 21 oktober 2020 At 00:11

  Nou zeg wat is dat nou. Chan heeft naast zijn vrouw ook zijn zoon en dochter van baantjes voorzien. Waarbij zijn zoon bij zo’n mislukte demonstratie iemand voor aap heeft staan uitschelden. Dat verzin ik niet. U schijnt die in uw betoog alleen te vergeten. Daar maak ik melding van. Ik ben de laatste die racistisch loopt te doen. Hou op zeg.


  Maak melding

 35. Suriname, Suriname, Suriname.
  Ik zou jouw niet willen zijn.
  Vanaf het koliniaal periode, ben je leeg geplunderd door Nederland, daarna door je eigen mensen, vanaf 25 november 1975.
  De veroorzakers van al de problemen van Suriname zijn :
  Nederland, weg dragen van onze rijkdommen door het kolonialisme.
  Aaron en gasten, Bouterse en gasten etc etc.
  Een droom dat ik heb is als de Surinamers hun verstand beter zouden gebruiken, samen bundelen in eenheid, geduld hebben met de nieuwe regering en samen de handen uit de mouwen steken.
  Vanafzelf heeft Suriname hulp nodig van andere landen en dat is niet verkeerd.
  Maar we moeten veel dingen in ons land verbeteren.
  Waar er zaken mis is gegaan , moeten we aanpakken en verbeteren.
  Naar mijn mening hoef Nederland ons niet te helpen.
  Er is een spreuk die zegt: dat je eerst in iemand schoenen moet staan voordat je die persoon kan begrijpen.
  Zo nu, was het Nederland die gekoloniseerd en uitgebuit zou worden door Suriname, dan zouden de Nederlanders ook net als de Surinamers boos zijn.
  De huidige regering had het voortdurend over de wanbeleid van Bouterse,
  precies had Wim Bosverschuur, Anton de Kom, Doedel en vele andere Surinamers over de wanbeleid van Nederland.
  Als ik president was van dit land zou ik nooit de hulp vragen van Nederland.
  Aan de Surinamers in Nederland wil ik zeggen ,vecht hard om hoger op te komen in de maatschappij daar, want ze hebben jullie voorouders gemannipuleerd.
  LANG LEVE SURINAME.


  Maak melding

 36. Ik wil graag verwyzen naar de geschiedenis van INDONESIE daar moeten wy lering uitrekken. Nederland is een liberal land en doet niet aan garant staan voor leningen aan derden.
  maar de geschiedenis van indonesie leer ons dat wy hoe dan ook met trots onze eigen boontjes moeten doppen ,zodoende een trotse Natie te verworden
  Mi Na SRANANG MANG


  Maak melding

 37. robles , , is geen flauwe kul , de ndp is de schuldige dat Suriname nu in de schulden zit en het volk zit te pinaren,
  ja robje les , jij plast nog steeds in je broek , dat komt omdat je een leeghoofd bent,
  en je bent een slecht mens en je bent ook niet normaal,
  zit jij robje les , mensen uit te schelden voor aap , jij durft,
  en je zegt zelf dat je een racist bent en je houd niet op


  Maak melding

 38. rob g , , rob g , , robje g , , robje g , , wat een lul verhaal weer eikel , , je houdt niet op met onzin te schrijven , , we denken dat je na elke reactie die jij schrijft tegen het eind direct in slaap valt , , want je wilt het wel schrijven dat bouta met zijn roversbende de laatste 10 jaren het land vernietigd heeft en de nieuwe regering zijn best doet om Suriname er weer bovenop te helpen, maar gaap en je snurkt , , als je dit leest blijf dan de volgend reactie wakker en schrijf het dan


  Maak melding

 39. sam mie , , lees goed wat Koos heeft geschreven ,
  je scheld de Hollanders uit voor alles en nog wat , weet je sam mie , , scheld je de Nederlander dan niet uit , , oelewapper , , Hollanders zijn mensen uit Noord en Zuid Holland , ,en samen met de andere provincies zijn het de Nederlanders , , en je moet de Nederlanders niet uitschelden want dat zet kwaad bloed , , een gewaarschuwd mens telt voor twee


  Maak melding

 40. Nou met deze regering komt het goed met Suriname, of Nederland wil samen werken of niet, laat 1 ding duidelijk zijn, het land is rijk genoeg om tot een bloei te komen, als het om geld gaat, dan zijn de Nederlanders krenterig om Suriname te helpen, ik verwacht meer dat het van een andere land gaat, maar nl nee geloof ik niet, bovendien voor de oxvam waar Nederland had beloofd om geld te storten voor de ontwikkeling, heeft Nederland niet gedaan, terwijl Zweden england Denemarken Frankrijk wel gedaan hebben, zegt al genoeg, ik verwacht niet veel van nl,


  Maak melding

 41. WAT een vraag aan jou, waarom is boefdraad ondergedoken, waarom is 5 fraudeurs opgesloten, net voor de inauguratie is 300 miljoen srd in bouwfonds gestort die, de directeur is opgesloten, lost van dit alles twee en een half miljard dollar die geleend is van de wereld banken, dat geld is ook inderdaad verdwenen, kom jij hier netjes schrijven, de schuldige van Suriname, door nationale dieven partij niet gepleegd, wie was de 10 jaar aan de macht, dat was bouta boefdraad adhin abdoel misikaba, dit zijn ware dieven met stropdassen, witteboord criminelen ok is ndp geweest? En ga maar door met ontkennen, maar de meesten weten het,


  Maak melding

 42. WAT 21 oktober 2020 At 03:23
  robles , , is geen flauwe kul , de ndp is de schuldige dat Suriname nu in de schulden zit en het volk zit te pinaren,
  ja robje les , jij plast nog steeds in je broek , dat komt omdat je een leeghoofd bent,
  en je bent een slecht mens en je bent ook niet normaal,
  zit jij robje les , mensen uit te schelden voor aap , jij durft,
  en je zegt zelf dat je een racist bent en je houd niet op
  ===================

  Niks wat je schrijft klopt. Ben je eigenlijk wel helemaal wijs? Misschien pillen halen bij de psychiater? 💊🤔


  Maak melding

 43. De Surinaamse overheid kan makkelijk aan geld komen als zij alle parastatale – en staats bedrijven privatiseren, daarnaast kunnen zij de deelnemingen in New Mont en Iamgold verkopen, gezien de extreem hoge goudkoers. Wat ik niet begrijp, dat de overheid aangeeft dat zij de rentes op de obligatieleningen niet kunnen betalen, terwijl ze zelf aangeven dat alle goud en inkomsten direct naar Opperheimer gaat, je zou dan verwachten dat er geen achterstand zou mogen zijn.


  Maak melding

 44. Ongeacht wie er in dat narcoland aan de macht is, het was, is en blijft een FAILED STATE.

  De mentaliteit van dat volk deugd van geen kanten.
  Liegen, bedriegen, oplichten, frauderen, roven en stelen zit tot diep in de haarvaten geworteld.

  Geen enkel fatsoenlijk, geciviliseerd land gaat zijn vingers branden aan de corrupte, criminele apentuin Suriname.


  Maak melding

 45. Nederland weet nu al dat deze regering haar eigen ondergang heeft gecreëerd. Santokhi zal het met zijn regeerteam niet een volle rit uit kunnen uithouden. De problemen van het land heeft Santokhi met zijn
  aanpak juist verergerd. Het verzet zal komen vanuit een brede laag van de samenleving. Mensen zijn zwaar telleurgesteld omdat het loon dat zij verdienen door het beleid nog minder is geworden. Een kip kost nu SRD 250,-. Hoe kan iemand die SRD 1500 per maand aan inkomen heeft rondkomen. De problemen met de wisselkoers heeft zijn regering juist verergerd. De cambiohouders pakken Santokhi thans van alle kanten. Onder Bouterse namen de VHP en anderen het nog op voor de cambiohouders die ondermijnend bezig waren met hun geldwisselkoers. Bewust werden de cambiohouders aangespoord om het economisch beleid van Bouterse te dwarsbomen. Nu zijn het dezelfde figuren die het gemunt hebben op Santokhi.


  Maak melding

 46. OMG!! Wat een gelul allemaal! 🙈
  Wacht af, dit is de keuze die je gemaakt hebt!
  Allemaal theorieën en verwijzingen! Het zit er niet in in Suriname, het wordt nooit wat 🙈
  Kankeren! Niet lulen maar werken! Kom op!!
  🙉


  Maak melding

 47. Free,
  Ik zou uit jou mond willen horen wat die Hollanders allemaal hebben geplunderd , goud en edelstenen is pas van de laatste decennia, hebt je in je commentaar ook mee genomen dat die hollanders dijken ,dammen ,sluizen , gemalen, hebben aan gelegd, vanaf 1945 elk jaar het begrotings te van suriname hebben gedicht , en dan praat men over honderden miljoenen , plantages gesticht , de manier waarop is niet prijzend WAARDIG, maar wat heeft Suriname er mee gedaan ,niks noppes naar, SUIKERRIET naar de kloten Palm olie, cacao, koffie , casave, katoen, bestaat niet niet meer , u kreeg van bruynzeel voor een symbolische bedrag de HOUT fabriek over gedragen naar de kloten , van die zelfde fabriek niet door gezet huizen bouw .
  Ik ben benieuwd naar de plunderingen van die hollanders free doe je best


  Maak melding

 48. Free,
  Ik zou uit jou mond willen horen wat die Hollanders allemaal hebben geplunderd , goud en edelstenen is pas van de laatste decennia, hebt je in je commentaar ook mee genomen dat die hollanders dijken ,dammen ,sluizen , gemalen, hebben aan gelegd, vanaf 1945 elk jaar het begrotings te van suriname hebben gedicht , en dan praat men over honderden miljoenen , plantages gesticht , de manier waarop is niet prijzend WAARDIG,
  maar wat heeft Suriname er mee gedaan ,niks noppes naar, SUIKERRIET naar de kloten Palm olie, cacao, koffie , casave, katoen, bestaat niet niet meer , u kreeg van bruynzeel voor een symbolische bedrag de HOUT fabriek over gedragen naar de kloten , van die zelfde fabriek niet door gezet huizen bouw .
  Ik ben benieuwd naar de plunderingen van die hollanders free doe je best.
  En wij zijn blij dat jij geen president bent, en voor jou gemoeds rust , gewoon nog 45 jaar door modderen , je hebt bewezen dat de Surinamer niet rijp was voor de onafhankelijkheid jij mag het tegendeel beweren


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.