maandag, juni 24, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisBetrokkenheid Amsterdam bij slavernij groter dan gedacht

Betrokkenheid Amsterdam bij slavernij groter dan gedacht

-

Does Travel - naar Suriname

Uit nieuw onderzoek naar slavernij blijkt dat de betrokkenheid van Amsterdam hierbij veel wijder is verspreid dan eerder werd aangenomen. Amsterdam was niet alleen betrokken bij slavernij in Suriname, maar ook in Curaçao, Indonesië, Zuid-Afrika, Taiwan, Brazilië en in Noord-Amerika.

Pepijn Brandon, die voor het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis onderzoek doet naar slavernij, kwam tot die conclusie. Hij is een van de vier redacteuren van het boek De slavernij in Oost en West.

Brandon is senior onderzoeker bij voornoemd instituut en specialist in de geschiedenis van kapitalisme, oorlogsvoering en Atlantische slavernij. Hij is universitair docent aan de Vrije Universiteit en doceerde daarnaast onder andere aan de University of Pittsburgh en Harvard. Het boek is dinsdagmiddag overhandigd aan de Amsterdamse burgemeester Halsema.

Driehonderd jaar lang was de stad Amsterdam een speler in de slavenhandel en slavernij in de Oost en West. Maar welke politieke en persoonlijke rol hadden de bestuurders van de stad daar eigenlijk bij? In hoeverre beïnvloedde de slavernij de ontwikkeling van Amsterdam en zijn inwoners? En wat voor invloed hadden de keuzes van Amsterdamse bestuurders op de levens van de honderdduizenden tot slaaf gemaakte mensen in Amerika, Afrika en Azië? En tot slot: werkt dit verleden vandaag de dag nog door in de stad?

In het boek De slavernij in Oost en West probeert een veertigtal experts antwoorden te vinden op dit soort vragen. Aan de hand van toegankelijk geschreven essays laten zij hun licht schijnen over het wereldwijde slavernijverleden van Amsterdam van de zestiende tot de achttiende eeuw, en de betekenis daarvan vandaag de dag.

De onderzoeksopdracht kwam van het college van burgemeester en wethouders en kan de aanzet zijn voor eventuele excuses voor de rol die de gemeente heeft gespeeld in deze zwarte bladzijde in de geschiedenisboeken schrijft Het Parool.

Het boek is hier te bestellen via bol.com.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

12 REACTIES
 1. @Wendy
  Denk niet zo dom.Hebben de huidige Amsterdammers zich bezig gehouden met slavenhandel?
  Hebben zij slaven met de zweep gegeven? Hebben zij slaven aangerand en verkracht? Jij zit vol bitterheid en wrok.Ga je maar eens in de bijbel verdiepen en Gods Woord goed bestuderen dan zul je zien dat je met haat en wrok geen stap verder komt.De stad Amsterdam zal ws in juli volgend jaar excuses aanbieden voor het slavernijverleden.ik weet niet wat de Nederlandse regering gaat doen maar het gemeentebestuur van de stad Amsterdam heeft daar wel oren naar.En blijf niet constant als een dombo achteruit kijken.


  Maak melding
 2. Ook op Aruba waren er slaven depots waar velen de honger dood stierven
  en geestelijk gebonden zijn. Van daar uit werden zij met scheepjes over het Caraïbisch
  gebied verspreid. Niets zal voor eeuwig verborgen blijven want geest is leven.

  Het leed dat de voorouders is aangedaan is onbeschrijflijk en kan alleen
  door zuchten worden geuit. Als de nakomelingen niet langer onbewust zijn van hun
  individuele en universele wil zullen ook hun voorouders verlost zijn en rust vinden.


  Maak melding
 3. wendy
  Evolutie is een woord waarmee je vele kanten op kunt.
  Evolutie heeft zoiets als voortschrijdend inzicht krijgen in achterliggende zaken.
  Zoals het verlies van de NDP bij de 25 mei 2020 verkiezingen.

  dat jij Wendy nu met zo een opmerking komt was te verwachten mede gelet op je houding en het vast blijven roesten/steken in de modderpoel waarin jij Wendy zich bevindt.

  Ik hoop Wendy dat jij je ouders kunt vergeven dat zij je zo arm hebben gezet op deze aardbol maar des te meer dat jij Wendy jezelf kunt vergeven dat je zo arm bent gebleven zowel fysiek als geestelijk


  Maak melding
 4. Ze moeten zich ook verzekeren en stukken tekenen waarin staat dat ze bij eventuele besmetting met het Coronavirus, zelf voor de kosten gaan opdraaien. De regering is niet van plan om te betalen voor de zorg van besmette toeristen. Dit heeft minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid meegedeeld op de persconferentie over de Covid-situatie maandag.

  Zou Nederland dit ook doen?
  Ja dan zijn de rapen gaar en dan heb je weer van “ze behandelen ons als………………….” (vul maar zelf in)


  Maak melding
 5. wendy

  30 september 2020 At 10:27

  Laat Albert Randin dit lezen. Moeten we met liefde naar deze mensen kijken??
  Mn mars.

  ==========================================

  Hoe kijken bepaalde Afrikaanse stammen die meegewerkt hebben deportaties naar deze mensen. Of is dit een pijnlijk onderwerp


  Maak melding
 6. Ondanks deze verschrikkelijke periode is het de Hollanders in nog geen 400 jaar tijd gelukt wat dictator Bouterse wèl lukte. Het land helemaal leegplunderen en leegroven. De huidige en toekomstige generaties hebben geen toekomst meer ja een om de enorme schulden van dictator Bouterse en de paarse VOC af te lossen.


  Maak melding
 7. =Over een paar jaren zullen wij een boek lezen over slavernij in Libanon, Rusland, Turkije en nog vele landen. Dit vanwege de oorlog.

  Die verhalen van sommige vluchtelingen zijn zo ernstig dat men dit niet eens heeft meegemaakt tijdens de slavernij van toen.

  De Ashantie koning van toen heeft zijn eigen volk verkocht voor de blanke om als slaaf te gebruiken.
  Bouterse heeft hem met open armen ontvangen, zonder een excuus.

  Slavernij van toen was keihard werken om rijk te worden in verschrikkelijke omstandigheden, maar nu het het erger dan toen.


  Maak melding
 8. Zolang als de mens zich GODS uitverkoren waant en zijn tegenstrijdige
  en verdeelde eigenschap niet kan beheersen, zal er racisme en slavernij bestaan.

  De SLANG die Adam en Eva misleide en hen deed vervreemden van hun
  universele persoonlijkheid is niets en niemand anders dan hun eigen
  TEGENSTRIJDIG en VERDEELDE EIGENSCHAP.
  BEWARE of the SNAKE in YOU.


  Maak melding
 9. Evolutie 😂Bigi sma, haar ouders kunnen er niks aan doen. Wendy is in haar boom blijven wonen en zag evolutie voorbij gaan. Nu ze mensen ziet lopen die wel uit hun bomen zijn geklommen wordt ze jaloers op anderen hun vooruitgang of rijkdom. Zo een persoon snapt niet dat je je liefde,geluk en kennis moet delen. Er zit gewoon niks in zo iemand puur haat en nijd om zichzelf en het hier maar maar op wtk los laat. Boos omdat olie geld nooit haar zal bereiken. Deze regering het gaat verdelen in de economie,betalen van miljarden aan schulden en dat snap ze niet. Dit soort mens wil gelijk Dubai en een uitkering voor niks doen.


  Maak melding
 10. Niet verwonderlijk dat Amsterdam dat deed via de West Indische en Oost Indische Companien. De vraag naar suiker, coffie, cacao, hout en andere tropische producten dwongen ondernemers planages aan te leggen. Als je als slaaf de bomen en ander laag groeiende bos moet open kappen en irrigatie kanalen moeten graven in de hete tropen zon dan overleef je dat niet. Dat allemaal om de Zeven Provincien met centrum de Amsterdamse beurs te bevoordelen.

  De huidige Amsterdammers kopen en verkopen aandelen en obligaties. Olie en andere commodities.Helaas hun ondernemerschap verbinden hun aan hun voorgangers van de Zeven Provincien.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES