Touroperator biedt ‘Winti tour’ in Suriname aan om positiever beeld te geven

19
Touroperator biedt 'Winti tour' in Suriname aan om positiever beeld te geven
Foto's: Jenny Tours Suriname - www.suriname-tour.com

Winti is deze week minder positief belicht door de Nederlandse Media in het RTL 5 programma Oplichters Ontmaskert. Volgens het Surinaamse bedrijf Jenny Tours ging het om een eentonige belichting van de traditionele religie van de Afrikaans-Surinaamse bevolking, waarin de bronnen voornamelijk bestaan uit taxichauffeurs en praatjesmakers. Dat is de reden voor de touroperator om bezoekers aan Suriname een positiever beeld te geven van Winti, middels een heuse ‘Winti tour’.

“In het programma werd gezegd dat de zogenaamde donkere kant, ofwel de voodoo zou worden belicht. Alhoewel winti en voodoo verwant zijn is dit echter een verkeerde aanduiding”, zegt de touroperator in een bericht aan Waterkant.Net. Op websites en social media is door zowel door lokale Surinamers als Nederlandse Surinamers verontwaardigd gereageerd op het programma en de manier waarop gesproken werd over Winti.

Touroperator Jenny Tours nodigt mensen daarom nu uit om zelf een kijkje te komen nemen, uiteraard zodra dat weer kan en het Surinaamse luchtruim weer open is. In overleg met en na goedkeuring van de winti gemeenschap zal Jenny Tours een tour aanbieden waar men zelf een dienst van een Winti priester bij kan wonen onder begeleiding van een gids. Zo kan men zelf een beeld vormen, van dit interessante geloof met veel aspecten.

Dit alles zal ingepland worden wanneer de diensten beschikbaar zijn, met instemming van de lokale Winti priester, die de reguliere bezoekers hier van tevoren van op de hoogte zal stellen. Het is onder de dienst niet toegestaan om vragen te stellen of te storen, maar na afloop kunt u uw vragen stellen aan de gids, aldus het bedrijf.

Jenny Tours benadrukt dat de gasten nooit het onderwerp zullen worden, tenzij ze zelf expliciet aangegeven dit te wensen.

19 REACTIES

 1. Zullen ze ook laten zien hoe ze een kip de nek omdraaien? En hoe zit het met het dansen met white face?

  Ach man, deze tour moet geld in het laadje brengen.


  Maak melding

 2. Goed idee.mie lobi mie cultuur .mijn hou vast .en heb respect voor een een ander geloof. ieder zijn ding .
  gemodereerd

 3. Ik heb nog nooit een persoon in trance gezien. In Nederland raakt ogenschijnlijk niemand in trance. We zijn daar te nuchter voor (door al die koffie). Dus ik zou wel een kijkje willen nemen hoe iemand in trance raakt, wat hij dan doet en wat er aan vooraf gaat. Of zo’n persoon bijzondere krachten krijgt in trance.


  Maak melding

 4. Ook ik had een beetje mijn twijfels over de winti religie.
  Nu helemaal, doordat touroperators er een toeristenspektakel van gaan maken. Kunnen jullie niets anders verzinnen; neem van mij aan dat toeristen hier echt niet om zitten te springen.


  Maak melding

 5. Wat zijn de mensen die zo negatief omtrent dit bericht reageren simpel van geest. Een cultuur aspect dat op deze manier naar beneden gehaald wordt. Iets dat reeds eeuwen bestaat waar uit de mens indien je je hart op de juiste plek zit goede krachten uit kan putten . Net zoals wij als Surinaams volk culturele aspecten van de Javaanse , Hindoestaanse , indiaanse cultuur laagdrempelig benaderen , respecteren en het terug laat vloeien in onze levens beschouwing. Moet dat ook zijn met de winti cultuur. Dit is een goede manier het beter te leren kennen. Denk dat het negatief reageren op iets dat zoveelzijdig is en waar zoveel studies naar gedaan zijn, te simpel is. Verdiep je eerst in iets voordat je je zo negatief uitlaat. Onbekend maakt immers onbemind
  gemodereerd

 6. De natuur is primitief maar ook ongenadig. Wie geen respect heeft voor de natuur die word ook ongenadig afgestraft. Dan moet je niet huilen en schreeuwen wanneer iets misgaat als men je heeft gewaarschuwd. Zo vaak voorgekomen dat mensen gaan naar plaatsen in het binnenland en de waarschuwingen aan hun laars lappen met soms verdwijning of de dood als gevolg. Wat je niet met je ogen kunt zien daar moet je niet mee grappen en spotten, het kan je duur komen te staan.


  Maak melding

 7. Ja het programma is bekeken en kwam niet meer bij van het lachen. Een Anaconda die met de staart een meisje penetreert, drugscriminelen die niet opgepakt worden omdat ze onzichtbaar de controle en douane passeren, een dode die weer opgewekt worden …. maar geen redmiddel voor het hongerlijdende volk. Zo dom en achterlijk !
  gemodereerd

 8. Jenny Tours benadrukt dat de gasten nooit het onderwerp zullen worden, tenzij ze zelf expliciet aangegeven dit te wensen.

  lees tussen de regels.. wan njang def mik dja mensen. stille reclame. heeft Jenny aandelen in die tori 😳 kan me niet voorstellen dat bonu mang en voodoo mang niet reageren maar jenny meteen pot bigi artikel. waar is die jenny kampoe


  Maak melding

 9. ik ben zelf tour assistant geweest en ik weet dat er afspraken worden gemaakt in wat wel en niet gezien en verteld mag worden. dus mi no sab suma un def hor na spotoe


  Maak melding

 10. Waarom altijd gelijk na zo’n soort uitzending die alleen maar draait om kijkers te trekken en of het waar is of niet maakt dan niet uit, zulke ophef erover? Echte aantoonbare feiten zag je niet. Maar waar rook is is ook vuur zegt men. En dat op deze verziekte wereld rare dingen gebeuren is al zo vaak gebleken. Maar om nu het geloof te veroordelen gaat mij te ver. Ik (Nederlander) met Surinaamse vrouw heb respect voor haar geloof en dat van anderen zonder dat ik er zelf in geloof. Laat ieder in zijn/haar waarde dan zou de wereld een stuk aangenamer zijn.
  gemodereerd

 11. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  Touroperator biedt ‘Winti tour’ in Suriname aan om positiever beeld te geven.

  Dus de genoemde TOUROPERATOR denkt na zo’n uitzending op de Nederlandse TV, toeristen naar Suriname te laten overkomen.
  Want de WAARHEID moet natuurlijk tegengesproken worden over deze praktijken door het Surinaamse bedrijf Jenny Tours.

  En als ik goed naar de FOTO bij het bovengenoemde artikel kijk, dan lijken deze mensen op de NIEUWKOMERS in Suriname.
  Zijn ze soms afkomstig uit het land van de verdreven familie François Duvalier en zijn zoon de voormalige Haïtiaanse dictator Jean-Claude Duvalier?
  De Duvalier’s hadden toen een volledige greep op het leger en een gedienstige en gewelddadige geheime politie (Tonton Macoutes).
  Want die moesten de aanhangers van de vodou-godsdienst beschermen.

  En nu hoor en zie je ook zulke (geheime) praktijken plaatsvinden in Suriname.

  Toen de programmamakers aan de deur gingen in Amsterdam bij een zeker R., gooide deze onmiddellijk de deur dicht.
  Mensen: Het zijn alleen maar OPLICHTERS.
  Waarom hebben de ARME BURGERS geen gebruik gemaakt van zulke praktijken om BAAS Bouta en zijn gehele boeven bende voorgoed te verjagen uit Suriname?

  En nu denkt Jenny Tours bij het zien van zulke fragmenten EXTRA TOERISTEN hiermee naar Suriname te halen.


  Maak melding

 12. Er gebeuren wel gelijk kwade dingen,op winti gebied in Sur.En dat weten wij drommels goed.Ze zeggen dan met het met winti te maken heeft,maar dat is niet zo.Het zijn gewoon duivelse praktijken van enkele zogenaamde bonoeman,s.


  Maak melding

 13. Bestaan er nog steeds zulke domme.omderintwikkelde mensen die in zulke bullshit.geloven ?????

  Dan ben je nog.dommer.dan een baviaan die aan de diarree is .


  Maak melding

 14. Als zij zich daarin gelukkig voelen dan is dat hun deel.
  Alles is het uwe. Leven en dood, licht en duisternis, armoede en ellende
  en rijkdom en welvaart. Waar uw hart is daar is uw schat.
  U bent de schepper van goed en kwaad.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.