Van der Spek: ‘Vermenging van Haïtiaanse voodoo en Surinaamse winti in Suriname’

29
Tap Basi Ramon Mac-Nack in gesprek met Van der Spek, om de goede kant van winti te belichten.

Op dinsdag 1 september aanstaande is Kees van der Spek weer te zien op TV met zijn programma ‘Oplichters Aangepakt!’ In deze aflevering onderzoeken hij en zijn team een gerucht dat er sprake zou zijn van handel in overleden menselijke embryo’s tussen Suriname en Nederland.

Van der Spek vernam dat in Suriname een bepaalde familie zich bezig zou houden met een criminele vorm van ‘voodoo’, waarbij menselijke lijkdelen en foetussen worden gebruikt. Hij startte daarom een diepgravend onderzoek.

Het onderzoek brengt Kees naar een erf net buiten Paramaribo waar lokale ‘voodoopriesters’ de embryo’s in grote plastic speelgoedpoppen verstopten en zo naar Nederland smokkelden.

Kees zegt hier zelf over: “De Amsterdamse politie heeft zelfs in 2017 nog hernieuwd onderzoek gedaan naar vier menselijke foetussen die in de tweede helft van de jaren ‘90 bij een Surinaamse voodoopriester in Amsterdam waren aangetroffen. Het leverde niets op. Ik kan de politie nu voor het eerst haarfijn uitleggen wat de achtergrond is van dit bizarre gebruik. In Suriname verzekeren een wintipriester, een journalist en een ex-politieman dat deze praktijken nog steeds aan de orde van de dag zijn”.

In aanloop naar het programma was er binnen de Surinaamse samenleving heel wat kritiek op het feit dat winti en voodoo in één adem werden genoemd in de promo van het programma. Van der Spek, die zelf ook in Suriname heeft gewoond, zegt in onderstaand filmpje dat hij weet dat voodoo en winti niet hetzelfde zijn, maar dat er een reden was om het zo te doen.

Hij zegt ook “In de uitzending wordt duidelijk dat er in Suriname een vermenging is van Haïtiaanse voodoo en Surinaamse winti en daarin vinden zeer kwalijke praktijken plaats. Daar heb ik bewijs voor en dat ga ik ook laten zien. Mi Lobi Su maar als daar iets mis ga ik dat natuurlijk wel vertellen” aldus Kees hieronder.

Hij bracht ook een bezoek aan Tap Basi Ramon Mac-Nack (foto) volgens Mac-Nack “om de goede kant van winti te belichten (’the real deal’) en te leren over onze cultuur”. (filmpje)

‘Kees van der Spek: Oplichters Aangepakt!’ is op dinsdag 1 september om 20.30 uur te zien bij RTL 5.

https://www.instagram.com/p/CEegrbhh_bU/?igshid=3au4m8wcd49l

29 REACTIES

 1. Na John vd Heuvel wil Kees vd Spek bedanken voor het positief belichten van Suriname 😉

  Vraag me af wanneer deze heren een keer de Nederlandse drugshandel, pedofilie, orgaanhandel en illegale abortussen gaan belichten. Is Nederland nu zoveel beter dan Suriname ?

  Iedere huisje heeft zijn kruisje. Suriname heeft een probleem en ik praat het zeker niet goed. Maar het zou de heer vd Spek sieren om eerst zijn eigen bevuilde nest te gaan inspecteren.
  gemodereerd

 2. Om welke familie gaat het dan die de praktijken doet…
  En dan wanneer het misgaat dan vraagt men zich af hoe dat zo gekomen is.

  Uit hebzucht roepen ze alleen maar vloek over zich af met deze duistere praktijken.


  Maak melding

 3. @Koos heb weer gesnoven? Of obia, wintie, zwarte magie of inder djaal bemoeilijkt jou leven. Ieder journalist mag zaken vrij belichten zonder enig obstakel en niet dat jij gaat bepalen wat. Ga maar terug naar je hol.
  gemodereerd

 4. voodoo , winti ,obia , black magic ,tantrik, alles is zelfde benaming is anders door verschillende volken.
  gemodereerd

 5. Koos
  Gelijk heb je maar ze zeggen niet voor niets “timre mang oso no habi bangi”

  HongKongFree
  Heb begrepen van mijn zwager die tijdens de jungle oorlog tegen Brunswijk ten strijde ging dat de binnenlandse strijders een bad namen van het druipend vocht, van een overleden medestrijder, waardoor ze de hardheid en sterkte overnamen van de overledene.
  Ook dat de metalen boei hen beschermde tegen kogels van de tegenpartij.

  Wat hij ook vertelde “je kon ze van veraf ruiken en de indianen waren de masters in het opsporen van de strijders van Brunswijk.

  En hebzucht laten mensen ergere dingen zien alleen om maar rijkdom te vergaren
  gemodereerd

 6. Ik zeg al jaren dat je door erin te geloven die praktijken in stand houdt. Winti is altijd iets van Suriname geweest waar wie erin geloofde zich mee bezig hield. Over Voodoo in Su weet ik niets. Persoonlijk heb ik niets tegen winti rituelen van mensen zoals een wassi of een amulet. Vroeger werd er op de radio(voornamelijk Rapar) opgeroepen voor een wintipree en de heen en weer prijs werd genoemd en ook het vertrekpunt van de bussen. En natuurlijk ken ik de verhalen en filmpjes van mensen die in trance op scherven of in vuur dansten. Natuurlijk heb ik ook gehoord van trefoes.
  Ik doe uit principe niet aan voorouderverering omdat dood imo dood is en de mensen verdienen hun rust. Ik ben wel gek op de kruidenkennis voor een lekkere of geneeskrachtige thee maar ik denk dat met voodoo de mensen een brug over gaan. Ik neem het leven zoals het komt en in mijn leven verder geen poespasseritus. Ik zal niemand tegenhouden of be of veroordelen als ze zich wel met zulke dingen inlaten want het is hun leven. Zo zal ik nooit vragen stellen of gaan onderzoeken onder het mom obia a no foe joe no fas ing/no spiet na ini. Ik respecteer een ieders geloofsovertuiging(en onder geloofsvormen schaar ik ook winti en voodoo) het is niet mijn ding dus mi no e go bemoei
  Dat Kees wel gaat bemoeien keur ik af want hij heeft ddan wel een paar jaren in Suriname gewoond als zoon van een zendeling maar dat maakt je nog niet tot de persoon die deze dingen moet onderzoeken want je kan mensen beledigen en boos maken.
  Na de Decembermoorden en alle branden en de vernietiging van Suriname zei ik als deze dingen echt bestaan en de moordenaar(s) van de 15 binnen 7 jaren wreed sterven dan geloof ik meteen in de kracht van natuurgodsdiensten. Maar het is niet gebeurd. De abanies zijn juist in goeie doen gekomen.
  indertijd toen JAPengel een jaar overleden was, kwam men erachter dat zijn graf geschonden was. Heel wat cowboy verhalen en theorieën borrelden op. De hand/arm waarmee hij bij leven schreef/werkte/stukken tekende was weg. Eeen ander verhaal was dat er een draad liep vanuit het graf naar het huis van Jules S aan de dr Sophie Redmondstraat foe gi Jules a koni foe PingPing denk a tori katoendraad dwars over de begraafplaats tussen alle graven door over de straat en die gracht dan weer over straat naar het huis van Jules. Of stond hij dichterbij? De kranten stonden er bol van en ik dacht er het mijne van. In die tijd had je het dagblad DE VRIJE STEM met een rubriek VREEMDE DINGEN. Ze lazen lekker weg. Maar in die tijd stelde je geen vragen als je iets niet begreep of geloofde want je niet meteen kon verklaren.
  Vroeger had je entiteiten waarvan met geloofde dat ze geen water(rivieren/zeeën) over konden maar ook die hebben zich ontwikkeld als je hoort dat mensen vanuit Suriname(laten we het dichtbij huis houden)atributen konden overvliegen om anderen kwaad te doen of onzichtbaar te worden voor uniform dragenden.
  Vorige of deze week was Kees al in Boulevard met zijn aankondiging en toen dacht ik aan Boefdraad lopend met een pop met inhoud want die is ook onzichtbaar voorlopig.
  Volgens mij is die hele Kees zelf een levende voodoopop want hij heeft zijn programmas al in verschillende landengemaakt waar mensen zich met deze praktijken denken te moeten beschermen hij verdient er vet aan en niets overkomt hem wat mij zou kunnen overkomen. Dan hoe dan?
  Ik ga een kopje Sjoeroethee drinken want het is bewezen boordevol positieve stoffen te zitten dat geloof ik wel
  gemodereerd

 7. Werkelijk, hij zal eerst naar zijn zwaar bezoedelde nest moeten kijken
  want kannibalisme heeft vele vormen. Te beginnen met 400 jaar slavernij,
  uitbuiting en het uitmoorden van Afrikanen, Australiërs en veel andere volken
  om hun onverzadigbare hebzucht en heerszucht te voeden.

  Het rommelen met dode lichamen is monsterlijke kannibalisme
  want zelfs dieren zorgen goed voor hun doden.


  Maak melding

 8. Winti en voodoo moet verboden worden.
  Zware straffen zijn beter op de plaats.
  Winti en voodoo wordt meestal gebruikt door gestoorde NEGERS EN MARRONS.
  gemodereerd

 9. Beste mensen, als winti & voodoo zo goed waren,….. was Haiti nu een topland idem alle Afrikaanse landen waar verschillende soorten van winti’s worden aanbeden.
  Wat misschien in Sur & Ned. publieks geheim is, is het volgende heleboel drugs dealers werken met voodoo en winti. ter bescherming. En voor hen is het zekere een “mooie religie”.

  Ik weet niet og deze man nog leeft, Balie Brashuizen ( geloof ik) laat hij zijn verhaal doen over wat de winti’s met hem hadden uitgehaald.

  Gado de wi fesi mang


  Maak melding

 10. Waarom zou Kees dit onderwerp niet mogen belichten
  Ben hem zeer dankbaar dit groot in de schijnwerpers te brengen
  Die Haïtianen vestigen zich mondjesmaat in Su en bedrijven hun vodoo-praktijken niet alleen onder hen zelf maar steeds meer Surinamers weten hen te vinden
  Hoop niet dat mijn broeders en zusters zich massaal met deze vervloekte cultus gaan bezighouden om ons land nog meer naar de verdoemenis te helpen
  Wij hebben al genoeg sores om op te lossen onder onze eigen mensen
  En ophouden commentaar te geven, terwijl deze kwalijke praktijken langzaamaan voet aan de grond krijgen

  Niet letten op mijn soms bekrompen landgenoten Kees
  Opo un ai
  gemodereerd

 11. Het is zoals met de 3e oog te openen? Als het verkeerd gaat, dan pas beginnen de slaaploze nachten en kwelling, en zo ook met voodoo en winti : niet aan beginnen want het werk bij bepaalde mensen averechts??


  Maak melding

 12. Naar ik weet was het tot laat in de zestiger jaren verboden en strafbaar by wet om je hiermee bezig tehouden, toe het niet meer strafbaar was ,was ook echt het hek van de dam.


  Maak melding

 13. Zogenaamd doen die Europeanen niet aan bloedoffers voor geld. Ga kijken bij die multimiljonairs en miljardairs wat ze allemaal voor bloedoffers hebben gebracht. Daar kijken mensen niet naar. Zij doen rechtstreeks met Satanische machten.
  gemodereerd

 14. Zogenaamd doen die Europeanen niet aan bloedoffers voor geld. Hoe meer geld ze hebben, hoe groter de bloedoffers zijn geweest. Daar denkt men niet aan. Zodra ze hun kinderen opofferen worden ze multi multi miljonair en zelfs miljardair.
  gemodereerd

 15. Kees, zou mij niet verbazen als je heel binnenkort de wind van voren krijgt.
  Je moet niet spotten met de cultuur van volken waar je geen kaas van gegeten hebt.


  Maak melding

 16. Let op mijn woorden: Als het mij zou lukken om al die gelden, die door de witte Nederlanders van de Kolonie Suriname zijn ontstolen via Voodoo of winti terug te halen , zou ik de grootste winti-priester van Suriname zijn. Jammer genoeg lijkt die Voodoo of Obia alleen tegen zwarten te werken.


  Maak melding

 17. Eens was Suriname een paradijs. Maar nu lijkt het af te glijden door vermengen met niet Surinaamse culturen. Respect voor alle culturen, maar het moet niet ten koste van onze eigen Surinaanse cultuur gaan.


  Maak melding

 18. Als dat zo zou zijn.

  Nou dan zouden de gevangenissen leeg zijn.
  Kees, Kees ,keees .
  Ga een Parbo bier drinken met die leugenaars.Ze nemen je in de maling .
  Waar zijn onze gelovigen.
  Volgens Kees doen Surinamers aan voedoe.
  Kees kijk je uit hahaha.
  Je bent bezeten als je dat verkondigd.


  Maak melding

 19. Luister eens mensen we zijn geen negers, en we zijn ook niet zwart… Of je bent Surinaams of bent een Moor. Laat niemand je anders zeggen.. en kom me niet zeggen we komen nooit vooruit. Ken je geschiedenis en wat we allemaal bereikt hebben.. vergeet de slavernij door dat blijf je er in hangen we hadden geweldige tijden voor de slavernij .. waarbij de westerlingen zelfs dingen afkeken. De moren moesten de westerlingen leren om hygiënische te zijn en etc. Aub leer je geschiedenis. We waren koningen en koninginnen.. act like IT. Dan komen we vooruit
  gemodereerd

 20. Leon, volgens diezelfde geschiedenis hebben onze eigen mensen ons verkocht voor spiegels en kralen, what’s your point? Zo geweldig was het niet. Ik heb het geluk gehad om door Afrika te reizen en stammenoorlogen en hebzucht zijn de oorzaak geweest van zuid tot noord van Oost tot west.
  gemodereerd

 21. Laat Kees naar zijn cultuur kijken en daar een onderzoek instellen. Zei praten over boze kabouters. Is ook een vorm van de fam van Kees hun cultuur. Hij weet niks over vodoo. Laat hij oppassen dat deze zelfde vodoo hem tot de grond maakt. Bemoei je met je eigen cultuur. Want Kees weet niet eens wat hij van zichzelf denkt. Kees heeft een probleem, hij wilt graag die vodoo. Wees opgepast Kees, mang deh nah opo, mang deh nah bilong. Basoekoe, bavinie, batjarie!!! Kees waka boi,yu na moni yu wani meki nanga a programma. Yu no e kong na unu culturu. Yu no doro mang
  gemodereerd

 22. Sluit me helemaal aan bij
  Maatje en Betty
  Kees bedankt
  Komt er een vervolg
  Ontmasker ze ja die duivels
  gemodereerd

 23. 😂😂🤣🤣 Misschien heeft boefje en bouta een obia wasie en zo’n poppetje, zo’n ingiepopkie om zichzelve te laten verdwijnen zodat ze niet in de gavangenis behoeven te gaan., bouta is toch christen? Of hij schuilt diep onder de dekmantel van meye, , maar ik benne wel benieuwd naar de volgende aflevering… Zo kom ik zoveel te weten, maar het blijf van van m’n bed show, brrr👻👻☠️💀 brrrr, djoembie, boeboelaas, bakroe, bouta, boefdraad, alleen B’s


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.