Biza-minister ontvangt Braziliaanse ambassadeur

5
Biza-minister ontvangt Braziliaanse ambassadeur

De Braziliaanse ambassadeur in Suriname, Laudemar Aguiar, heeft tijdens een kennismakingsbezoek aan minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (Biza) het legaliseren van hardwerkende Brazilianen, die zich in Suriname willen vestigen, aangekaart. Volgens de diplomaat is de populatie van Brazilianen in Suriname groot en de meerderheid zit permanent in de mijnbouwsector.

De ambassadeur die de bewindsman op donderdag 27 augustus bezocht, weerspreekt de geruchten die geruime tijd de ronde doen, dat Brazilianen hun welverdiende USD terugsturen naar hun land. In dit kader legde Aguiary het belang en het gemak uit van elektronische visa, ook wel eVisa genoemd, welke in 2017 geïntroduceerd is in Brazilië.

Met eVisa kunnen Brazilianen maximaal twee jaar verblijven in Suriname voor onder andere toeristische en zakelijke doeleinden. Hierdoor zal Suriname informatie beschikbaar hebben van waar zij werken en of zij legaal in het land verblijven. Dit zal volgens Aguiary voordelig zijn voor beiden landen. Bovendien zal het ook bijdragen aan het verminderen van geweld en corruptie.

Ambassadeur Aguiar heeft enkele voorstellen gedaan aan de minister met de hoop dat beide landen daar voordeel aan kunnen hebben. Volgens hem onderhouden landen decennia lang een heel goede relatie met elkaar en hij ziet graag dat deze voortgezet wordt.

Hoewel er sprake is van een negatieve ontwikkelingsgroei door het Covid-19 gebeuren, doet zijn land er alles aan om de juiste prioriteiten te stellen, waarvan de samenwerking tussen de buurlanden er één van is. Brazilië staat open om zijn expertise te delen”, aldus de ambassadeur. Er zijn al een aantal overeenkomsten getekend, waarvan enkele nog in uitvoering en anderen zijn stopgezet vanwege Covid-19.

Een ander gezamenlijk doel dat wordt nagestreefd in de samenwerking met Suriname is om samen met het Bureau Genderaangelegenheden (BGA), welke valt onder Biza, het geweld tegen vrouwen en meisjes, in het bijzonder huiselijk geweld, tegen te gaan. Dit probleem werd vorig jaar al besproken met de voormalige bewindsman.

Minister Somohardjo heeft aangegeven verder te brainstormen met de verantwoordelijke actoren voor wat betreft de mogelijkheden om de illegalen een legale status te geven en de aanpak van geweld tegen vrouwen. “U mag rekenen op mijn ondersteuning en medewerking”, aldus de bewindsman.

De ambassadeur en de minister hebben van gedachten gewisseld over het verstevigen van de samenwerking tussen beide landen, waarbij de ambassadeur de nodige ondersteuning heeft toegezegd aan de minister indien gewenst.

5 REACTIES

 1. Handel in SRD zou weer aantrekkelijk en aangemoedigd moeten worden.

  Alleen bevoegde instellingen zoals banken mogen dollars, Euro’s of ander valuta verhandelen.
  Voor overige bedrijven moet de SRD de gangbare betaal- / rekenmiddel zijn. Dus ook de (loon-) administratie moet in SRD bijgehouden worden. Dit is ook voor de belastingdienst beter en overzichtelijker. En zal bijdragen aan corruptie bestrijding.

  Suriname eerst is een waardevolle en trotse een SRD.
  Krakti !


  Maak melding

 2. Uitbetaling van beloning in vreemde valuta kan aangemerkt worden als handel in valuta dus bedrijven die gevestigd zijn in Suriname zouden beloningen alleen in SRD moeten doen. En via de bank, niet meer cash. Er komt dan een betere overzicht van de geldstromen.


  Maak melding

 3. De minister moet zich niet laten overrompelen door de ambasadeur van Brazilie. Brazilie heeft een eigenbelang in deze situatie en dat zijn de Brazilianen. Wat is de meerwaarde van de Braziliaanse gastarbeiders voor SU. Is er toezicht op de inkomsten van deze gastarbeiders. Wordt belasting afgedragen? En worden ook Surinamers ingezet? De werkgelegenheid voor SU staat voorop.


  Maak melding

 4. Waar blijft de CLAD Z.E Chan ?
  Waarom is er nog geen opdracht gegeven om de belastingdienst door te lichten?
  Kom op Chan, je kan het, vergeet niet dat de kosten van de overheid betaald moeten worden.
  Het motto zou moeten zijn, niet lenen, maar rechtmatig geld terughalen, zelfs dhr DDB heeft achterstallige belastingschulden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.