Kritische VES tevreden na vruchtbaar gesprek met regering

24
vereniging van economisten in suriname ves

De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) is kritisch naar de regering-Santokhi toe. De vereniging heeft graag dat de regering een samenhangend pakket aan maatregelen presenteert, dat evenwichtig is en door de samenleving geaccepteerd zou kunnen worden. De VES heeft het gevoel dat de regering tot nog toe met ad hoc maatregelen bezig is. Op grond hiervan en volgens de VES, het gebrek aan communicatie is er een gesprek aangevraagd met de regering. Dit onderhoud heeft plaatsgevonden op donderdag 27 augustus en voorzitter Winston Ramautarsing uit zich tevreden hierover.

Hij zegt dat er bij zijn organisatie nogal wat onduidelijkheid bestond over het economisch programma dat de regering wil doorvoeren om de economie weer op het goede spoor te krijgen. Volgens hem zijn er diverse pogingen tot communicatie met de regering gedaan, echter zonder resultaat. De VES kreeg hierdoor niet de laatste informatie en ontstond bij haar de indruk dat de regering bezig was met ad hoc maatregelen. Ramautarsing: “Terwijl wij voorstander zijn van een samenhangend pakket van maatregelen dat evenwichtig is en door de samenleving geaccepteerd zou kunnen worden”.

De VES-voorzitter spreekt van een goed gesprek met president Chandrikapersad Santokhi en enkele ministers. Er is vanuit de regering heel veel informatie verschaft en de VES heeft daar een goed gevoel aan overgehouden. “We denken dat de regering op de goede weg is, maar veels te langzaam opereert. We denken dat het tempo verhoogd moet worden”, aldus Ramautarsing. Hij zegt dat de vereniging ook hierom heeft gevraagd en dat de regering dat heeft toegezegd.

Afgesproken is dat de VES commentaar mag geven wanneer het pakket aan maatregelen af is. Het gaat erom dat de verening kan aangeven in hoeverre het pakket evenwichtig is van samenstelling en of daarmee de economie inderdaad op een beter spoor gebracht zal kunnen worden. De VES-voorzitter merkt op dat de maatregelen die tot nog toe zijn getroffen geen vertrouwen geven van verbetering. “Daarom ook de kritische houding van de VES, want we willen het totaal zien. We willen weten dat we over zoveel tijd er beter van gaan worden, en we zullen niet stil blijven staan. Als het pakket niet goed genoeg is dan zullen we dat ook laten merken aan de samenleving”.

Over de samenwerking met de regering zegt Ramautarsing dat de VES partner wil zijn van de regering. Zij wil de regering in alles ondersteunen waar die behoefte aan heeft en waar de vereniging het vermogen toe heeft. Hij spreekt van een goede response tot nog toe en verwacht ook een betere communicatie. In elk geval heeft de regering de commentaren die de vereniging intussen heeft gegeven op de maatregelen gewaardeerd. “Het is goed overgekomen, de regering heeft dat gewaardeerd. Ze hebben ook niet gedaan alsof dat ding al af was”. Volgens Ramautarsing is zijdens de regering aangegeven dat het werk in proces is en afgesproken is dat verder te volmaken. De VES-voorzitter merkt op dat het resultaat er nog moet zijn en dat er veel werk te doen is.

24 REACTIES

 1. Nou dat is nou juist de werking van democratie, zeer opbouwend en bergripvol zonder elkaar voor rotte vis uit te schelden, blijkt dat partijen tot elkaar komen.
  De vorige regering kan hier een puntje aan zuigen.
  gemodereerd

 2. Winston Ramautarsing en zijn cornuiten hebben 10 jaar lang hun bek gehouden omdat zij bang waren voor de NDP.
  Zou deze club sieren een pas op de plaats te maken en de huidige regering de ruimte te geven om de troep op te ruimen.
  gemodereerd

 3. Abop Is Geen Stabiele Factor.

  Beste Mensen

  IK Hoop Van Harte Dat De VES Dit Gevoel Van Tevredenheid Lang Zal Vast Houden.
  Een Langetermijnvisie Is Noot Zakelijk (crisisplan)


  Maak melding

 4. Koos
  Ik heb op deze site weleens aangegeven dat er een zekere vastberadenheid en moed voor nodig is om zaken aan de kaak te stellen wetende dat de vorige regering jou kan breken.
  Als mens die deel uitmaakt van een gezin het je veel verantwoordelijkheid te dragen.
  Dat deze mensen bang zijn is terecht. Zou jij je baan en je andere zekerheden in de waagschaal stellen omdat je dan zo nodig een grote bek moet hebben?
  Neen Koos dat doe je niet omdat je veel meer te verliezen hebt dan dat je kunt winnen.
  Rn ja Koos ze geven de huidige coalitie de ruimte en alleen omdat deze huidige coalitie hen de mogelijkheid en ruimte geeft te ageren.
  Hulde aan de huidige coalitie en de VES om samen op te trekken doch wel in een tempo die voor een ieder acceptabel is dus ook het volk van Suriname


  Maak melding

 5. @ Koos: Ik weet niet als je de ontwikkelingen van SU volgt, maar de VES heeft ook in de 10 jaren van paars constant hun kritiek geuit op het (wan)beleid. Echter, er was een meneer die zich de geweldigste (macro)econoom op aarde waande en dat het clubje VES maar beter zn bek moest houden, want ze weten niet waarover ze het hebben. Diezelfde meneer macro-econoom is nu op de vlucht als een ordinaire crimineel. You know the one….
  gemodereerd

 6. De regering kan niet op volle toeren draaien omdat er de doelen waarnaar toe gewerkt moet worden eerst in de jaarrede van de president bekend moet worden gemaakt.Wat ze nu doen zijn de foute feiten van de vorige regering te corrigeren.
  Een explosie van werklust is pas in oktober merkbaar.Dan gaat de VES moeite hebben om alles bij te houden.


  Maak melding

 7. Ric zonder mensrn als chan had je nu niks te vreten.noem een van jou soort in Suriname met een eigen bedrijf. Jou soort verkoopt alleen awara”s,malupa op een kruispunt midden in de smog.


  Maak melding

 8. =Ik hoop dat Santhoki echt wat eraan gaat doen. Het is niet gemakkelijk een puinhoop over te nemen van een ander en ook dat de Staatskas leeg is om weer op een goede spoor te brengen.

  Die koers van de bank is nu tussen de 12 en 14. De DSB moet ook nog die koers aanpssen. Ik hoop dat wanneer het goed komt in het land deze koers weer gaat afnemen.

  Bouterse luste de VES niet en heeft ook nooit iets gedaan met al die adviezen.

  Ik hoop het beste voor land en volk.


  Maak melding

 9. Beste leden van de VES,
  Ik heb in diverse ingezonden stukken, o.a. van Asis van de VHP, gelezen dat de huidige regering een maandelijkse tekort heeft van SRD 250 miljoen. En dat bedrag moet geleend worden bij de lokale banken.

  De totale uitgaven van de staat voor lonen en salarissen bedraagt per maand circa SRD 550 miljoen en de inkomsten circa SRD 300 miljoen (tekort van SRD 250 miljoen)

  Als ik terugkijk naar de afgelopen 10 jaren, dan zou de vorige regering ook dezelfde tekort van SRD 250 miljoen per maand gehad hebben en dat is dan een totaal van SRD 3 miljard per jaar! Voor een periode van 10 jaar genomen moet dat dan circa SRD 30 miljard geweest zijn! Dus zou de vorige regering die SRD 30 miljard ook geleend moeten hebben en/of bepaalde rekeningen niet betaald hebben.

  Ik verbaas mij wel heel erg dat de huidige president steeds de vraag stelt wat er met de inkomsten van staatsolie is gebeurd. Zou hij niet redelijker wijs gelijk kunnen vertellen waarmee de uitgaven steeds zijn betaald! Dan zou het volk dat beter kunnen snappen! Dus leg een keertje goed uit hoe de vorige regering de maandelijkse uitgaven van SRD 550 miljoen heeft betaald!

  Een grove berekening laat zien dat de uitgaven voor een jaar genomen (12x SRD 550 miljoen) SRD 6,6 miljard bedraagt. Dit zijn alleen maar de uitgaven voor lonen en salarissen, pensioenen, AOV etc. Terwijl de inkomsten maar 12x SRD 300 miljoen SRD 3,6 miljard bedroegen.

  Zouden jullie een keertje een goeie uitleg kunnen geven! Liefst een neutrale uitleg!
  gemodereerd

 10. De politieke vijand kijkt en leest mee. Zij kunnen de plannen ontwrichten. Saboteren dus. Moet er geen enkele geheim houding zijn? Een wetenschappelijk stuk werk is voor iedereen te zien. Een politiek werk stuk ook?


  Maak melding

 11. De VES levert met zijn inzichten en kritieken een goede bijdrage. De VES heeft altijd al kritiek geleverd.
  Wat ik zelf wel eentonig vind is dat de VES voornamelijk alleen maar kritiek levert.

  De VES bekijkt zaken vanuit zijn invalshoek, terwijl een land besturen niet eenzijdig kan zijn. Er moeten veel meer zaken in acht worden genomen en worden overwogen. Het verkrijgen van een overzicht en het afwegen van prioriteiten kost veel overleg, begrip en tijd.
  Een balans vinden tussen veelal tegenstrijdige belangen is niet alleen een kunst maar ook een gave zeker op dit bestuursniveau.

  Het zou een goede bijdrage zijn indien er meerdere beroepsverenigingen betrokkenheid tonen bij een constructieve opbouw van de samenleving.

  Wij werken samen aan een beter Suriname.
  Krakti !
  gemodereerd

 12. @ Chandini, mooie vraag aan VES, want ik heb ook het idee dat de president ons verkeert informeert m.b.t de financiële situatie in Suriname. In ieder geval weet ik haast zeker dat de 3 mlj van de Staatolie, van de afgelopen 10 jaar niet is verbrast, en terug gevonden kan worden in de begrotingen van het ministerie van financiën.
  Vandaar ook mijn kritiek op de president dat hij geen accountant wil hebben bij Staatsolie, maar liever een jurist om de stukken voor hem te kunnen lezen.
  gemodereerd

 13. @ Zandloper heb je bewijzen voor hetgeen je stelt of is het slechts gebaseerd op onderbuik gevoel?
  gemodereerd

 14. Economen zijn het tegenovergestelde van wijsgeren.
  Alles wat een wijsgeer afkeurt, zal een econoom juist aanraden.
  gemodereerd

 15. Goed geschreven Chandini, deze vragen heb ik ook gesteld, alleen in een ander context en ik werd uitgemaakt voor een misselijkmakend mannetje. De uitgaven van de vorige regering moeten toch achter haalt kunnen, zo slecht is het toch niet gesteld met de hoog opgeleide medewerkers op de ministeries. Groetjes


  Maak melding

 16. @Chandini….volkomen spijker op de kop!

  Wat deze regering doet:
  1) zo vaak mogelijk alles in de schoenen van de vorige te schijven; eigen straatje schoonvegen….niks mis mee, de eerste 1 maand.
  2) nu al een uitvlucht zoeken, waarom zij zelf door moeten gaan met lenen; iets beters kennen ze niet…
  3) door al die RvC’s alvast een stevige greep te hebben op de cashcows w.o. staatsolie en grassalco.

  Hun daden totnutoe lijkt richting accomoderen van zichzelf (landcruisers, etc), familie, vrienden en zakenpartners.

  Dit betekent de UITGAVEN van het land harder gaat stijgen dan de INKOMSTEN, omdat die lastiger te verhogen zijn.

  Dus, mark my words:
  1) lening gaat alleen maar toenemen
  2) begrotings tekort idemdito
  3) de mensen worden armer, omdat koers verder wegglijdt

  En die VES dialoog? Of ze hebben zaagsel in hun hoofd, of ze zijn slechts uit op eigenbelang… zo werkt de politiek in SR nl niet!


  Maak melding

 17. @ Chandini 28 augustus 2020 At 14:16

  Maar dan waar is die 80 miljoen aan goud die Bouterse had gekocht ?

  Want 100 miljoen minus 20 miljoen (want dit is start up en is nietig) is 80 miljoen. Dan van die 80 miljoen is er goud gekocht.

  Maar dan waar is die goud baya ?


  Maak melding

 18. Beste Para Express, kijk even op de verkorte balans van CBVS. Dan zie je een stijging van de waardering voorraad goud met circa SRD 100 miljoen!
  Goed weekend!

  Hoop dat de moderator dit plaatst!🤔
  gemodereerd

 19. Para Express 29 augustus 2020 At 14:38
  @ Chandini 28 augustus 2020 At 14:16

  Maar dan waar is die 80 miljoen aan goud die Bouterse had gekocht ?
  ========
  Para Express, kijk op de weekbalans van de CBVS, dan zie je een toename van de waarde van de goudvoorraad met circa SRD 100 miljoen!
  Goed weekend!
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.