Inheemsen in Suriname geloven in wonderdrank tegen corona

35
Inheemsen in Suriname geloven in wonderdrank tegen corona
Foto ter illustratie

Wayana inheemsen in Suriname hebben net als veel landgenoten ook te maken met het coronavirus. In het Wayana dorp Kawemhakan in het zuidoosten van Suriname bij de grens met Frans-Guyana, raakten in korte tijd meer dan 30 mensen besmet. Bij ziekteverschijnselen zweren ze bij hun wonderdrank Wataki schrijft het NRC Handelsblad.

Een met het coronavirus besmette dorpsbewoner kapte in het oerwoud een stuk boombast, waarmee hij thee zette. Hij dronk de bittere, geelkleurige drank drie keer per dag en voelde zich na een week beter. Alle covidverschijnselen die hij had waren weg, is te lezen in de Nederlandse krant.

De bewoners van de vaak afgelegen gebieden hebben meer vertrouwen in hun eigen traditionele medicijnen uit de natuur. Bovendien zijn er geen verzorgers of apotheken in die gebieden en moeten de mensen voor een medische behandeling helemaal naar Paramaribo.

De inheemsen zijn niet de enigen die zweren bij traditionele medicijnen tegen corona. In juni dit jaar beweerde traditionele genezer Richard Cullimore dat hij een kruidenthee heeft ontwikkeld, die mensen met het coronavirus geneest.

Afgelopen dinsdag kreeg het Surinaamse bejaarden- en verpleeghuis Ashiana kruidenthee van tap’ basi Ramon Mac-Nack. Deze thee zou volgens hem preventief werken tegen COVID-19 en ook mensen die besmet zijn kunnen genezen.

35 REACTIES

 1. En dan komt een Amerikaan om het recept te stelen om er legt patent op om miljarden te verdienen…
  gemodereerd

 2. Wat nou tralala @cornelis?
  De meeste geneesmiddelen die we gebruiken zijn afgeleide van wat er in het bos ooit is gevonden, dus… tralala spoel je mond en denk na wat je zegt, mogelijk is deze thee wel een heel goed middel, als je niets uit probeert weet je het ook niet er wordt nu toch ook in allerlei laboratoria’s in de gehele wereld een middel gezocht dus nogmaals waarom zo sceptisch?


  Maak melding

 3. Cornelis weet niet beter . Die reageerd zoals witte mensen hem hebben geleerd te reageren .
  Hij geloofd met heel z’n hart dat alle medicijnen op de wereld in Europa of noord Amerika zijn uitgevonden 😬
  HAGAHA
  gemodereerd

 4. Beste Kees of Miep of allebei,

  De meeste medicijnen zijn in de schoonste laboratoria ontwikkeld in gecontroleerde omstandigheden. Die zul je inderdaad in de rijke ontwikkelde landen vinden. Er is echter ook een eeuwenoud alternatief dat overal ter wereld in een andere vorm gebruikt word.
  Sommige van die middelen werken en andere niet. Zo is er een koolsoort in Zuid Korea die men veel in de keuken gebruikt. Die voorkomt vaatfalen en aderverkalking. Dat is wetenschappelijk aangetoond met proeven op verschillende grote risicogroepen. Het gevaar van die alternatieve geneesmiddelen is wel dat de mensen die er heilig in geloven soms niet naar een arts gaan terwijl hun problemen soms makkelijk op te lossen zijn na de juiste diagnose. Het is dus niet zwart/wit.


  Maak melding

 5. zeer opmerkelijk,
  in India hadden de Hindoes bedacht om koeien urine te drinken tegen covid-19
  zal wel genezend gewerkt hebben. de hollanders kun je nog steeds in de maling nemen.
  wie heeft dit vast gelegd. zijn er aantekeningen gemaakt en alles bijgehouden.
  het wordt steeds gekker.

  papati mofo


  Maak melding

 6. Je loopt t bos in. Kapt n bast. Trekt n thee. En voila. We hebben n nieuwe medicijn tegen corona. Omdat na n week de symptomen zijn verdwenen. Zo ken ik er nog 14.


  Maak melding

 7. Kan geen kwaad om die thee te drinken, maar toch de coronaregels in ach nemen.
  Het klopt ja, medicatie groeit gewoon in de natuur, gratis nog wel. De farmaceutisch industrie maakt een slap aftreksel chemisch goedje van wat de natuur ons geeft en daar mogen wij veel voor neertellen.


  Maak melding

 8. En wij hier wachten op een vaccin…..
  Ik geloof zeker dat er geneeskrachtige kruiden in het binnenland groeien die goed zijn tegen heel wat virussen.


  Maak melding

 9. Mensen drink gewoon stroop van lemmetje of citroensap die virus heeft een hekel aan zuur daarom zie ik veel mensen drinken het
  Of het help weet ik niet, maar hoor ik van veel mensen dat te voorkomen is
  Probeer het aub,


  Maak melding

 10. Surinamers als je je ziek voelt ga alsjeblieft een echte dokter bezoeken!
  Ga gelijk in quarantine en probeer niet in contact te komen met andere huisgenoten.Wonder drankjes bestaan niet.
  Praktijk heeft bewezen dat men de dokter bezoekt als het reeds te laat is want de wonder drankjes,bonoeman hebben gefaald en dan pas is de dokter de redder.


  Maak melding

 11. Als het werkt en ze geloven in.
  Dan is er niks mis mee!
  Werkt het niet dan is het in ieder geval geprobeerd.
  Als het complicaties met zich brengt, is er altijd de weg naar de reguliere medici.
  Ook ik probeer op mijn manier mezelf te beschermen tegen deze dodelijke virus. P.S. ik kan niet toveren!


  Maak melding

 12. Mensen nogmaals…oso-dresi geven je een verlichting voor enkele aandoeningen die vanzelf genezen zonder de dokter te hoeven bezoeken.
  Ga de dokter bezoeken als jij je ziek voelt en je situatie erger wordt.Ga je zelf niet vertellen dat wondermiddelen je beter zullen maken en een bezoek bij de bonoeman je gaat redden.Geloof niet in de leugens die jij je zelf aan het vertellen bent.Een bezoek aan de dokter is het beste.Daar eindigen ze allemaal als blijkt dat de bonoeman en toverdrankjes en of wondermiddelen niet werken.
  Maar meestal is het helaas te laat.


  Maak melding

 13. Ik ga ook in het bos een bast van een boom kappen die alleen in Suriname groeit en dan thee van maken dan komt speciaal een Amerikaan of nee een Afrikaan die vraagt er patent op en hij word rijk zonder onderzoek 👍👍🤣😂🤣😂🤣 ik snap niet waarom in het Surinaamse bos niet vol zit met wetenschappers opzoek naar medicijnen ze zitten allemaal in een laboratorium.
  gemodereerd

 14. Wel een slimme indiaan kan hij nog meer basten gaan kappen tegen malaria, ebola, kanker, aids, sars en tegen alle andere enge ziektes
  gemodereerd

 15. Ze mogen doen waarin ze geloven. Misschien schuilt er daadwerkelijk iets in dat werkt. Niet geschoten is altijd mis. Mocht er een deskundige interesse hebben en het analyseren is het, het proberen waard.


  Maak melding

 16. Een van de ameriikaanse chefs was in Su marron dorp geweest. Op een jacht trip in de oerwoud raakte een lid van de groep gewond aan zijn been. Hij kapte een palmboompje de bast af en bond het over de wond. Het bloeden stopte en de volgende dag was de wond zo goed als genezen.

  Waarschijnlijk had de plant die de inheemse gebruikte anti viral qualiteiten inclusief anti corona. Hij wist dat intuitief.Anders is hij met mind power genezen. Hij geloof het en zo is het.


  Maak melding

 17. Hopelijk houden de inheemsen deze medicijnen geheim voordat het westen en Azië het steelt.
  gemodereerd

 18. Er is een verschil tussen een medicijn en een vaccin
  Een vaccin voorkomt. Ontwikkeling hiervan zal veel langere tijd in beslag nemen, dan het ontwikkelen van een medicijn
  Veel medicijnen zijn ontwikkeld door de werkzame bestanddelen van planten te bestuderen In laboratoria en gewapend met deze kennis worden dan geneesmiddelen ontwikkeld.
  Dit geldt niet alleen voor geneesmiddelen. Ook bijvoorbeeld voor crèmes.
  Natuurlijk kan je niet volstaan met de natuur. In laboratoria kan je simpelweg veel grotere hoeveelheden produceren


  Maak melding

 19. het is hun recht te geloven in hun eigen kunnen,,,, maar dan moeten ze niet achteraf anderen de schuld geven,,, dat zij achter gebleven zijn.. de ontwikkeling gemist hebben..
  gemodereerd

 20. Ziekte is een heel goede meditatie, immers je denkt aan niks anders dan die pijn of ongemak. De natuur dwingt mensen op deze manier om te mediteren, tegen hun wil in.


  Maak melding

 21. Hier in de “ontwikkelde Wereld” zijn er tig mensen die in fytotherapie geloven de kruidenkennis
  van de inheemsen en marrons is ook voor sommigen een levenswijze geworden.
  De kinderen van Inheemsen en Marrons leren al heel vroeg planten kennen en herkennen. De kinderen uit de stad en rijke landen hebben Google. Die man wist wat hij uit de Amazone apotheek kon en wilde gebruiken .
  denk bv aan de semprevisi en de (wat wij kenden als) dagoesoppo. Eind vorige/begin deze eeuw ontdekte men dat die stinkende witte vruchten waar je honden mee waste tegen ongedierte(ik kan nu niet op de naam komen), heel waardevol was en iedereen zou het op zijn of haar erf moeten planten sapjes ervan vonden ineens grif aftrek. Semprevisi heet nu aloe vera Moringa is tegenwoordig een hoofdbestanddeel in smoothies iedereen drinkt Sjoeroe maar noemt het nu hibiscus en zo kan ik doorgaan.
  laat de mensen die in hun kruiden geloven in hun waarde want in de Hortus Botanica is het ook een soort mini Amazonebos en de knappe koppen kennen het gebruik van de planten en ook hun toepassingen die ze eeuwen geleden uit de monden van de Inheemsen hebben opgetekend en toegepast.


  Maak melding

 22. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  Inheemsen in Suriname geloven in wonderdrank tegen corona.
  Bij ziekteverschijnselen zweren ze bij hun wonderdrank Wataki schrijft het NRC Handelsblad.

  Een met het coronavirus besmette dorpsbewoner kapte in het oerwoud een stuk boombast, waarmee hij thee zette.
  Hij dronk de bittere, geelkleurige drank drie keer per dag en voelde zich na een week beter. Alle covidverschijnselen die hij had waren weg, is te lezen in de Nederlandse krant.

  @Sammy the Queen 28 augustus 2020 At 21:15
  Je hebt het ook heel duidelijk omschreven in jouw reactie.

  Alsnog een korte aanvulling op bovenvermeld artikel.

  De (farmaceutische industrie) maakt veel gebruik van plantaardige kruiden uit verschillende tropische gebieden met het produceren en op de markt brengen van verschillende medicijnen.
  En bij de productie zullen ze zeker ook andere (chemische) stoffen toevoegen.

  Denk b.v. aan KWASIBITA (Bitterhout)
  Busi/wilde Sopropo. In Nederland kennen ze het als (Bitter Meloen).
  Dus Momordica Charantia (Cucurbitaceae).

  Iemand bracht vanuit Suriname gedroogde bladeren van de (wilde sopropo) naar Nederland.
  De persoon liet het ook zien aan de (douane) op Schiphol.
  En ze kenden dat spul ook. Want ze zeiden direct tegen de persoon, dat het veel uit Suriname wordt gebracht door oudere mensen.

  Deze persoon heeft vervolgens tijdens zijn bezoek in het ziekenhuis bij de reumatoloog ook een beetje afgegeven.
  Tijdens een volgende bezoek in het zelfde ziekenhuis, heeft de reumatoloog toen gezegd, dat ze het ook kennen en dat het ook door de (farmaceutische industrie) wordt gebruikt.
  Google zelf naar: Momordica balsamina met afbeeldingen.

  En tot slot: Want het gaat immers over medicatie tegen het Coronavirus.

  Het gaat om een bedrijf in Zeewolde (Nederland). 04-03-2020
  Medicijn uit Zeewolde nu onderdeel van voorlopig behandeladvies coronavirus.

  Chloroquine, een middel dat in Nederland alleen in Zeewolde wordt geproduceerd, is onderdeel geworden van het voorlopige behandeladvies voor patiënten met het coronavirus. Dat laat de directeur weten van het bedrijf dat het middel maakt.

  Het is een heel oud geneesmiddel voor (reumapatiënten).
  En weten jullie ook wat er in dit geneesmiddel is toegevoegd?
  KWASIBITA.

  Daarom verwees ik ook naar de reactie van @Sammy the Queen.


  Maak melding

 23. Sammy the queen heeft nog een covid19 middel Je keel gorgelen met een mengsel van azijn en zout hoe serieus moet ik haar of hem nemen hoe primitief kan je zijn anno 2020 kan die indiaan ook een swab nemen hoe weet hij of het covid19 is of de griep hoe weet hij wat de werking van zijn middel is of de patiënten met onderliggende aandoeningen heeft hij al onderzocht hoe sterk die thee moet zijn of hoeveel een patiënt per dag moet drinken heeft hij wel verstand van covid19 de wetenschap weet niet eens alles over covid19 kan hij geen vaccin maken vaag wel heel vaag of misschien is hij een viroloog en heeft hij een laboratorium onder een pina hutje
  gemodereerd

 24. Luister no; ten eerste de meeste Corona patienten genezen zonder niks; geen thee geen medicijn niets ; ik kan een lichte vorm van Corona hebben en samen met mijn koeien dan gras gaan eten en dan beweer ik dat het Gras mijn corona heeft genezen; als ik in een stoel zou zitten zou ik ook genezen; wat is dit nu voor geouwehoer? eerst moet een Coronabesmetting vastgesteld worden; vervolgens is er een afzondering of quarantaine en komen er bij sommigen al dan niet zware symptonen; longaandoening etc; als j dan uit wanhoop thee gaat drinken prima maar kom niet vertellen dat je medicijn tegen Corona hebt want dat heb j helemaal niet; Sterker nog je drinkt van een willekeurige bast van een boom? een onbekend virus uit China zit het medicijn gewoon in een 1 van miljoenen bomen in suriname; ja hoor deze thee geeft duidelijk Allerlei hallucinaties;


  Maak melding

 25. Een notitie. Ik had een keer een samanische klas genomen. De bloemen en planten hadden een spirit. Volgens de Indiaanse stammen zijn deze geesten die genezing geven. Sommige planten spirits zijn gemeen en verergeren de ziekte.De anderen zijn benevolent en geven de genezing. De Shaman kan ze zien. Op een veld tocht zag de leeraar een elf op een boomtak. Ik keek naar de boomtak en zag de schaduw van een elf. Ik dacht wat is nou werkelijkheid? Verder hadden we de plantjes die we in de klas bestudeerd hadden in de natuur gezien en bestudeeerd. Was een leuke klas.


  Maak melding

 26. Ter aanvulling:
  Wie heeft de Nonihype niet meegekregen? Noni was de naam waar ik niet op kwam.
  ” Noni
  Noni komt uit de tropen. Het is een bittere maar zeer gezonde vrucht. Je hoeft hem niet op te eten omdat hij zo lekker is; er is nog niemand geboren die van nonismaak houdt. Je eet hem echt om zijn medicinale kwaliteiten. En die zijn er volop! Zo bestrijdt de Indische moerbei, zoals hi ook wel wordt genoemd, de volgende ziekten: bronchitis, bijholte-ontsteking, chronische post nasal drip, verkoudheden, keelpijn, grippale infecties, herpes type 1 en 2, chronische hepatitis, gist- en schimmelinfecties zoals chronische candidiasis, athlete´s foot, vaginale schimmelinfectie, wonden, brandwonden, abcessen.
  Verder geeft de noni preventie van kanker en is het een adjuvans bij HIV, AIDS, TBC, kanker en malaria.”
  En voor de sceptici onder U wil ik ook zeker afraden om geen fabrieksmedicatie tot zich te nemen waar Acai in zit want dat is gewoon Podosiri!
  Jammer dat de Witte Mens onze flora meer waardeert om de medicinale toepassingen.


  Maak melding

 27. ga naar de dokter en de dokter stuurt je naar het ziekenhuis en het ziekhuis stuurt je regelrecht naar boven ,en je ben helmaal af van je corona .
  dokters zijn de grootste kwakzalvers ze denken dat je dit of dat heb en krijg je chemise medicatie en je wordt nog zieker.dus denk goed na .
  kortom jij ben een proef expirement en niks meer.
  gemodereerd

 28. Verscheidene Westerse professors, met vakkundige hulp van hoogopgeleide collegae, proberen al tijden een vaccin te ontwikkelen. Tot op heden zonder concreet resultaat. De huidige generaties zijn zeer te spreken over deze lui, want hun research & development leidt mondiaal tot veel bruikbare medicatie. Al moeten wij niet vergeten dat het een multi miljarden business is, vaak ook mensen aftakelen agv gebruik van medicatie en er over ruggen van mensen keihard geld wordt verdiend! Het is dus gevaarlijker dan het lijkt! Belangen zijn groot en men “steelt” stiekem en subtiel ideeën van andere culturen (Afrikaanse medicijnmannen, Indiaanse Natuurgeneeskundigen, Chinese geneeskunde en Indiase Ayurvedische geneeskunde), die eeuwenlang medicijnen produceerde, voordat deze professors en hun collegae überhaupt bestonden!

  Het is exact hetzelfde verhaal vergelijkbaar met de ingenieuze “Swiffer bezem”, om mee te dweilen. Een Westerling op vakantie in Afrika zag een man met zo’n zelf gemaakte bezem bezig in zijn tuin! Gevolg: direct gekopieerd, gepatenteerd en daarna miljarden ermee verdiend! De bedenker, lees research & development, kreeg nul! Zo gaat het al decennia lang!!!!

  Kortom, wij moeten ter zake onze authentieke oergeneeskundige Indiaanse broeders (a) alle credits geven die ze verdienen, (b) hun awareness bijbrengen hoe hun “recepten” geheim te houden en (c) begeleiden bij patenteren en exploiteren van het recept in gerenommeerde laboratoria! Zo verdient Suriname ook mee! Meer kun je op de korte termijn NIET doen!
  gemodereerd

 29. Onderschat de kracht van de natuur niet en de kennis.
  Dit is een nieuwe kwaadaardige virus je moet je immuum systeem versterken mensen.
  Zwakke, dikke en mensen met onderliggende ziektes lopen gevaar.


  Maak melding

 30. jullie bongro bita blaka beeste sakapapiras
  hele ke libi slenteren jullie van de ene bonuman naar de ander
  en dat is allemaal oke
  zie je niet dat om zulke dingen de indiaan liever ver weg in t bos verblijft
  dan zich te mengen met uitwerpselen als jullie
  ik heb corona overleefd
  en dit zelfde medicijn heb ik nu nog in mijn koelkast
  dus als jullie niks beters te doen hebben hou dan liever je mond
  door mensen als jullie nemen die witmangs al jullie kennis
  iets dat van jou cultuur is claimen ze nu als van hun- lik na ding fin ing uit
  alle westerse medicijnen komen van de verschillende culturen dat zij met behulp van chemische middelen omzetten tot een pil of lang houdbare drankje
  wel mijn hele gezin- God behoede ons- gebruiken alleen kruiden die ik van mijn grootmoeder heb geleerd- alleen als ik in de ergste gevallen de kruiden niet heb neem ik heel sporadisch een chemische pil- want zelf paracetmol sref mi ne gebruik
  maar voor geen enkele griep of corona neem ik chemisch troep
  want zelf voor die benauwdheid en die ademnood culturu dresi deh fu opo ding luchtwegen
  als jullie voor ouders jullie die dingen niet hebben geleerd moet je niet zo hoog van de toren blazen want na soso sjing je gi ju srefi
  wees trots op je cultuur en dan bedoel ik niet bonumang
  want bonumang en geneesheer of piamang is niet het zelfde-
  de een is voor kwaad en de ander is voor genezing


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.