Korps Politie Suriname wordt doorgelicht vanwege mogelijke onregelmatigheden

21

President Chandrikapersad Santokhi heeft een werkgroep geïnstalleerd, die het Korps Politie Suriname (KPS) zal doorlichten. “Het uitgangspunt zal zijn dat er in alle objectiviteit gewerkt zal worden, met inachtneming van de algemene principes van behoorlijk bestuur. Daarbij zal ook toegepast worden het principe van hoor en wederhoor”. Dit zegt Sharma Lakhisaran, voorzitter van de werkgroep in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname.

Santokhi heeft bij zijn toespraak aangegeven dat het KPS een belangrijke actor is bij de bescherming van mensenrechten en de rechtshandhaving en is daarmee een essentiële organisatie ter waarborging van de democratische rechtstaat in Suriname. “Om deze reden zal het KPS een onbevlekte en integere organisatie moeten zijn en zullen politieambtenaren, die deel uitmaken van het KPS eveneens onbevlekt en integer moeten zijn”.

Het staatshoofd heeft verder aangegeven dat uit beschikbare informatie blijkt dat er zich vermoedelijk onregelmatigheden hebben voorgedaan bij de werving en selectie van rekruten. Dit geldt ook voor het optreden van politiepersoneel al dan niet op instructie van leidinggevenden, waardoor de benodigde integriteit van het politiekorps, ernstige schade kan zijn toegedaan. “Voorts zijn er gevallen bekend, waarbij noodzakelijk optreden van politieambtenaren, op instructie van hogere politieambtenaren achterwege is gelaten, zonder dat daar een gerechtvaardigde noodzaak toe was”.

“Dit soort aangelegenheden tasten de integriteit en het imago van het politiekorps aan en dat leidt ertoe dat het politieapparaat aan gezag inboet. Deze regering staat een optreden voor gebaseerd op basis van wet en recht en op basis van gezag. Daarom is het noodzakelijk om een diepgaand onderzoek in te stellen naar de omstandigheden en gebeurtenissen, zodat er duidelijkheid kan worden verschaft”, aldus de president.

De werkgroep is geïnstalleerd op 24 augustus voor een periode van 3 maanden. Het staatshoofd heeft in zijn toespraak de korpschef, alle politiefunctionarissen en de Surinaamse samenleving opgeroepen om alle informatie omtrent de werving en selectie van politiefunctionarissen en vermeende onregelmatigheden aan de commissie te doen toekomen

21 REACTIES

 1. Dit is een hele goede zaak. Het heeft te maken met het kaft van de koren scheiden. Het is een onaangename zaak om personen in dienst te laten treden met een status van geen goed of voorbeeldig gedrag. Dit soort mensen mogen nooit een wapen in hun bezit krijgen. Vraag mij af hoe zwaar de psychologische testen zijn. Mensen met een kortlontje die niet kunnen relativeren zijn niet geschikt voor dit beroep. Bewijs van goed gedrag en een middelbare schoolopleiding afgerond is zeer belangrijk. Het is niet een uniform die je draagt maakt je tot een man.of vrouw. Bewustwording en gezondverstand dat na ing.
  gemodereerd

 2. “Het staatshoofd heeft in zijn toespraak de korpschef, alle politiefunctionarissen en de Surinaamse samenleving opgeroepen om alle informatie omtrent de werving en selectie van politiefunctionarissen en vermeende onregelmatigheden aan de commissie te doen toekomen.”

  Een zeer duidelijke boodschap aan de Surinaamse gemeenschap. Laat uw stem dus horen!

  Ave Sranan.


  Maak melding

 3. Helaas wordt er geen gebruik gemaakt van instituten als de CLAD en de AR, maar een werkgroep waarvan nog maar bekeken moet worden of deze gekwalificeerd.
  Versterking van de instituten die een wettelijke basis hebben zou de voorkeur moeten hebben en komt de kwaliteit van onderzoeken ten goede.
  gemodereerd

 4. De procedure voor werving en selectie van rekruten moet ook doorgelicht worden. Een antecedentenonderzoek moet standaard in de procedure op genomen worden en op basis hiervan een eventuele aanstelling te laten plaatsvinden.


  Maak melding

 5. pakiratigri 25 augustus 2020 At 12:28

  Heeft Zijne Excellentie Santokhi, zijn kompaan de vicepresident Zijne Excellentie Brunswijk doorgelicht? Heeft Zijne Excellentie Santokhi zelf niet te kampen met een integriteitsprobleem aangezien hij zijn vrouw naar voren schuift als Mata Hari? Tot slot; heeft Zijne Excellentie zichzelf wel doorgelicht aangezien hij bovengenoemde feiten toestaat ,maar wel meent de onderliggende regionen door te lichten. Het is goed dat het korps doorgelicht wordt. Dit zijn echter wel de kanttekeningen die aantonen hoe selectief men te werk gaat. Den man taki : A Tigri sabi na sortu bon e krasi en bakasei. Succes.
  =================================
  Ook al had het volk voor hem gekozen, maar Suri’s grootste crimineel heeft 10 jaren mogen regeren, dan denk ik, waar heb jij het nou weer over. Ga je zelf maar eens doorlichten onder de douche, don’t waste your time noh, papiertijger!


  Maak melding

 6. Paki-RAT-igri,

  toen bij die paarse maffiabende NEPOTISME schering en inslag was, was jij in geen velden of wegen te bekennen en oorverdovend stil.

  En nu kom jij ineens uit je riool gekropen om anderen de maat te nemen.

  Gewoon opflikkeren jij met je zieke geest, zoals je beloofd had.

  HYPOCRIETE rioolrat.🥊🥊🥊🥊


  Maak melding

 7. Wat een gezeur allemaal! Een nieuwe regering en we zitten weer vol kritiek! Waar waren de critici de afgelopen 10 jaar?
  Negatief en gefrustreerd! Ga ook eens wat doen in plaats van tories. Ze moeten dit, ze moeten dat! Typisch gezeur van de loser! Geef eens opbouwende kritiek!


  Maak melding

 8. Kritiek is altijd goed. maar moet op een goede leest geschoeid zijn. jammer dat er blijkt dat de kritiek van een zekere tijger hier alleen maar op frustraties gebaseerd is.
  gemodereerd

 9. Goed zo ,Santokhi.
  Recht en orde moeten hersteld worden.Bouta heeft het eerder tot 1 chaos gemaakt en dat heeft gemaakt dat de politie alle respekt verloren heeft.


  Maak melding

 10. @pakiratigri
  Hou toch op met je gezeur , loser!
  Niemand heeft gevraagd naar jou mening en niemand heefr je adviezen nodig!
  Loser die je bent, hoe kan een couppleger lijder zijn van een land?Hoe kan een lijder 15 burgers executeren omdat ze hun mening aan het uiten waren en hij problemen er mee had.Een lijder begint geen Moiwana burger oorlog.Een lijder regeert niet met een gevangenisstraf van 20 jaar!
  Laat je zelf opnemen in LPI.je hebt hulp nodig!


  Maak melding

 11. @pakiratigri
  Jou lijder stak het hoofdbureau van de politie in brand in 1980 en de politie werd afgetakeld in opdracht van hem.
  Dus je mond niet meer open doen!


  Maak melding

 12. Suriname wordt op dit moment geregeerd door diverse commissies, omdat bijna driekwart van de aangestelde ministers incompetent zijn!
  gemodereerd

 13. Vraag hem in zijn periode toen hy de scepter zwaaide als juspol min wat er gebeurde in zijn laayste periode op dat departement. Mooie dingen echt mooie dingen!!! maar goed!!!!
  gemodereerd

 14. Men zou de situatie anders moeten aanpakken, zoals het nu aangepakt wordt is onnodige uitgaven doen in een tydt dat men de hand op de knip moet houden zodoende de overheidts uitgaven te minimaliseren .als de schatkist zo gezegd leeg is dan ga je toch eerst de essentiele dingen aanpakken, wat men nu doet is spykers op laagwater zoeken
  De aandacht pshychologisch verplaatsen naar een minder belangryk onderwerp


  Maak melding

 15. “Suriname wordt op dit moment geregeerd door diverse commissies, omdat bijna driekwart van de aangestelde ministers incompetent zijn!”

  Goede zaak toch, zolang het maar niet geregeerd wordt door een criminele bende die gewoon bij daglicht steelt van het eigen volk.
  Wat heeft jou God overigens voor Suriname kunnen betekenen na 10 jaar regeren en 60 ministers later, anders dan een bankroet van het Land?


  Maak melding

 16. @ibaH,

  Roepen kan iedereen…Ik wil bewijs zien. Je weet dat de huidige Pres. een voormalig inspecteur van de politie is geweest? En volgens mij Hindustaan.

  Nee? Zo slim was je niet. Toch? Altijd maar l*llen met je ‘Nheegers’…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.