Werkgelegenheid vereist aanpak vanuit verschillende invalshoeken

10
Werkgelegenheid vereist aanpak vanuit verschillende invalshoeken

Minister Rishma Kuldipsingh van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken heeft bij afzonderlijke kennismakingsbijeenkomsten met de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en met het Arbeidsadviescollege (AAC) haar plannen ontvouwd. Het centrale thema dat steeds terugkomt in de uiteenzetting van haar plannen is werkgelegenheid en jongeren. Zo wenst de bewindsvrouw vanuit verschillende invalshoeken werkgelegenheid te bevorderen en in te vullen.

In de eerste plaats door vacatures in het gehele land in kaart te brengen met de bedoeling deze te doen invullen door werkzoekenden. Waar nodig zullen vaardigheden middels gerichte trainingen worden ontwikkeld. Voorts wenst de minister door de verhoging van de employability van werkenden hun inzetbaarheid te vergroten met de bedoeling hun baan te behouden. Ook hier zullen trainingen het middel zijn om het doel te bereiken.

De uitdagingen op het vlak van werkgelegenheid zullen door haar vooral worden benaderd vanuit de invalshoek: stimulering klein-ondernemerschap, innovatie en productiviteit onder werkzoekenden en overtollige ambtenaren die allen als klein-zelfstandigen hun brood kunnen verdienen.
Volgens Kuldipsingh is invulling van werkgelegenheid op de traditionele manier van vraag en aanbod afhankelijk van de stand van de economie. Hoe minder bedrijvigheid hoe minder werkgelegenheid, in tegenstelling tot bevordering van klein-ondernemerschap, innovatie en productie. Volgens haar kan de groei van het klein-ondernemerschap, afgezien van de creatie van werkgelegenheid, tegelijkertijd ook een prikkel zijn voor herstel- en groei van de economie.

Tegen deze achtergrond vindt de bewindsvrouw dat de werkarmen van het ministerie zich zullen moeten gaan heroriënteren op hun taken met de bedoeling snel te kunnen inspelen op de huidige uitdagingen op de arbeidsmarkt. Ze noemde in dit verband de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO), Stichting Productieve Werk Eenheden (SPWE), Stichting Suriname Hospitality and Tourism Training Centre (SHTTC) en de Arbeidsbemiddeling die een sleutelrol hebben te vervullen. Het opstarten van het Centrum voor Innovatie en Productiviteit (CIP) staat in dit verband hoog op haar agenda.

VSB-voorzitter Brayen Renten, erkent het belang van ondernemerschap onder jongeren. Zijn organisatie biedt daarom middels VSB Young Management (VSB YM) een forum aan Jonge ondernemers om hun bedrijf en onderneming, professioneel te ontwikkelingen middels onder andere: netwerken, workshops, lezingen en seminars. Voorts heeft de VSB het belang van de voortzetting van het tweede Decent Work Country Programme voor Suriname (DWCP-2) benadrukt, de behandeling van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) door DNA en heeft de organisatie aandacht gevraagd voor de representering van het bedrijfsleven in het Tripartiet Overleg (TO).

Het AAC dat een werkarm is van de minister en dat inspraak verschaft aan het bedrijfsleven, de vakbeweging en overheid bij het ontwikkelen van wetgeving op het arbeidsvlak, heeft zich bereid verklaard ondersteuning te geven aan de bewindvrouw als de plannen van de minister meer wettelijk kader vereisen.

10 REACTIES

 1. Het zou goed om een centrale organisatie te hebben waar alle werkzoekenden zich kan inschrijven. Bedrijven en instanties kunnen hun vraag naar arbeidskrachten bij deze organistie kenbaar maken. Geschikte kandidaten worden dan in contact gebracht met de betreffende bedrijven. Een zg arbeidsbureau dus.


  Maak melding

 2. Surinamers gaan nu moeten werken voor zijn geld.
  Vooral die spook ambtenaren moeten nu ingezet worden. werk is werk wat voor werk dan ook!
  Ze ontvangen toch geld van de overheid dan moeten ze ook voor gaan werken.

  Een goed aanpak van de minister tja go wo set eng!!


  Maak melding

 3. @Moengo Man,

  Het zou een uniek zijn dat de overheid haar eigen uitzendbureau opzet waar al die spook ambtenaren daar ter beschikking zullen gesteld en bedrijven daaruit de mensen in dienst kunnen nemen. Dit zou goed zijn voor te staat en het bedrijf als ze 50/50 deal kunnen maken.


  Maak melding

 4. Alle regering kom met dit onzin werkgelegenheid waar is er werk in su hoeveel bedrijven hebben we in su om mensen in dienst te nemen er komen geen investeerders in su om bedrijven te openen dus waar heeft deze minister het over de boel in de mailing nemen suriname grappig land


  Maak melding

 5. @Ric

  Als bedrijven in Suriname zelfs groot geld verdienen van, aan en door de overheid dan begrijp je wel dat men liever bij de overheid of de direct profiterende bedrijven wilt werken…

  Professioneel ondernemerschap, degelijke voorlichting, training, educatie en ondersteuning zal veel meer gestimuleerd moeten worden in plaats van werken als (semi)ambtenaar

  Vooruitstrevende ondernemers en uitvinders denken “out of the box” en zorgen voor innovati, groei en (technologische) verrijking van de samenleving. Dat kun moet je niet verwachten van ambtenaren…


  Maak melding

 6. Particuliere bedrijven in Suriname houden mensen arm. Het niet voor niks dat iedereen voor de overheid wil werken. Geef iedereen een basis inkomen in Suriname.
  gemodereerd

 7. Het is niet nodig dat iedereen werkt.
  Wat nodig is dat de enkele persoon in een huishouden die werkt, genoeg verdient om het hele gezin te onderhouden.
  Vroeger was dat zo. Toen kwam de trend dat zoveel mogelijk mensen per gezin moesten gaan werken. Nu blijkt dat dit geen oplossing is. Dus kan men gerust terug naar de situatie van weleer. Ga mensen pas een skill leren wanneer er daadwerkelijk vraag is naar een persoon met die skill.
  Bovendien kan je de opleidingen beter in handen van de beroepssectoren leggen, want op de scholen wordt er teveel overbodige dingen geleerd en komt het vooral aan op stampen uit het hoofd.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.