Kunstenaar Soeki Irodikromo overleden

11
Kunstenaar Soeki Irodikromo
Kunstenaar Soeki Irodikromo.

Dinsdagavond is bekend geworden dat de bekende Surinaams-Javaanse kunstenaar Soeki Irodikromo is overleden. Het nieuws werd bevestigd door de Vereniging Herdenking Javaanse Immigratie (VHJI). De 75-jarige kunstenaar was ere-lid van deze vereniging.

Soekidjan Irodikromo werd op 20 juni 1945 geboren te Pieterszorg in het District Commewijne. Hij behoort tot de generatie die sterk opkwam in de jaren ’60. Irodikromo volgde in Paramaribo de CCS-School voor Beeldende Kunsten van 1963 tot 1967, vervolgens van 1967 tot 1972 aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam de vrije opleiding schilderen en grafiek, een opleiding voor keramiek van 1971 tot 1972, en hij vervolgde zijn studies met een batikopleiding aan de ASRI in Jogjakarta.

Na zijn verblijf in Indonesië introduceerde hij het batikschilderen in Suriname. Zowel in zijn batikdoeken als zijn olieverfschilderijen en zijn keramiek (vazen en beelden) bereikte Irodikromo een grote productie van een bijna constante kwaliteit. Zijn werk bevindt zich in collecties verspreid over de gehele wereld. Hij maakte ook de illustraties bij verschillende boeken.

https://www.facebook.com/jakiem.asmowidjojo/videos/10223019028209341/

11 REACTIES

 1. Condoleances aan familie, vrienden en supporters. Wat een javaanse surinaamse grote held. Su moet een standbeeld voor hen maken. Een voorbeeld voor de toekomstige javaanse surinaamse generatie.


  Maak melding

 2. Helemaal eens met @tungak; man verdient een standbeeld en het liefst in de palmentuin.
  Een rasechte Surinamer met het hart op de juiste plek. Iemand met een enorme toegevoegde waarde voor zijn land.
  Helaas je bent er niet meer. Gran tangi voor alles wat jij voor ons land hebt betekend.
  R.I.P.


  Maak melding

 3. R.I.P. mi brada.
  Alle respect voor wat je hebt bereikt met je vak als kunstenaar. Maar ook respect voor je ouders die jou hebben ondersteund om jouw droom waar te maken. Maar vooral ook respect als Surinamer “ala kondre man drong”. R.I.P.


  Maak melding

 4. Mooi om te lezen welke opleidingen deze man gevolgd heeft om zijn talenten te ontplooien. Ik hoop dat hij zijn kennis heeft mogen/kunnen overdragen aan nieuw talent. Sterkte aan de nabestaanden.


  Maak melding

 5. Sterkte aan de familie, vrienden, collega’s ook zijn collega’s, enz.

  Bedankt voor uw bijdrage aan de Surinaamse cultuur uit te dragen.

  Dat hij een voorbeeld moge zijn voor Surinamers die ook deze weg op willen gaan. Talent meer dan genoeg hiervoor in Suriname, alleen verdient men er niet genoeg mee om zich staande te houden in Suriname.

  Kunst is in Suriname ondergewaardeerd.

  Moge Zijn Ziel In Vrede Rusten


  Maak melding

 6. Ik zit wel met een groot probleem: waarom heb ik nooit van deze man gehoord. ik heb vele kunstwerken van vele Surinaamse kunstenaars in mijn bezit. Van deze man niet. wij moeten onze mensen niet “bewaren”.
  in ieder geval RIP en sterkte aan uw naasten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.