Nauwe betrokkenheid VES gewenst bij herstel Surinaamse economie

11
Nauwe betrokkenheid VES gewenst bij herstel economie suriname

Het is duidelijk dat binnen het herstel van de economie en met name het ontwikkelen van het economisch beleid, de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) een zeer belangrijke rol zal vervullen. De VES zal nauw betrokken worden bij het uitstippelen van beleid op het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EOTI). Dit kwam naar voren tijdens een ontmoeting van de VES met minister Saskia Walden op donderdag 30 juli.

Volgens VES-voorzitter Wiston Ramautarsing die zeer ingenomen was met het kennismakingsbezoek is het de eerste keer dat een bewindspersoon van dit ministerie zijn organisatie heeft uitgenodigd voor een ontmoeting. Hij benadrukt dat zijn vereniging die uit vrijwilligers bestaat redelijk goed weet wat er hapert binnen de economie van ons land. Daar de VES nauw betrokken is binnen het maatschappelijk middelveld kan die ook helpen het beleid in de goede richting te stimuleren.

Volgens economist Ramautarsing heeft de VES degelijk adviezen gegeven aan de vorige regering, maar deze heeft niet veel daarmee gedaan. De VES-voorzitter die van oordeel is dat hoewel de vereniging een niet governmentele organisatie is er toch een samenwerking met de overheid kan worden aangegaan om de Surinaamse economie op het juiste spoor te brengen. Hij spreekt daarom de hoop uit dat de adviezen van de VES bij het uitstippelen van het economisch beleid zullen worden meegenomen.

Minister Walden die bewust is van de uitdagingen waarmee de regering Santokhi- Brunswijk zijn geconfronteerd zei optimistisch te zijn dat de VES een wenselijke bijdrage kan leveren bij het oplossen van economische vraagstukken. Daarom is een hechte samenwerking tussen het ministerie van EOTI en de VES geïnitieerd. Voor de bewindsvrouw zijn economische zaken van invloed op alle ministeries en binnen alle lagen van de samenleving; zowel op meso- micro- en macroniveau.

De bewindsvrouw vroeg de VES om bij de follow-up haar bijdrage te leveren over een drietal aandachtspunten te weten: prioriteit om verspillingen in de economie te beperken wat betreft tijdsbesteding en benutting van productiemiddelen, om zodoende op een efficiëntie manier optimale welvaart en welzijn van de samenleving te bevorderen; richtlijnen voor verhoging van de productie & verdiencapaciteit van goederen waar Suriname een voordeel aan heeft en richtlijnen voor het verbeteren van het subsidie beleid bij specifieke goederen zijnde subject- of object subsidies.

Veder wees Walden erop dat het investeringsklimaat aantrekkelijk moet worden gemaakt voor investeerders om zo goedkopere kapitaal beschikbaar te helpen stellen voor ondernemers en zo ook duurzame economische groei te stimuleren. Voor Ramautarsing zal de VES structureel samenwerken aan de verbetering van het investeringsklimaat (en adviezen voor “the ease of doing business”), daar het van belang is dat er een dusdanig klimaat moet worden geschapen om te kunnen ondernemen. De aanzet om samen te werken aan herstel van de economie van Suriname is met deze ontmoeting gegeven, meldt het ministerie.

11 REACTIES

 1. Een goed initiatief om VES bij te betrekken. Zij hebben kennis van het bedrijfsleven en worden degelijk geconfronteerd door de knelpunten van de situaties in het land.

  Ik zeg doen voor ons mooi Suriname.

  Krakti !!


  Maak melding

 2. Wat goed van de minister om de VES erbij te betrekken. Een dikke duim voor haar!
  Alleen kun je het niet, samenwerken is de oplossing! Ook fantastisch dat de VES meteen bereid was. Een prachtige start en goed voorbeeld om SU weer leefbaar te maken.


  Maak melding

 3. Wat ik hieruit kan toevoegen is, nl:
  – Captains of Industry/bedrijfsleven van Suriname,
  – Banken,
  – vakbond,
  – minOWC,
  – ministerie van H&I,
  – ministerie van Financiën,
  – min van Natruurlijke Hulpbronnen
  – VES,
  – justitie en politie
  – het leger,
  enz
  en gezamenlijk praten om een plan/beleid te maken voor lange, middellange en korte termijn en dit naast het beleid van de regering leggen en zien hoe het in de praktijk, de Surinaamse maatschappij uitpakt. Waar loopt het goed, waar moet er aan gesleuteld worden, waar loopt het fout, en vraagt om een andere aanpak.

  Hierdoor kan men een plan/beleid gelijk toepassen/praktisch in de maatschappij, dus beleid gelijk uitproberen/toepassen op deze terreinen om in te spelen op de uitdagingen om Suriname gezamenlijk te verheffen.

  Dit zou meer vanuit de president en vice president moeten gebeuren.

  Kort gezegd: de theorie/plan/beleid wordt in de praktijk toegepast in de Surinaamse Mij. Dit is het model dat we voor ogen hebben, hoe Suriname moet worden. Wat speelt is dat er nu een bestaande mij is, met veel uitdagingen en naar een andere model moet/een nieuwe praktijk. Zaken/beleid in de praktijk wordt toegepast.

  Weg met de oude mislukte maatschappij. Vernieuwing, verbetering. voorbeeld weg met dat waterhoofd van ambtenaren nu gaan mensen werken in klein en middenondernemingen, die worden opgezet.


  Maak melding

 4. productie en export gericht.
  Scholing, wetenschap, ondernemen, moeten daarop worden afgestemd, Wat heeft Suriname, welke mogelijkheden?
  financiën voor jonge startende ondernemers.

  Suriname zal daarom moeten kijken, met welke landen het samen moet werken om haar model uit te werken.

  Een nadeel is, dat stel dat Suriname kiest voor het wilt een kapitalistisch model alla Nederland, het wel in een blok zit als Caricom dat in een soort derde wereld situatie verkeert. De vraag is of dat wel kan?


  Maak melding

 5. Raar dat vorige ministers de VES niet hebben betrokken. De kunst is wel altijd bij het uitstippelen van beleid om rekening te houden met de balans tussen de economische, sociale, financiele maatregelen die moeten worden genomen.


  Maak melding

 6. De paarse ratten hadden deze VES technocraten altijd buiten de deur gehouden. Bewuste keuze zodat ze onbelemmerd konden doorgaan met graaien en roven in jas en da’s. Transparantie en openbaar bestuur bij de ndp is taboe. Tralalala beleid van mpp meervoudige veroordeelde moordenaar is fors afgestraft.


  Maak melding

 7. Abrahams is de eerste boef die onderzocht moet worden hij denkt dat hij boven de wet staat en als blijk dat hij geslagen heeft moet en een straf zaak komen deze man denkt dat hij een ieder kan klappen of zo hij denkt dat hij god is hij moet uit kijken want je blijf met je poten van mensen af dit is nog niet klaar Bouta je moet ook je bek open doen zo breekt Abrahams nu NDP wat gaat Abrahams Dino ook klappen dan lag hij al in zijn wijn op de grond alle rekeningen van Abrahams gaan wij blokkeren ook staats geld van OW en andere plekken Sherf als je hem niet aan pak zal ik zorgen dat je geen president meer wordt.


  Maak melding

 8. VES bekent kleur…. was altijd duidelijk aan de 🍊 gelieerde clubje.

  Heeft alleen maar afkrakkende kritiek geleverd…hoop nu dat de orders binnenstromen bij de consultants en notarissen. Zo doorzichtig!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.