Eid Ul Adha slachtingen aangepast aan COVID-19 maatregelen

7
Vrijdag 31 juli vrije dag in verband met viering Islamitisch Offerfeest
Archieffoto: Javaanse moslims in Suriname snijden vlees om uit te delen aan armen en hongerigen.

In verband met de komende Eid Ul Adha viering van 31 juli tot en met 2 augustus a.s. heeft het directoraat Veeteelt op donderdag 16 juli verschillende moslim organisaties uitgenodigd om de mogelijkheden te bespreken omtrent de slachtingen van runderen en kleine herkauwers en de daarbij verplichte officiële keuringen. Hierbij is duidelijk gesteld, dat gezien de momenteel heersende COVID-19 situatie in Suriname, de slachtingen en keuringen niet op dezelfde wijze als de voorgaande jaren kunnen geschieden.

Het aandoen van verschillende moskeeën is een gevaar voor de keurmeesters en de moskeegangers. Tevens is het samenscholingsverbod van de overheid nog steeds van kracht en wederom bijgesteld naar 5 personen. Vanwege de COVID-19 crisis hebben de twee grootste Islamitische organisaties hun leden geadviseerd, in 2020 de slachtingen tijdens het offerfeest over te slaan. Het aantal slachtingen voor het offerfeest zal dit jaar dus sterk afnemen, in vergelijking met de vorige jaren, meldt LVV.

Derhalve zal het slachten van runderen en kleine herkauwers tijdens Eid Ul Adha 2020 uitsluitend toegestaan zijn in slachthuizen die daartoe een vergunning van de Veterinaire Diensten van LVV hebben, te weten:

 • Surebeef N.V.
 • Het Openbare Slachthuis Nickerie
 • Het slachthuis van dhr. Jahangier te Lelydorp (Jahangier en Zonen)

De Surinaamse wetgeving verbiedt het slachten buiten slachtinrichtingen, waarvan de exploitant niet in het bezit is van een veterinaire vergunning. Dit verbod is niet van toepassing op slachtingen die als religieuze rituelen worden gekenmerkt, met schriftelijke toestemming van de Veterinaire Dienst. Slachtdieren zijn voor en na het slachten verplicht aan keuring onderworpen. Het is verboden vlees opzettelijk te onttrekken aan keuring (“Wet inspectie vlees en overige dierlijke producten S. B. 2017 no. 17”, artikelen 10 en 17).

7 REACTIES

 1. Gezien de financiele crisis, de Covid crisis en de economische malaise / puinhoop die de regeringen Bouterse hebben achtergelaten lijkt het mij zinvol en respectvol om in plaats van een slachtfeest een saamhorigheidsfeest / maaltijd te delen.

  Wij zijn allemaal Surinamers. Krakti !


  Maak melding

 2. Mooi gebaar om te schenken aan de armen.
  Kop van het stuk is: “Eid Ul Adha slachtingen aangepast aan COVID-19 maatregelen”.
  In het vervolg dus minimaal erbij ivm Covid, maar eigenlijk ook voor algemene hygiene. Dus geen slachting buiten in de open lucht, mondkapjes verplicht en handschoenen verplicht.
  Laten we nu eens een keer echt als volwassen slimme mensen gaan handelen in Suriname.
  Het heeft al lange genoegd geduurd, dat ouderwets geklungel.


  Maak melding

 3. Nu maar hopen dat de toegestane slachthuizen ccorona vrij zijn. Hier in Europa bleken er slachthuizen te zijn waarvan de medewerkers besmet waren en ze staken anderen aan. Dus niet alleen de offerdieren vooraf keuren maar ook alle medewerkers is aanbevolen.


  Maak melding

 4. Als dit feest negatieve gevolgen zou hebben dan hadden de Moslims al lang maatregelen hiertegen genomen. Ik heb nooit iets vervelends over dit feest gehoord of meegemaakt, dus ga geen zaken aanhalen die er niet zijn. Ook ik heb als arme jongen (niet Moslim zijnde ) geprofiteerd van dit feest. De nadruk ligt op deze dag op armoede en wij behoorden toen tot de armen van Ephraimzegen. Geloof speelt in dit geval dus geen rol. Wij hadden in ieder geval 1 dag per jaar rundvlees, waarvoor ik mijn erkentelijkheid openlijk heb geuit. Ik vind daarom de corona een grote spelbreker in deze, die meer kapot maakt dan ons lief is en die naar twee kanten werkt. De Moslims kunnen niet uitbundig en optimaal feest vieren en de armen komen niet allemaal aan hun trekken omdat er veel minder geslacht kan worden. Laten wij daarom bidden dat Covid 19 zo snel mogelijk mag verdwijnen.
  In ieder geval: een gezegend Offerfeest voor een ieder.


  Maak melding

 5. Een nationale feestdag dat in het teken staat om zoveel mogelijk dieren op een barbaarse manier te slachten en te verdelen! Je zou toch ook rijst, groente , fruit, melk en kippeneieren kunnen uitdelen! Nu denkt iedereen aan het slachten van dieren op deze dag!


  Maak melding

 6. @Jaichand 27 juli 2020 At 23:36

  jaichand, JE BENT GESTOORD IDIOOT
  Je kunt beter niet in de buurt van een slachterij wonen, want het leed van de dieren hangt daar letterlijk in de lucht.
  Het zal zeker effect hebben op degenen die daar wonen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.