TV: Typhoon opent op 19 juli nieuwe seizoen van VPRO Zomergasten

11
TV: Typhoon opent op 19 juli nieuwe seizoen van VPRO Zomergasten
Typhoon oftewel Glenn de Randamie | Foto (c) Diederick Bulstra/VPRO

Publieke omroep De VPRO maakt de afgelopen week de zes vrouwen en mannen bekend die in juli en augustus hun tv-avond mogen samenstellen in het bekende TV programma Zomergasten. Rapper Typhoon, wiens echte naam Glenn de Randamie is, opent het seizoen en is op zondag 19 juli als eerste te gast in het programma.

Dit voorjaar kwam Typhoon voor het eerst sinds zijn doorbraakalbum ‘Lobi da Basi’ (2014) met twee nieuwe singles: Ogen Dicht en Alles is Gezegend. Die muziek kwam er niet vanzelf. Het succes van Loba di Basi en een overvolle concertagenda duwden De Randamie na 2015 een zwarte periode in waarin hij kampte met een zware burn out.

Hij trad anderhalf jaar niet op. Met therapie en het hervonden geloof herpakte hij zichzelf. ‘Een nieuwe reis, een nieuw leven’, deelde hij op Instagram. Door de coronacrisis kan hij zijn energie op het grote podium nog even niet kwijt.

Op 1 juli werd bekend dat Glenn de Randamie onderdeel uitmaakt van het adviescollege dat de komende tijd gesprekken organiseert over het Nederlands slavernijverleden en de doorwerking daarvan in de hedendaagse samenleving.

Typhoon is de eerste Zomergast van 2020. Janine Abbring praat met hem op zondag 19 juli om 20.15 uur op NPO. Zijn tv-avond zal ongetwijfeld gaan over afkomst, racisme, privacy.

“Wat geweldig dat ik in een mooie en lange traditie van Zomergasten nu een avond televisie mag vullen met mijn inspiratie, hartenzaken en liefde. Ik hoop op een avond als een reis. En zoals James Baldwin, die zeker gaat langskomen, zegt: van een reis weet je nooit precies waar die gaat uitkomen. Ik hoop op een avond die raakt, inspireert en ook activeert” aldus de rapper.


11 REACTIES

 1. Ik hoop dat Thyfoon zich GOED voorbereid alvorens te verschijnen aan de gesprekstafel en niet zomaar wat roept. Ken de geschiedenis van en over de slavernij. Niet alleen de Nederlanders maar ook de Engelsen,Turken , Marokkanen alsook de zwarte Afrikanen(de voorouders van o.a. Thyfoon) zaten in de slavenhandel. Respectievelijk als slavenhandelaren en slavendrijvers.
  Racisme staat los van de slavernij. Dat er nog steeds racisme is, met name in Nederland, is zonder kijf. Dit MOET goed besproken worden en daar MOET ook wat aan gedaan worden.
  Als Nederland excuses moet aanbieden, dan moeten de andere landen en de zwarte slavenverkopers ook excuses aanbieden. Dat slavernij erg was, dat weet ieder vandaag aan de dag.
  Daar moet spijt betuigd worden en dat is al gebeurd door Nederland. De andere landen hebben dat NOOIT gedaan. Ook de zwarte verkopers die er geld aan verdiend hebben niet.
  De geschiedenis van de slavernij is een van de zwartste bladzijden uit de menselijke wereldgeschiedenis. Vanaf de Oudheid(zie Bijbelse geschiedenis) tot aan de hedendaagse dwangarbeid(China , Qatar ).
  In de bibliotheek en de boekhandel zijn er tig boeken te verkrijgen:
  – Wij slaven van Suriname (alom bekend)
  – Kroesvee van John Meilink : recent uitgegeven
  – ‘Witte schuld’ van Elma Drayer
  Succes bij de voorbereiding.


  Maak melding

 2. Slavernij op zich is heel oud, maar had niets te maken met iemands huidskleur. Alle natieen hadden een vorm van slavernij gekend,maar nu werd het misbruikt. De hebrew isrealites is een natie van vele kleuren, maar een ras is niet een specifieke kleur van iemands huid of ogen, maar van de stamvaders. Uitsluiten van anderen die niet tot dezelfde stamvaders behoren is rasisme. De bijbel zegt dat de natie voortgekomen uit Abraham, Izaak en Yacob/Israel tot de uitverkorenen zullen worden gerekend, dus zij die er buiten vallen worden uitgesloten volgens de bijbel, en dat is rasisme. Mijn broeder israeliet kan in kleur verschillen van zwart tot wit, maar als de weg van het zaad kan worden aangetoont dan is hij mijn broeder en sluit ik hem niet uit en zijn wij in de ogen van onze vaders 1 volk. De bijbel geeft aan hoe te dealen met de slavernij onderling( in dit geval de natie van Israel)
  De slavernij was per wet maar 6 jaren, en de tot slaaf gemaakten verkregen hun vrijheid in het 7de jaar. Na het zevende jaar mochten de slaven aangeven of ze weg wilden gaan of blijven bij hun voormalige meesters en de kinderen die hij had gemaakt met de vrouwen die
  de meester hem had gegeven.
  Deze slaven werden dan opgenomen in de familie van de meester en niet meer weggezet als te zijn slaven. Wat men nu omschrijft als rasisme is eigenlijk discriminatie, men heeft 2 begrippen door elkaar gehaald met een speciaal doel, nl blanke overheersing. 600 jaren geleden was er ook slavernij maar geen blanke overheersing. De blanke overheersing of overheerser heeft de slavernij tot een ander level gebracht, waarvan de naweeen nog vele generaties na afschaffing doorwerken.
  Blanke overheersing heeft voor verwarring en chaos gezorgd, waarbij natieen niet meer weten waar zij toe behoren. De blanke overheerser zegt tegen de donkere mensen met krullend haar,GA TERUG NAAR AFRIKA, maar Afrika is een naam door een italliaan gegeven aan dat gebied, Blanke overheersing heeft het hele gebied gemaakt tot een ras. Zo werkt blanke overheersing en kolonialisme. Dus rasisme en discriminatie in deze tijd is een methode om ons te verdelen en te overheersen.


  Maak melding

 3. Typhoon zal het hebben over onderwerpen die hem persoonlijk raken, stukje verdriet, stukje geluk. Natuurlijk heel veel muziek, en vervolgens een filmpje die indruk op hem heeft gemaakt. That’s it.

  Niet omdat hij toevallig in een adviescollege zit, zal de uitzending uitsluitend over de slavernij gaan.
  Trouwens Janine zal subtiel sturen, zodat het inderdaad een uitzending met diepgang wordt, zoals Typhoon prefereert.


  Maak melding

 4. Er zal geen toekomst zijn zolang er een vorm van verdeel en heers bestaat, blanke overheersing. Het grootste deel van de blanken beseffen niet dat zo’n systeem bestaat, en op leugens is gebaseerd. Alleen de waarheid van de wereldgeschiedenis kan tot een herscholing van de mensheid leiden, met tot gevolg een nieuwe bewustzijn voor onze planeet.


  Maak melding

 5. Het loont blijkbaar om daar in NL te zeuren over discriminatie en het verre slavernijverleden.
  Hebben die bakra’s het nog niet door dat dat gewoon een business model is voor bepaalde eeuwig gefrustreerde figuren ?


  Maak melding

 6. @ Jay
  Klopt volledig. Praten praten en nog eens praten totdat het iedereen verveelt en dan gaan we over tot de orde van de dag. Zo we hebben het bespreekbaar gemaakt. 😁😁😁😁
  Mensen in Suriname sterkte. Vergeet je mondkapje niet


  Maak melding

 7. Tijdens de individuele/ego fase van ons bestaan is ons denk en gevoelsvermogen tot
  het natuurlijke en tijdelijke begrensd en hebben wij te maken met uitdagingen, zoals
  tegenstrijdigheid, verdeeldheid, overheersing, discriminatie en racisme. Allemaal bedoelt
  om geestelijk te ontwaken en onze universele fase van eenheid en verbondenheid in te gaan.

  Ik denk dus dat deze jonge man een universele kijk heeft en niet begrensd is in zijn denk en gevoelsvermogen. SUCCES!


  Maak melding

 8. “Herhaal een leugen vaak genoeg en het wordt de waarheid”, is een propagandawet die vaak wordt toegeschreven aan de nazi Joseph Goebbels. Bij psychologen staat zoiets als het ‘illusie van waarheid’-effect bekend.


  Maak melding

 9. Zielig dat hij stottert en zijn gedachten niet onder woorden kan brengen. Stotteren is met professionele hulp af te leren. Hij zal er wel mee bezig zijn.

  Ik wens hem veel sterkte toe.

  Advies werk eerst goed met professionele hulp en laat je in die tijd niet uit voor dit soort gesprekken op de teevee, doe dat pas wanneer je veel beter kan praten en het stotteren niet meer van toepassing is.

  Het zingen zal wel helpen.

  Sterkte toegewenst.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.