woensdag, april 24, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenis175 jaar herdenking komst Nederlandse boeren naar Suriname

175 jaar herdenking komst Nederlandse boeren naar Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

Op deze oude foto staan C.A. van Brussel (59 jaar), G. Rijsdijk (53 jaar), F. Velthuizen (60 jaar), en  R.A. Tammenga (53 jaar). Bekende namen van Boeroes in Suriname. Nog voordat Chinezen, Hindoestanen en Javanen naar Suriname kwamen, arriveerden vanaf 20 juni 1845, met vier zeilschepen, 384 arme boeren uit Nederland aan om landbouw te bedrijven in Suriname. De herdenking is dit jaar afgelast vanwege code rood in verband met corona momenteel in Suriname.

De komst van de boeroes was ook een soort proef om te weten te komen of blanke mensen in een tropisch klimaat op het land konden werken en (over)leven. Ze werden verweg van Paramaribo ontscheept in een modderig Voorzorg (tegenover Groningen). Ze waren verplicht zich 5 jaar te onderwerpen aan het gezag van een dominee. Maar een klein deel van de hutten was af waardoor ze met meerdere gezinnen in één hut moesten verblijven.

Geen eten, geen schoon drinkwater, geen medicijnen, allemaal bos en bij springvloed kwam het rivierwater in de hutten. Door een epidemie stierven er in de eerste zes maanden na aankomst 184 mensen. Hoe toevallig is het niet dat precies 175 jaar later wij weer met een virus te maken hebben. Daarna werden ze overgeplaatst naar Groningen waar ze, zij aan zij met tot slaaf gemaakten, huizen bouwden.

De boeroes hebben nooit slaven gehouden/gehad.  Er zijn meerdere theoriën over de keuze voor Voorzorg/Groningen, echter blijft het onbegrijpelijk dat je landbouwers ergens onderbrengt waar ze op 10 uur varen van de markt/stad/klanten moeten verbouwen. Na 10 uur varen met een korjaal is er weinig vers meer aan groenten. 
De onderneming werd in 1853 afgeblazen mede omdat de meeste boeren waren weggetrokken.

De bedoeling was om op 20 juni a.s. een gedenkteken te onthullen met daarop de namen van allen die in de periode 1845 t/m 1853 in Groningen zijn overleden. Dat zal de Stichting Sranan Boeroe volgend jaar officieel doen, evenals de afgelaste gezamenlijke herdenking van dit jaar. Ook is de jaarlijkse kranslegging op 20 juni a.s. geannuleerd omdat t/m 21 juni een totale lockdown geldt. De stichting hoop later dit jaar alsnog de kranslegging te doen.


Links het herdenkingsmonument van de afstammelingen van Nederlandse boeren in Groningen Saramacca. De tekst op de plaquette luidt: Het stenen blok staat voor de vastberadenheid an de boeroes, de golfplaat voor de ups en downs die ze ondervonden hebben en de zonnestralen voor de zon die voor de boeroes is gaan schijnen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

20 REACTIES
  1. Heel mooi om dit stuk te lezen! Dit wist ik helaas niet!

    wikipedia.org/wiki/Boeroes
    Via de bovenstaande link heb ik meer info kunnen vinden!
    @De lokale Nederlandse vertegenwoordigers hebben deze mensen op Voorzorg (voormalig leprakolonie) geplaatst/weggestopt zodat de tot slaaf gemaakten niet konden zien dat blanken ook met hun handen arbeidden!

    In mijn ogen zijn de boeren in Suriname harde werkers, hebben grote stukken grond en zijn aardig rijk! Je hebt nooit last van deze mensen! Heb zelf in 1978 mijn perceel op Uitvlucht van een boeroe gekocht!
    Heb heel goeie ervaring met familie Van Dijk in Saramacca Wayambo, waar in tijdens mijn vakantie in Suriname vaak ga vissen! De familie Gummels van Kwatta ken ik ook heel goed, ging op zaterdag op hun privé voetbalveld voetballen!

    Mooi artikel WKN!!!! Krijg heel veel herinneringen!!!!


    Maak melding
  2. Bedankt Nederland.
    Vele groepen hebben het vb van jullie overgenomen en hebben hebben grote delen van Suriname tot plantage en landbouwgronden gemaakt. Heden doet men nog steeds aan landbouw die door de handelingen van bouta aan het uitbloeden is.Die kan maar noet begrijpen of wil opzettelijk niet begrijpen dat de landboue subsidies nodig heeft om deze sector als ook anderen,draaiende te houden.
    Onze landbouw en veeteelt sector hebben een injectie nodig om wederom op volle capaciteit tot produktie te komen.
    Met het aantreden van de nieuwe regering vhp en combinatie,hopen wij dat deze problemen opgelost zal worden en dat jullie met de nieuwe regering zullen samenwerken en de verloren glorie zullen terug brengen.


    Maak melding
  3. Blijft een apart verhaal dat die Nederlanders onmenselijk omgingen met hun eigen onderdanen. Daarom dat die Boeroes zich niet met Nederland verbonden voelen, bijna allemaal schreeuwen uit “mi na wan Sranan man!”


    Maak melding
  4. Glenn 15 juni 2020 At 15:56
    Ray.@@@. Het landbouw in Nederland wordt naar klote geholpen door Rutte.
    ======
    Niet door Rutte, maar de EU vanwege de strenge regelgeving. De EU bepaald bijna alles, vandaar de brexit door Engeland ook!


    Maak melding
  5. Hoe Wij Hier Ook Samen Kwamen,
    Aan Zijn Grond Zijn Wij Verpand.

    Werken Houden We In Gedachten,
    Recht En Waarheid Maken Vrij.

    Al Wat Goed Is Te Betrachten,
    Dat Geeft Aan Ons Land Waardij.

    Gefeliciteerd met deze mijlpaal in Suriname


    Maak melding
  6. @Glenn
    Je bent verbitterd door het feit dat straks de banden met Nederland verbeterd zullen worden door de nieuwe regering van Suriname.Jij hoopt dat de relatie met Nederland niet verbeterd wordt want dat betekent nog meer schande voor je baasje.
    Nu,over de hele wereld is Nederland bezig om hulp te bieden aan landen die met problemen zitten op landboiw gebied.Suriname is noet de enige land.Bovendien gaat het niet om een paar boeren die ze voor ons moeten sturen.het gaat om landbouw materialen en bemesting die de landbouwers op goedkope basis kunnen kopen of zelfs als donatie ontvangen.Hierdoor zullen ook groenten goedkoop te vinden zijn in Suriname.
    Laat je hersenen checken want je begrijpt geen moer van zaken.


    Maak melding
  7. Een verhelderend artikel over de slavenhandelaren vind je hier:

    “”https://niburu.co/blijvend-actueel/15230-het-wereldwijde-complot-van-de-werkelijke-slavenhandelaren-must-read””.


    Maak melding
  8. HongKongFree
    Heeft u wel eens van de Veenkolonien gehoord in NL. Daar was tot ongeveer 1950 een zodanige afhankelijkheid dat die veel op slavernij leek. Er waren alleen geen lijfstraffen maar wel gebogen ruggen.

    De boeren die naar Suriname kwamen waren keuterboeren die uit gebieden naast de Veen koloniën kwamen zij waren heel wat slechte omstandigheden gewend en extreem onder de duim van hun dominee’s.

    Wat Wayambo schrijft is meer dan waarschijnlijk. Je kunt keuter boeren uit NL die voor zich zelf harder werkten dan veel mensen op de plantages niet naast plantages laten werken en wonen.

    Lees Reize naar Suriname van John Gabriel Stedman (dagboek 1772-1777) en u krijgt een beeld van hoe plantages functioneerden. Veel blanken werden qua hygiene door hun slaven in leven gehouden. Die Boeroes hadden geen idee van tropen hygiene en van badden. Dat deden ze in NL in die tijd 2 of 3 keer per jaar.


    Maak melding
  9. Inderdaad slavernij kwam ook voor in Europa en in het Oosten.
    Slavernij had eerder te maken met rijk en arm en minder met etniciteit.
    Kijk maar weer naar de lage lonen landen als India en landen in Afrika. Waar de rijken nog steeds “slaven” houden. Daklozen krijgen onderdak in ruil voor huishoudelijke diensten.
    Rassen discriminatie is denk ik ontstaan in Amerika waar er duidelijk 2 kampen waren wit en zwart.

    .. // ..

    Ik denk dat zodra het ondernemersklimaat in Suriname gunstiger wordt, ook voor de lange termijn, zullen we te maken krijgen met “the return of the boeroes”. En de moderne boeroe komt dit keer met kennis, kunde en kapitaal. De EU stelt subsidie ter beschikking voor ondernemers.

    Suriname gaat een mooie toekomst tegemoet.

    Krakti !


    Maak melding
  10. @Ronald 15 juni 2020 At 17:05
    Een verhelderend artikel over de slavenhandelaren vind je hier:

    “”https://niburu.co/blijvend-actueel/15230-het-wereldwijde-complot-van-de-werkelijke-slavenhandelaren-must-read””.

    Heb het stuk gelezen.
    Mbt tot de Rotschilds, Rothschild is een internationale dynastie van Duits-Joodse oorsprong. De familie is vooral bekend door haar werk op financieel gebied, zoals bankieren. In Oostenrijk, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben veel leden van de familie adellijke titels.

    Mayer Amschel Bauer, die op 23 februari 1744 werd geboren in Frankfurt, veranderde zijn naam in ‘Rood Schild’, oftewel Rot Schild, wat hij ontleende aan een embleem met een rood schild op het huis van een van zijn voorouders, een zuivere marketingstrategie, want het klinkt veel edeler dan Bauer, dus gewoon ‘Boer’ en blijkbaar wilde hij zijn familie vrijwaren van vervolging door anti-semieten die in het toenmalige Duitsland de overhand namen. Mayer Amschel Rothschild (1744–1812) wordt doorgaans gezien als de stamvader van de Joodse familie. Hij was de zoon van Amschel Moses Rothschild, een geldwisselaar. Hij werd geboren in het getto van Frankfurt am Main, maar werkte zich een weg omhoog in de bankierswereld. Zijn activiteit breidde zich al snel uit over Europa via zijn vijf zonen, die door hem werden uitgestuurd naar vijf grote Europese steden. Wel zag hij erop toe dat de controle over alle takken van zijn bedrijf altijd in handen van de familie bleef. Hij hield het fortuin bovendien in de familie via huwelijkspolitiek.

    Dat is OUD geld met oude banden…


    Maak melding
  11. @ Para express discriminatie is niet ontstaan in Amerika maar gewoon doorgegaan, in de bijbel staat het letterlijk dat zwarten de blanken zullen dienen, kwam uit de torah in de bijbel en weer door in de koran. De Farao’s hadden al +/- 3500 jaren geleden zwarte slaven om hun pyramiden te bouwen. Het verbaast me dagelijks dat de zwarte suri voorgangers vooral in de politiek de witte mans god verheerlijken voor power en money.


    Maak melding
  12. Slavernij bestond al heel lang en bestaat nog steeds. Er zijn miljoenen volwassenen en kinderen die in Afrika, Azië en Zuid-Amerika (gedwongen) werken voor een hongerloon of schuldaflossing. Vergeet ook niet de seks slaven die onderworpen zijn aan de lusten van machtige rijke mannen. In het verleden deden Arabieren, Indiërs en Chinezen veel aan deze praktijken.
    Slavernij is niet verdwenen, het is gewoon beter verborgen.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES