zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisKranslegging monument Baba en Mai i.v.m. 147 jaar Hindoestaanse immigratie

Kranslegging monument Baba en Mai i.v.m. 147 jaar Hindoestaanse immigratie

-

Does Travel - naar Suriname

De leiders van de Surinaamse samenwerkende partijen VHP, ABOP, NPS en PL hebben vandaag in verband met 147 jaar Hindoestaanse immigratie in Suriname een krans gelegd bij het immigartie monument Baba en Mai aan de Kleine Waterstraat naast het kabinet van de president. Het is vandaag precies 147 jaar geleden dat de eerste groep Brits-Indische immigranten voet aan wal zette in Suriname om als contractarbeiders te werken. 

Na de afschaffing van de slavernij in 1863 weigerden veel voormalige slaven nog langer op de plantages te werken. Suriname, dat toen gekoloniseerd was door Nederland, ging op zoek naar nieuwe en vooral goedkope arbeidskrachten uit Brits-Indië.

Op 5 juni 1873 arriveerde het eerste schip met Brits-Indische contractanten, de Lalla Rookh, in Suriname. De 399 passagiers, voor wie bij vertrek uit Calcutta onduidelijk was waar ze precies terecht zouden komen, zetten voet aan wal te Fort Nieuw Amsterdam in Commewijne.

https://www.facebook.com/380058782075065/posts/3013120105435573/

opening
Fernandes Express
BODO Party

17 REACTIES
 1. Surinamers gefeliciteerd met de Immigratiedag of herdenking ervan , 5 juni 1873, – 5 juni 2020.

  Samen Sterk, Samen Werken.

  Hoe Wij Hier Ook Samen Kwamen. Aan Zijn Grond Zijn Wij Verpand.

  Suriname voor de Surinamers


  Maak melding
 2. Brits Indische Broeders:
  Heel hartelijk gefeliciteerd, maar gelijktijdig gecondoleerd.
  Reden van mijn condoleances:
  Zoals u weet heeft de heer Hoefdraad enkele historische panden van Suriname door zijn hebzucht naar geld verkocht.
  Onder de verkochte panden door deze man is mede begrepen het RO gebouw van de Overheid aan de van Rooseveldkade. Dit pand, historisch bekend als Koeli Depot is eigenijk het belangrijkste gebouw van de Hindoestanen en Javanen in Suriname. In dit gebouw werden Brits Indiers en de Javanen, na aankomst in Suriname, eerst ondergebracht voordat ze over de diverse plantages werden verdeeld. Verkoop van dit pand is een onrechtmatige daad aan het adres van onze Indiase en Javaanse broeders en moet terstond teruggedraaid worden. Deze groeperingen doen er goed aan te protesteren tegen deze historische barbaarsheid van onze gewezen cultuurbarbaar Hoefdraad. Dit ter voorkoming dat u straks uw nazaten niet meer kunt wijzen waar hun stamvader en stammoeder hun eerste dag in Suriname hebben doorgebracht.


  Maak melding
 3. Samen sterk, Suriname is van ons allen , we hebben er met z’n allen, een heel sterk samengesteld gemeenschap van gemaakt. Samen moeten we alles trotseren, geen jij of ik, of hij of zij mentaliteit. Onze voorouders hebben de moeilijke strijd al voor ons gestreden, wij moeten er nu een goede leefbare thuisbasis van maken.
  Samen strijden, is samen sterk.✊💪


  Maak melding
 4. Samen staan we sterk💪 Onze voorouders hebben de strijd al voor ons gestreden. Door hun inbreng, mogen wij ons nu een samengestelde bevolking noemen , die zichzelf Surinamers mogen noemen,waar vandaan onze roots ook vandaan komen. Nu is de tijd gekomen om ons mooi landje weer op te bouwen. Geen negativiteit meer, geen jij of ik, of hij of zij, het is wij👐, wij gaan het samen doen.💪


  Maak melding
 5. Suriname gefeliciteerd !

  Onze voorouders hebben ons een paradijs nagelaten.
  Het is aan ons om dat te waarderen en in stand te houden.
  Al onze voorouders hebben letterlijk en figuurlijk hun stenen bijgedragen.
  Laten wij elkaars culturele eigenschappen bewonderen.

  Bij deze nieuwe coalitie mis ik eigenlijk nog 2 vertegenwoordigers, namelijk de vertegenwoordiger van de Chinezen en van de Indianen. Wie weet op een ander foto van onze nieuwe Suriname.

  Diversiteit maakt ons uniek en is onze kracht !
  Sterke bomen hebben sterke wortels.

  Nogmaals laten wij ons niet gek maken door cliches over etnicteit, taboe of iets dergelijks. Maar laten wij elkaars waarden en normen respecteren.

  In ieder geval mag Suriname zich gezegend voelen, het is nu aan het volk om er gesamenlijk iets moois van te maken.

  Suriname United. Krakti !


  Maak melding
 6. Ik, schaar me volledig achter alle reacties, hier boven.
  Wat is het prachtig om al die reacties te lezen.
  Goed gezegd: SAMEN STAAN WIJ STERK, zo is dat,
  Of je nou, zwart, bruin, geel,wit of gebroken wit ben.
  Samen.


  Maak melding
 7. Dus de Hindoestanen en Javanen zijn er in Suriname omdat de zwarten niet meer wilden werken, op de plantages.
  Wel jammer dat de Hollanders hun ex-slaven geen terugreis naar Ghana hebben aangeboden.


  Maak melding
 8. Bijna de meeste Hindoestanen uit Nederland willen niet meer naar Suriname ,om de rovers en zeer slechte Medische zorg
  ==============
  Grootste onzin, waarmee zijn de vluchten van en naar Suriname het hele jaar door gevuld dan! Ik ga twee keren per jaar naar Suriname in de zomer en met kerst, dus weet ik het heel goed!


  Maak melding
 9. Wayambo ga in india en Thailand kijken wat de Surinaamse hindoestaan aan rijstvelden hebben opgebouwd. Dit allemaal vanwege jou ndp regering. En hoe kan jij dan zoveel comment hebben op Holland terwijl je er zelf woont en zeer waarschijnlijk ook profiteert van de uitkering geniet. Maar ja er zijn nou eenmaal lage mensen op de wereld.


  Maak melding
 10. Dotveba 6 juni 2020 At 16:49
  Wayambo Jij moet mij eens vertellen van wie de reis buro’s zijn In Nederland ? Allemaal van Hindoestanen
  =====
  Je moet ze ook vertellen hoeveel met een voedselvergiftiging uit India teruggekomen zijn! Ik heb ook rondreizen gemaakt met Ercoreizen, trouwens een hele goede kennis van mij en heb nooit buiten gegeten dan in het hotel zelf en liefst droog eten en veel fruit! Suriname ken ik heel goed en kook ik meestal zelf en eet veel bij familieleden en vrienden! Eten van buiten vertrouw ik niet!


  Maak melding
 11. Wayambo, ik vind jouw reacties lijken op wat ze in de psychologie “gedekte aftocht” noemen. Zoek dit op want ik weiger je verdere uitleg te geven. Het moet niet lijken op paarlen voor de varkens werpen.


  Maak melding
 12. Dotveba 6 juni 2020 At 20:29
  =====
  Grootste deel van je uitleg ben ik eens! Met de heer Rabin, eigenaar van Ercoreizen hebben wij een soort familieband en krijgen we heel goede service, vandaar! Je krijgt meestal goed advies over verblijf, eten, drinken en vooral privé vervoer stel ik heel erg op prijs!

  In Suriname eet ik chinees alleen bij Chi-Min, Indonesisch bij Jawa, Sarinah en ook enkele op blauwgrond en hindoestaans bij kries rotishop kwatta en Joosje! In de omgeving van Torarica kan je ook heel lekker eten!

  Fijne zondag!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES