vrijdag, mei 24, 2024
HomeOnderwerpenKunst en cultuurAmerikaanse filmprijs voor Yootha Wong-Loi-Sing

Amerikaanse filmprijs voor Yootha Wong-Loi-Sing

-

Does Travel - naar Suriname

De Surinaams-Nederlandse actrice en zangeres Yootha Wong-Loi-Sing heeft een Amerikaanse filmprijs in de wacht gesleept. Wong-Loi-Sing kreeg van het festival SXSW in de VS de juryprijs voor haar rol in de film Really Love.

De film gaat volgens Nu.nl over een jonge schilder die zijn plek in de competitieve kunstwereld probeert te bemachtigen. Als hij het personage van Wong-Loi-Sing, een aantrekkelijke jonge rechtenstudente, ontmoet, komt hij voor een moeilijke keuze te staan.

Yootha, die met name bekend is van haar rol in de film Hoe duur was de suiker, kreeg op het festival een speciale juryprijs voor haar acteerwerk. In 2013 werd ze ook al genomineerd voor een Gouden Kalf voor beste actrice.

In 2018 had ze enkele rollen in Amerikaanse films waaronder een rol in ‘Love is’, een serie op het kanaal van Oprah Winfrey: OWN.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

14 REACTIES
 1. Ik wil haar als mens wel feliciteren maar niet op basis van haar nationaliteit. Ik mijn conceptie is zij nederlander en geen surinaamse. Surinaamse nederlander bestaat niet. Vraag haar tot welke nationaliteit zij behoort dan ga je horen Nederlandse. Zij die zich zo noemen en degene die dat ook erkennen typeer ik als hypocrieten en of opportunisten. Dus weet niet waarom surinamers zo enthousiast wordt hierover.


  Maak melding
 2. Nationaliteit is een formaliteit.

  Men kan wel degelijk de Nederlandse èn de Surinaamse nationaliteit hebben. Daarvoor kunt u Binnenlandse Zaken van NL raadplegen.


  Maak melding
 3. @Gagopa 26 maart 2020 at 17:12

  Ik wil haar als mens wel feliciteren maar niet op basis van haar nationaliteit. Ik mijn conceptie is zij nederlander en geen surinaamse. Surinaamse nederlander bestaat niet. Vraag haar tot welke nationaliteit zij behoort dan ga je horen Nederlandse. Zij die zich zo noemen en degene die dat ook erkennen typeer ik als hypocrieten en of opportunisten. Dus weet niet waarom surinamers zo enthousiast wordt hierover.
  ————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————
  Mensen als jij zijn veel eerder Hypocriet en opportunistisch want in mijn geval ben ik Surinaamse van geboorte en voel me ook een Surinaamse nog meer dan Nederlandse hoewel ik al meer dan 2x zo lang in Nederland woon dan dat ik in Suriname heb gewoond. En nee ik heb niet de Surinaams Nationaliteit. Nooit gehad ook want ik was van mijn geboorte af Nederlander. In 1975 mocht ik actief kiezen voor welke nationaliteit ik ging als ik niets deed bleef alles gewoon bij het oude. Wat ben ik anno 2020 blij hiermee ik heb nooit bewust gekozen en kon steeds mijn paspoort verlengen. Ik heb ze allemaal bewaard zelfs mijn eerste die in Suriname was afgegeven waar nu historische stempels in staan. En j ik ben een paar keren terug geweest en voelde mij er minder thuis en welkom dan wanneer iik naar de Antillen ga. Daar zeggen ze da ik eerder een yu Antiano ben dan een Yu Surinam en zo voel ik het ook maar zal nimmer verlochenen dat ik Surinaamse blijf zonder Surinaams paspoort want Suriname zit in mijn hart en niet in een nationaliteit.
  Jij zal mij misschien 1x geen hypocriet en oportunist noemen als ik je een WU code stuur want dan ben ik het wel waard om ff Surinamer te zijn in jouw ogen. Maar wie ben jij? In mijn ogen een bekrompen nietsnut die niet weet wat wij bijdragen aan jouw Surinamer zijn.
  Tangi foe mi Gado mi no abi no wang sma fanowdoe fu gi mi wang boeng firi Mi na wang dja dja Sranang Oema die e feti foe gi Srangang wang boeng neng ondro witmang. joe e sakka Sranangmang bika joe e dede foe djaroesoe.
  Ma saw sa doe joe hebi a no mi hebi.


  Maak melding
 4. @ sammy the queen
  Mensen die van 2 wallen willem profiteren. Wanneer het ze goed uitkomt dan is het een Surinamer en de keerzijde is Dan nederlander. Als je Surinamer voelt heb je die ballen neem de surinaamse nationaliteit aan en kom in Suriname wonen zoals velen als mij na de onafhankelijkheid het hebben gedaan. En deze personen typeer ik als hypocriet. Jullie hebben makkelijk praten vanuit Nederland.


  Maak melding
 5. Genereus en absoluut een aanwinst binnen het spectrum van de Surinaamse cinematografie. De Surinaamse literatuur is vanwege de zich zelf opgelegde restricties
  weliswaar nooit tot een volwaardige bloei kunnen komen maar ik denk dat er in tegenstelling tot die kunstvorm genoeg eer te behalen valt op het gebied van de podiumkunst, expressie door woord en gebaar, dans, toneel etc.
  Een Amerikaans eerbetoon is datgene wat men zich graag te wensen overlaat. Amerikanen zijn vooral op het terrein van literatuur, filmkunst, podium expressie etc. onbedwongen en zeer artistiek. Het feit dat Amerikanen weleens Nederlanders adoreren ligt ten grondslag aan het feit dat men binnen hun strikte professionaliteit het frivole ontberen.


  Maak melding
 6. @Gagopa: Vertel mij van welke 2 walletjes ik eet? Ik heb altijd alleen in Nederland gewerkt en krijg mijn opgespaarde pensioenrechten van alleen mijn Nederlands pensioenfonds. Verder krijg ik de mij wettelijk toekomende AOW. Geen cent Surinaams aan. Wil ik iets tropisch eten drinken of dragen dan ga ik fysiek naar de winkel/toko of ik shop via het internet. Hier koop ik in de supermarkt, mijn cassave groene en rijpe bananen zoete pataten tayer peper antrua kouseband. Bij koop ik mijn prachtig schoongemaakte watrakronto kruiden en rijst, bij Interseafood in Urk koop ik mijn kwie kwie en kraboedoi kibbeling enkabbeljauwfilet. Bij haal ik mijn Cherimoya mango droge kokos granaatappel mijn culturele lapjes haal ik in Helmond. Ik heb niets uit Suriname nodig hoor. En onze familie grond aan de Indira Ghandiweg /Pad v Wanica wordt in ruil voor onderhoud aan Surinamers ter beschikking gesteldKOSTELOOS en dan verkopen ze nog fruit dat er volop aanwezig is om in hun onderhoud te voorzien. En bij een heuglijke gebeurtenis dan krijgen ze een WU code.
  Jij huilt want jij hebt verkeerd gegokt en verloren. Jij doet moeite om van 2 walletjes te eten maar bij mij gaat het niet lukken. Pak je houwer en ga naar een begraafplaats misschien loopt er nog een oonnozele rond voor wie je een graf kan schoonmaken. Je bent diep gezonken want ook met je aov kan je nog geen feestje geven voor jou en je straathond..
  Probeer het op een andere site want hier zal niemand in je stoere praatjes trappen hypocrit.


  Maak melding
 7. “Mensen die van 2 wallen willen profiteren”
  Valt er dan nog wat van de Surinaamse wal te profiteren? Ik heb dagelijks contact met inwoners van dat land en allen klagen ze steen en been over de situatie waarin ze terecht zijn gekomen door toedoen van een sergeantje en een paar ADEKonomen.
  Als paradox op het zo geprezen profijt van die Surinaamse wal, memoreert diezelfde regeerder dat je echt ballen moet hebben om de Surinaamse nationaliteit aan te nemen en in dat land te gaan wonen. Groot gelijk heeft reageerder; want wees nou eerlijk, wie durft onder deze erbarmelijke omstandigheden zich tot Surinamer te naturaliseren? Daar moet je idd ballen voor hebben.
  Ik voel me geen Surinamer of Nederlander of wat dan ook; ik voel me – zoals m’n nickname al doet vermoeden – bovenal een wereldburger.


  Maak melding
 8. @BBG:Dit mens eet veel weegt tussen de 68 en 73 ik vind zeld dat ik niet veel eet maar wel gezond en lekker In Suriname moet je eten wabt je krijgt van de opper rat en ik hoorde dat het niet lekker is Mijn peren appelsbomen staan al in knopbinnen komen mijn peperplantjes al op nog ff en ze kunnen in de tuin samen gebroken graanbi met de sopropo die ook al opkomt eb 3 soorten pampoen Morgen ga ik de kippen verzorgen afgelopen maardag 2zkn voer van 20 gebroken graanmix met legkorrel opgeslagen en morgen haal ik er weer 2 door de toestand in mijnland hier 10,99 per zak dan heb ikmvoorlopig 4 op voorraad want hun ton op dee tuin is vol en ze lusten ook rijst een omdat ik de eieren ook eet krijgen ze ook longgrain en afhankelijk van de groenrepris in de winkel hrijgen zeafwisselend kool boontjes of andijvie ja ik eet veel want ik hou van eten en het mag en kan want het is van mij en door mijzelf gekocht.


  Maak melding
 9. Gefeliciteerd. In Nederland kwam ze nauwelijks aan de bak nadat ze genomineerd was voor een prijs. Niet blank genoeg en niet donker genoeg. En de mensen die vinden dat ze geen Surinaamse Nederlander kan zijn. Ze is juist trots op haar Surinaamse achtergrond. Juist in nationalistisch VS zijn mensen trots op hun afkomst. Trump heeft het ook vaak over zijn Duitse voorouders. Clinton over zijn Ierse. Juist benadrukken Amerikanen waar hun voorouders vandaan komen. Dus hou op met die nonsens.


  Maak melding
 10. het is helaas jammer, maar in nederland is het vooroordeel wel degelijk aanwezig en niet uit te roeien, als je gemixed bent, of gekleurd, kan het tegen je gebruikt worden in de politiek, carriere, ongeacht of je cumlaude bent afgestudeerd.
  een top positie is niet mogelijk en eenmaal aan de top zijn andere mensen geneigd om je tegen te werken, zodat je je positie weer kwijt raakt…afgunst ten top… het is helaas het cultuur dat hier in nederland heerst…in sommige beroepen heb je juist geen tegenwerking en kun je je juist volop ontplooien. maar dat zijn er niet veel. ik kan u echt zeggen dat als je keer op keer zulke ervaringen meemaakt, je gedemotiveerd raakt, en zie je de maatschappij als een verloren plaats, waar je je niet thuis hoort…
  Het is zaak om dan maar te berusten en het te maar accepteren en je ziet zelf als de gekleurde gemeenschap in verzet komt met zaken die niet meer van deze tijd is, dat dat op ongelooflijk veel verzet te weeg brengt bij de Nederlandse bevolking…
  dit maatschappij wil zich niet laten veranderen en oude waarden in ere houden….in verschillende bedrijven is het namelijk ook een effect zichbaar dat indien medewerkers van laag naar hoog positie willen veranderen er verzet komt dat soms iemand niet past bij een bepaalde functie; dat wil zeggen dat je niet past bij de groep. Dat is dus puur discriminatie en je wordt tegengewerkt. Weer is je motivatie verdwenen. Zelfs in het bedrijf waar ik nu werkzaam bent, is dit op dit moment het geval..er zijn collega,s die zulke ervaringen hebben meegemaakt en hebben het bedrijf verlaten en onlangs had ik een gesprek met een collega die een buitenlandse afkomst heeft van functie wilde veranderen en hij bewust niet geselecteerd is, maar juist alleen nederlandse collega,s die hier als witte nederlander zijn geboren. Er zijn juist ook bedrijven die het promoten om mensen met een andere achtergrond meer te laten werken in hun bedrijf en misschien niet onder deze categorie vallen. dus als u zulke ervaringen hebt meegemaakt en toch als nederlander bent geboren het geen garantie is om je volledig gerespecteerd te voelen in je eigen land…De politiek heeft geen tijd en oor naar dit fenomeen. Wat de witte nederlander nog niet doorheeft dat nederland constant arbeidkrachten nodig heeft om zijn economisch beleid tot een succes te maken, omdat het potentieel in nederland zelf te kort schiet…voor mij is het persoonlijk dat ik berust in alle nare ervaringen die ik heb mee gemaakt in mijn werk carriere. Maar ik voel de pijn mee voor de mensen die het nu ook meemaken…ik wens ieder mens met dit trauma heel veel sterkte en hoop dat de stille onzichtbare macht, zelf het onvermogen bij de onwetende inzicht geeft en dat ze gaan inzien dat de huid, maar daaronder hetzelfde wezen is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES