Regering Suriname treft voorbereiding voor ’total lockdown’ vanwege COVID-19

24
Meer dan 1 persoon met coronavirus besmet in Suriname
Foto: BOG medewerkers bij een training over het opvangen van coronapatiënten in Suriname.

Ondanks de low COVID-19 situatie, treft de Surinaamse regering toch voorbereidingen voor een mogelijke ‘total lockdown‘ van Suriname. Dat heeft vice-president Michael Ashwin Adhin dinsdag gezegd tijdens de persconfertentie COVID-19 Update.

De regering zal er alles aan doen om de voedselzekerheid, -distributie en de cruciale diensten van de overheid te waarborgen. Met het bedrijfsleven voert de regering momenteel gesprekken hoe langzaam te komen tot zo een ‘total lockdown’.

Voor de daardoor ontstane issues voor het bedrijfsleven en sectoren, zullen opties worden bekeken hoe die issues op te vangen om zodoende te garanderen dat mensen kunnen overleven gedurende deze gezondheidscrisis. Belasting verlagen en een noodfonds, zijn enkele genoemde opties.

De vp vraagt begrip en medewerking aan eenieder met betrekking tot de getroffen maatregelen door de regering in deze crisis en roept alle partijen op om samen te werken in de oorlog tegen COVID-19.

Dinsdag werd ook bekend dat er een 8ste persoon is, die met het coronavirus is besmet:

24 REACTIES

 1. De opmaat naar het uitstellen van de verkiezingen is ingezet. Ik heb eerder reeds aangegeven dat de paarse vloek deze crisis zal aangrijpen om hun falend beleid te camoufleren. De schaarste aan goederen zal straks ook aan het virus te wijten zijn let maar op. Het zal mij niet verbazen als binnenkort de noodsituatie wordt afgekondigd. De paarse vloek zal alles aangrijpen , gebruiken en misbruiken om aan de macht te blijven.


  Maak melding

 2. Dat van de valuta is al jaren aan de gang. Meneer bouterse doe gewoon uw job met reine geweten en laat de rest achterwege. The almighty bless Suriname
  gemodereerd

 3. Ons prachtig land met fantastische inwoners is sedert 1975 vervloekt en er komt maar geen redder. It’s all about the money.
  gemodereerd

 4. Mooi om te zien, dat ook in Suriname het coronavirus serieus wordt genomen. Want als er nou wel of geen verkiezingen komen, het virus zal hoogstwaarschijnlijk veel levens eisen indien het niet serieus genomen zou worden. Het mag absoluut niet onderschat worden. Dit wist men al jaren, ze hebben het meegemaakt met de Spaansegriep. Het was niet de vrasg og, masr wanneer er weer zo’n pandemie zou plaatstvinden. Ik plaats een bericht hieronder, wie interesse heeft mag hem natuurlijk lezen of voorbij scrollen!

  Het lukte niet mij niet om de Url adres te delen dus heb ik de tekst gekopieerd en geplakt.


  Maak melding

 5. Zou het opnieuw kunnen gebeuren?
  Zou het opnieuw kunnen gebeuren?

  ACHTERAF bezien kan het tijdperk grappig ouderwets en zelfs aantrekkelijk lijken. In de westerse wereld was het bijvoorbeeld de tijd van rijtuigen, hoge hoeden en lange sleeprokken. Maar het was ook een beangstigende tijd, waarin de dood over de hele wereld rondwaarde. De oorzaak?

  We hebben het hier niet over oorlog, hoewel er toen wel een aan de gang was. Het gaat hier om een andere plaag, die wel de meest verwoestende in de menselijke geschiedenis is genoemd: de Spaanse griep, of influenza, van 1918/1919.

  De slachtoffers vielen bij bosjes, want geen enkele behandeling bleek te werken. Miljoenen gezonde jonge mensen stierven plotseling, in de meest productieve jaren van hun leven. De lichamen werden sneller opgestapeld dan ze begraven konden worden. In sommige landen werden hele dorpen en steden weggevaagd.

  Dit gebeurde zo’n 85 jaar geleden. Is de oorzaak van de ziekte bekend? Zou zo’n ramp opnieuw kunnen gebeuren? En zouden we onszelf dan kunnen beschermen?

  Er zit nog een interessant aspect aan dit onderwerp. Wist u dat de bijbel lang geleden iets heeft gezegd over de epidemieën van deze tijd? (Lukas 21:11; Openbaring 6:8) Maakte de Spaanse griep deel uit van de vervulling van een bijbelse profetie? De antwoorden op deze en andere vragen worden in de volgende artikelen besproken.

  [Illustratie op blz. 3]

  Graven voor slachtoffers van de Spaanse griep in Philadelphia (VS)

  [Verantwoording]

  Library of the College of Physicians of Philadelphia


  Maak melding

 6. De ergste epidemie in de geschiedenis
  De ergste epidemie in de geschiedenis

  IN oktober 1918 was de Eerste Wereldoorlog nog aan de gang. Hoewel het einde van de vijandelijkheden in zicht was, werd het nieuws nog steeds gecensureerd. Het was dan ook aan het neutrale Spanje om te melden dat op veel plaatsen een alarmerend aantal burgers ziek werd en stierf. Daardoor kwam de ziekte voor altijd bekend te staan als de Spaanse griep.

  De pandemie * begon in maart 1918. Veel onderzoekers zeggen dat de ziekte voor het eerst opdook in de Amerikaanse staat Kansas. Vandaar hebben soldaten de ziekte kennelijk meegenomen naar Frankrijk. Na een extreme toename in het aantal mensen dat aan griep overleed, leek tegen juli 1918 het ergste voorbij te zijn. De artsen hadden toen geen vermoeden dat de pandemie alleen maar sterker zou terugkomen en dan nog dodelijker zou zijn.

  Toen er op 11 november 1918 een eind kwam aan de Eerste Wereldoorlog, heerste er overal blijdschap. Ironisch genoeg brak bijna gelijktijdig overal op aarde deze verschrikkelijke ziekte uit. Dit angstaanjagende monster ging nu het wereldnieuws beheersen. Maar weinigen die toen leefden hebben er niet mee te maken gekregen en iedereen leefde in doodsangst. Een gerespecteerde autoriteit op het gebied van de griep merkte op: „De levensverwachting in de Verenigde Staten nam in 1918 met tien jaar af.” In welk opzicht was deze ziekte anders?

  Een unieke epidemie

  Een bijzonder alarmerend verschil was dat deze griep zo snel toesloeg. Hoe snel? In het recente boek The Great Influenza van John M. Barry wordt een verslag hierover aangehaald: „In Rio de Janeiro stond Ciro Viera Da Cunha, een student medicijnen, op de tram te wachten toen een man hem met een heel normale stem iets vroeg, om vervolgens dood neer te vallen; in Kaapstad (Zuid-Afrika) stapte Charles Lewis op de tram voor een ritje van vijf kilometer naar huis toen de conducteur dood neerviel. Tijdens die rit overleden er in de tram zes mensen, onder wie de bestuurder.” Ze stierven allemaal aan de griep.

  Dan was er ook de angst voor het onbekende. Wetenschappers wisten niet hoe de ziekte veroorzaakt werd of hoe ze zich precies verspreidde. Er werden maatregelen getroffen voor de volksgezondheid: schepen in de havens werden in quarantaine gehouden en bioscopen, kerken en andere openbare gebouwen waar mensen samenkwamen werden gesloten. In San Francisco moest de hele bevolking van de overheid mondmaskers dragen. Als iemand in het openbaar zonder masker gesnapt werd, kreeg hij een boete of gevangenisstraf. Maar niets leek te helpen. De maatregelen waren gewoon niet afdoende of kwamen te laat.

  Er was ook angst omdat de griep zo willekeurig toesloeg. Om nog steeds niet opgehelderde redenen waren het niet de ouderen die het meest door de pandemie van 1919 getroffen werden; vooral gezonde jonge mensen overleden eraan. De meeste mensen die aan de Spaanse griep stierven, waren tussen de twintig en de veertig.

  Het was bovendien echt een wereldepidemie. Zelfs tropische eilanden ontsprongen de dans niet. Op 7 november 1918 bereikte de griep via een schip West-Samoa, en binnen twee maanden stierf zo’n 20 procent van de 38.302 bewoners. Alle grote landen in de wereld werden erdoor getroffen, met dramatische gevolgen!

  Dan was er ook nog de omvang van de plaag. Zo werd Philadelphia (VS) al heel vroeg en bijzonder zwaar getroffen. Tegen het midden van oktober 1918 was er een groot tekort aan doodkisten. „Een fabrikant zei dat hij in twee uur tijd wel vijfduizend kisten kwijt had gekund, als hij ze had gehad. Soms waren er in het lijkenhuis van de stad tien keer zo veel dode lichamen als kisten”, zegt de historicus Alfred W. Crosby.

  In een relatief korte tijd had de griep meer mensen van het leven beroofd dan enige andere pandemie in de menselijke geschiedenis. Doorgaans werd het aantal doden wereldwijd op 21 miljoen geschat, maar sommige deskundigen denken nu dat dat aan de lage kant is. Er zijn epidemiologen die zeggen dat het getal dichter bij de vijftig miljoen ligt of misschien zelfs in de buurt van de honderd miljoen! De al eerder genoemde John Barry zegt: „De griep velde in een jaar tijd meer mensen dan er in de Middeleeuwen in honderd jaar aan de Zwarte Dood stierven; er gingen in 24 weken meer mensen aan dood dan er in 24 jaar aan aids zijn gestorven.”

  Het is bijna niet te geloven, maar door de Spaanse griep zijn meer Amerikanen omgekomen dan er in beide wereldoorlogen in de strijd gesneuveld zijn. De schrijfster Gina Kolata zegt: „Als er nu zo’n ziekte uitbrak en er verhoudingsgewijs een even groot deel van de Amerikaanse bevolking zou omkomen, dan zouden er 1,5 miljoen Amerikanen overlijden. Dat is meer dan er in een jaar aan hartziekten, kanker, beroerten, chronische longaandoeningen, aids en Alzheimer bij elkaar sterven.”

  Kort gezegd was de Spaanse griep de meest verwoestende pandemie in de menselijke geschiedenis. Welke hulp bood de wetenschap?

  De wetenschap stond machteloos

  Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog had de medische wetenschap schijnbaar grote vooruitgang geboekt in het bestrijden van ziekten. Ook tijdens de oorlog waren artsen er heel trots op dat ze erin slaagden de gevolgen van infectieziekten terug te dringen. In The Ladies Home Journal stond indertijd dat er in Amerikaanse huizen niet langer een kamer nodig was waar de doden opgebaard konden worden. Er werd voorgesteld zulke ruimten voortaan ’living rooms’ te noemen. Maar toen kwam de Spaanse griep en bleek de medische wetenschap bijna niets te kunnen doen.

  Alfred Crosby schrijft: „Alle artsen die er in 1918 waren, deelden in het grootste fiasco van de medische wetenschap in de twintigste eeuw, of als dodentallen de maatstaf zijn, in de geschiedenis.” Maar om de schuld niet volledig bij de medische professie te leggen, wijst John Barry op het volgende: „De wetenschappers beseften indertijd volledig de omvang van de dreiging, wisten veel secundaire bacteriële longontstekingen te genezen en gaven adviezen voor de volksgezondheid waarmee in Amerika tienduizenden levens gered hadden kunnen worden. De politici negeerden die adviezen.”

  Wat weet men nu, zo’n 85 jaar later, over deze afschuwelijke pandemie? Wat was de oorzaak? Zou het nog eens kunnen gebeuren? Zou er nu wel een remedie zijn? Sommige van de antwoorden hierop zouden u weleens kunnen verbazen.

  [Voetnoot]

  ^ ¶3 Een epidemie is een uitbraak van een ziekte in een bepaald gebied — een gemeenschap, een stad of een heel land. Een pandemie is een wereldwijde epidemie.

  [Inzet op blz. 6]

  De meeste mensen die aan de Spaanse griep stierven, waren tussen de twintig en de veertig


  Maak melding

 7. Griep — Wat we nu weten
  Griep — Wat we nu weten

  HET is 1997. Een wetenschapper zit in het kleine eskimodorp Brevig op de bevroren toendra van het Sewardschiereiland (Alaska). Voor hem ligt het lijk van een jonge vrouw dat hij met de hulp van vier eskimo’s uit de permafrost heeft opgegraven. Ze was in 1918 aan de griep gestorven en had daar al die tijd in de bevroren grond gelegen.

  Wat hebben ze eraan om haar nu te onderzoeken? De wetenschapper hoopt dat de stof die de griep veroorzaakt heeft nog steeds in haar longen zit en dat ze die met behulp van geavanceerde genetische technieken kunnen isoleren en identificeren. Waarom zou dat nuttig zijn? Voor het antwoord moeten we iets meer weten over wat virussen doen en waarom ze zo gevaarlijk zijn.

  Een virus dat dodelijk kan zijn

  We weten tegenwoordig dat griep, officieel influenza * genoemd, veroorzaakt wordt door een virus en dat mensen elkaar ermee besmetten door de druppeltjes die ze verspreiden als ze hoesten, niezen en praten. Het griepvirus komt overal voor, zelfs in de tropen, waar het virus het hele jaar door kan toeslaan. Op het noordelijk halfrond duurt het griepseizoen van november tot maart en op het zuidelijk halfrond van april tot september.

  Het influenza-A-virus, het gevaarlijkste griepvirus, is in vergelijking met veel andere virussen heel klein. Het is meestal bolvormig met uitsteeksels. Als dit virus een menselijke cel infecteert, vermenigvuldigt het zich zo snel dat er vaak binnen tien uur vanuit de cel een explosie plaatsvindt van tussen de 100.000 en 1.000.000 nieuwe ’kopieën’ van het griepvirus, die zich gaan verspreiden.

  Het beangstigende van dit eenvoudige organisme is dat het zich zo snel kan veranderen. Omdat het virus zich zo snel vermenigvuldigt (veel sneller dan het hiv-virus), zijn de ’kopieën’ niet allemaal gelijk. Sommige verschillen genoeg om aan het immuunsysteem te ontsnappen. Daarom worden we elk jaar weer met andere griepvirussen geconfronteerd, die nieuwe antigenen bevatten — stoffen die ons afweersysteem op de proef stellen. Als het antigeen voldoende verandert, kan ons immuunsysteem zich niet goed verdedigen en is er kans op een pandemie.

  Bovendien worden ook dieren met griepvirussen besmet, en dat vormt weer een probleem voor mensen. Men denkt dat het varken als gastheer kan dienen voor virussen waarmee vogels zoals kippen en eenden besmet kunnen worden. Maar varkens kunnen ook als gastheer dienen voor virussen die mensen kunnen besmetten.

  Als een varken dus geïnfecteerd raakt met beide soorten virussen — een soort dat dieren kan besmetten en een ander soort dat bij mensen voorkomt — zouden de genen van de virusstammen vermengd kunnen raken. Daardoor zou een totaal nieuwe stam kunnen ontstaan waar het afweersysteem van mensen niet tegen bestand is. Sommigen zijn van mening dat gemeenschappen waar pluimvee, varkens en mensen dicht op elkaar leven — wat bijvoorbeeld in Azië vaak het geval is — waarschijnlijk broedplaatsen van nieuwe griepvirussen zijn.

  Waarom zo dodelijk?

  De vraag is: hoe heeft het griepvirus van 1918/1919 zich kunnen ontwikkelen tot een virus dat longontsteking veroorzaakte en jonge mensen doodde? Hoewel er geen levend virus uit die tijd beschikbaar is, hebben wetenschappers lang gedacht dat als ze het virus in bevroren toestand konden vinden, ze onbeschadigd RNA zouden kunnen isoleren om te achterhalen wat de virusstam zo dodelijk maakte. En tot op zekere hoogte zijn ze daarin geslaagd.

  Dankzij het bevroren lichaam uit Alaska dat aan het begin van dit artikel werd genoemd, heeft een team wetenschappers de meeste genen van het griepvirus van 1918/1919 weten te identificeren en hun specifieke volgorde weten vast te stellen. Maar wetenschappers zijn er nog steeds niet achter waarom de griep zo dodelijk was. Het schijnt echter dat deze virusstam verwant was aan een stam die zowel varkens als vogels kan besmetten.

  Zou het opnieuw kunnen gebeuren?

  Volgens veel deskundigen is het niet de vraag of er ooit weer zo’n gevaarlijk griepvirus komt maar wanneer en hoe. Sommige experts verwachten dat er zo om de elf jaar een relatief grote nieuwe griepgolf komt en ongeveer om de dertig jaar een ernstige. Volgens deze voorspellingen had de volgende pandemie er allang moeten zijn.

  In het medische tijdschrift Vaccine stond in 2003: „Er is al 35 jaar verstreken sinds de laatste grieppandemie, en de langste met zekerheid vastgestelde tijd tussen twee pandemieën is 39 jaar.” In het artikel stond ook nog: „Het pandemische virus zou in China of een nabijgelegen land kunnen opduiken en zou oppervlakte-antigenen of virulente factoren uit dierlijke griepvirussen kunnen bevatten.”

  In hetzelfde artikel werd in dit verband voorspeld: „Het zal zich razendsnel over de hele wereld verspreiden. Er zullen zich herhaalde infectiegolven voordoen. Het ziektecijfer zal in alle leeftijdsgroepen hoog zijn, en in alle landen zullen sociale en economische activiteiten op grote schaal ontwricht worden. In de meeste, zo niet alle, leeftijdsgroepen zal het sterftecijfer hoog oplopen. Zelfs in de economisch hoogst ontwikkelde landen is het onwaarschijnlijk dat de gezondheidsdiensten volledig in de behoeften zullen kunnen voorzien.”

  Hoe verontrustend is dit scenario nu eigenlijk? John Barry, de auteur van het boek The Great Influenza, schetst het volgende perspectief: „Een terrorist met een nucleair wapen is de nachtmerrie van elke nationale politicus. Dat zou een nieuwe grieppandemie ook moeten zijn.”

  Welke behandelingen zijn er?

  U denkt misschien: maar er zijn nu toch effectieve behandelingen? Wat dat betreft is er goed en slecht nieuws. Antibiotica kunnen de sterfte als gevolg van secundaire bacteriële longontstekingen terugdringen, en sommige medicijnen werken tegen bepaalde griepstammen. Immunisatieprogramma’s kunnen helpen een griepvirus te bestrijden als bekend is om welke stam het gaat en als er genoeg tijd is om de vaccins te produceren. Tot zover het goede nieuws. Wat is het slechte nieuws?

  De geschiedenis van griepvaccins — van de toestanden rond de New Jersey-griep van 1976 tot het vaccintekort in 2004 — is niet geheel zonder smet. Hoewel de medische wetenschap sinds de Eerste Wereldoorlog heel wat heeft bereikt, hebben artsen nog steeds geen middel gevonden tegen dit krachtige virus.

  Daarom is de verontrustende vraag: zou de ramp van 1918/1919 zich kunnen herhalen? In een verhandeling van het Nationale Instituut voor Medisch Onderzoek in Londen werd het volgende gezegd: „In sommige opzichten is de situatie gelijk aan die in 1918: er is enorm veel internationaal verkeer vanwege de ontwikkelingen in het vervoer, er zijn een aantal oorlogsgebieden met de daaraan inherente problemen van ondervoeding en slechte hygiëne, de wereldbevolking is toegenomen tot zes en een half miljard en het grootste deel daarvan woont in steden met een verslechterende infrastructuur als het om afvalverwerking gaat.”

  Een gerespecteerde Amerikaanse autoriteit trok de conclusie: „Simpel gezegd komen we elk jaar iets dichter bij de volgende pandemie.” Maar wil dat zeggen dat de toekomst er somber en zelfs hopeloos uitziet? Nee!

  [Voetnoot]

  ^ ¶5 Het boek Viruses, Plagues, and History zegt: „De Italianen hebben het woord influenza rond 1500 geïntroduceerd voor ziekten die werden toegeschreven aan de ’invloed’ van de sterren.”

  [Illustratie op blz. 8]

  Nieuwe virusstammen kunnen ontstaan in boerengemeenschappen

  [Verantwoording]

  BAY ISMOYO/AFP/Getty Images


  Maak melding

 8. Pandemieën — Hoe de toekomst eruitziet
  Pandemieën — Hoe de toekomst eruitziet

  SOMMIGE onderzoekers van de grieppandemie van 1918/1919 werden sterk herinnerd aan bijbelse profetieën. Zo schrijft Gina Kolata: „Ze noemden de plaag van 1918 de griep, maar zo’n griep had men nog nooit meegemaakt. Het leek meer op een bijbelse profetie die uitkwam.” — Flu — The Story of the Great Influenza Pandemic of 1918 and the Search for the Virus that Caused It.

  Staat er dan iets in de bijbel wat met deze menselijke tragedie verband houdt? Ja, inderdaad.

  Bijbelse profetieën en epidemieën

  De discipelen van Jezus Christus vroegen hem om een teken van „het besluit van het samenstel van dingen” (Mattheüs 24:3). Jezus gaf als antwoord: „Het ene volk zal tegen het andere ten strijde trekken en het ene koninkrijk zal de strijd aanbinden met het andere, er zullen zware aardbevingen komen en hongersnoden en epidemieën alom” (Lukas 21:7, 10, 11, De Nieuwe Bijbelvertaling). In de bijbel is ook voorzegd dat er in de tijd van het einde „dodelijke plagen” zouden zijn. — Openbaring 6:8.

  De Spaanse griepepidemie begon tegen het einde van de Grote Oorlog (1914-1918), later de Eerste Wereldoorlog genoemd. In die periode begonnen de bijbelse profetieën over „de laatste dagen” in vervulling te gaan. In deze profetieën wordt gesproken over verschrikkelijke hongersnoden, grote aardbevingen, toegenomen criminaliteit en een opvallende achteruitgang van normen en waarden. Ongetwijfeld ziet u dat die beschrijving overeenkomt met de situatie in de wereld van nu. — Mattheüs 24:3-14; 2 Timotheüs 3:1-5.

  De vervulling van de profetieën over „epidemieën” en „dodelijke plagen” heeft geleid tot onnoemelijk veel angst, ellende en verlies aan mensenlevens. En volgens het tijdschrift Microbes and Infection „is er geen reden om aan te nemen dat er in de toekomst niet weer een pandemie zal uitbreken. Het lijkt onvermijdelijk.”

  De dreiging blijft

  In het tijdschrift Emerging Infectious Diseases van april 2005 stond: „Optimisten dachten eens dat de dreiging van ernstige infectieziekten nu wel bedwongen zou zijn.” Maar het voegt eraan toe dat „er steeds weer infectieziekten zijn blijven opduiken”. Het blad Nature van 8 juli 2004 noemt het gevolg: „Er wordt geschat dat jaarlijks zo’n vijftien miljoen . . . sterfgevallen rechtstreeks verband houden met infectieziekten.”

  „Sinds de komst van aids is men zich opnieuw bewust geworden van de onvermijdelijkheid en de consequenties van infectieziekten”, legt Nature uit. UNAIDS, een aidsprogramma dat wordt gesponsord door de Verenigde Naties en andere instellingen, meldt „dat er tussen 2000 en 2020 in de 45 meest getroffen landen naar schatting 68 miljoen mensen vroegtijdig zullen overlijden als gevolg van aids”.

  De afgelopen 25 jaar is aids een verwoestende plaag gebleken, die ruim twintig miljoen slachtoffers heeft gemaakt. Maar de Spaanse griep deed zijn vernietigende werk in iets meer dan een jaar tijd. Zoals uit herhaalde waarschuwingen blijkt, duurt het waarschijnlijk niet lang meer voordat er een dodelijk griepvirus opduikt waarop de wereld niet is voorbereid.

  Op 19 mei 2005 waarschuwde Reuters Alert Net voor de steeds opduikende nieuwe griepvirussen, eraan toevoegend dat ze „een voortdurende en potentieel toenemende pandemische dreiging vormen”. De dag ervoor stond in The Wall Street Journal: „Het vogelgriepvirus dat momenteel in Azië actief is, staat bekend als H5N1 en werd in 1997 voor het eerst aangetroffen op de vogelmarkten in Hong Kong. Het ongebruikelijke eraan is dat het zo dodelijk is — 80% van de besmette personen overlijdt eraan.” Volgens berichten kan het virus mensen infecteren die in nauw contact komen met besmette dieren.

  De toekomst — Somber of hoopvol?

  De vooruitzichten op een gezonde toekomst lijken misschien niet al te best. Toen Jezus het over epidemieën in de laatste dagen had, gaf hij aan dat er zeker reden is voor bezorgdheid. Maar de bijbel geeft ons ook hoop. Voordat de zondvloed kwam, deed God bijvoorbeeld een belofte aan Noach en zijn gezin. Eerst waarschuwde hij Noach voor deze ramp, maar toen gaf hij Noach instructies om een ark te bouwen waar hij en anderen bescherming zouden vinden (Genesis 6:13, 14; 7:1). De apostel Petrus legde uit dat „het geduld van God wachtte in de dagen van Noach, terwijl de ark werd gebouwd”, en dat toen de ark eenmaal klaar was, de overlevenden „veilig door het water heen werden gevoerd”. — 1 Petrus 3:20.

  Jezus Christus, die veel van de wereldtoestanden die we nu om ons heen zien heeft voorzegd, liet uitkomen dat onze tijd overeenkomt met die van Noach. Personen die net als Noach op God vertrouwen, hebben het vooruitzicht een gigantische ramp te overleven (Lukas 17:26, 27). Johannes, een apostel van Jezus, schreef: ’De wereld gaat voorbij en ook haar begeerte, maar wie de wil van God doet, blijft in eeuwigheid.’ — 1 Johannes 2:17.

  Er zal dus een einde komen aan het huidige stelsel. Hoe zal het leven van de overlevenden eruitzien? De apostel Johannes kreeg een visioen van de schitterende omstandigheden die er onder het bestuur van Gods koninkrijk zullen zijn: „[God] zal bij hen verblijven, en zij zullen zijn volken zijn. En God zelf zal bij hen zijn. En hij zal elke traan uit hun ogen wegwissen, en de dood zal niet meer zijn, noch rouw, noch geschreeuw, noch pijn zal er meer zijn. De vroegere dingen zijn voorbijgegaan.” — Openbaring 21:3, 4.

  Uw toekomstbeeld hoeft niet somber te zijn. Als u God beter leert kennen en hem volledig gaat vertrouwen, ligt er een prachtige toekomst voor u open. God heeft de betrouwbare belofte gedaan dat in zijn nieuwe wereld de doden zullen worden opgewekt (Johannes 5:28, 29; Handelingen 24:15). En epidemieën zullen er nooit meer zijn. In een profetie die in die nieuwe wereld vervuld zal worden, belooft de bijbel: „Geen inwoner zal zeggen: ’Ik ben ziek.’” — Jesaja 33:24.

  [Illustratie op blz. 10]

  De bijbel belooft een nieuwe wereld waarin „geen inwoner zal zeggen: ’Ik ben ziek’”


  Maak melding

 9. Opzoutten met je Bijbelse geleuter over bevrijding en genezing. Als je zo zeker bent van je zaak waarom is de verspreiding nog niet gestopt en vallen er dagelijks honderden doden? Laat je lekker gek maken door godsdienstfundamentalistrnnaks Joyce Meyer.


  Maak melding

 10. Misschien een gelegenheid voor de oppositie om hun daadkracht te tonen en een dimensionaire regering af te dwingen. Waar blijven de miljonairs Sardjoe, Mangli,Fernandez,Kirpalani,Gummels enz. Zonder koopkracht van een volk verdien je ook niet.
  Nooit wat vernomen van de zogenaamde societeitcub als LIONS en dergelijken, organiseren zij niets tijdens een pandomies in Suriname, hebben ze nu niets te organiseren voor de gemeenschap, of voldoen de trainningen niet. Waar zijn de oproepen van de Forestery,Vrijmetselarij, etc of gaan ze ook in lock down? Of laten wij alles over aan een regering die men liever ziet gaan dan komen. NPS,VHP, ABOB, KTPI enz. waaris jullie plan van aanpak, hebben jullie zeker niet.
  Ik zou op dit moment alleen voor een partij of combinatie kiezen met een goed plan van aanpak, want daarmee bewijs je te kunnen regeren.
  gemodereerd

 11. We moeten niet vergeten dat men een eeuw geleden weinig of niets van hygiëne afwist. Na een toiletbezoek werden de handen niet gewassen. Tegenwoordig zijn de meesten(als het goed is) zich heel goed van bewust. Zelf denk ik dat het dan niet te vergelijken is met de Spaanse griep. Elke dode is wel 1 teveel. Mensen hou je dus aan de regels en doe niet stoer.


  Maak melding

 12. Een lockdown hoeft niet. Alles is al bijna dicht. Alleen de casino’s (lees sponsoren van de ndp) zijn nog open. Mpp vp wil deze groep niet sluiten. De ondergrondse belangen zijn zeer groot.


  Maak melding

 13. Lockdown in Suriname is kansloos omdat het het grote Brazilie dat niet doet. Idioot Bolsonaro vind het land op slot gooien voor een griepje waanzin. Braziliaanse goudzoekers en sexwerkers trekken niks aan van een Surinaamse lockdown. Land is aan de goden overgeleverd.


  Maak melding

 14. De verspreiding van deze griep kan volledig tot staan gebracht worden in Suriname , als alles vanaf morgen potdicht gaat dus ook de heilige casino’s van de NDP.
  gemodereerd

 15. Uitleg over waarom casino’s open blijven niet overtuigend (mening van Vicepresident Ashwin Adhin en minister Stephen Tsang van Handel, Industrie & Toerisme )
  Het probleem op dit moment is dat wanneer de casino’s sluiten, we een heel groot economisch probleem hebben vanwege het feit dat er ongeveer 3000 mensen werkzaam zijn in de casino’s. Er zijn verplichtingen van de casinohouders om de mensen uit te betalen, maar ze gaan het niet lang kunnen volhouden vanwege de hoge maandelijkse vaste kosten,” voerde de bewindsman aan.

  Dus de vice president en de minister willen dus zeggen dat bedrijven als Hakrin Bank en andere banken moeten kennelijk niet te betalen.
  Dus kennelijk hoeven de bedrijven als Fernandes en Accountantskantoren en Advocaten en notarissen hoeven dit ook niet. En toch moeten zij dicht.
  Maar de casino’s dus niet
  Boi RobG onze pseudo econoom is dit wel ee reden om niet te mogen sluiten?
  Boi wat een groot lul verhaal. ze denken met mietjes te maken te hebben.
  Maar niet iedereen is hetzelfde als RobG Waldo pakiratogri Wendy etc en denk nou niet dat ik (ik spreek namens mezelf) dezelfde IQ en intellect bezit als RobG Waldo pakiratogri Wendy


  Maak melding

 16. Bigi Sma 25 maart 2020 at 11:13
  Uitleg over waarom casino’s open blijven niet overtuigend (mening van Vicepresident Ashwin Adhin en minister Stephen Tsang van Handel, Industrie & Toerisme )
  Het probleem op dit moment is dat wanneer de casino’s sluiten, we een heel groot economisch probleem hebben vanwege het feit dat er ongeveer 3000 mensen werkzaam zijn in de casino’s. Er zijn verplichtingen van de casinohouders om de mensen uit te betalen, maar ze gaan het niet lang kunnen volhouden vanwege de hoge maandelijkse vaste kosten,” voerde de bewindsman aan.
  ******************************************
  Allemaal … DROGREDENEN … de eigenaren van de Casino’s zijn Turken en de PAARSE NDP DRUGS MAFFIA.

  De Casino’s zijn broedplaatsen voor PAARSE WITWAS PRAKTIJKEN.

  What about de duizenden kleine zelfstandigen …. marktverkopers, timmerlieden, taxi-chauffeurs etc.
  Wie bekommert zich om hen … niet deze Poepejantje regering.


  Maak melding

 17. @Pretty eyes. Ben je door Faja pepre gestuurd om deze site te verzieken zoals jullie Facebook verziekt hebben. Beheerder treedt a.u.b. op.


  Maak melding

 18. Ampertjes een weekje geleden heeft minister van BiZA, Noersalim aangegeven dat er vooralsnog geen redenen zijn om de verkiezingen uit te stellen. Zo is dat. De situatie wordt van dag tot dag ,week tot week en maand tot maand bekeken. De mogelijke lockdown heeft te maken met het tegengaan van de verdere verspreiding van Covid-19. Wat weer niet betekent dat de verkiezingen niet doorgaan. Dat valt gewoon nog niet te voorspellen. De Surinaamse autoriteiten doen het heel goed. Vergelijk het eens met Nederland. 5560 besmette mensen. 276 overledenen. De neerwaartse spiraal is nog niet bereikt. In Suriname zijn er 8 geregistreerden en geen enkele overledenen als gevolg van dit virus. Dit aantal kan uiteraard oplopen. In dit kader bekeken kan er dan sprake zijn van een lockdown. Tegelijkertijd daarmee niet gesteld dat de verkiezingen niet doorgaan. Het ene hoeft niet het andere te betekenen. Veiligheidsmaatregelen gaan voor. En afhankelijk van hoe de situatie zich ontwikkelt ontstaat er meer duidelijkheid .Als de situatie ondanks getroffen maatregelen uit de hand dreigt te lopen, kan het inderdaad betekenen dat de verkiezingen niet doorgaan . Dan maar de noodtoestand uitroepen. Maar de veiligheid en gezondheid van de Surinaamse burger is op dit moment en later prioriteit.


  Maak melding

 19. Ik hoop echt niet dat er een total lockdown komt want dat zal zeker zware financieel-economische schade toebrengen aan een toch al zeer fragiele economie die zich op het randje van faillissement bevindt door het paars/ndp wanbeleid.

  Deskundigen zeggen dat slechts 2 tot 3% v.d. corona geinfecteerden eraan zullen overlijden en dat zijn voornamelijk ouderen en mensen met een zwakke gezondheid wiens levensverwachting toch al lager is.

  Men moet ervoor waken dat het medicijn wat men wilt toepassen in de strijd tegen dit chinese coronavirus niet schadelijker is dan de kwaal.

  Dit Chinese covid-19 virus is het gevolg v.d. handel in en consumptie van rotzooi zoals vleesmuizenvlees. Nu neemt de Natuur via dit virus wraak en houdt een gedeeltelijke opruiming onder de wereldbevolking.


  Maak melding

 20. @kleurBekennenisGoedVoorU en Janmohal;

  Ik ben geen lid van Joyce Meyer, noch ben ik gestuurd door faya pepere.

  Mijn kennis van de bijbel is redelijk, zo staat er in deuteronomium 14 Alle reine vogels mogen jullie eten. Maar de volgende mogen jullie niet eten: de arend, de visarend, de zwarte gier, de rode wouw, de zwarte wouw en alle andere soorten wouwen, alle soorten raven,  de struisvogel, de uil, de meeuw, alle soorten valken,  de steenuil, de ransuil, de zwaan, de pelikaan, de gier, de aalscholver, de ooievaar, alle soorten reigers, de hop en de VLEERMUIS.Ook alle gevleugelde insecten zijn voor jullie onrein. Ze mogen niet gegeten worden.

  We weten inmiddels dat deze virus hoogstwaarschijnlijk is ontstaan door het nuttigen van Vleermuizen.

  Ik deel informatie die ik heb met jullie, en het is de vrije wil dat maakt op welke manier men met deze informatie omgaat. M.a.w. het naast je neerleggen of onderzoeken of dat geen wat hier staat klopt.

  Als tip; kun je op YouTube Bill Gates of Stephen Petranek opzoeken.

  Kijk ‘8 ways the world could suddenly end: Stephen Petranek at TEDxMidwest’ op YouTube

  Kijk ‘The next outbreak? We’re not ready | Bill Gates’ op YouTube

  Nogmaals informatie is maar mijn mening nooit overbodig! Maar ik merk toch weer dat door ontwetendheid de mens gebrek lijdt. Ik zou zeggen doe er je voordeel mee!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.