ABOP noemt Holi feest ‘echt Surinaams’ en wenst iedereen ‘Subh Holi’

18
Holi feest 'echt Surinaams' en wenst iedereen 'Subh Holi'

In Suriname is het vandaag een nationale vrije dag in verband met het van oorsprong Hindoeïstische Holi feest. De Algemene Bevrijdings-en Ontwikkelingspartij (ABOP) is van mening dat Holi echt Surinaams is. De partij wenst elke Surinamer blijdschap en gezondheid toe, en natuurlijk: Subh Holi. Dat zegt zij in onderstaand persbericht:

Phagwa of het Holi-feest, is een oud hindoefeest waar de overwinning van het goede op het kwade wordt gevierd en waar alle bevolkingsgroepen in Suriname aan meedoen. De kleurrijke bundeling die het Surinaams volk op deze dag tentoon stelt geeft elk jaar vernieuwde hoop voor de toekomst van ons land. Het festival is een symbool van onze waarden en een waarachtig bewijs van onze multi-etnische Surinaamse natie. 

In onze samenleving is de Phagwa viering een belangrijke bouwsteen. Bij deze Holi viering vraagt de Algemene Bevrijdings-en Ontwikkelingspartij (ABOP) dat elke Surinamer beseft dat de liefde voor land en volk in het hart van de mens geschreven moet staan.

Holi is het festival van kleuren waar wij met gekleurde poeder of gekleurd water de barrières van discriminatie verbrijzelen, solidariteit bevorderen en de werkelijke eenheid van de verschillende culturen in ons land belichten. Eenheid en diversiteit vormen de basis voor de kracht van onze Republiek. Het is uit die kracht dat wij moeten putten om uit deze moeilijke periode van financiële malaise te raken.

Harmonie en solidariteit voeren altijd de boventoon tijdens onze Surinaamse Phagwa viering. Wij hopen dat het eenheidsgevoel van het Phagwa feest het heel jaar door en vooral met het oog op de verkiezingen van 25 mei blijft voortbestaan.


18 REACTIES

 1. Bij de holi feest wordt de kwade duister voorgoed wegverbrand. Suriname heeft/had deze dag hard nodig gezien de duivelse beleid dat wordt gevoerd. Het volk haalt niet eens 60 jaar. Tijd voor verandering…. dreamteam is de oplossing.


  Maak melding

 2. ABOP is zo te zien hard bezig met hun campagne om een beeld van een partij te creëren voor alle Surinamers. Of dit zo is, zal de kiezer uiteindelijk beslissen.

  Maar hun uitspraak dat het Holi feest ‘echt Surin🇸🇷ms’ is wel een mooie uitspraak, ik kan me er wel in vinden.


  Maak melding

 3. Mensen kyk uit want het in ademen ven kleurig poeder kan kanker verwekkend zyn
  ik wens een ieder een fyne feest dag toe maar ook een veilige Dag


  Maak melding

 4. Het massale Phagwafeest komt op gang in de Palmentuin. Het aantal mensen dat zich aanmeldt om het feest op traditionele wijze te vieren, neemt bij bosjes toe. Groen, geel, oranje, blauw, paars; kleurrijk zijn de feestgangers die elkaar tussen de palmen bepoederen. Opvallend is ook dat er veel toeristen bij zijn die vrolijk meedoen.


  Maak melding

 5. WANICA – Ruim 2.500 man zijn bij elkaar om gezamenlijk het Holifeest te vieren op het Sportcomplex Kwatta. Een houten stellage waaraan takken zijn vastgemaakt, gaat maandagavond in vlammen op na de ceremonieën. Een vuurfestijn waarop ook veel toeristen zijn afgekomen. “Dit is zo mooi. In Nederland kennen wij dit absoluut niet.”

  Bij het naprogramma is vicepresident Ashwin Adhin aanwezig als één van de sponsoren. Hij legt het verband uit tussen het Holifeest, het overgaan van de winter naar de lente en de connectie tussen mens en ‘moeder aarde’ uit


  Maak melding

 6. Er was ook een mooi Holi programma op NPO2 zo te gek dat we ook in de volgende Diaspora onze roots niet vergeten en overdragen aan de volgende generaties.


  Maak melding

 7. Wjahahajaja…..mi lafoe no ke. aswin uit een ei gekropen denkende de Hindoestaanse massa om te kopen met een religieuze holi boodschap. Het volk geloofd niet meer in zulke onzin van onze grootste aloe man. 25 mei voorgoed afstraffen met zulke figuren.


  Maak melding

 8. als we dronken zijn dan zijn we inderdaad erg saamhorig. de volgende dag scheldt men elkaar weer vies en vuil uit. zo lief zijn we niet voor elkaar in suriname. wie ooit bedacht heeft dat paramaribo de city of smiles is die was vast en zeker ook dronken. in ieder geval is dat complete lariekoek. want in woord zijn wij surinamer maar in daad nog steeds……jawel Shrinivási had dat goed gezien. mooie verhaaltjes horen we wel vaker. maar dat zijn mensen geboren uit de gegoede lagen der bevolking en die vanuit hun hoge auto met airco door Paramaribo rijden en ergens in een mooi huis -liefst in een villawijk met hefboom- wonen. ver van de realiteit dus.


  Maak melding

 9. Kondremangs,
  Tijdens Phagwa heeft DiDiBri een trauma….daarom was/is hij in het binnenland…….hij schijt in zijn broek op 11 en 12 maart……..dan komen de beelden weer naar voren van de mislukte Phagwa coup van 1982, toen hij en zijn medecoupplegers bijna de surinamerivier in sprongen……..de geesten van Rambocus en Hawker bezoeken hem ieder jaar rond die tijd………..
  TIME WILL TELL!!!
  NOBRUYA


  Maak melding

 10. Wel het was gezellig en ik kan je ding zeggen, laat de surinamers hier een voorbeeld aan nemen. Want in geen enkel cultuur is er zoiets moois dan bij de Hindoestanen. We waren daar in palmentuin en iedereen deed mee vooral de afro surinamers vonden het geweldig en iedereen als bradas en sisas!!!! En zo hoort het.
  gemodereerd

 11. Phagwa celebrations in Suriname is still the best in the world after the one in India. There is just nothing to compare our multi cultural society.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.