dinsdag, mei 21, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijArbeidsadviescollege opnieuw bemenst en geïnstalleerd

Arbeidsadviescollege opnieuw bemenst en geïnstalleerd

-

Does Travel - naar Suriname

Minister Soewarto Moestadja van Arbeid heeft het Arbeidsadviescollege (AAC) opnieuw bemenst en geïnstalleerd voor de periode 2020-2021. In het belang van een vlotte voortzetting van de werkzaamheden met betrekking tot het completeren van het proces om de verouderde arbeidswetgeving te moderniseren, heeft de minister de voorzitter van het afgelopen college, Jurgen Tamsiran, herbenoemd tot voorzitter. Hij is van huis uit advocaat. Onder leiding van Tamsiran is het college in 2018 voortgegaan met het moderniseringsproces van de arbeidswetgeving dat door minister Moestadja is ingezet in 2015.

Het AAC bestaat uit vertegenwoordigers van de sociale partners en speelt een belangrijke rol bij de voorbereiding en herziening van arbeidswetten. Aangezien dit college inspraak verschaft aan de vertegenwoordigers van zowel werkgevers als werknemers, dient de minister van Arbeid rekening te houden met de zienswijze van deze partners nog voordat een wetsproduct aan de Raad van Ministers kan worden voorgelegd ter goedkeuring. Bij de installatie heeft de minister het vorig college geprezen voor zijn voortvarendheid en tempo bij het becommentariëren van Surinaamse wetsproducten. Op vier wetten na is de arbeidswetgeving volledig gemoderniseerd. Hij deed een beroep op het pas geïnstalleerd college om met dezelfde doortastendheid het sluitstuk van het moderniseringsproces te volvoeren.

De vier wetten die nog op de agenda van het ACC staan ter becommentariëring zijn: Arbeid door Vreemdelingen, de Surinaamse Ongevallenregeling (SOR), de Vakantiewet en de Werknemersregistratiewet. De minister is ervan bewust dat in de resterende weken van de huidige zittingsperiode van het parlement er geen ruimte meer zal zijn om deze wetten nog in behandeling te nemen en goed te keuren, maar hij vindt dat in het belang van ‘waardig werk voor iedereen’ nu al alle voorbereidingen getroffen moeten worden voor de nieuwe regering.

Modernisering van de arbeidswetgeving is volgens de bewindsman noodzakelijk geweest vanwege de grote veranderingen die zich in de loop der jaren hebben voorgedaan op het vlak van arbeid en economie in Suriname. De huidige arbeidsverhoudingen en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt verschillen hemelsbreed met de situatie van 80 jaren geleden toen de arbeidswetgeving zich begon te ontwikkelen in ons land. Met de modernisering is de arbeidswetgeving in lijn gebracht met de standaarden van Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) op het vlak van decent work (fatsoenlijk werk).

In het AAC hebben zitting: Jurgen Tamsiran (voorzitter), Glenn Piroe (plaatsvervangend voorzitter/overheid/Arbeid), Rowan Noredjo (overheid/Arbeid), D. Santokhi-Karijadrana (overheid/Justpol), I. Edam (Moederbond), J. Zeegelaar (PWO), A. Tjon A San (CLO), Claudette Etnel (C.47), G. Sairras (VSB), H. Schuurman (VSB), D. Ensberg (ASFA) en D. Halfhide (ASFA), Genti Mangroe (secretaris).

De voorzitter van het college moet volgens de wet op het AAC een onafhankelijke persoon zijn die niet mag behoren tot een van de sociale partners. Het hoofd van de Arbeidsinspectie en de onderdirecteur van Juridische en Internationale Zaken van het ministerie van Arbeid hebben qualitate qua zitting in het AAC en een van deze functionarissen wordt volgens gebruik aangewezen als de plaatsvervangend voorzitter. Het AAC is in de jaren tachtig ingesteld ter bevordering van arbeidsvrede in Suriname.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

9 REACTIES
 1. Kleding advies was beter voor deze commissie, voorzitter kleurenblind!Ik dacht dat surinamers wel goed gekleed gingen maar dit slaat alles. Er moet vast aan gewerkt worden,beetje meer paars 😂


  Maak melding
 2. Hoefdraad heeft mazzel! De uitbraak van Covid-19 pandemie maakt dat hij uitlandig blijft. Deze man weet donders goed dat de NDP op bloeden na dood is. Waarom zou hij in de gevangenis willen, als met de nuyang die hij gemaakt heeft ergens op de wereld als oom Dagobert kan leven.


  Maak melding
 3. Onzin deze benoeming, zo kort voor de verkiezingen. Meteen na de overwinning dit gezelschap ontbinden en nieuwe integere personen benoemen.


  Maak melding
 4. Er wordt geen woord gerept over werknemers die:
  1 arbeidsongeschikt woorden verklaart
  2 die met ontslag worden bedreigd
  3 is er een fonds die garant staat voor een maandelijkse inkomen
  Je kan installeren wat je wilt met geweldige titels achter de namen maar wat doen jullie voor die mensen.


  Maak melding
 5. Los van de ambtenaren werken 80% in de informele sector waarbij er geen wetten en regels gelden. Deze sector moet juist gereguleerd worden zodat ook de arbeidswetgeving van toepassing kan zijn. Maar deze regering ai doe soso ka sani. Njang bigi moni, nooit a Loekoe a volk en dang a volk pina no ke.


  Maak melding
 6. Off topic
  @JoJo

  Beste JoJo, dat klopt, mevr. Gonçalves is inderdaad een top vrouw, die Internationaal gerespecteerd wordt.

  Maar ik gun haar en gezin, een goed leven, na alle verdriet die ze hebben meegemaakt.
  (Ik bepaal dit natuurlijk niet 😀.)

  Dus de functie is helaas nog vacant.


  Maak melding
 7. Een minister v Arbeid die zijn eigen wetgeving overtreedt!
  De pensioengerechtigde leeftijd in su is 60jr. Hoe oud is deze man?

  Een sociaal contract houdt ook in: de juiste persoon, op de juiste plek. Werknemers regelmatig opleiden, en een goed salaris aanbieden.
  Maar ook reorganiseren; afvloeien/omscholen v overtollig personeel.

  Zo’n kleine bevolking zoveel ambtenaren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES