woensdag, april 17, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisTentoonstelling en expo in Suriname over Joseph Nassy en Anne Frank

Tentoonstelling en expo in Suriname over Joseph Nassy en Anne Frank

-

Does Travel - naar Suriname

van 5 maart tot 8 april is in Suriname de tentoonstelling ‘Laat me mezelf zijn’ te zien. Het gaat om een driedelige tentoonstelling over het leven van Anne Frank, Suriname in W.O.II en foto’s van kunstwerken van Joseph Nassy (foto). In Paramaribo te bezoeken te Wees Paraat, Eddy Brumastraat 67.

‘Laat me mezelf zijn’ schreef een dertienjarig Joods meisje in haar dagboek in Amsterdam in 1942. Alleen in haar dagboek kon zij zichzelf zijn want ze zat met haar familie en anderen verscholen in een achterhuis, omdat er een wrede oorlog in Europa raasde, waarin Joden door de nazi’s werden gedeporteerd naar Duitse concentratie-kampen, waar miljoenen de dood vonden.  Onbegrijpelijk voor een jonge tiener. ‘Waarom? Enkel omdat we Joden zijn’, vroeg Anne zich af in haar dagboek.  Toch ontkwamen Anne en haar familie dit lot niet, want in 1944 werden ze alsnog opgepakt van hun onderduik adres en werden afgevoerd naar vernietigingskampen, waar ze allen overledenen, ook Anne in 1945 in kamp Bergen-Belsen.

Een wrede oorlog in Europa; een klein land met arme bevolking aan de andere kant van de oceaan was ernstig bezorgd over het lot van de Joden. Tijdens een protest meeting op 30 december 1942, schaarde de Surinaamse gemeenschap met algemene stemmen zich achter de stelling: “Elke Jood, die kan vluchten, is welkom in Suriname”. Op de geruimde begraafplaats Jacobusrust in Paramaribo werden huizen gebouwd voor de opvang. Het kleine Suriname was ‘zichzelf’ en met haar spreekwoordelijke gastvrijheid bood ze aan getergde Joden een veilig onderkomen tot het einde van de oorlog. 

De in Suriname geboren Joseph Nassy, werd in Europa ook afgevoerd en kwam als krijgsgevangene in een concentratiekamp. Hij was kunstenaar, kon schilderen en tekenen. Ook hij was ‘zichzelf’ onder moeilijke omstandigheden, schilderde en tekende mede gevangenen en situaties, waardoor we vandaag een beeld hebben van hoe het leven daar was. 

Nu, vijfenzeventig jaar na het einde van de oorlog, beseffen we wat voor belangrijke tijdsmarkering deze ‘Tweede Wereldoorlog’ is geweest. Hoewel Suriname zelf fysiek niet in oorlog was, hebben Surinaamse jongemannen en vrouwen een wezenlijke bijdrage geleverd door als vrijwilliger aan de zijde van de geallieerden mee te strijden en anderen te bevrijden. 

Bewust is gekozen de tentoonstelling te houden in de hal van ‘Wees Paraat’ omdat deze plek onderdeel was van Jacobusrust, de opvangplaats voor Joodse vluchtelingen van 1943 tot einde oorlog. De tentoonstelling wil onze jongeren laten nadenken over de eigen identiteit, discriminatie, rassenhaat, omgang met anderen en dat wat een mens zelf kan doen wanneer anderen met de dood bedreigd worden en/of in grote nood verkeren. 

De derde klassen van alle Muloscholen in Suriname worden uitgenodigd de tentoonstelling te bezoeken. Deze jongeren zijn in de leeftijd van Anne Frank, die met haar familie in het Achterhuis verscholen zat en toch door de Nazi’s werden gepakt en afgevoerd met de dood als gevolg.  Surinaamse jongeren krijgen ook gedemonstreerd hoe ons arm land met kleine bevolking  een grootse daad stelde in deze moeilijke tijden en iets uitzonderlijks deed, namelijk honderden met de dood bedreigde Joden gastvrij ontvangen en een veilige schuilplaats bieden. Een feit, wat in de vergetelheid is geraakt en voor velen totaal onbekend is.  

De tentoonstelling zal buiten de schooltijden voor publiek geopend zijn op de vrijdag van 17 – 20 u en op zaterdag van 9 – 13 u. 

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

16 REACTIES
 1. Tijd voor tentoonstelling over hoe 15 mannen in het holst van de nacht werden opgepakt, afgevoerd naar fort Zeelandia wreed gemarteld en daarna als een varken werden afgeslacht.Wanneer komt die tentoonstelling?

  Suriname hoor je me? Wanneer komt die tentoonstelling???


  Maak melding
 2. Waarom hoor of lees ik nooit over de interne collaboratie die de Joodse Raad gepleegd had ? De Joodse Raad gaf de namen door van Joden die vervolgens richting concentratiekampen werden afgevoerd. Dus ook de Joodse Raad is medeschuldig aan de deportatie van duizenden Joden.
  Komt er wellicht ook een tentoonstelling over de moord en deportatie van duizenden Palestijnen ? Ik vergeet de geschiedenis niet maar sluit ook niet de ogen voor wat nu in het Midden Oosten gaande is!


  gemodereerd
 3. Hitler wist wat de joden zouden doen met de Palestijnen.Om dat te voorkomen zette hij zijn SS in maar de Engelsen en Amerikanen hebben de plannen van Hitler gesaboteerd.En nu zit heel de wereld met een onveilige situatie.Alle moslim terreur is te herleiden naar het ISRAELISCH/PALESTIJNS conflict.In West Europa zijn de joden een soort van heiligen geworden.


  gemodereerd
 4. Wat hebben we aan Anne? Vertel en laat zien waar gedeporteerde NSB ers werden bewaakt door leden van de Schutterij.
  Op Jacobusrust althans in de huisjes die er nog stonden in de jaren 60/70 hoek Weidestraat Rust en Vredestraat deel uitmakend van het Historische blok Weidestr/Rust en Vredestr/ Redmondstr en Wanicastr.
  Voor en na school kochten we bij die lieve mevrouw in het hoekhuis vruchten op azijn en droge koekjes en Zoentjes. Op die plek kwam later de Ambassade van Venuzuela.
  Laten we de Surinamers die door hun anders zijn ook zijn afgevoerd naar concentratiekampen en daar zijn overleden. Ik moet in deze denken aan het gezin De La Parra die dit lot onderging bij de Razzia in Den Haag. En zo zijn er meer! Ook Anton de Kom heeft zo een einde gekend. Ik he meer met de vergeten Surinaamse weggevoerden dan met Anne en haar familie die haar leed in keiharde munt hebben omgezet tot aan de dag van vandaag. Gelukkig zijn er de bronzen zwerfkeien die een ieder gedenken.


  Maak melding
 5. Wat mij telkenmale opvalt is dat van Nederlandse zijde de Suriname bijdrage aan hen ,deze bladzijden worden overgeslagen,bij de dodenherdenkings-dagen wordt Suriname nooit genoemd
  Als er meldingen omtrent de wereld oorlogen,worden gedaan wordt de Surinaamse bijdrage(maandagcenten) nimmer gememoreerd
  Humbert Belliot


  Maak melding
 6. Wat mij opvalt, is wij zo begaan zijn met het lot van de Joden. En zij helemaal niet niet ons lot. Bezoek het Joods museum aan de Keizersgracht. Met geen woord wordt er gerept over de duizenden slaven die de Joden op Jodensavanne hielden. Of over de jonge slavinnen die verplicht waren concubines te worden van oude Joodse mannen. Of over het feit dat de Joden toen het slecht ging jn Suriname hun rijkdommen naar Amerika overbrachten. Zelfs de slavenbegraafplaats wordt op de aldaar tentoongestelde plattegrond aangeduid als creoolse begraafplaats. Waarom zijn Surinamers zo slaafs en eist men niet dat het Joods museum een eerlijke weergave van de Joodse geschiedenis in Suriname is?


  gemodereerd
 7. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  Tentoonstelling en expo in Suriname over Joseph Nassy en Anne Frank.

  Waarom alleen een tentoonstelling en expo over deze beide personen.
  Ze zijn nog steeds SELECTIEF bezig met de VERZWEGEN geschiedenis.
  En dat blijven ze anno 2020 nog steeds doen.

  Er is ook een heel belangrijke documentaire te raadplegen via (youtube.com).
  DE VERZWEGEN GESCHIEDENIS VAN SURINAME.
  Ook tijdens de 2e wereldoorlog werd onze Prof Dr. Paul Brand Flu en zijn zoon via de NSB’ers door de Nazis omgebracht.
  Anton de Kom mag ook nooit vergeten worden.

  Maar vandaag de dag is het Anne Frank Instituut een MILJOENEN business geworden.
  Ik ben het volkomen eens met alle voorgaande reacties.

  @Sammy the Queen: Prima.


  Maak melding
 8. trouwens…. ik ben het ook helemaal eens met alle voorgaande reacties. Hoogste tijd ook dat alle verzwegen ellende IN de geschiedenisboeken komt zodat het een kleine bijdrage kan leveren in de strijd tegen racisme naar de gekleurde mens, de mens met het grootste en warmste hart van iedereen


  gemodereerd
 9. Ons land is altijd rijk geweest. Alleen de laatste 10 jaren pinaart het volk wreed. Nu 4 uren in de rij staan voor goedkope levensmiddelen. Didibri heeft dit land echt kapot gemaakt. Herstel na 25 mei zal wel wat tijd in beslag nemen. Maar we gaan voor de vooruitgang.


  Maak melding
 10. Respect voor Anne Frank en de rest die tijdens de oorlog zijn onderdrukt en vermoord/vergast.
  Nederland heeft in zijn archieven hoe Surinamers, onze voorouders die zij en anderen hebben verscheept in erbarmelijke omstandigheden, vernedert, vermoord, verkracht en vrouwen afgepakt/ontvoerd door de Basja en waaruit kinderen zijn geboren, op tafel gooien de geschiedenis en niet weghouden voor de buitenwereld. Wij hebben er ook recht op.
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ!!!!!!!!!!


  Maak melding
 11. Kondremangs
  Beetje bij beetje worden de lege pagina’s in onze geschiedenis in kaart gebracht en onderzocht op het Nationaal Archief olv Rita Tjin Fooh -Hardjomohamed aan de lachmon .Het vergt veel tijd en moet vanuit het Surinaams perspectief bekeken worden. Te lang is onze geschiedschrijving bepaald vanuit Nederland. Wel moet ervoor gewaakt worden dat het niet te chauvinistisch wordt.
  Er lopen een aantal projecten waaronder het terughalen van het archief in fasen vanuit Nederland. Ook moet de geschiedenis vanaf 25 november 1975 goed in kaart gebracht worden. Met name de periode 1980 -1987.
  De tentoonstelling is aan te bevelen.
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding
 12. lilly v w
  De archieven zijn allang voor inzage beschikbaar.Heel wat grachtenpanden aan de Amsterdamse grachten waren woonhuizen van mensen die in slaven handelden.Van elk pand kan je de gegevens opvragen en inzien Wie de bewoners waren,waarin ze handel dreven,wie hun handelspartners waren etc etc.


  Maak melding
 13. Beste percival,
  Kunnen we een vraag stellen over de archieven die ter inzage beschikbaar zijn en informatie geven over de grachtenpanden. Kun je vertellen hoe dat werkt? Is dat makkelijk te achterhalen?


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES