ABOP breidt landbouwgrond in Sipaliwini uit naar 25 HA

32
ABOP breidt landbouwgrond in Sipaliwini uit naar 25 HA
Parlementariër Dintoha Vorwsijk te Langu

September 2016 is de Algemene Bevrijdings-en Ontwikkelingspartij (ABOP) met een landbouwproject in het district Sipaliwini te Langu gestart. In de test fase werd 1HA terrein ontbost en met banaan en pomtayer beplant. Begin 2017 vond de eerste oogst plaats. Hierna is 10 HA opengegooid en werd cassave geplant en met hooglandrijst geëxperimenteerd.

Na een succesvolle eerste en tweede fase, is de derde fase van dit project ingegaan. Hiermee is de grond naar 25 HA uitgebreid en beplant. Op deze manier verschaft ABOP werkgelegenheid voor 50 Surinamers, die nu in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. De mensen die op de landbouwgrond werken, worden nu volledig uit de opbrengsten betaald. 

 Na de oogst wordt rijst gemalen en aan de lokale bevolking verkocht. Cassave wordt nu verwerkt tot kwak. Het wordt eerst geweekt, geraspt en gedroogd. Daarna wordt de kwak gebakken tot dat het water uit de korrels is verdampt. Deze worden verpakt en voor verkoop naar Paramaribo getransporteerd. De pomtayer wordt ook verwerkt, in Paramaribo verpakt en verkocht. Nu wordt een deel van de verwerkte pomtayer naar het Caraïbisch gebied geëxporteerd.

Het beleid van de ABOP op het gebied van de agrarische sector richt zich op het waarborgen van voedselzekerheid voor de totale Surinaamse bevolking, door de landbouw te stimuleren en verder te ontwikkelen.  Om landbouwproducten effectief op grote schaal te exporteren, moeten onze producten met die van andere landen kunnen concurreren.

De continuïteit moet gegarandeerd worden, de prijs moet aantrekkelijk zijn en de producten moeten aan internationale kwaliteitseisen voldoen. Om dit te verwezenlijken gaat de landbouwsector in de komende jaren een enorme transformatie door moeten maken. Surinaamse producenten moeten ook toegang tot goedkoop kapitaal krijgen. Dit vormt een grote bottleneck in de ontwikkeling van deze sector.


32 REACTIES

 1. Hoe deze dames staan te werken ( houding ) is hun rug, binnen een jaar naar de maan !

  sari tori
  Jacko
  gemodereerd

 2. En toch blijven ze positief met een grote glimlach. Enkele van de vele door door de cassavefabriek belazerde cassavetelaers. Ze zouden best een goed inkomen kunnen verwerven. Als ik geld had nm ik de cassavefabriek over.


  Maak melding

 3. Wie denkt Ronnie Brunswijk in de maling te nemen met 25 ha is 250.000 m2 (vierkante meter) landbouwbedrijf. Als een duiveltje uit een doos springt er een landbouw project uit zijn toverdoos. Je moet wel een verstandelijke beperking hebben om geloof te hechten aan zijn propaganda activiteiten.


  Maak melding

 4. Robbeke geen verstandelijke beperking. Lachen

  ” …Chotelal zegt geen dollars van de Centrale Bank van Suriname meer te krijgen, maar het met eigen middelen door koop en wederverkoop van vreemde valuta te doen. Ook het verkopen tegen de lagere koers en goedkopere basisgoederen zijn geen opdrachten van de regering, maar uit eigen wil, beweert hij. Eerder had minister Gillmore Hoefdraad van Financiën in De Nationale Assemblee meegedeeld dat Chotelal interventie-dollars heeft gekregen. “Ik hou van Suriname, daarom bied ik goedkope basisgoederen aan en ook goedkope valuta om mensen te helpen. Als ik niet meer heb stop ik, maar ik ga het nooit duurder verkopen”, zegt Chotelal. ….”

  Rob-geloof hechten vooral aan zijn propaganda activiteiten.


  Maak melding

 5. RobG

  20 februari 2020 at 08:52

  Wie denkt Ronnie Brunswijk in de maling te nemen met 25 ha is 250.000 m2 (vierkante meter) landbouwbedrijf. Als een duiveltje uit een doos springt er een landbouw project uit zijn toverdoos. Je moet wel een verstandelijke beperking hebben om geloof te hechten aan zijn propaganda activiteiten.

  =================================

  RobG, ik geef je gelijk. Het zou net zo goed een NDP project kunnen zijn.


  Maak melding

 6. Chotelal zegt geen dollars van de Centrale Bank van Suriname meer te krijgen, maar het met eigen middelen door koop en wederverkoop van vreemde valuta te doen. Ook het verkopen tegen de lagere koers en goedkopere basisgoederen zijn geen opdrachten van de regering, maar uit eigen wil, beweert hij. Eerder had minister Gillmore Hoefdraad van Financiën in De Nationale Assemblee meegedeeld dat Chotelal interventie-dollars heeft gekregen. “Ik hou van Suriname, daarom bied ik goedkope basisgoederen aan en ook goedkope valuta om mensen te helpen. Als ik niet meer heb stop ik, maar ik ga het nooit duurder verkopen”, zegt Chotelal.

  Is rob g vb?


  Maak melding

 7. Baja, 25 ha landbouwgrond met de hand bewerken is beslist geen sinecure. En dan nog in zo’n uitdagende stand.
  Of wordt ermee bedoeld dat Ron graag bij die stand zijn banaan en pom-tayer plant?


  Maak melding

 8. Alleen domme mensen die gemakkelijk te beinvloeden zijn trappen hier in, lees het verhaal nog eens goed door en neem het goed in je op en laat je gezond verstand werken, wie denkt Brunswijk hiermee te belazeren met dit soort verkiezingsstunt.


  Maak melding

 9. @Koos,
  Brunswijk heeft een goedmakertje nodig na zijn mega debacle met het opperhoofd van Kwameselasemtu. Van de huidige regering kreeg de gezagsdrager een leuke woning om er in te wonen. Vanwege gezondheidsredenen van zijn echtgenote verbleef het opperhoofd in een hut. Brunswijk dacht politiek te kunnen scoren door de media erbij te halen. Hij beschuldigde de regering ervan het opperhoofd onder erbarmelijke te laten wonen. Maar Brunswijk ging compleet de mist in. Maar neem van me aan dat dit project van Brunswijk alleen maar gebakken lucht is.


  Maak melding

 10. Kondremangs
  Brunswijk zijn projecten gebakken lucht of niet. …..jullie veroordeelde lijder moordenaar en drugsdealer DiDiBri mag Brunswijk en somohardjo dankbaar zijn dat hij in 2010 aan de macht kwam en suriname naar de fillistijnen hielp. …..dat Is geen fake nieuws. .maar een FEIT. ……dus zou ik mijn gezond verstand gebruiken voordat jullie …bouta lovers een kwaad woord over die 2 medeveroorzakers van de ellende zouden uiten. …
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding

 11. @zonnigsuri,
  De koers in Suriname wordt kunstmatig hoog gehouden. Chotelal maakt met zijn wisselkoers ook nog een bescheiden winst om uit de kosten te komen. De mensen van Chotelal hebben hun hart op de juiste plek. In Suriname is er een overschot aan dollars en Euro’s. Dit geld is in handen van particulieren en niet bij de overheid. Maar de mensen die woekerbedragen in rekening brengen bij het wisselen van geld zijn hebzuchtig en streven naar meer en meer over de ruggen van de kleine man. Zij durven voor een hotel overnachting €150,- per nacht te vragen terwijl de arbeidskosten in Suriname veel lager zijn. Dit is zelfs veel duurder dan een overnachting in een 5* hotel in Antwerpen, Istanbul, Bangkok,enz.


  Maak melding

 12. Ik ga ook altijd behangen met goud op het land werken. Eerst dacht ik goed zo rob, hou je bij dit soort onderwerpen, laat zien hoe geweldig je bent door uit te rekenen hoeveel 25 ha is, maar toen moest je toch weer de stap zetten op het gebied waar je geen ene moer vanaf weet.
  Hoe vaak ben je hier niet afgemaakt.


  Maak melding

 13. JZwartmans 20 februari 2020 at 08:32
  Hoe deze dames staan te werken ( houding ) is hun rug, binnen een jaar naar de maan !

  sari tori
  Jacko

  Ha ha ha ik dacht aan iets anders ..


  Maak melding

 14. RobG
  Wat klets je nou wederom uit je nek.
  Een leuk appartement met 2 slaapkamers huur je voor cireca 40 euro per dag dat is ver beneden jou prijs van 150 euro. Wanneer ben je voor het laatst hier geweest?
  Marriot is de prijs circa 100 tot 130 US$ per nacht. De duurste is nog altijd Royal Torarica waar ik vorig jaar 165 US$ betaalde.
  Dus wederom RobG zwam je in de lucht.
  Je 2e zwamverhaal over de koers
  “In Suriname is er een overschot aan dollars en Euro’s. Dit geld is in handen van particulieren en niet bij de overheid. Maar de mensen die woekerbedragen in rekening brengen bij het wisselen van geld zijn hebzuchtig en streven naar meer en meer over de ruggen van de kleine man.”
  Kun je dit allemaal bewijzen?

  Ik zit er nu en ben net weer 50 euro wezen wisseln. Koers 11,30 per US$ denk je dat Chotelal winst zal maken met zijn opkoop politiek van de US$? Ja wat hij kreeg van CBvS.
  Als ik mij US$ te koop aanbied dan ga ik voor de hoogste koers en dat is nu om half 1 11,30 SRD dus wederom een ontwaarding van 0,50 en wel binnen 24 uur, dus alweer 4,6%
  Sedert ik hier ben is de koers van 1 US$ van 9 SRD gestegen naar 11,30 SRD dus 2,30 SRD of wel 25,55% waarde daling.
  Ik ben benieuwd wat het medio maart zal zijn als de overheid miljoenen moet aflossen en rente betalen.

  Dus RobG
  Geef liever je mening over diefstal en overvallen.
  Zoals Pico dat aangaf:
  Vragen geef jij RobG geen antwoord zinnige discussies dat lukt je niet want, zoals Jojo en Pico aangeven, je havo niveau is niet toereikend en ook je werkervaring (geen reproductie) laat ook te wensen over


  Maak melding

 15. @robje vg,

  Een ieder heeft een hart dat links van het midden op de juiste plek zit.

  In dit geval heeft die chotelall gewoon een dikke portemonnee gevuld met geld van het volk gekregen.
  Mooie sier maken noemt dat.

  Kennelijk gelooft u die propagandapraatjes. Yokohama staat ook niet al te best bekend.
  Maar kennelijk zijn die patserlimousines voor prachtige investering.
  Waarom dat patserpantser. Wie is er bang?

  Over uw verhaal van een hotelkamer die 150 dollar of euro zou kosten.
  Dat heeft toch niets met de arbeidskosten te maken. Als iemand er kennelijk dat voor wil uitgeven laat haar.

  t zal toch eenmalig zijn gezien het niveau en comfort.

  Evengoed is een project dat in 2016 is gestart nu groter geworden. Mooi toch!

  Maar u mag gerust blijven geloven in het aardappel uit peperwatersprookje.


  Maak melding

 16. @Bigi Sma,

  Je reageert alsof je door een wesp wordt gestoken. Ik heb het niet over de huur van een appartement maar over een overnachting in een 5* hotelkamer. Maar ook de huur van appartementen in Suriname is duurd. Ik huurde in Krabi Thailand en ook op Koh-Samui in Thailand een luxe bungalow voor 8 personen voor 60 US dollar per week. In Suriname brengt men de mensen Europese prijzen in rekening terwijl de loonkosten en de bedrijfskosten in Suriname veel lager zijn.Dit is echt niet realistisch.Dit is daarom ook een van de redenen waarom vooral de kleine man / vrouw het slachtoffer wordt van de prijsopdrijvingen in het land. Ook de wisselkoersen vallen onder prijsopdrijvingen. Nu komt echter erbij dat de wisselkoers omhoog wordt geduwd door bepaalde figuren die vanuit de politiek worden aangestuurd. Men doet dit om de regering in diskrediet te brengen. Vergeet een ding niet. Het zijn de beter gesitueerden en mensen met geld die vooral klagen.

  Trouwens criminaliteit heeft altijd bestaan. De huidige criminaliteit wordt gevoed door uitspraken vanuit de oppositie omdat velen die de oppositie steunen rugdekking geven aan de criminelen. De logica van de oppositie en haar aanhang zit raar is heel. Hoe meer de regering verweten wordt niets te doen aan de criminaliteit hoe beter het jullie van de oppositie goed kan uitkomen.


  Maak melding

 17. Kondremangs
  Lawpi. ..jouw veroordeelde lijder moordenaar en drugsdealer DiDiBri had met zijn grote bek gezegd dat men de diefijzer kon weghalen. …Trouwens hij en zijn boevenbende hebben criminaliteit gelegaliseerd hier in Su. …..vanavond om 7 uur is er een toeterprotest vanwege het feit dat 33 jaar terug de killerdogs van DiDiBri studenten van Lyco 1 en Havo 1 aan de passiebloemstraat op zorg en hoop hadden mishandeld. …..toen hadden we het geen brood. .geen school protesten tegen het dictatoriaal regime van DiDiBri. …tijdens de avondklok werd er ook iedere avond uit protest getoeterd in alle buurten van Paramaribo. …..dus ga ons niet vertellen dat DiDiBri en zijn boevenbende goed zijn voor suriname. …
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding

 18. Goed Zo Brunsi. De gangs in de goud industrie moeten eten en de Marron kolonies in de stad listen ook Marron voedsel.De dorpelingen kunnen jouw voedsel Al kopen. Goede markt ontwikkeling. Met eigen distributie centers zou het beter gaan.u


  Maak melding

 19. @RobG
  U zwetst uit uw nek.
  Allereerst 25 ha is het groei doel. dat is niet veel en niet groot beste RobG. Het is ongeveer een half akkerbouwbedrijf in Flevoland of Groningen of Zeeland. 300 bij 800 vierkante meter.

  Chotalal gaat echt geen verlies van meer dan 2 SRD per USD oplopen. Hij heeft dat verlies gehedged bij de regering of door wit te wassen. Criminele dollars die middels een discount nu in de markt komen. De poeder handelaren hebben ook lokaal geld nodig.

  U gebrul over de hoge Surinaamse hotelprijzen. Beste RobG er zijn in Suriname geen 5 sterren hotels. Zelfs Royal Torarica zal niet aan die eisen voldoen. Verder is het een gegeven dat de Surinaamse markten verre van doelmatig functioneren en dat men de ondoelmatigheid door geeft aan de klanten of door probeert te geven aan klanten. U roept dan dat de kleine man benadeeld wordt. Wat heeft de kleine man uit Suriname in hotels die meer dan $ 50 / nacht vragen te zoeken. Wat hebben ze in Torarica of Royal Torarica te zoeken als je niet te eten hebt. .
  Als u een 8 personen villa wilt huren waar dan ook in Thailand geeft u aan dat u een parallele wereld leeft en de mensen waar u te gast bent niets tot weinig gunt. u bent Cheap of wel de bounty waar men in de wereld van zegt “Wel kijken Niet kopen” Heel veel Aziaten kunnen dat foutloos uitspreken.

  Markten en Seizoenen en Actie bepalen veel. Voor 300 euro heb je in Suriname een goed uitgerust huis voor 4 personen voor 10 dagen als je even zoekt en niet de eerste de beste op Airbnb vastklikt.
  Kort gezegd u leeft niet in de werkelijke wereld en bent zeker geen mens van de wereld.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.