Kennisuitwisselintussen landbouwvoorlichters en boeren in Nickerie

3
Kennisuitwisselintussen landbouwvoorlichters en boeren in Nickerie

Als onderdeel van de Crop Management training voor ressortleiders en landbouwvoorlichters in het district Nickerie, is te Paradise de eerste voorlichtingsbijeenkomst gehouden. Deze training, georganiseerd door het Anne van Dijk rijstonderzoeks centrum (ADRON) en het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij, (LVV) ging in november 2019 van start. De voorlichtingsbijeenkomst werd gehouden op maandag 17 februari en heeft als doel de theoretische informatie over ziekten en plagen met de boeren te delen maar ook de werkrelatie tussen voorlichters en boeren te verstevigen.

Op deze voorlichtingsbijeenkomsten die in alle ressorten van het rijstdistrict zullen worden georganiseerd kunnen de boeren aan de deskundigen van ADRON en het ministerie vragen stellen die te maken hebben met de verpleging van het gewas, zegt Nareen Gajadin, directeur van het ADRON. De Crop Management training nadert haar eindfase waarbij de velden die door de cursisten zelf zijn ingezaaid over bijkans 15 dagen zullen worden geoogst. Nareen Gajadin zegt dat de Surinaame cursisten vooral op het gebied van ziekten en plagen beheersing veel hebben kunnen opsteken omdat juist dit seizoen deze zich in meerdere mate hebben voorgedaan.

De ADRON directeur geeft mee dat tot de oogst van de padie, zich nog zaken kunnen voordoen die mogelijk effect hebben op de kwaliteit en de opbrengst. Op de ziekten en plagen kan met de juiste kennis en ervaring, al in een vroeg stadium van de groei, worden geanticipeerd. Volgens directeur Gajadin heeft elk seizoen in Suriname zijn eigen kenmerken die steeds een ander effect kunnen hebben op de padi. De rijstboeren worden daarom ook tijdens deze voorlichtingsbijeenkomsten erop gewezen onregelmatigheden in de groei van hun gewas direct te melden bij het ADRON of LVV. Er kan dan op tijd worden ingegrepen, teneinde grotere schade aan hun aanplant te beperken.

LVV-minister Rabin Parmessar heeft aangegeven te willen werken aan kwaliteitsverbetering van de rijstrassen en een grotere produktie. Trainingen ter verruiming van kennis leveren daarbij een grote bijdrage, meldt LVV.


3 REACTIES

 1. Minister van LVV wanneer gaat ons land over op biologische landbouw??? De investeerder uit Belgie heeft de bananen sector de brui gegeven, met al die kankerverwekkende pesticiden die hier gebruikt worden.
  Ons land is heel erg toe aan de biologische landbouw om mee te kunnen doen in de wereld markt.


  Maak melding

 2. Ik heb deze landbouwers niet gezien bij de protest acties. Waardeloos!
  Als de burgers geen geld hebben kunnen ze geen dure biologische producten kopen.
  Oh waktie is bestemd voor export, 😀 dacht het niet.

  Nou, de controle is opgevoerd. Niets komt meer binnen. Je snapt wel wat ik bedoel met niets!
  Jullie houden ervan om te vergelijken, dus tjek de staking v/d boeren hier. Ook uit gruningen.
  Zo heurt het, stelletje patjakkers.


  Maak melding

 3. Hoezo informatie uitwisseling. Dat doe je op basis van evenwichtigheid, dat beide partijen beschikken over kennis van zaken en praktijk ervaringen. Dat zijn alleen de landbouwers die weten over wanten, want het persobeel van LVV snapt er geen klote van. Ze hebben lange nagels snappen verder niets van de landbouw cultuur. Landbiuwen is met je handen bewegen werken in weer en wind, in modder en zand en mest, dan pas kun je de vruchten van plukken. Welke kleurling doet dat tegenwoordig.

  Weg met die zootje die van jou informatie komen verzamelen……………..
  Geef je geheimen niet prijs!!!!!!!
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.