Surinaamse econoom: ‘Suriname is failliet’ (VIDEO)

72
Surinaamse econoom: 'Suriname is failliet' (VIDEO)
Burgers in Suriname hosselen om wat te verdienen.

Suriname als land is momenteel failliet. De huidige regering heeft de staatsfinanciën zodanig laten verloederen, dat we in een failliete status terecht zijn gekomen. Dat zegt de Surinaamse econoom Anand Bihari in een gesprek met Apintie’s programma ‘In de branding’.

Volgens Bihari is Suriname bankroet. “De overheid heeft simpelweg niet meer voldoende inkomsten om bestaande uitgaven zoals ambtenarensalarissen, maar ook de rente en aflossing van de enorme schuldenberg te kunnen dekken. Ook is er sprake van een ernstig valuta tekort” zegt hij. 

De regering is niet meer bij machte om te voldoen aan haar verplichtingen en moet naarstig op zoek naar geld. Een manier om extra geld binnen te halen is het aangaan van nieuwe leningen. Maar kapitaalverschaffers zijn niet meer bereid geld uit te lenen aan Suriname of onder zeer strikte en voor Suriname nadelige voorwaarden.

De econoom vraagt zich af hoe Suriname zich uit deze situatie zal redden. Kijk en luister naar het interview bij Apintie TV:

72 REACTIES

 1. Sranan na monie, Sranan skeer: Met dank aan de NATIONALE DEVALUATIE PARTIJ ONDERLIJDING VAN DE veroordeelde Drugscrimineel.

  Na de verkiezingen gaat de koers zeker stijgen naar 1op 16 maar met die MOORDENAAR die verzet heeft aangetekend zal de koersals een raket schieten naar 1 op 40.

  Met Santhoki zal Suriname hulp krijgen maar met deze waardeloze pleesident is Suriname ten dode opgeschreven.

  VOLK VAN SURINAME: DE VOLKSVERLAKKER MUSU FU HARADANG.


  Maak melding

 2. Let op mijn woorden , ze gaan block 58 verkopen. En natuurlijk ver onder
  de marktprijs omdat kopers ook weten dat Suriname snel geld nodig heeft.
  Zo probeert men tot de verkiezingen rond te komen of niet ROBG ??


  Maak melding

 3. Economisch failliet is erg maar moraal faillet is vele malen erger.Zie wat er op 22 januari is tentoongesteld.Duizenden staan aan een een veroordeelde moordenaar.Hoe verkaar je dat met een gezond verstand.


  Maak melding

 4. @ koos,jy bnt bankroet.j mut j zelf opruimen.holland s bankroet,darm hebbe z die 19 miljoen euro genome,ma s ook gud,Dan hft Jan klaase geld om show off t dun.


  Maak melding

 5. @koos,
  Ha,ha.ha. Deze topper vsn de VHP doet niets anders dan propaganda voeren voor zijn VHP en de overige ppositie. Als Suriname failliet was hadden zij nooit geld kunnen lenen om de dam in handen te krijgen, zouden de schuldeisers beslag leggen op de ambsdsade gebouwen in het buitenlsnd, de vliegtuigen van de SLM zouden aan de ketting in het buitenlanf gelegd worden. Ook het personeel op de ambassades en buitenlandse organisaties zouden geen loon meer krijgen. Men moet niet trappen in dit soort l u l verhalen. Alleen domme mensen trappen in de leugens.


  Maak melding

 6. Allen,
  Zijn de ogen van de Surinamers nu opengegaan, of gaan wij weer massaal stemmen op deze regering ?
  Het is tijd voor verandering, IMF gaat Suriname helpen, maar niet met deze regering.
  Er werd al feest gevierd door het vinden van olie, deze is dus niet meer van Suriname.
  Men zal het nu al moeten verkopen voor bijna niets, want wat zij er ook voor krijgen het geld raakt ook op den duur op.
  Wat nu ?
  SUCCES.


  Maak melding

 7. @RobG,

  Falliet: Als iemand niet meer in staat is om haar schulden te kunnen betalen. Suriname ZAL niet meer in staat zijn om aan haar verplichtingen te kunnen voldoen.

  Dit moment gaat snel komen heer Econoom RobG.

  De grote olievondst gaat helemaal geen soelaas bieden.

  Na de verkiezingen gaat het doek vallen voor jou afgod of voor Suriname indien het volk zo DOM mocht zijn om voor een veroordeelde MOORDENAAR in eerste aanleg te kiezen.

  HET MOREEL FALLIET IS ALLANG MANIFEST ALS IK NAAR JOU KIJK, MILTON, LUCIEN, PAPIRATIGRI, DEVIL EN DOMME WENDY EN ANDERE KUMAKOISI LOVERS.


  Maak melding

 8. Lijkt me lastig uit te gaan van economen die geen deel uitmaken van de regering en slechts op eigen titel dingen verkondigen. Het is voor wat het is. Voor wat dat betreft mogen ze evengoed een timmerman uitnodigen en precies dezelfde woorden gebruiken. Hij beroept zich op Fitch. Hij beroept zich op de bewering dat de regering geen regeermacht meer heeft doordat terugbetalingen in de vorm van dividend etc., rechtstreeks naar de kredietverstrekker lopen. Een voorbeeld wat hij aanhaalde was staatsolie. Je hebt dus ABC. A zegt tegen je (de kapitaalverschaffer dus),betaal me niet meer terug via B(de regering). Doe het rechtstreeks via B (in dit geval staatsolie). Dat is dus een onmogelijkheid . A is de onafhankelijke factor. B en C vormen de regering. Het betekent dus dat de stelling dat de regering geen regeermacht meer heeft, er niet toedoet .

  We kunnen een stap verder gaan en zelfs durven te betwijfelen hoe onafhankelijk deze econoom is. Hij versmeedt het politieke gebeuren met het economische gebeuren. Dat klopt wel voor een gedeelte. Vervolgens vraagt hij zich af waar Suriname nieuwe leningen vandaan gaat halen. Hij suggereert dat Suriname dat alleen kan doen op basis van zeer ongunstige voorwaarden. Hij moet zich niks afvragen. Het feit dat een kredietverstrekker toch een lening kan verstrekken geeft dus aan dat je kredietwaardig bent. Kijk, als je failliet bent ,ben je gewoon failliet en dan is er geen enkele kredietverstrekker die met jou in zee gaat. Dus ook niet basis van ongunstige voorwaarden. Het feit dat Suriname wel gunstige vooruitzichten heeft in de vorm van nieuwe oliebronnen die op termijn een aanvulling zijn op extra(nieuwe) inkomsten van de staatskas , zou juist wel veelbelovend moeten zijn. Het is beter dat de regering zelf aangeeft hoe de stand van zaken is dan deze (timmerman) econoom. Dat is tenminste officieel. Deze gast zingt zoals hij gebekt is. De VHP. De volgende keer moeten ze maar een schoonmaker uitnodigen . Die heeft ook recht van spreken. Op eigen titel.


  Maak melding

 9. De honger naar macht en geld maakt meer kapot dan lief is.

  Het land mag dan economisch failliet zijn maar al de families die zich hebben verrijkt de afgelopen 50+ jaren absoluut niet…


  Maak melding

 10. Natuurlijk de Boutisten de reactie van deze econoom in twijfel . Zij houden een andere waarheid op na. Ze beschermen hun messias en sekteleider Bouterse te vuur en te zwaard. Nog voor de verkiezingen breekt de pleuris uit in Suriname.


  Maak melding

 11. Abraham zoek samenwerking met Politieke partijen na veertig jaren onder onderdrukking en verloedering .

  Zweef Tekie Abrahams beroep is President net als Bouterse .

  Wat is jou beroep Bouterse vroeg de Krijgsraad,Bouterse zijn mijn beroep is President .

  Nee Nee Bouterse je beroep is Sport Instructeur van Militairen .


  Maak melding

 12. Oud bekende strategie van de VHP, paniek in de tent!!. Dit is al de zoveelste keer dat deze bedriegers Suriname failliet verklaren en elke keer vlak voor de verkiezingen. Het is gewoon lachwekkend hoe doorzichtig deze gasten zijn. Maar let op: ze schuwen geen middel om aan de macht te komen. Dit is zoals vaker geprobeerd het begin van een volgende fase namelijk de destabilisatie. Hiervoor gaan ze o.a. Mw Magree van de BVL en Berenstein van C47 inzettten. Er komen looneisen en stakingen aan. Ramautarsing gaat zijn zet doen en weer “namens de VES” zijn analyse “grote angst” over ons uitstrooien. Bepaalde lopende scenario’s zullen on hold gezet worden omdat ze tot nu toe niet het gewenste resultaat opleveren. Gajadien gaat in deze het woord voeren namens de VHP. Teki yu ai luku.


  Maak melding

 13. @ RobG,
  Je moet toch een beter om je heen kijken en luisteren. De Fitch rating, is pas na de lening om de dam in handen te krijgen, aangepast….. Maar China gaat ons helpen, kijk maar naar vele landen in Africa en wat oosterse landen waar ze ook “geholpen” hebben en nu eigenaar zijn van zeehavens ed.


  Maak melding

 14. @Papiratigrie,

  Je mag alles wat over deze regering wordt gezegd terzijde schuiven wat natuurlijk jouw goed recht is:

  Je houdt van die veroordeelde MOORDENAAR in eerste aanleg. Jij wil zelf jouw leven geven voor deze Drugscrimineel en dat mag ook hoor PAPIRATIGRI.

  Ik ben geen econoom maar ik heb een klein beetje verstand.

  Je kan niet aan de lopende band geld blijven lenen zonder klem te raken op gegeven moment, vooral als je geen andere inkomstenbron hebt aangeboord.

  SRANAN SKEER MET DANK AAN JOUW CRIMINELE AFGOD.

  25 MEI IS HET AFGELOPEN VOOR JOUW CRIMINELE MESSIAS OF VOOR DE NATIE SURINAME INDIEN MEN EEN VERKEERDE KEUZE MAAKT.


  Maak melding

 15. LAND FAILLIET…..
  NARCO STAAT…
  JUNK-STATUS….
  DRUGSVEROORDEELDE PRESIDENT….
  PRESIDENT, 20 JAAR BAJES VOOR MASSAMOORD
  ZOONLIEF 16 BAJES VOOR DRUGSSMOKKEL…
  FRAUDERENDE GOVERNOR….

  Kortom:…..FAILED STATE !!!!!!!!!!!!!!!!!!
  🥳🥳🥳🥳🥳👊👊👊👊👊🖕🖕🖕🖕🖕


  Maak melding

 16. Robert G beweert dat fich rapport vals is.Econoom heeft in simpele woorden uitleg gegeven.dat Suriname in grote probleem zit.voorwaarde laatste lening inkomen van het staat rechtstreeks naar de schuldeisers gaan.


  Maak melding

 17. RobG @ Pakiratigri
  Ik heb de link naar de prospectus voor de bruglening op Waterkant geplaatst. Hier na nog een keer. aub www toevoegen.
  bourse.lu/security/USP68788AB70/299505

  Het verhaal van deze door u afgewezen econoom is geheel consistent met de voorwaarden van de twee obligatie leningen die nu in luxemburg genoteerd zijn.
  De regering verhuld de waarheid en daarom is het de taak van Fitch om de wereld te waarschuwen.
  Ondanks keiharde zekerheden (Newmont en IAMGold hun royalties gaan niet meer naar de staatskas maar naar Oppeheimer. Het dividend van Staatsolie gaat niet meer naar de staatskas maar naar Oppenheimer en de HFO die Newmont afneemt van staatsolie wordt niet meer betaald aan staatsolie maar aan Staatsolie maar wordt betaald aan Oppeheimer.

  Met de afbetaling van Alcoa voor de Afobakka dam heeft Oppenheimer kans gezien al haar obligatie leningen veilig te stellen en Suriname voor de rest van de wereld een financieel no go area gemaakt.

  Beste RobG failliet en failliete boedel zijn rekbare begrippen. Boefdraad kan nog wat door gaan met misleiding van de gemeenschap maar op 14 mei moet staatsolie $ 99.000.000 ophoesten en op 30 juni heel forse betalingen aan Oppenheimer doen. Als ze in default raakt gaat de rente met 3% omhoog.

  De afdeling bijzonder beheer van Oppenheimer heeft Boefdraad uitgeperst net zoals Alcoa Bouterse uit geperst heeft omdat hij koste wat kost de dam op 01.01.2020 wilde hebben als verkiezingsstunt. Iets wat ik u al menigmaal voor gehouden heb.

  De regering is onbetrouwbaar. Leest u aub de prospectus die Boefdraad heeft uitgegeven. Er staan heel wat leugens in. Leugens waar Oppenheimer van op de hoogte was maar niet in geïnteresseerd was. De nieuwe lening liet namelijk direct de waarde van de oude lening met meer dan 15% stijgen terwijl de oude met een discount verkocht kon worden.

  Beste RobG Hoewel een onbeduidende account is Boefdraad een geziene klant die goudeneieren legt voor Oppenheimer.


  Maak melding

 18. Dat wist wel iedereen behalve de rijke stinkerds en de name and fases. Alleen moest het zwart op wit…………TE LAAT.
  EN WIE BLIJFT DIT ONTKENNEN???????????


  Maak melding

 19. Wanneer gaat Boefdraad de begroting voor 2020 verdedigen. Er zit door Oppenheimer nu een gat in van pakweg SRD 1.000.000.000 omdat:
  >> Royalties IAM Gold rechtstreeks naar Oppenheimer gaan
  >> Grasalco die inkomsten mis gaat lopen en verlies gaat leiden.
  >> Royalties Newmont rechstreeks naar Oppenheimer gaan.
  >> De HFO betaling van Newmont niet naar Staatsolie gaan maar naar Oppenheimer.
  >> Het dividend van Staatsolie nu naar Oppeheimer gaat en niet naar de staat.

  We praten dan over ruim meer dan $ 100.000.000 omdat de regering niet instaat was op 01.01.2016 Afobakka over te nemen zoals de Brokkopondo wet voorschreef en waar de hele DNA achter stond. De regering bleek een verborgen schuld te hebben bij Alcoa.

  Hoeveel verborgen schulden kommen er nog uit de kast vallen waar de DNA nooit inzicht in had. Fitch heeft meer inzicht en overzicht dan Boefdraad wil laten zien.


  Maak melding

 20. @ Jojo
  kan je de links nogmaals plaatsen
  Een heb ik opgeslagen bij mijn favorieten (alles sla ik op onder mijn favorieten, dus hecht daar geen waarde aan).
  De ander met name die over de beurs heb ik helaas niet opgeslagen. (onder andere belangstelling)
  Ik heb wel een deel van de prospectus gelezen. Slechts een deel, omdat dit voldoende is om verdedigers van het beleid alhier de mond te snoeren.
  Ik hou van uitdagingen. Tot op zekere hoogte, want daarna verlies ik mijn belangstelling


  Maak melding

 21. The Republic of Suriname (the “Republic”) is offering US$125,000,000 aggregate principal amount of its 9.875% notes due 2023 (the “Notes”). Interest on the Notes will be payable semi-annually in arrears on June 30 and December 30 of each year commencing on June 30, 2020. Principal of the Notes will be repaid in eight semi-annual installments, as set forth herein, commencing on June 30, 2020. The Notes will have a final maturity date of December 30, 2023.
  Dit staat in de eerste alinea van de prospectus. Lees en huiver. Olie inkomsten is iets van de lange termijn. Het gaat om NU tot en met december 2023
  Pakirtigri.
  Je eerste zin alleen al. Twee opmerkingen hierover
  Ten eerste is het juist minder lastig, omdat zo’n persoon niet geremd wordt in zijn uitspraken. Een minister daarentegen kan en mag niet alles zeggen. Bovendien objectiviteit versus subjectiviteit
  Ten tweede is het minder lastig als je je in de materie verdiept. Zie de prospectus. Het is niet onverstandig dit te doen, alvorens je schrijft dat het onjuist is wat deze meneer zegt.
  Feiten zijn betrouwbaarder dan meningen

  Verder
  Waar heb je het toch over in je voorbeeld
  Je hebt dus ABC. A zegt tegen je (de kapitaalverschaffer dus),betaal me niet meer terug via B(de regering). Doe het rechtstreeks via B (in dit geval staatsolie). Dat is dus een onmogelijkheid. A is de onafhankelijke factor. B en C vormen de regering. Waar is C. wat doet C. EN je schrijft betaal me niet via B en tegelijkertijd betaal me via B. Dit is GEEN onmogelijkheid. Het is wartaal
  Los daarvan blijkt dat je totaal niet op de hoogte bent!! Dit had je wel kunnen zijn. Ik heb de het verhaal van deze meneer niet beluisterd. Daardoor ben ik niet beïnvloed, bovendien ben ik geen belanghebbende, maar wel geïnteresseerde. Ondanks mijn schaarse tijd lees ik financiële zaken op Waterkant wel degelijk en ben ik ook bereid gedeeltes te lezen van links die ons door mede forumleden worden verstrekt. Als jij dit ook had gedaan dan had je gelezen dat terugbetalingen wel degelijk verlopen zoals deze meneer zegt. Dit staat in het artikel (tweede alinea). Hiermee komt je eerste alinea volledig te vervallen. In je tweede alinea ga je niet meer uit van feiten, maar van meningen. Jouw mening, jouw gevoel tegenover die van een ander. Ik kan de link die Jojo enkele dagen geleden heeft gepost niet hier plaatsen, omdat op een of andere manier mijn echte naam ook mee wordt verzonden. Hoe dat zit weet ik niet. Iets met archief enz, maar onder andere bij het verhaal van Chotteral of zoiets staat een van de links
  Het artikel,
  Wat deze meneer zegt, is dus niet onjuist. Misschien is hij een tegenstander van de regering. Mar het feit dat de lener eist!! Hoe er terug betaald zal worden geeft aan dat de lener de baas is.
  Rond 1980 heeft de Nederlandse minister van Financiën ook zo’n blunder gemaakt.
  De president van de centrale bank (Jelle Zijlstra) heeft toentertijd h flink uitgehaald naar de man die in hiërarchie boven hem stond. Hij schreef toen: Nederland is gedegradeerd naar de eerste divisie (voetbaltermen). Laat dit een keer zijn gebeurd, maar nooit meer

  @ Rob
  Je haalt een paar domme voorbeelden aan, althans voor een econoom. Voor de massa is dit inderdaad failliet zijn.
  Economie is geen exacte wetenschap, zoals natuurkunde en scheikunde.
  Bij laatstgenoemde wetenschappen is er geen alternatief.
  Economen verschillen in de vraag of een LAND wel failliet kan gaan. Maar waar ze het wel over eens zijn is dat indien een LAND zijn verplichtingen aan het BUITENLAND niet kan voldoen, je over een vorm van faillissement kan spreken.
  Hoeveel Suriname nog kan verpanden voor extra leningen weet ik niet, maar er zullen altijd wel instanties zijn die Suriname geld willen lenen, maar vraag niet onder welke voorwaarden. In gangsterfilms kan je dit goed zien


  Maak melding

 22. Beste en zeer gewaardeerde @Jojo …. respect en diepe bewondering voor het geduld dat je kunt opbrengen om de Charlatans …. RobG { RobinaG}, Pakiratgri … levenslessen bij te brengen …. HELAAS !!!!!!!!!!

  Je blijft het proberen …. maar het zal geen zoden aan de dijk leggen !!!!!!


  Maak melding

 23. Als Su failliet dus hoeft VHP niet aan het bewind te komen. Wat heeft NF gedaan dat deviezen het land binnen brengt na al die jaren met ontwikkelingshulp?? Niets.
  Vhp jij en je econoom die dankzij spieken en valse diploma’s nu denkt dat hij de wijsheid in pacht heeft, over Su wilt komen kletsen.
  Al jullie verhalen deugen voor geen moer.
  Over dat hosselen, al jaar en dag gebeurt dat. Was ht ooit anders?? Moet je foto’s van jaren terug opzoeken.
  Was zeker deze malloot die vhp zijn speech van laatst heeft geschreven. Waren wel blanco vellen.
  Chan probeerde Bouta laatst na te doen. Hij lachte zelf als een boer die kiespijn heeft met zn pepre pagina


  Maak melding

 24. Feit is dat de CCC rating de SLECHTSE rating is die SU tot nu toe heeft gekregen in haar geschiedenis. Zelfs Bosje had een iets hogere rating.
  Met de ndp aan de macht is SU hard op weg om een tweede venezuela of haiti te worden.


  Maak melding

 25. Wendy

  26 januari 2020 At 13:53

  Als Su failliet dus hoeft VHP niet aan het bewind te komen.

  =================================

  Front heeft Suriname 2x uit de shit geholpen. Onder Wijdenbosch was het land ook failliet. Het NDP heeft geen competente bestuurders in gelederen. Je raaskalt maar wat. Neem nog slok water en ga rustig zitten. Het NDP heeft 1 grote kolerezooi van gemaakt. Tijd dat iemand anders aan de knoppen mag zitten


  Maak melding

 26. @ Wendy … ben je soms jaloers op de volgens jou VHP economen. In jou trachoom ogen is elke econoom die dit Misdadig regiem becritiseerd …. VHP’er.

  @ Wendy … als je ooit een diploma ” gehaald of verdiend ” hebt …. is dat slechts op Eén {1 } manier ….. HORIZONTAAL … GESTREKT … OP JE RUG !!! Think about it … vraag RobG of Pakiratigri wat dit betekent !!


  Maak melding

 27. Sorry. Very much sorry. De strekking van het verhaal van deze econoom op eigen titel is niet de strekking van de regering. Hij neemt dus een boro. Het kan slechts waar zijn indien de regering en nu praten we officieel, dat ook beaamt. Niet de timmerman econoom .Ik heb verder aangegeven dat wanneer deze timmerman aangeeft dat de regering geen regeermacht heeft, hij dan volkomen de kluts kwijtraakt. Want nu schakelt hij over op een politiek gedeelte. Verder heb ik aangegeven dat onder welke voorwaarden dan ook ,het nog steeds de staat Suriname is die verplichtingen heeft. Vandaar dat ik aanhaalde A en B C. Het maakt namelijk niet uit. Het is de staat Suriname die een verantwoording heeft. Niet de econoom op eigen titel en Fitch. Het zijn slechts indicatoren. Een bepaalde leidraad al dan niet onafhankelijk. In dit geval is zonder meer deze econoom politiek gestuurd. Dus, ik wil hebben dat de schoonmaker haar zegje doet. Vervolgens wil ik na een bepaalde tijd zien hoe dan de rating zal zijn. Vervolgens wil ik zien wat er op 25 mei gebeurt. Het kan niet bestaan dat een land failliet is en vervolgens een andere partij opstaat om te zeggen dat het paradijs in zicht is. Het paradijs is nog steeds in de hemel. Niet op aarde. Het betekent dus dat we praten over politiek.
  .


  Maak melding

 28. @Jij Wendy legt altijd de toestand waarin Suriname momenteel verkeert bij Nederland.Wat dat betreft heb je echt een slavenmentaliteit waaraan jij je niet aan wil ontworstelen.Je blijft maar achteruit kijken in plaats van vooruit.We leven nu in 2020.Niet in de tijd van hoe duur was de suiker.


  Maak melding

 29. @Pakiratigri, geef nu eens inhoudelijk antwoord op de laatste comment van JoJo.
  Als jij vind dat deze econoom bullshit uitkraamt is het voor jouw makkelijk te weerleggen. Dus graag antw wat er met de royalaties gaat gebeuren. Gaan ze naar de overheid of gaan ze naar Oppenheimer.

  We horen graag van je. Ps ook RobG mag hier antw op geven. Geen probleem


  Maak melding

 30. Suriname zou de royalties van de gevonden olievoorraad kunnen afkopen voor een miljard of twee, dan kan men weer even vooruit. En dan maar hopen dat er meer wordt gevonden wat men dan ook weer kan verkopen. Zo kan het schip nog even kunnen blijven drijven, maar die goudgerande toekomst als oliestaat zit er natuurlijk niet meer in. Dan is er nog maar één oplossing, fuseren met Guyana. Daar snappen ze wel hoe je een economie bestuurt.

  Ps. Het valt mij op dat er steeds meer en steeds uitgebreidere postings komen van de gebruikelijke NDP aanhangers. Blijkbaar is de paniek aan het toeslaan. Waarom? Jullie Nederlandse uitkering loopt geen gevaar hoor!


  Maak melding

 31. Ik hoop maar dat het niet nog eens rijen worden.Is het wel zo,dan hebben bepaalde Suri’s hun leven in rijen doorgebracht om aan levens middelen te komen.Beste jaren van mensen zijn opgegaan in avondklok en het staan in rijen.


  Maak melding

 32. pakiratigri en RobG en Wendy
  Ik ben oud rotzooi aan het opruimen vond toevallig een kassabon van de Hakrinbank (een A4) die je moest invullen om valuta om te wisselen.
  Ik kreeg 80.000 Surinaamse guldens meer voor 800 Hollandse guldens in het jaar 1981.
  Dit was een vermogen omdat mijn zus toen 1200 guldens per maand verdiende bij d Hakrinbank. Ik heb nog gewisseld 1 US$ voor 575 Surinaamse guldens
  Het zal wel weer dezelfde kant opgaan.
  Oude tijden zullen herleven


  Maak melding

 33. Lin moni dong dong… Mensen Oppenheimer moro gevaarlijk moro ding snesie.. Na amerkang moni…dape Als ze merken dat je met hun regels scheef gaat…. Deh blokkeer Joe… En. . Ze bemoeien met alle sectoren .. Dan moet je wat extra bij de Chinezen gaan lenen.. Leen bij a om b te betalen.. Leen bij c om a te betalen.. En ga zo door.. En ondertussen heb je inflatie en devaluatie.. . Crisistijd is teruggekeerd… Redding dozen uit Holland..Die guyana heeft geluk.. Al 1 miljoen vaten olie verkocht..


  Maak melding

 34. Ha,ha,ha ” the show must go on “. Allemaal verkiezingspropaganda van de VHP en haar oppositiepartners. Het hoort bij het spel om kiezers bang te maken om stemmen binnen te halen. Als Suriname ‘ failliet zou zijn ‘ had men geen lening gekregen om de stuwdam in handen te krijgen. De gelden worden aangewend om projecten te ontwikkelen, wegenbouw, modernisering / bouw van ziekenhuizen. Niet voor feesten en dergelijke. De lening kon men makkelijk krijgen omdat Suriname in staat is om de lening te dragen. Het land heeft inkomsten uit olie, goud, hout, enz. De VHP wil graag het beheer krijgen van de vele gelden uit de olie en gas. Daar draait het bij hen nu om.


  Maak melding

 35. Mark Twain zei wijselijk:
  “Do not argue with a fool.”

  “It’s easier to fool people than to convince them that they haven been fooled.”

  Verstandige Surinamers,
  Negeer Bouta-lovers. Het heeft geen zin deze fools zijn voorgeprogrammeerd. Volgens hun liegt iedereen behalve Bouta en zijn bende.

  Er is nog maar een kleine 4 maanden te gaan tot de verkiezingen. Er kan nog heel veel schade aangericht worden. Reken daar maar op.
  Indien Bouta en zijn bende aanblijven heeft Suriname hetzelfde lot als Venezuela. De koers wordt op dit moment kunstmatig en met allerlei trucjes zogenaamd “stabiel” gehouden. Maar dit zijden draadje houdt het niet langer !
  Daarom :
  Spoor iedereen in Suriname aan te gaan stemmen voor een beter Suriname. Niet stemmen is geen optie !

  Boycot alles wat NDP is.
  Zet alles wat paars van de NDP is op de brandstapel. 9 maart 2020 is de verbranding van het kwaad. Maak schoonschip !
  Maar blijf ten alle tijde geweldloos !

  Op dit moment is er geen betere optie dan VHP en NPS.
  VHP praat over “wederopbouw”. VHP gaat dus al uit van een totaal leeggeroofd / vernietigd land of te vergelijken met een auto dat rijp is voor de sloop. Hun uitgangspunt is dus niet gebasseerd op aannames en op goed geluk !

  En nogmaals defensie personeel wees trouw aan je land en volk ! Laat je niet misbruiken door een corrupte leider om je eigen land te vernietigen !

  Suriname is van het volk !

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 36. Waar ik mij zorgen over maak over bepaalde posters (Wendy, RobG, pakiratigri e.a.) is dat ze maar blijven zeggen datr alles koek en ei is en dat andere politieke partijen de NDP willen bezwarten.
  Wees eerlijk want niemand zal het jullie kwalijk nemen als jullie nou eens beweren dat de NDP teveel heeft geleend en niet wat anders m.a.w. niet zeggen dat stront niet stinkt maar lekker ruikt.
  Suriname zal wel weer de tijden kennen van 1 US$ tegenover 570 Surinaamse guldens.

  Ik heb al eerder gepost Suriname zal de pers moeten aanzetten om de salarissen te betalen (met gedevalueerd geld) en de schulden aan leveranciers betalen want 1 SRd van 2 jaar geleden blijft 1 SRD in 2020 alleen kan je er veel minder mee doen


  Maak melding

 37. @Para Express,

  Yes: IK BEN HET ROEREND MET JE EENS:

  Een keuze voor de NATIONALE DEVALUATIE PARTIJ op 25 mei 2020 zal betekenen dat Suriname richting Venezuela gaat.


  Maak melding

 38. Als t klopt wat deze econoom zegt, heeft hij wel een valide punt.

  1. Jammer dat we geen economisch geschoolde journalisten hebben.

  2. Ministerie van Financien zou moeten reageren.


  Maak melding

 39. Loon of inkomsten Politie en Militair onder Nieuw Front Regering 3000 SRD was 1000 Euro .

  Loon of Inkomsten Politie en Militaire onder NDP Regering 3000 is nu 325 Euro

  Loon schoonmaakster onder Nieuw Front Regering 1000 SRD was 325 EURO

  Loon schoonmaakster onder NDP Regering 1000 SRD is nu EURO

  Onder nieuw Front was kinder bijslag niet nodig want schoonmaakster had een loon van 325 EURO .


  Maak melding

 40. 2Bigi Sma

  Je hebt helemaal gelijk.Sommige lieden op dit forum willen niet onderkennen dat Suriname nu op dit moment te vergelijken is met een patiënt die zich in een terminale fase bevindt.De vraag nu is:Wanneer zal de patiënt de geest geven.


  Maak melding

 41. Als je de “geschoolde” economen van het paarse bataljon mag geloven is Suriname Dubai aan het worden. De graaiers bij de CBvS en Financiën hebben de staatskas helemaal leeg geroofd. Ik hoop dat deze regering de verkeizing wint dan zal het paarse bataljon zonder onderbroek op straat lopen


  Maak melding

 42. De paarse ezels zullen weer in koor roepen dat Bihari door Nederland wordt gesponsord. Alles wat deze ezels niet zint, is de schuld van Nederland. Bouterse roept dat Santokhi Suriname weer afhankelijk wil maken van Nederland. Weet Bouterse niet hoeveel geld en pakketten Surinamers in NL voor hun familie in Suriname sturen. Suriname kan niet zonder Nederland. Als Bouterse echt los wil van NL, laat hij de Surinamers in NL oproepen geen geld en goederen meer te sturen. Dat gaat hij nooit doen, want dan breekt de pleuris uit. Bouterse is de grootste ezel die in Suriname rondloopt. Hij kent zijn achterban: ezels die alles geloven wat de opperzel zegt, maar ondertussen wel pakketten van familie uit NL accepteren.


  Maak melding

 43. De behandeling van de begroting 2020 zal duidelijk maken hoe precair de financiele situatie van de Surinaamse overheid is. Ik heb niet kunnen achterhalen wanneer de behandeling van de begroting 2020 plaatsvindt. Ik vrees dat de behandeling zo lang mogelijk wordt uitgesteld omdat Hoefdraad dan met de billen bloot moet( gelukking figuurlijk)

  Aan de inkomstenkant van de ontwerpbegroting ontbreekt realiteitszin zoals gewoonlijk. Bijvoorbeeld, financien gaat uit van een winst van de CbvS van 27 mln en leningen van 2.6 miljard srd. Voor een deel van de leningen geldt dat ze bedoeld zijn om de schuld van de overheid aan de CBvS af te lossen. Die kunnen ze eenvoudig doorrollen maar ze hopen ook op leningen uit het buitenland. voor het gemak ga ik er van uit dat Binnenlandse banken door hun zwakke financiele positie niet meer in staat zijn om aan de overheid leningen te verstrekken. Wie in het buitenland nog bereid is om Suriname leningen te vertrekken is volstrekt onduidelijk.
  Aan de uitgavenkant moeten rente en aflossingen van 2.4 miljard worden verhoogd met minimaal de rente en aflossingen agv de oppenheimerlening.

  Het tekort van 1 miljard srd uit de ontwerpbegroting 2020 is nu een grote grap. Globaal plussen en minnen en rekening houdend dat een deel van de leningen niet reeel is, zal het tekort tussen de 3 en 4 miljard uitkomen als niet wordt geschrapt in de uitgaven.
  benieuwd hoe ze dat oplossen


  Maak melding

 44. Ook ik heb geluisterd, naar het interview.
  Wat het precies is weet ik niet!
  Ook, heb ik de internationale
  relatie, gelezen, van anderen gehoord.

  De beweringen, die over en weer worden gedaan, heeft mij nu sterk tot nadenken gezet.
  De analyses, laat ik over aan de analisten en andere analisten, die werkloos zijn en toch denken het beter te weten en beter te kunnen.

  Ik ben benieuwd!


  Maak melding

 45. Wanneer enkel sprake is van downgrading van de Surinaamse economie door Internationale Kredietrating bureau’s zal het moment van faillissement ontegenzeggelijk aanbreken. Dat is nu gebeurd en de integere economen doen niets anders dan een constatering van de feiten of wij dat nu leuk vinden of niet. Ik denk dat wij niet de brenger van de boodschap moeten beschuldigen maar meer nog de veroorzaker van de huidige toestand.


  Maak melding

 46. Jullie ezels van economen zeker je diploma’s gekocht en op je rug gaan liggen voor de meester.
  Een land als Amerika heeft schulden bij China, Saudi-Arabië zelf Nederland heeft schulden.
  Wij hebben onze natuurlijke hulpbronnen dus Duh 💩💩💩stomme ezels bij elkaar omdat jullie niet in de regering zitten maar in de oppositie banken weg te rotten daar gaan jullie blijven ook.


  Maak melding

 47. Mooie foto trouwens van de Haïtianen die honger lijden aan de saramaccastraat.
  Waarom geen foto’s van de binnenkant van de centrale markt daar zijn de Javaanse en Hindoestanen heer en koning.


  Maak melding

 48. @RobG
  “Als Suriname ‘ failliet zou zijn ‘ had men geen lening gekregen om de stuwdam in handen te krijgen. De gelden worden aangewend om projecten te ontwikkelen, wegenbouw, modernisering / bouw van ziekenhuizen. Niet voor feesten en dergelijke. De lening kon men makkelijk krijgen omdat Suriname in staat is om de lening te dragen. Het land heeft inkomsten uit olie, goud, hout, enz.”

  Surinamers worstelen nog wel eens met het begrip tijd en tijdlijn. U heeft ook afkeer van onwelgevallige feiten en doet die af als propaganda.

  1>> De laatste Oppenheimer lening ging niet zo makkelijk. Suriname wilde $ 150.000.000 en kon maar $ 111.000.000 lenen en moet $ 125.000.000 terugbetalen. Suriname moest verder woeker voorwaarden aanvaarden.
  2>> U geeft eindelijk toe dat er geleend moest worden om de dam in handen te kunnen krijgen. Suriname had nog ergens in de kast een schuld bij Alcoa liggen die toen niet bekend was bij bureau voor staatsschuld. Ik verwijs u graag naar de brief van de hele DNA november/december 2015 waar de MOU met Alcoa afgewezen werd en de Dam conform de wet op 01.01.2016 al van Suriname zou moeten zijn.
  3>> De gelden worden niet aangewend voor investeringen in wegen etc., maar voor het betalen voor rekeningen van al verbruikte energie (consumptie waarvoor surinamers al betaald hebben of zelf of middels subsidie).
  4>> Onder feesten kan ook verspillen en de NDP pakketten service gezien worden. De $ 300.000.000 die Staatsolie van de 1ste Oppenheimer lening terug gestort heeft is opgegaan in de begroting. Voor elk niet gerealiseerd project worden leningen afgesloten. Door de onder productie liggen er gelukkig heel veel leningen op de plank die niet uit betaald gaan worden omdat Su niet zal kunnen voldoen aan de eisen.
  5>> de lening is niet makkelijk gesloten , pas op het laatste moment en veel lager en veel duurders dan beoogd. Oppenheimer heeft juist vast gesteld dat Suriname niet geacht werd haar leningen terug te kunnen betalen vandaar de voorwaarden dat IAMGold. Newmont de goud royalties en Olie betalingen direct op rekeningen van Oppenheimer doen. Erger er is afgesproken dat de elektriciteitstarieven omhoog moeten om Oppenheimer te verleiden $ 111.000.000 te lenen.

  Zoek de door mij geplaatste Links en lees wat deze econoom aanhaalt en waar door Finch Suriname wel moest afwaarderen.


  Maak melding

 49. Mark my words Staatsoilie gaat die 20% belang in de recent gevonden oliebron moeten verkopen. Regering is skeer. Ook de nieuwe regering zal eea moeten verkopen. Beste is om hulp te vragen bij het IMF


  Maak melding

 50. Anand Biharie onderneemt sinds jaar en dag pogingen om de regering met sensationele verhalen in diskrediet te brengen. De bronnen die hij gebruikt en de wijze waarop hij zijn verhaal presenteert laat bij velen de wenkbrauwen fronzen. Zijn verhaal klopt van geen kanten. Hij verzint en creëert zijn eigen logica en realiteit om het verhaal geloofwaardig te doen overkomen. Leningen moeten afgelost worden. Zo simpel is het.


  Maak melding

 51. @Koos 26 januari 2020 At 19:34
  Mark my words Staatsoilie gaat die 20% belang in de recent gevonden oliebron moeten verkopen. Regering is skeer.

  Waarom zou iemand iets willen kopen wat nog niet te koop is. Apache en Total beslissen over 18 maanden of de olie gewonnen gaat worden en dan heeft staatsolie 12 maanden de tijd om haar 20% in te brengen. Waarom nadenken over iets waar geen markt voor is.


  Maak melding

 52. Beste RobG

  U bent een grappenmaker die iedereen beschuldigd van wat u zelf doet middels ongefundeerde reacties voor de regering recht praten wat krom is.

  Biharie gebruikt bronnen die door Boefdraad gevalideerd zijn middels de Prospectus voor de geschreven Obligatie leningen. Inplaats van open kaart te spelen geeft Suriname via een loan shark Obligaties uit waar met grote letters op staat WANHOPIG. Oppenheimer heeft kans gezien haar slecht genoteerde 1ste obligaties in waarde te doen stijgen met maar liefst 15% op de dag dat Boefdraad Suriname naar de fianciele galg leidde. De feiten zijn er zwart op wit alleen u negeert ze en verklaart ze tot sensationeel. Leest u aub de prospectus. De links zijn een paar keer verstrekt.

  Graag een reactie van u? Is het niet waar dat:

  1>> Oppenheimer de obligatie leningen van oktober 2015 verbonden heeft aan die van 20 december 2019. Na 20 december is de waarde van de 1ste obligatie opgelopen van 70% naar 85% (plus van $ 80.000.000).
  2>> De obligaties van 20.12.2019 met een discount van 5% verkocht zijn dus om na aftrek van de kosten van Oppenheimer ($ 6,25 mio) $ 111.000.000 in handen te krijgen uiteindelijk $ 125.000.000 afgelost zal moeten worden.
  3>> De obligatie van 20.12.2019 onverzekerbaar was en er dus heel zware voorwaarden gesteld en aanvaard zijn,zoals:
  a>> Dat alle royalties van Newmont en IAMGold rechtstreeks aan Oppenheimer afgedragen gaan worden. Grasalco verliest haar bestaans recht.
  b>> De HFO die Newmont van Staatsolie betrekt niet meer aan Staatsolie vergoed worden maar aan Oppenheimer. Forse min op de winst en verlies rekening van Staatsolie wel produceren en niet betaalt krijgen.
  c>> De dividenden van IAMGold en Staatsolie verpand worden aan Oppenheimer.
  d >>bij falen de boete rente met 3% stijgt.
  4>> Oppenheimer bedongen heeft wat het IMF ooit eiste namelijk dat de Surinamers niet minder gaan betalen voor hun Elektriciteit na Afobakka van Suriname is maar per 01.07.2020 (na de verkiezingen) meer gaan betalen voor hun Elektriciteit.

  RobG dit staat zwart wit op papier en is door Boefdraad aanvaard.

  Oppenheimer wordt betaalt buiten de staat om en bepaalt wat Surinamers voor hun elektriciteit gaan betalen.

  Toen Fitch de prospectus las (incl de fantasie van Boefdraad over omvang BBP en werkloosheid en olie inkomsten) moest Fitch keihard aan de bel trekken en iedereen die het wil horen informeren dat Suriname een financieel zwart gat geworden is.

  u negeert de feiten.
  Boefdraad droomt een BBP van SRD 29.000.000.000 en groei maar laat onder tussen de geldpers bij de CBvS aanzetten (sinds Gersie verdween SRD 1.200.000.000). Boefdraad vertelt niet wat hij heeft moeten doen om cashdollars te krijgen van de FED etc.
  Boefdraad heeft om Afobakka in handen te krijgen Suriname helemaal verhypothekeerd en dat niet gemeld.


  Maak melding

 53. Ik sta geheel achter de mening van deze man. Suriname is technisch failliet. Bewijs hiervoor?
  Heel lang geleden, toen ik op de Ams zat in Suriname kregen wij het vak financiele rekenkunde,
  Naast enkelvoudige en samengestelde interest werden wij ook onderwezen in disconto. Verschil:
  Rente betaal je achteraf. Disconto is rente die je vooraf moet betalen. Suriname heeft voor de dam us$ 125.000.000 geleend, maar krijgt slechts 111 miljoen in handen. De 14 miljoen is reeds opgegaan in de vorm van vooruitbetaalde rente. De vraag rijst wanneer je dat doet. Disconto pas je toe wanneer je denkt dat de geldlener niet in staat zal zijn de rente van de lening terug te betalen. Op de lening heeft is meestal een onderpand. Op de rente niet. Dit betekent dat indien het Suriname niet lukt de lening terug te betalen, wij de dam of iets anders kwijtraken aan de geldschieter. Wat, weet ik niet omdat deze regering zeer transparant is op het gebied van non transparantie. Na de verkiezingen zullen aardig wat lijken uit kasten vallen.


  Maak melding

 54. JoJo

  26 januari 2020 At 21:11

  @Koos 26 januari 2020 At 19:34
  Mark my words Staatsoilie gaat die 20% belang in de recent gevonden oliebron moeten verkopen. Regering is skeer.

  Waarom zou iemand iets willen kopen wat nog niet te koop is. Apache en Total beslissen over 18 maanden of de olie gewonnen gaat worden en dan heeft staatsolie 12 maanden de tijd om haar 20% in te brengen. Waarom nadenken over iets waar geen markt voor is.

  ==============================

  Dacht dat die 20% zo goed als rond was. Mea culpa

  Maar goed ze zullen geld moeten inbrengen. Ben benieuwd hoe staatsolie dit rond gaat krijgen


  Maak melding

 55. Vooral weer op de grote Paarse Lijder stemmen 25 mei.
  Het land is al naar zijn mallemoer, dus wat maakt het uit.
  Straks zul je zien hoe alle paarse ratten gras gaan eten.


  Maak melding

 56. @John

  “Dit betekent dat indien het Suriname niet lukt de lening terug te betalen, wij de dam of iets anders kwijtraken aan de geldschieter.”

  In de prospectus bij de obligatie leningen is geregeld dat:

  1>> Er per 30.06 en per 30.12 rente en aflossing betaald wordt. totaal 8 termijnen dus tot en met 30.12.2023. Eerste betaling na 25.05.2020. via de bij gevoegde link kun je onder prospectus de voorwaarden en de leugens van Boefdraad vinden. www voorvoegen als je de link kopieert.
  bourse.lu/security/US86886PAB85/299502
  2>> Er is ook geregeld dat een deel van de $ 550.000.000 obligaties wordt afgelost.
  3>> Het onderpand is dat:
  A>> De royalties van Newmont en IAM Gold rechtstreeks op een een rekening van Oppenheimer gestort worden.
  B>> Newmont de brandstof voor haar generatoren niet meer aan Staatsolie betaalt maar op een rekening van Oppemheimer stort.
  C>> De dividenden van Staatsolie en IAM Gold verpand zijn aan Oppenheimer
  D>> Bij falen er 3% boete rente in rekening gebracht wordt.
  Verder is er bepaald dat de elektriciteitsprijzen per 01.07.2020 dus ook na 25.05.2020 aanzienlijk om hoog gaan.

  Oppenheimer is de enige schuldeiser die vrij zeker is haar geld terug te krijgen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.