LVV: Afzet voor Surinaamse rijst tot 2021 gegarandeerd

12
LVV: Afzet voor Surinaamse rijst tot 2021 gegarandeerd
Het moment waarop de rijst geladen wordt in de boot. Foto: LVV

Met de overeenkomst tussen de regeringen van Suriname en Venezuela voor de export van 30 duizend ton witte rijst is de afzet van rijst uit Suriname tot 2021 gegarandeerd. Op zaterdag 25 januari is een aanvang gemaakt met het beladen van een tweede schip met rijst voor Venezuela. Voor deze gelegenheid is behalve minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij en zijn staf ook ambasadeur Ayerin Yesenia Flores Rivas van Venezuela naar Nickerie afgereisd.

Volgens parlementarier Rashied Doekhie moet de gegarandeerde export vooral de Surinaamse boer ten goede komen. De parlementariër gaf aan dat een betere prijs voor de exportrijst zeker zal doorwerken op de prijs die boeren voor hun product zullen ontvangen. Met de tweede verscheping is er nu bijkans 5000 ton rijst naar Venezuela vervoerd.

Volgens regeringsadviseur Ramon Abrahams die belast is met de export betekent dit dat de boeren in Nickerie genoeg zullen moeten produceren om de overige 25000 ton voor export te kunnen halen. Door deze gegarandeerde afzet kunnen boeren reeds aan het eind van dit seizoen rekenen op een opkoopprijs van natte padie van 79 kg minimaal 110 srd per baal ontvangen. Het is de bedoeling dat hetzelfde schip die de rijst naar Venezuela vervoert terug zal keren met kunstmest voor de rijstsector. Hiermee is ook de voorziening van deze belangrijke input voor de sector gegarandeerd.

Volgens Parmessar is de export naar Venezuela het bewijs dat er voor onder andere de rijstsector goed beleid wordt gemaakt omdat de afzet van het product en de continuïteit van input hiermee voor de komende tijd zijn veilig gesteld. De bewindsman bracht in herinnering dat een zak kunst mest 6 maanden geleden nog voor 225 srd werd verkocht, deze is reeds geruime tijd gedaald naar 165 srd.

Wanneer straks de ureum is aangevoerd zal deze prijs voor het komende inzaai seizoen maximaal 150 srd bedragen, meldt LVV.

- Advertentie -

12 REACTIES

 1. Wanneer word de haven afgemaakt van Nickerie Doehkie en Abrahams .

  Wanneer gaat Suriname weer een eigen schip hebben NDP heeft Corantijn ,Gran Rio Saramacca verkocht en SMS vernietig als staats bedrijf .


  Maak melding

 2. Wat ze moeten garanderen is een stabiele koers,en dat kunnen ze niet.Suriname is failliet. Als de koers stijgt hebben de boeren er niets aan.Dit is niers anders dan een moment opname.Je hoeft hiervoor geen econoom te zijn.Als je kan tellen snap je het.


  Maak melding

 3. Als het goed is , is Suriname failliet. De export gaat dus niet door. Sorry hoor Venezolanen ,we zijn failliet. Cubanen ,jullie zijn de volgende in de rij. De Nederlanders zijn wel verzekerd van Surinaamse rijst. Het is goedkoop man. Je kunt het o.a gebruiken voor een dahlbad.


  Maak melding

 4. Pakiratigri, Suriname kan haar natuurlijk bronnen nog verpanden voor voor een paar extra leningen. Er zullen altijd instanties zijn die Suriname geld willen lenen tegen bizarre voorwaarden, zgn loan sharks. Oppenheimer is zo’n loan shark. Luister goed Suriname is failliet anders zou de overheid het geld incasseren van Newmont en IamGold. Nu doen die bedrijven zaken met Oppenheimer.


  Maak melding

 5. Dezelfde gebakken lucht verhaaltjes werden de rijstboeren voorgehouden voor de verkiezingen van 2015. Uiteindelijk is het bij 1 of 2 exporten gebleven en toen is het zaakje doodgebloed. Herzelfde gaat weer gebeuren. Met dit soort verhaaltjes probeert men om de boeren weer een wost voor hun neus te hangen in de ijdele hoop dat ze voor de paarse boevenpartij zullen stemmen.


  Maak melding

 6. Wanneer dat corrupt varken Abrahams ergens mee belast is dan is het gegarandeert dat paarse zakken op een corrupte wijze gevuld zullen worden.
  Boeren, let op je zaak.


  Maak melding

 7. PARMESSAR
  GOED ONTHOUDEN ZES MND GELEDEN 225 SRD
  EN WAT KOSTTE HET VOOR 25 MEI 2010
  OF BEN JE DAT VERGETEN
  WAT KOSTE EEN BAAL RIJST TOEN JOE MISLEIDER JOE


  Maak melding

 8. PAKIRA TIGRI ALLIAS RIOOLRAT
  SINDS DE LAATSTE OPPENHEIMER LENING IS SUR AL ONDER CURATELE
  ANDERS ZOUDEN STAATSOLIE EN NEWMONT DE BATEN V SUR NIET RECHSTREEKS AAN OPPENHEIMER DOEN TOEKOMEN
  ZEER BEGRIJPELIJK DAT JIJ MET JE PAARSE RATTEN HERSENS DAT NIET KUNT INZIEN


  Maak melding

 9. De door de ndp regering aangewezen exporter van rijst hoeft niet perse elke boer zijn rijst op te kopen. Zoals het nu gaat kan je verwachten dat de exporteut eerst zijn vrienden accomodeert. De boeren die het nakijken hebben moeten hun rijst elders kwijt tegen prijzen die minder voordelig zijn.

  De door de regering aangewezen importeur van ureum kan zijn waar kwijt omdat hij de laagste prijs heeft.Zo beloning voor ndpers en straf voor niet ndpers.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.