Wet Rij &Voertuigen Belasting wordt in 2020 gewijzigd

24
Wet Rij &Voertuigen Belasting wordt in 2020 gewijzigd

De Surinaamse Wet Rij -en Voertuigen Belasting (Wet R&VB) zal in 2020 worden gewijzigd. De wijziging zal plaats vinden zodat enkele bepalingen beter in overeenstemming gebracht kunnen worden met de maatschappelijke realiteit. Dat heeft de overheid in Suriname vandaag gemeld.

In augustus 2018 is de Wet Rij -en Voertuigen Belasting (Wet R&VB) goedgekeurd door De Nationale Assemblee (DNA). Vanaf 15 november 2018 kon eenieder die in het bezit is van een rij en of voertuig dat zich op de openbare weg bevindt, zijn belastingplicht voldoen. De implementatie van de Wet R&VB verliep niet vlekkeloos, voornamelijk vanwege interpretatieverschillen. Vandaar dat de Regering besloten heeft de wet R&VB te herzien.

De werkgroep Herziening Wet R&VB 2018 heeft de Wet R&VB 2018 geëvalueerd. Voorgesteld is om de Wet R&VB te wijzigen, zodat enkele bepalingen beter in overeenstemming gebracht kunnen worden met de maatschappelijke realiteit. Zodra de aanpassingen van de wet door DNA zijn aangenomen, zal de handhaving op de door de wet voorgeschreven manier geschieden.

Ingaande 1 januari 2021 zal elke bezitter van een rij en of voertuig dat zich op de openbare weg bevindt, aan zijn belastingplicht moeten voldoen. De wet schrijft dwingend voor dat de belasting elk kalenderjaar is verschuldigd. Overeenkomstig artikel 3 en 4 van bovengenoemde wet. Strikt gezien moeten rij-en voertuigen die zich begeven op de openbare weg per 1 januari 2019 voorzien zijn van een geldige belastingsticker.

De Wet R&VB zal in 2020 worden gewijzigd. In die overgangsperiode zijn zij die in 2019 voldaan hebben aan hun belastingplicht, gevrijwaard om voor 2020 R&VB te betalen. Diegene die in 2019 niet hebben voldaan aan hun belastingplicht krijgen de ruimte dit alsnog te voldoen. Restitutie van R&VB is niet mogelijk vanwege het feit dat de betaling van deze belasting dwingend door de wet voorgeschreven is en elke bezitter van een rij en of voertuig verplicht is deze te betalen.

R&VB is een bestemmingsheffing, wat betekent dat de bestemming van tevoren bepaald is t.w. zorg dragen voor een adequaat wegennet. Ofschoon de wet zegt dat 10% van het ontvangen geld besteedt zal worden voor de wegen, heeft de minister van Financiën kenbaar gemaakt dat alle ontvangen middelen voor de infrastructuur van het wegennet gebruikt zullen worden.


24 REACTIES

 1. Ingezetenen mogen fysiek US$ 10.000 per persoon uitvoeren. Voor registratie-doeleinden en ter voorkoming en bestrijding van het witwassen van gelden en financiering van terrorisme, dient vanaf US$ 10.000 tot US$ 50.000 of de tegenwaarde ervan per persoon aangifte te worden gedaan op het daartoe bestemde aangifteformulier.

  En Bouterse en consorten dan?


  Maak melding

 2. De VHP heeft al kenbaar gemaakt dat mocht men regeer verantwoordelijkheid krijgen de Wet Rij en Voertuigenbelasting gaan intrekken.

  Bij deze regering moet alles Snel Snel gebeuren van we hebben weer een Wet aangenomen. Kijk wat er van is geworden.

  Kunnen ze niet wachten tot na de verkiezing: Deze regering is ervan overtuigd dat ze het land weer gaan LIJDEN.

  De bevolking laten LIJDEN gaan ze zeker doen ja.

  WEG MET DEZE MOORDENAAR EN ZIJN COSA NOSTRA ORGA.


  Maak melding

 3. Op welke punten de wet gewijzigd gaat worden is ook niet duidelijk na het lezen van dit bericht . Gaat de belasting omhoog of omlaag ? Is heffing hoger voor diesel motoren dan voor de auto’s die op benzine rijden ? Altijd weer het vaag gedoe zoals we de regering Bouterse kennen. Niks is duidelijk wet en regelgeving wordt afgestemd op de behoeften van de NDP bende. De wet is in eerste instantie door de strot van het volk gedouwd omdat men geld nodig had en zogenaamd nu gaan nadenken hoe het beter kan. Eerst goed denken dan doen dat is mijn inziens de juiste volgorde en niet anders.


  Maak melding

 4. De domme schapen die in lange rijen hebben gestaan om de wegenbelasting voor 2019 te betalen hebben onnodig betaald want niemand heeft tot nu toe een boete gekregen voor het niet betalen van die belasting.


  Maak melding

 5. henry 5 januari 2020 At 18:29

  Ik heb liever dat de VHP uitlegt hoe ze e.e.a. gaan financieren ipv loze dingen roepen om kiezers te winnen. Elke idioot snapt dat als je een land wil draaien je belastinginkomsten nodig hebt. Nu is inkomstenbelasting lastig vorderen in een cash economie. Suriname moet overstappen naar puur verbruiksbelastingen. Dus BTW, wegenbelasting enzovoorts. De rijken betalen dan vanzelf meer dan de armen. Je hebt nauwelijks een belastingapparaat nodig. Basisgoederen stel je vrij van BTW om arme mensen tegemoet te komen. Verder inkomstenbelasting/loonbelasting afschaffen en compenseren met dus verbruiksbelasting. Een Libertarische maatregel. Dat zou het beste werken voor een land als Suriname. Je kunt dit ook geleidelijk invoeren. Dus loonbelasting en inkomstenbelasting afbouwen en verbruiksbelastingen opvoeren. Ik snap niet dat er nog geen 1 partij dit eens is gaan onderzoeken.


  Maak melding

 6. Zijn de grote trucks die ook gebruik maken van de wegen nog steeds gevrijwaard?

  Als dat nog het geval is dan mag die wet regelrecht de Suriname rivier in…


  Maak melding

 7. Robles 5 januari 2020 At 19:01
  “De rijken betalen dan vanzelf meer dan de armen.”

  Die rijken die laten dan alles platbranden en saboteren voordat dit plaatsvind…


  Maak melding

 8. Jay 5 januari 2020 At 18:47
  “De domme schapen die in lange rijen hebben gestaan om de wegenbelasting voor 2019 te betalen”

  In andere landen gaan ze de straat op om te demonstreren. Hier staan ze in de brandende zon in lange rijen en te mopperen hopende dat het betalingssysteem het zou begeven.

  Als ze werkelijk wilden protesteren moesten ze niet betalen…


  Maak melding

 9. @Robles,

  Niet alleen de VHP heeft zich in deze bewoordingen uitgelaten. De NPS, de ABOP, PL en enkele buiten parlementaire partijen hebben ook hetzelfde gezegd.

  Hun argument is dat deze belasting een dubbele belasting is voor de weggebruiker.

  De Government Take wordt immers al in rekening gebracht.


  Maak melding

 10. Dit paarse geboefte waaronder Boefdraad, dacht met zijn rijtuigenwet al het afgelopen jaar het volk te kunnen naaien, maar is goed naar zijn vuile moer gestuurd door de rechter, en denkt nu met wat aanpassingen van die wet, deze wet alsnog in te kunnen voeren, met als zoveelste leugen, dat alle gelden voor infrastructuur gebruikt zullen worden, net als al die andere honderden miljoenen, die door dit paarse geboefte gestolen is.


  Maak melding

 11. Zeer onduidelijke wet, zoals ook begin 2019 voor verwaring heeft gezorgd. Zal ook deze wet van de voertuigenbelasting voor onrust en verwaring zorgen.


  Maak melding

 12. He he , eindelijk een wet die aansluit bij de huidige maatschappij. We leven niet meer in een tijd van ezelkarren op de weg.

  Werk aan de winkel voor de DNA om de verouderde wetgeving van Suriname aan te passen aan de huidige tijd waarin we leven. Het is 2020 geen 1800.


  Maak melding

 13. Robles, hoeveel belasting betalen de bedrijven in suriname en met name de grote bedrijven. Hoeveel onderzoek naar gedaan naar mensen die geen belasting betalen. De accijnzen of alcohol en tabak kunnen ook fors omhoog. Ook de verkeersboetes kunnen drastisch omhoog middels plaatsen van radar apparatuur. Lijkt me beter plan dan de brave burger direct in de portemonnee pakken


  Maak melding

 14. @koos, veel van wat jij opsomt heeft veelal te maken met verouderde wetgeving. Als er geen wet is die dat verbiedt, is het ook niet strafbaar.

  Er zijn veel van dat soort wetten in Suriname die niet meer van deze tijd zijn.


  Maak melding

 15. Vuilophaal gratis, op de straten rijden en troep gooien gratis.
  In Su alleen wilt men alles gratis.
  Ik vind ht niet erg om te betalen maar de bedragen moeten beter berekend worden. Dat was scheef. In nl /USA betaald men voor alles . dat verhaalte van die dooie NF/V7 gasten is poppenkast verhaal. Waar gaan ze geld vinden?? ontwikkelingshulp ding vreet keba


  Maak melding

 16. Het is allemaal podiumtaal van de hersenloze oppositie als zij beweren dat zij de Wet Rij &Voertuigen Belasting gaan aanschaffen. Zij denken zeker dat Nederland geld beschikbaar gaat stellen om het wegennet te verbeteren of er zullen onder een regering van hen meer cocaïne schuiten de wereldzeeën bevaren om het verderfelijke spul op alle continenten af te leveren. Zo heilig zijn deze dames en heren van de oppositie ook niet.

  Een ding valt niet te ontkennen. Met de dag neemt het aantal ongelukken in het verkeer toe. Geen dag gaat voorbij of er vinden ongelukken plaats. Een van de oorzaken van de verkeersongelukken zijn de smalle wegen waarop het meeste verkeer zich moet verplaatsen. Er moet meer asfalt komen in de vorm van verbreding en de aanleg van meer wegen. Daarnaast moet er geïnvesteerd worden in fietspaden voor fietsers/bromfietsers. Met de afschaffing van de Wet Rij &Voertuigen Belasting zal er een financieringsbron voor het onderhoud en de aanleg van wegen weg komen te vallen. Hoe wil de oppositie dit probleem oplossen? De politici van de oppositie zijn thans bezig de bevolking te misleiden met allerlei verhalen die zij niet waar kunnen maken.


  Maak melding

 17. “Ofschoon de wet zegt dat 10% van het ontvangen geld besteedt zal worden voor de wegen, heeft de minister van Financiën kenbaar gemaakt dat alle ontvangen middelen voor de infrastructuur van het wegennet gebruikt zullen worden.“
  De meest leugenachtige minister maakt kenbaar. Beloofd niks. Zeer opmerkelijk.
  Maak melding

 18. @Robles,

  Ik geef slechts weer wat de oppositie partijen en maatschappelijke groeperingen over de Rij en Voertuigenwet hebben gezegd.

  Je moet mij corrigeren als dit niet klopt.


  Maak melding

 19. @Pero,
  Begrijp jij het woord ” infrastructuur ” wel? De aanhang van de NDP begrijpt dit woord wel omdat de mensen betrokken zijn bij de politiek. Zij snappen het wel wanneer de bewindslieden hun verhaal doen. De aanhang van de NDP bestaat uit mensen die politiek realistisch denken. Onder infrastructuur vallen alle vliegvelden en havens in het land, leidingen van telefoon, water, elektriciteit, de riolering, enz. Pero sluit je aan bij de NDP zodat je hersenen indelijk geactiveerd worden.


  Maak melding

 20. Kondremangs
  DiDiBri had zelf met zijn grote smul gezegd dat de overheidsbelasting over benzine en diesel zou worden afgeschaft als hij president zou worden. …..hij Is al vanaf 2010 president en waterafstotend hebben hij en zijn boevenbende gedaan? ?????deze strontwet waardoor we MEER moeten betalen! !!!!!!
  BETER ZOU ZIJN ONROEREND GOED EN VERMOGENSBELASTING IN TE VOEREN IPV ONS VERDER TE PINAREN EN AFHANKELIJK TE HOUDEN MET VOEDSELPAKKETTEN. …….
  Dat zal Lawpi zelf als pseudo econoom moeten onderkennen. ….
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding

 21. @RobG,

  Pero is een DIE HARD NDPer in het verleden geweest:

  Pero ging DOOD VOOR DE MOORDENAAR.

  DUS EFFE DIMMEN RobG

  Pero zijn ogen zijn open gegaan: Hulde aan Pero


  Maak melding

 22. De vraag die gesteld moet worden is of een grotendeels corrupte en geldverspillende Staat/overheid (zoals SU) wel het recht heeft om geld uit de zakken v.d. burgers te halen in de vorm van belastingen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.