dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenEconomieOvernachten in de auto aan de Hendrikstraat voor 'goedkope' US dollars

Overnachten in de auto aan de Hendrikstraat voor ‘goedkope’ US dollars

-

Does Travel - naar Suriname

De afgelopen periode zijn er niet alleen tijdens openingstijden, maar ook na sluitingstijd van City Cambio aan de Hendrikstraat, lange rijen van autobestuurders voor het kopen van ‘goedkope’ Amerikaanse dollars. Steeds meer mensen in Suriname kiezen er nu voor om in de avond alvast met hun auto in de rij te staan en erin te overnachten.

De aankoop bij City Cambio is gesteld op SRD 7,85 voor 1 US dollar. Bij andere cambio’s is de koers voor de US dollar nog gemiddeld SRD 8,20 bij verkoop. De ‘goedkope’ dollars zijn bestemd voor de ‘kleine man’ die USD 200 of 300 nodig hebben voor het betalen van bijvoorbeeld huishuur. Sinds de opening van de cambio in oktober van dit jaar konden mensen wekelijks terecht voor de ‘goedkope’ dollars. Eind november heeft de cambio hiervan afgezien en mag men nu slechts twee keer per maand US dollars ‘goedkoop’ kopen.

President Desi Bouterse zei vorig week bij de opening van het NDP-informatiecentrum aan de Bonistraat te Geyersvlijt, dat hij weet dat er misbruik wordt gemaakt van de speciale koersen. Het Surinaamse staatshoofd liet weten dat er financieel voordeel wordt gehaald uit de aankoop van de ‘goedkope’ dollars. Volgens hem worden die elders weer tegen een hogere koers verkocht. Hij verzocht de aanwezigen om het project voor de ‘kleine man’ niet te laten vallen.

Hoe die cambio aan de US dollars komt is nogsteeds onduidelijk. Robert van Trikt, governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), gaf eerder in gesprek met de redactie van Waterkant ook niets prijs over de exacte herkomst. Hij zei dat de CBvS op grond van art. 35 b van de Bankwet eraan gehouden is om van individuele en confidentiële gegevens en inlichtingen het vertrouwelijk karakter te bewaren. Volgens hem kan er daarom geen individuele informatie gegeven worden.

https://www.facebook.com/nishchal.jaggoe/videos/2883387198372921/

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

39 REACTIES
 1. Ziet de vele nadelige gevolgen die de kwade mensen die de duivelse zoon aan de macht houden, vanwege eigen duistere enge belangen. Velen die op de nationale Dwazen partij hebben gestemd zijn nu letterlijk en figuurlijk schuldenaars van China. Opmerkelijk is dat de koers voor US dollars bijna parallel loopt als in 1989. LAnd en volk hebben heel veel geleden van de duivelse zoon en de kwaden die hem omringen. Vele kwaden zijn al heengegaan naar de plaats van verderf en alles zal de duivelse zoon doen om allen die hem aanbidden en vereren mee te sleuren in zijn val, het verderf in. Hoor hoe de dwazen klagen, het is de schuld van buiten, wat een dwaze gedachte en redenering. Het aantal dwazen is sinds 2010 gestadig gegroeid en ze verdienen het om als verdwaasden te overleven. Elk volk krijgt de leiders die het verdiend. De kwaden die hem ondersteunen hebben geen hart voor land, volk en eigen aanhangers, het gaat ze allemaal om macht, geld en bezit. Allemaal onder het mom van vaderlandliefde en nationalisme. In plaats van in de bres te staan en zich dienstbaar te maken voor land, volk en aanhangers, bedriegen, beroven, misleiden en vergiftigen ze velen met hun vervloekt wanbeleid.


  Maak melding
 2. Ben benieuwd naar de reacties van de NDP junkies. Het gaat toch zo goed in jullie land onderleiding van Bouterse en het heel zwak monetair beleid van van Trikt. Je moet wel oerdom zijn om niet te begrijpen dat de economische ravage van dit land is ingezet.De regeerders en hun naaste trawanten hebben reeds goed gezorgd voor zichzelf. Er komen nog slechtere tijden aan en het volk zal het aan den lijve ondervinden. Uiteraard Jammer voor de mensen die niet op de NDP stemmen.


  Maak melding
 3. De grote vraag is inderdaad van waar die ‘goedkope’ dollars komen.

  Hoogstwaarschijnlijk komen die dollars v.d. CBvS (valuta interventies) en dat scenario hebben we in 2014 en begin 2015 ook al gezien.

  Met valuta interventies probeerde en probeert men nu om de koers kunstmatig op een bepaald niveau te houden. Maar na de verkiezingen zijn de valuta reserves v.d CBvS op, kan er dan niet meer geintervenieerd worden en stijgt de koers weer als een raket.

  Dezelfde film van 2014/2015/2016 zie ik herhaald worden. Vooral omdat men weer doet aan monetaire financiering en dat zal op den duur zeker leiden tot een hogere koers en een verlies van koopkracht.

  Als chotelal z’n dollars krijgt van CBvS tegen 7,52 en hij verkoopt het weer voor 7,85 dan maakt hij een flinke winst van 33 cent per dollar want bij de andere cambio’s is het verschil tussen de aankoopprijs en de verkoopprijs meestal rond de 10 cent.

  En als die dollars niet v.d CBvS komen dan zijn het de drugsdollars van bouta/ndp die op deze manier witgewassen worden.


  Maak melding
 4. @jay;
  Dat laatste van je geloof ik eerder. Dat is ook mijn mening. Anders waarom zo geheimzinnig doen over de afkomst van de goedkope dollars?
  Dan gebruikt met artikelen van de wet om te zwijgen erover. Triest.


  Maak melding
 5. @ Koos, dat gaat echt niet werken zolang er geen marktkoers gehanteerd wordt bij de banken.
  Als de cambio’s opgeheven worden dan gaat men terug naar de situatie waar mensen achter in de kantoren van handelszaken of op straat dollars gaan kopen en verkopen. Dat gaat een nog onveiligere situatie worden en is ongewenst.
  Trouwens ook in landen als NL en de USA heb je naast de banken ook geldwisselkantoren waar je valuta kunt wisselen. Dat heb ik zelf gezien. Dus SU is echt niet uniek als het gaat om het fenomeen cambio’s/geldwisselkantoren.


  Maak melding
 6. @ Koosje, u right 👍🏼.
  Waarmee moet men een drugs-dek-mantel gaan overmantelen . Buitenlanders , zoals de Servische Maria’s hebben allemaal baat bij. Is heel moeilijk ding geworden . Venetiaan had het eerder moeten aanpakken, toen hij president was. Sari tori !


  Maak melding
 7. “De ‘goedkope’ dollars zijn bestemd voor de ‘kleine man’ die USD 200 of 300 nodig hebben voor het betalen van bijvoorbeeld huishuur”

  De regering moet verhuurders die vreemde valuta vragen voor hun huis zwaar belasten en de belasting in valuta laten betalen.


  Maak melding
 8. Kondremangs,

  Dit doet denken aan de jaren 80, toen men ook voor de servicestations ging overnachtten om te tanken……dus oude tijden herleven olv DiDiBri…………..helaas!!!!!!
  TIME WILL TELL!!!
  NOBRUYA


  Maak melding
 9. Wat is in feite het voordeel op 300$, om een hele nacht in je auto te vertoeven, peanuts dus, daaruit blijkt maar weer, dat de nood hoog is, deze tafarelen zag je voor 2010 niet, maar dankzij deze veroordeelde moordenaar met zijn paarse criminele bende, die maar blijft zeggen de koers naar beneden te brengen, zie je het tegenovergestelde gebeuren, en nu met een list is gekomen, om tot de verkiezingen met goedkope dollars te komen bij een Cambio, deze moordenaar moet snel het veld ruimen, om dit land nog te redden.


  Maak melding
 10. Frantz 22 december 2019 At 15:09
  “De ‘goedkope’ dollars zijn bestemd voor de ‘kleine man’ die USD 200 of 300 nodig hebben voor het betalen van bijvoorbeeld huishuur”

  “De regering moet verhuurders die vreemde valuta vragen voor hun huis zwaar belasten en de belasting in valuta laten betalen.”

  Klopt, ze horen ook belasting te betalen volgens de wet. De 1 doet het wel de ander niet.
  De jacht op de valuta bewijst dat mensen helemaal geen waarde meer hechten aan de SRD.

  Met 1 cambio een lagere koers hanteren dan al die anderen heeft weining nut. Als het echt is voor de mensen die hun huur moeten betalen dan waarom niet rechtstreeks via de Centrale Bank laten wisselen met huurcontract etc.

  Nu kan iedereen zogenaamd bij Chotelal gaan wisselen onder het mom van huur, maar we weten allemaal dat er vele mensen tussen zitten die gewoon af willen van hun SRDs.


  Maak melding
 11. Als je ook kijkt naar het aanbod van huurhuizen/ appartementen geprijsd in valuta.

  Voor een simpele 1 kamer appartement hebben mensen het lef om 300 USD per maand voor te vragen.

  Voor een gezinswoning/appartement moeten mensen minimaal 400 USD neertellen in de maand.

  Hogere segmenten dan praat je over 700+ USD

  Voor de luxere huizen en villa’s dan moet je niet raar opkijken bij bedragen van minimaal 1000, 3000 en zelfs 5000+ USD in de maand.

  Als het gaat om tientallen huizen dan worden die allemaal onder een stichting gebracht en betalen de huurders aan de stichting.


  Maak melding
 12. @Jay, de Centrale Bank van Suriname heeft lange tijd een vaste wisselkoers met de Amerikaanse dollar gehandhaafd. Tot februari 2011 was de wisselkoers vastgelegd op een koers van 2,70 SRD per 1 Amerikaanse dollar. Later werd een wisselkoers nagestreefd van 3,30 SRD per dollar. In november 2015 devalueerde de SRD met 20% en werd de officiële koers 3,96 SRD per USD. Op de zwarte markt werd toen al rond de 4,30 SRD voor een Amerikaanse dollar neergeteld.

  In 2016 kwamen de problemen en maakte de centrale bank bekend dat de munt ontkoppeld werd. Deze maatregel werd genomen in verband met de dalende inkomsten uit olie en goud en de grote uitgaven door de Surinaamse overheid, waardoor de vraag naar de Amerikaanse dollar verhoudingsgewijs te groot werd en de waarde van de Surinaamse dollar te laag.

  Cambio’s kunnen opgeheven worden mits
  de srd koers flink omlaag gaat en de Surinaamse munt weer gekoppeld wordt aan de dollar.


  Maak melding
 13. De plannen van bouterse zijn ogenschijnlijk goed. Maar nader bekeken niet. Er ontbreekt controle op de programmas. Medogenloze individuelen kunnen dan het sydteem uitbuiten.Zie de school voeding programma nu de huur programma.
  In de huur programma zou bijvoorbeeld een registratiemoeten zijn van de huurders die huur van 400 usd betalen. Kwitantie en check van fysieke bewpning.
  Verder moet de overheid bv. Huur controle uitoefenen. Zo kunnen de werkende klasse geholpen worden. In een corrupte ndp regiem is dit moeolijk te realizeren.


  Maak melding
 14. De tweede alinea valt op. Er wordt verwezen naar de ’ kleine man’ die bijvoorbeeld de huur moet betalen. In vreemde valuta dus. Wat is het gemiddelde salaris van een werkende (kleine man) in Suriname? Trek de huishuur van tweehonderd tot driehonderd dollar af en hoeveel houdt hij dan over? Er zijn toch ook andere verplichtingen en noden zoals voedsel en drank, verzorging van evt. kinderen, brandstof, elektriciteit, recreatie enz. Het gemiddelde salaris van de kleine man is totaal niet afgestemd op deze woekerhuren. Mensen die in Suriname wonen, moeten in SRD betalen. De huur moet evenredig zijn met het salaris. In Suriname moet het niet zo zijn dat je huur betaalt die gelijk is aan de huur in bijvoorbeeld Nederland. Want hoeveel moet de kleine man in Suriname dan verdienen? De kleine man is niet klein. Hij is groot.


  Maak melding
 15. Elk land heeft wisselkantoren, dus de roep van een persoon hierboven is zeer misplaatst.
  Wanneer je goed en eerlijk werkt zal de koers ook voorspelbaar en marginaal fluctueren.
  De schuld licht bij corruptie en verspilling, niet bij de handel.
  Prudent en positief leiderschap, brengt een goed investeringsklimaat op gang.
  Het gezicht van de natie moet schoon zijn

  Dat weten de “afgestudeerde politici” bliksems goed.
  Moreel verval en hebzucht vieren hoogtij in het land.
  Nederland heeft aan 500000 zielen een grote schatkist achtergelaten.
  Een deel van deze mensen doen al 44 jaren met false beloftes steeds een gooi naar deze rijkdom.
  Ze leven in weelde.
  Het land blijft een rommel.
  Zij die de macht hebben en lusten, storen zich er niet aan.

  Om de 5 jaren springen de politici om aan de macht te komen, om weer rijker te worden. Om weer secretaresses te hebben.
  Maar het land, die blijft modderig en modderen.

  Waarom zie de massa dit niet.

  It’s just a show.

  Wij hebben enorme problemen.
  Wetende dat iedere bullebak die aan de macht wil komen, een false profeet is.

  Er zullen enkelingen zijn, maar dat zijn drenkelingen.
  If you can’t beat them, join them!

  Wat nu?????
  Aan u de vraag?✌


  Maak melding
 16. Denk je dat de kleine man de $$ gaat kopen?? Nee want je moet de SRD hebben.
  Het zijn bepaalde hindustanen die een paar auto”s in de avond zetten en smorgens vullen ze de auto’s met 4/5 man.
  Dan worden de $ elders tegen hoge koers omgezet. Ze gaan naar Commewijne.
  Ook in de winkel van Chottelal zijn er overwegend 2 bevolkingsgroepen. Wat doe je met 5 kg uien, 5 kg aardappelen en 5 flessen olie elke dag?????????
  Zelfde koppen zie je.
  Wie de $ wilt moet aangeven en elke maand een vast bedrag gaan kopen.
  Voor goedkope spullen geef de mensen een pasje. 2 keer in de maand is genoeg voor die aardappelen, uien en olie. Als je verder wilt verkopen moet je elders gaan


  Maak melding
 17. Voor 35 SRD cent ga ik echt niet in een auto overnachten. Het voordeel die je hebt om in de auto te slapen bedraagt 300 x SRD 0,35 = SRD 105 en dat ja dat kan mij gestolen worden.
  Dan maar liever slapen naast mijn lieve vrouw want dat bespaard mij 250 SRD


  Maak melding
 18. Zo was het ook in de jaren 80..voor alles moesten we in de rij staan…nu is het geld…er volgt straks iets anders…en omdat die koebies maar door lenen komen er meer van zulke rijen….en het was deze zelfde sapakara die het voor het zeggen hadt


  Maak melding
 19. De heer van Trikt weet niet waar het geld vandaan komt?
  Ik geloof hem.
  Ik las op waterkant dat hij met succes een studie heeft afgerond.
  Mooi. Gefeliciteerd.
  Maar onvoorstelbaar dat iemand die al een studie in de accountancy heeft gedaan nog een studie in deze richting doet, terwijl hij nu toch zou moeten weten dat dit van nul ttot generlei waarde is als je governor bent van de centrale bank.
  Minister Hoefdraad heeft een jaar of wat geleden het aanbod van een bedrijfseconoom in Suriname afgeslagen, om te helpen bij de financiële wanorde.
  Ik was het volledig met de minister eens. Aan bedrijfseconomen, aan accountants heb je niets als het gaat om
  – openbare financiën (de huishouding van de Staat, begroting en dergelijke)
  – monetair beleid (wisselkoers, inflatie, geldmarktpolitiek)
  Trikt had zich beter hier in kunnen hebben laten scholen.
  Ik weet waar ik over praat en schrijf en wel om twee redenen.
  1. Dit is mijn studie geweest
  2. Het IMF heeft recentelijk in haar rapport (11 december?) verwezen naar het feit dat de centrale bank geen doelen stelt.
  Abdoel heeft een zinnetje uit het rapport gehaald, namelijk dat de economie in 2019 (het rapport ging over 2018 met 2 (of 2,5%, weet dit niet zeker) zou groeien.
  Reële groei. (dus na aftrek van inflatie)

  Conclusie
  Governor, als je meer grip wilt hebben op de economie en nooit meer wilt zeggen: ik weet het niet, ga je dan bij scholen in Algemene Economie.


  Maak melding
 20. Manu@ het verschil is bij City cambio srd 7,85 voor $1,elders srd 8,20 voor $1,/// 8,20 – 7,85=
  0,35 srd cent winst per $1, als men bij City cambio koopt 300x 0,35=srd105 winst/// srd
  105 ÷ 7,85= $13,3 pure winst per overnachting in de auto wie voor srd105.of voor $13,3 in de auto wil overnachten is verstandig of onverstandig. Persoonlijk zou ik het niet doen.


  Maak melding
 21. Vraag aan bouta waarom de maffia de cambio nog steeds hanteerd …hij zei dat hij de koers zou verlagen, als hij een echte president was had hij de cambios afgekeurd.
  Iedereen weet dat deze cambios geld witwassen …

  Door corruptie zijn deze banken ontstaan en maken dagelijks duizenden tot mischien tonnen per dag winst.

  Niemand ziet dr kwaad in …dus een ieder die geld wisseld bij een cambio is bezig wit te wassen zonder het weten…

  Wat zijn we toch diep gevallen dat onbewust we criminelen helpen die dit systeem hanteerd.

  En dus ook besmet zijn met het bouta virus die alles verkoopt van suriname geld land en bevolking.


  Maak melding
 22. Pico, ik weet niet of het nog zo is bij de accountantsopleiding, maar algemene economie was een verplicht onderdeel. Mijn favoriet is nog steeds John, Maynard Keynes, die zich bezig heeft gehouden met de crisis van 1930. Onderschat die ellenlange Nederlandse opleiding niet.
  Dat van Trigt zich laat gebruiken door de NDP en DDB is een andere zaak dat achteraf meer zal vallen onder de noemer persoonlijke problemen.
  Want hij hij is al strafbaar door Suriname een voorschot op de begroting te geven. Een begroting die nog niet is goedgekeurd en zeker goedgekeurd zal worden om van Trigt buiten de gevangenis te houden.


  Maak melding
 23. Maar daar wilde ik het eigenlijk niet over hebben. Ik wilde namelijk analyseren waarom mensen in de auto slapen bij de cambio om een winst van 35cent per dollar te behalen.
  Laten we even rekenen: je mag 2 keer per maand 300 dollar wisselen. Per dollar kan je op de zwarte markt 35 cent winst maken . Je opbrengst per maand bedraagt 2 x 300 x 35 cent = 210 srd per maand per persoon. Hiervoor zou ik het niet doen. Er is dus iets anders aan de hand. Voor de verklaring moet ik u terugvoeren naar 2015.
  Bouterse zei voor de verkiezingen: Het gaat goed met Suriname . Na de verkiezing is er een fikse devaluatie geweest van zeker 50% ondanks Abdoel zijn voorspellingen dat er geen devaluatie komt,
  De verkiezingen van 2020 staan voor de deur en de mensen verwachten dat er weer een devaluatie komt van 50%. Ja dit betekent dat die goedkope aangeschafte dollars straks en waarde hebben van 15 tot 20 SRD. Ja en dat is kassa. Je maakt dan geen 35 cent, maar 8 srd winst per dollar. Dat betekent maar 1 ding: oppotten die dollars om na 25 mei 2020 je slag te slaan. en Bouterse. Ik denk niet dat ik ongelijk krijg want jij bent voorspelbaar. De mensen weten intussen dat je de komende verkiezingen monetair aan het financieren bent en hebben reeds ervaring met de gevolgen. Dus mensen oppotten die us Dollars. Na 25 mei 2020 zijn ze het dubbele waard.
  Dus : weg met Bouterse.


  Maak melding
 24. Pico mi matie,
  Blij weer wat van je te kunnen lezen.
  International Executive Master Financial Control / Register Controller is inderdaad een andersoortige opleiding dan die van RA.
  Het zijn beide financieel deskundige opleidingen die voor een groot gedeelte dezelfde theoretische achtergrond hebben (dus ook naar vrijstellingen leidt voor bepaalde vakken / onderdelen)
  Zoals John aangeeft is bij beide opleidingen Algemeen economie een verplicht onderdeel.
  Register Controller is niets mis mee maar is m.i. dubbel op bovenop de accountantsopleiding. De RA leid naar werken op een Accountantskantoor terwijl de RC leid naar werken binnen administratiekantoren en afdelingen. RA is enger qua werkveld dan de RC.

  John
  Je beredenering is geheel juist maar ik denk en zie het zo dat je niet van een winstsituatie kunt spreken als je de de SRD als besteedbaar inkomen wilt gaan inzetten. Want de lonen zullen niet recht evenredig stijgen met de geldontwaarding.
  Omdat de toename van het verschil zal worden aangewend om de (zeker weten) duurder wordende consumptie goederen te bekostigen dus is m.i. de winst niets anders dan de geldontwaarding die zal leiden tot een onherroepelijk prijsstijging.

  Wat wel zou werken is m.i. een hypotheek nemen, zoals indertijd met de extra nullen tijdens de jaren 80/90, stel 200.000 SRD en (proberen) inwisselen tegen 7,85 SRD en de dollars oppotten en als de koers met 50% toeneemt de dollars verkopen en je hypotheek aflossen.
  Ik ken personen die in de jaren 80 een huis hebben gekocht / gebouwd voor 250.000 gulden en die na de verschrikkelijke geldontwaarding (1 US dollar tegen 400 Sur. gulden) de hypotheek hebben afgelost met 600 US dollars.
  Tel uit je winst

  Ik stel voor dit voor te leggen aan onze (pseudo) econoom RobG die wellicht een betere uitleg kan geven


  Maak melding
 25. Bigi sma . mijn betoog was atomistisch. Ik probeerde te achterhalen waarom mensen voor de cambio’s gaan slapen voor een beetje gewin. Het was niet mijn bedoeling om verder te kijken. Natuurlijk heb je gelijk wat de hypotheek betreft. Ook ik heb de hypotheek van mijn zus begin 2000 afgelost via een kleine lening aan euro’s. Maar daar is de situatie op dit moment nog niet rijp voor. Misschien wel rijp voor het afsluiten van de hypotheek, daar ik verwacht dat als Bouterse aan de macht blijft de koers zeker tot 100 zal stijgen. En dan is het wel rijp om een buitenlander de hypothecaire schuld voor een luttel bedrag af te laten aflossen. Maar ja, iemand had mij geadviseerd domme mensen dom te houden. We zijn druk bezig paarlen voor de zwijnen te werpen.


  Maak melding
 26. O ja en het laatste gedeelte van jouw betoog moet juist omgekeerd. De RA heeft een veel breder veld dan een RC. De laatste mag het beleid van een organisatie niet toetsen of controleren, de RA wel.
  Ik praat over interne controleurs binnen grote bedrijven.


  Maak melding
 27. @ John en Bigi Sma
  Natuurlijk moet je bij een economie gerelateerde studie een stuk algemene economie krijgen.
  Een algemeen econoom krijgt ook een stuk commerciële economie, een stukje boekhouden en een stuk bedrijfseconomie, maar het stelt weinig voor.
  Toen een vriend van mij hier notarieel recht studeerde vroeg hij mij om uitleg over balansen.
  Ik zei hem dat ik het wel heb gehad, maar niet van dien aard dat ik mezelf capabel genoeg achtte om hem uitleg te geven. Ik stelde voor dat hij maar eerst zelf ging studeren en als hij er niet uitkwam, we er wel naar zouden kijken.
  Hij kwam er zelf uit. Nu is hij notaris in Suriname
  De verschillen tussen de verschillende accountants ken ik niet; nu wel. haha

  Wat jullie ideeën betreft aangaande winst op de dollar. Het is inderdaad peanuts als je het met eigen geld doet. Of je moet behoorlijk veel geld hebben.
  Lenen, zoals een hypotheacaire geldlening?
  1. Rompslomp
  2. Werkgeversverklaring
  3. Voldoende salaris

  Consumptief krediet?
  Kan, de betaalde rente is veel minder dan een EVENTUELE winst bij devaluatie
  Maar
  lenen om te speculeren/beleggen zou ik iedereen afraden.
  Stel dat de zo vurig gehoopte devaluatie uitblijft. EN de president maakt waar wat hij heeft toegezegd, dan ben je de lul. Kan hij het waar maken; ja natuurlijk. Maar wel voor korte tijd. De centrale bank heeft instrumenten. Erger, ze heeft oude instrumenten ook al weer ingezet las ik op de site
  Dit soort geintjes kan je alleen uithalen als de valuta gekoppeld is.
  Zoals vroeger de peseta, de Franse franc, de Deense kroon in het Europees Monetair Stelsel.
  En nu komt het, waarom ik van mening ben dat de governor meer tijd moet besteden aan algemene economie, in het bijzonder geld en bankwezen;
  hij moet de weg afsnijden die jullie hierboven beschreven.
  Hoe? Dat mag hij uitdokteren. Niet zo lastig
  Frankrijk en Spanje wisten niet hoe
  Denemarken wel en hoe!

  Hey Bigi Sma
  90 jaar he.


  Maak melding
 28. Ai Pico
  Ik was er niet bij om hem persoonlijk de laatste groet te brengen, iets wat ik erg betreur, omdat ik uitlandig was.
  Ik zou het net zo weer doen als e jaren 80. Mijn familie helpen om hun hypotheek af te lossen. Voor nog geen US$ 1.500 tegen 430 guldens per stuk heb ik namelijk familie geholpen en nu zijn de “trotse” eigenaar van een schuldvrije woning en dito stuk terrein(en)

  Tja als je de weg afsnijden daar is een hele simpele oplossing voor. Van Trikt is accountant net zoals ik dus moet het niet moeilijk zijn dit probleempje op te lossen. Hij hoeft daarvoor echt niet te kijken naar Denemarken.

  John
  Ik had eerder aangegeven liever naast mijn vrouwke in bed te liggen dan in de auto voor dit voordeel bedrag van 105 SRD.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES