Vanaf vandaag nieuwe EU wetgeving inzake import van groenten en fruit uit Suriname

23
Vanaf vandaag nieuwe EU wetgeving inzake import van groenten en fruit uit Suriname
Groenten uit Suriname.

Vandaag, zaterdag 14 december 2019, treedt de nieuwe EU-wetgeving in werking ter voorkoming van de invoering en verspreiding van ziekten en plagen in de Europese Unie (EU). Landen, die planten en plantaardige producten bijvoorbeeld bloemen, verse groenten en fruit, naar de EU exporteren waaronder Suriname, moeten maatregelen ondernemen om ervoor te zorgen dat alle zendingen in overeenstemming met deze regels zijn.

Daarnaast geldt ook dat voor alle levende planten (inbegrepen levende delen van planten, zoals groenten en fruit) een fytosanitair certificaat zal worden vereist, behalve voor ananas, kokos, bacoven, dadel en durians. Met de nieuwe regelgeving komen een heleboel planten en plantaardig producten op een hoge risico lijst te staan waarvoor er importverboden gelden.

In geval van risicovolle planten is een volledige risicobeoordeling door de European Food Safety Authority, EFSA, vereist om te bepalen of zij kunnen worden ingevoerd en onder welke voorwaarden. Sopropo is al genoemd als hoog risico en kan niet worden geëxporteerd naar Europa na 14 december, tenzij een risicobeoordeling voor het land van uitvoer door de EFSA is voltooid en dit een vrijstelling voor export heeft opgeleverd voor het land.

Naast de bovenstaande nieuwe fytosanitaire regels brengt de EU-verordening inzake officiële controles ((EU) 2017/625) bij aankomst in Europa, strengere documenten en fysieke controles met zich mee; de bevoegde autoriteiten van de EU-lidstaten moeten nu minimaal 1% van alle zendingen met een fytosanitair certificaat inspecteren. Dit percentage kan oplopen tot 100% in geval van een hoog risico op onderschepping.

Deze nieuwe regels leggen nog meer druk op het uitvoeren van inspecties en ook om de hand strak te houden aan de gestelde eisen. Dit vanwege het feit dat als er groenten en fruit afkomstig uit ons land wordt aangehouden, vanwege het feit dat ze niet voldoen aan de gestelde eisen dit zeer nadelige gevolgen kan hebben voor Suriname.

Het ministerie doet wederom een beroep op de gemeenschap en in het bijzonder aan reizigers, pakkettendiensten, vrachtvervoerders en exporteurs van groente en fruit, bloemen en planten, de fytosanitaire exportregels stipt na te willen leven. Zonder aanzien des persoon zal hard worden opgetreden tegen overtreders. Leeft u de regels na, biedt uw groenten en fruit, planten, plantendelen en andere plantaardige producten aan ter inspectie en voorkom daarmee ongerief voor u zelf.

Voor verder informatie is men terecht bij de Dienst Plantenbescherming en Kwaliteitskeuringen aan de Letitia Vriesdelaan 10 (CAHFSA-gebouw) en op het telefoonnummer 479112 toestel 1218.


23 REACTIES

 1. Het is al tijdje aangekondigd. Hoop dat groente in Su goedkoper wordt. Waarom verwerken ze ht niet half???
  Ik kom kouseband van China of waar tegen in diepvries in Su.
  Naar USA neem je ook geen groente zo mee.
  Gaan we ht tot half fabrikaat verwerken. Su richt zich alleen op europa


  Maak melding

 2. Veel landbouwers in Suriname zijn niet blij met deze maatregel.Een enkeling dat de boel te manipuleren maar hij werd op tijd ontdekt door de controleurs van Parmessar. Als het deze landbouwer was gelukt om langs de Surinaamse controle te komen, maar had men zijn koopwaar in Europa ontdekt, ja dan zou het niet goed zijn voor Suriname en alle landbouwers in het land. Het land werd direct geplaatst op de EU vzwartelijst.


  Maak melding

 3. NL dwarsboom suriname.. Nl. Doet alles aan om suriname terug te schoppen naar een arme land. En nl hoop dat surinamers kruipend terug komt bij hun… Zij missen hun slaven tijd. Jammer genoeg heb jij ook surinamers die breid zijn voor paar cent gaan ze hun kand verkopen…


  Maak melding

 4. Regels, moeten er zijn in deze wirwar van handelen met elkaar. Een land zonder regels, kan onder andere een land worden als Suriname.
  Ik heb het mis. Suriname, kent regels, maar wie hou zich eraan? Iedergeval, niet de hoogste leider van het land.


  Maak melding

 5. Suriname, nog surinamers, wordt gedwarsboomd, door iemand of een ander land.
  Surinamers, kunnen niet inzien, dat ze uitgebuit worden, van wie ze denken ” het zijn vrienden “. De weg naar een betere toekomst is nog niet verwoest. Alleen het vinden van deze weg is geblokkeerd, door zelfzuchtigheid.


  Maak melding

 6. @RobG

  “Veel landbouwers in Suriname zijn niet blij met deze maatregel.Een enkeling dat de boel te manipuleren maar hij werd op tijd ontdekt door de controleurs van Parmessar. Als het deze landbouwer was gelukt om langs de Surinaamse controle te komen,”

  U draait het probleem weer helemaal om.
  Dit is vroegtijdig aangekondigd.
  Afgelopen zomer ging Parmersar veel te laat allerlei verbale acties ondernemen.
  Rondom Oktober werden er successen gepresenteerd in de stijl van alles onder kontrole.
  Daarna niets meer vernomen tot dat Europa en de markt gingen waarschuwen op het allerlaatste moment.
  Als de sociale media niet hun werk gedaan hadden was er weinig ruchtbaarheid gegeven.

  Beste RobG weer een falende Parmessar die niet levert en de zaak in elkaar laat storten.


  Maak melding

 7. Het is niet Nederland haar schuld, maar Brussel . Nederland zelf zit met stikstof problematiek in het haar, waarin de boeren nu actie voeren . Met een beetje pech hebben we geen kerst lekkernijen in de schappen van de supermarkten.
  Brexit is al opgelost en met de handels oorlog tussen de usa en China is een klein 30% opgelost. We komen wel uit met de Chinezen.
  Suriname is slachtoffer geworden van een context van regels a.g.v. Een aantal problemen. En als Suriname niet mee wilt gaan met het systeem of weiger Bouterse uitleveren dan is gedaan met ons geliefd land . Over en out, de criminelen zullen het overleven en de rest stikken.
  Dat is het beleid waarin de regering nou koestert. Nalatigheden om maatregelen te treffen, simpel weg, Bouterse is bang om te dealen.


  Maak melding

 8. De misdadige baas haat het Westen. Nu schijten vele ndp gelieerde landbouwers en zakenlui. Door een man gaat een land ten gronde en door een man wordt ze gered. Oma taki, maar deze ene man die land en volk en gelukkig ook zijn oerdomme dwaze debiele idiote aanhangers betoverd en verblind heeft niet. Opa taki no mang a mang na De Dwaas Bouta aka ddb aka didibri sinds 1980. Oma taki de duivelse zoon ddb is vanaf het begin een leugenaar en moordenaar en verderft ook zijn eigen aanhangers zoals hij eigen zoon en pleegzoon heeft doen verderven, de misdaad in. Wie ndp niet haten zijn voorstanders van moord, drugs, roof, paars debiele krankzinnigheid, en verdere verarmen en verloederen van land en volk.


  Maak melding

 9. @ Ozcan Ozturk Als het erom gaat Suriname te gronde te richten zijn de Kaaskoppen en DiDiBri twee handen op 1 buik.
  De Kaaskoppen omdat ze hier niets meer te vertellen hebben, en DiDiBri met zijn top Njan Dringi Partij om eigen zakken te vullen.


  Maak melding

 10. Want, als er geen beleid is, gaat een volk verloren. Als er optijd.voorlichting was gegeven en beleid wad gemaakt, had het niet zover hieven te komen. Maar daar in su rennen ze als domme dwazen achter een gewetenloze moordenaar. Dus ga maar op de blaren zitten of stem in mei opnieuw op de NDP. Dang wo ka echte echte


  Maak melding

 11. Het was al vanaf 2016 bij de autoriteiten bekend dat er strengere EU import regels zouden komen maar zoals gewoonlijk zat men in SU lekker te slapen om pas op het laatste moment wakker te worden en actie te ondernemen met als gevolg dat men nu de deadline gemist heeft en inkomsten misloopt. Daarom zal dit land nooit structureel vooruit komen.


  Maak melding

 12. Dit zat er al meer dan 10 jaar aan te komen. In 2009 was men op de goede weg, maar toen kwam Bouterse met zijn holle “voedselschuur” beloftes.
  Ook de sector zelf heeft boter op z’n hoofd en heeft al die jaren niets er aan gedaan.
  Slechts enkele ondernemers hebben geinvesteerd is certificering, en meer. Die zijn nu de grootste slachtoffers.


  Maak melding

 13. Soporpo genoeg in NL er is een kweker in Almere die op dit gat al gaat vullen.

  Ondanks dat het dilemma zich al in 2016 heeft aangekondigd is LVV pas in 2019 begonnen aan diit dossier te werken.
  Parmessar geeft trots aan 31 augustus het LVV huiswerk ingediend te hebben.
  Helaas is de reactie op zijn huiswerk gedateerd eiind september niet bij LVV aangekomen volgens Permessar.
  LVV heeft maanden op haar handen gezetten en is er pas op 5 december achter gekomen dat er aanvullende informatie verlangd werd door de EU.

  Dat komt er van als men geen bekwame managers en ministers heeft.


  Maak melding

 14. En toch , als je iets doet met eten , dan is het belangrijk dat je zelf er ook achterkomt of er te veel gif in zit , staat ook op de verpakking wat je van gif kan op lopen , kanker, dan is het in ieder zijn belang dat je zelf ook oplet, en niet alles aan andere overlaat.
  Zo had ik al jaren terug gelezen dat in sommige groentjes te veel gif zit,geld stink niet dus gooi er maar in.


  Maak melding

 15. Ons buitenlands beleid. verleden zag ik een bericht waarin Nederland Suriname vraagt om een naar Suriname uitgeweken misdadiger uit te leveren en Suriname rent om die man uit te leveren zonder eisen te stellen. John van den Heuvel heeft een Nederlander opgespoord die in Suriname iemand heeft doodgereden en intussen vrolijk fluitend in Nederland rondloopt. Suriname probeert via Interpol deze man te arresteren. Kennelijk heeft Suriname nog nooit gehoord van de term reciprociteit oftewel wederkerigheid. In het kort komt het hierop neer dat De minister van buitenlandse zaken tegen haar Nederlandse collega zegt: U wil iets van mij. Ik ben bereid het te geven als u mij degene geeft wat ik nodig heb. Dat gebeurt dus niet.
  Hetzelfde kan je zeggen van de stopzetting van de Surinaamse groente naar Nederland. In Nederland worden intussen vele Surinaamse groenten geteeld. Nederland wil deze markt beschermen door een handelsbarriere op te werpen.
  Nu zijn wij gebleken luie Surinamers te zijn. Als het mogelijk was om op plantage Zeezicht druiven te planten moet het toch lukken met andere Europese producten, De nadruk komt dan te liggen op research and development, iets wat de Surinaamse overheid niet stimuleert en Nederland wel. Als ik de Minister van Buitenlandse zaken was zou ik Nederland melden dat wij hun producten zelf gaan verbouwen en dat wij hopelijk deze spullen op termijn niet meer uit Nederland zullen importeren. Maar ja, Surinamers durven geen vuist te maken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.