Landbouwdeskundigen raden ‘platbranden’ van akkers af

4
Landbouwdeskundigen raden 'platbranden' van akkers af

Het is gebruik in het binnenland van Suriname dat akkers, nadat die zijn open gekapt ook nog in vlammen worden gezet als onderdeel van de voorbereiding van de grond op de aanplant. Twee landbouwdeskundigen uit Columbia die in de eerste week van december een trainingsmissie in Suriname hebben uitgevoerd, raden dat af.

Roberto Suarez en Monica Salomonca brachten hun advies uit, nadat zij afgelopen donderdag een veldbezoek hebben gebracht aan ananasaanplanten in Redi Doti/Pierre Kondre. De landbouwdeskundigen hebben de lokale Surinaamse gemeenschappen opgeroepen om het ‘platbranden’ af te bouwen.

Suarez en Salomonca hebben erop gewezen dat bomen de bodem op natuurlijke wijze bemesten. Door het aanwezig woud steeds af te branden, gaat de vruchtbaarheid van de bodem op termijn verloren. Daardoor moeten de lokale gemeenschappen steeds andere plekken opzoeken om te planten.

Ook zorgt het verbranden ervoor dat de natuurlijke schaduwplekken verloren gaan. Veel aanplanten blijken zwaar te worden aangetast, omdat ze langdurig worden blootgesteld aan directe zonnestralen.


4 REACTIES

 1. Plat branden van landbouw gebieden is over hdt algemeen niet aan te raden. Maar wat doe je tegen de zfrikanized bijen in het struik gewas, mieren, ratel slangen en andere ongedierten? Wat m!et de bomen die geveld zijn? Als je een ketting zaag hebt dan kan kook hout van maken niet met een bijl. De eeuwen oude oplossing is zo gek niet.


  Maak melding

 2. Met de harde winden van tegenwoordig wil ik geen hoge bomen in de buurt van mijn huis.
  #tungak gelijk heb je.
  De kleine man mag niks wat about de hout concessies gebieden die vernietigen echt het oerwoud.
  Maar goed er moet geld in de kas.


  Maak melding

 3. De slash and burn landbouw is duizenden jaren bedreven. Een methode om te beschermen is fruitbomen the planten zodat ze in de toekomst niet weer verbrandt wordt. Maar wat doen we tegen de chineze kaalkap?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.